
Utilizarea MSI GE66 Raider 10SGS
Evident, specificațiile hardware ale laptopului MSI GE66 Raider 10SGS sunt mai mult decât destul pentru ca el să facă față la orice activitate de productivitate fără niciun fel de probleme. L-am folosit în toate activitățile mele zilnice, de la navigarea pe internet cu zeci de file deschise, până la scrierea acestui review și a altor articole în Microsoft Word, vizionarea de clipuri pe YouTube, lucrul cu Excel și rularea de mașini virtuale. Nu l-am văzut să se miște greu niciodată.

Perspectiva laptop MSI GE66 Raider 10SGS
De asemenea, am avut parte de o experiență extraordinară și în jocuri. MSI GE66 Raider 10SGS m-a uimit cu cât de multă performanță poate să ofere. Printre jocurile pe care le-am jucat, pot să enumăr Metro Exodus, Shadow of the Tomb Raider și clasicul League of Legends, toate acestea rulând super rapid. Mai mult, așa cum vei afla din secțiunea de benchmarkuri a acestui review, laptopul s-a descurcat foarte bine și în testele de gaming.

Vedere laterală asupra laptopului de gaming MSI GE66 Raider 10SGS
Tastatura SteelSeries de pe MSI GE66 Raider 10SGS este unul din cele mai bune aspecte la acest laptop. Este o tastatură de calitate pe care este confortabil să tastezi, nu se îndoaie în nicio zonă a ei și arată foarte bine. Caracterele de pe taste sunt frumoase și efectele de lumină sunt personalizabile exact cum îți dorești.
Și touchpadul este bine realizat și ușor de folosit dar, personal, mi-ar fi plăcut să aibă lumini și în jurul său ca să îl pot găsi mai ușor pe întuneric.

Laptopul de gaming MSI GE66 Raider 10SGS : tastatura SteelSeries
Un alt factor important, în special la laptopurile de gaming, este cât de tare se încălzesc. Din fericire, MSI GE66 Raider 10SGS are un sistem de răcire adecvat și o carcasă bine gândită, ce reușește să disipeze căldura eficient. Nu am găsit niciun loc pe laptop care să devină atât de fierbinte încât să îți fie neconfortabil la utilizare.

Laptopul de gaming MSI GE66 Raider 10SGS : Vedere de sus
Calitatea audio a laptopului este și ea bună. Cele două difuzoare stereo oferă un volum maxim destul de mare în comparație cu alte laptopuri pe care le-am testat. Așa că, da, acesta este un alt ”pro” pentru MSI GE66 Raider 10SGS, cel puțin din partea mea.
Utilizarea lui MSI GE66 Raider 10SGS este o experiență foarte plăcută, demnă de ce te-ai aștepta de la un dispozitiv premium.
Performanțe în benchmarkuri
Pentru a ne face o idee mai bună și mai exactă asupra vitezei acestui laptop, am rulat câteva benchmarkuri. Prima dată am folosit BootRacer pentru a măsura cât timp îi ia laptopului să pornească. Am aflat că MSI GE66 Raider 10SGS se deschide în aproximativ 31 de secunde. Este un timp bun având în vedere toate aplicațiile preinstalate de MSI pe el.

Laptopul de gaming MSI GE66 Raider 10SGS : Timp de pornire
După cum știi, modelul de MSI GE66 Raider 10SGS pe care l-am primit în teste a venit cu un SSD NVMe de la Sandisk, cu o capacitate de 1 TB. Pentru a îi testa performanța, am folosit CrystalDiskMark și, după cum poți vedea mai jos, și vitezele de citire, și cele de scriere sunt excelente.

Scoruri în CrystalDiskMark
Înainte de a testa acest laptop în benchmarkurile de gaming, am vrut mai întâi să știm cât de bun este în activitățile de productivitate de zi cu zi. Pentru asta, am rulat benchmarkul standard oferit de PCMark 10, care evaluează performanța laptopului atunci când lucrezi cu aplicații Office, intri în conferințe video, navighezi pe internet și creezi conținut digital. Așa cum ne așteptam, am obținut un scor foarte mare de 5845 de puncte.

Benchmark laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: PCMark 10
Apoi am început testele de gaming. Până la urmă, dacă citești acest review, acestea sunt cele pe care le cauți probabil, nu-i așa? 😊
În 3DMark Time Spy Extreme, am obținut un scor de 4037 de puncte. Asta înseamnă că acest laptop oferă același nivel de performanță ca un PC de gaming, conform clasamentelor 3DMark pentru 2020. Este un rezultat impresionant!

Benchmark laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: 3DMark Time Spy Extreme
În benchmarkul standard Time Spy din 3DMark, laptopul MSI GE66 Raider 10SGS a avut un scor de 8375 puncte. Este un scor mai bun decât 68% dintre toate calculatoarele și laptopurile evaluate de 3DMark în 2020.

Benchmark laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: 3DMark Time Spy
Cel de-al treilea test pe care l-am rulat a fost tot unul din 3DMark: Port Royal. Acesta este un benchmark ce evaluează performanța grafică pentru redarea de efecte ray tracing. În acesta, MSI GE66 Raider 10SGS a avut un scor de 5246 de puncte. Este mai bine decât 29% din toate rezultatele (fiind cu 60% mai mult decât laptopul de gaming mediu al anului 2020).

Benchmark laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: 3DMark Port Royale
De asemenea, am vrut să vedem dacă MSI GE66 Raider 10SGS este capabil de VR (Realitate Virtuală), așa că am rulat și benchmarkul SuperPosition VR Maximum de la Unigine. Acest laptop de gaming a reușit un scor de 9863 puncte, fiind remarcabil de aproape de scorul maxim posibil de 10000 de puncte. Pe scurt, MSI GE66 Raider 10SGS nu are niciun fel de probleme în a oferi experiențe VR de calitate.

Benchmark laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: Unigine Superposition
Mai departe, am rulat și câteva benchmarkuri în jocuri: Shadow of the Tomb Raider, Metro Exodus și World War Z. Toate benchmarkurile au fost rulate în FHD (1920 x 1080) la setări grafice maxime.
În Shadow of the Tomb Raider, folosind DirectX 12, am obținut niște rezultate impresionante: o rată de cadre pe secundă minimă de 96, o medie de 122 și un maxim de 185.

Benchmark laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: Shadow of the Tomb Raider
În Metro Exodus, am ales să folosim presetarea grafică RTX. Am obținut un număr minim de 30 de cadre pe secundă, o medie de 53 și un maxim de 86 fps. Acestea sunt niște rezultate excelente!

Benchmark laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: Metro Exodus
Pentru World War Z, am folosit API-ul Vulkan și am obținut un minim de 125 fps, o medie de 144 și un maxim de 198 de cadre pe secundă. Evident, acest laptop nu are probleme în a rula World War Z la cea mai bună calitate posibilă.

Benchmark laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: World War Z
Dar sistemul de răcire? Pentru a îl evalua, am folosit benchmarkul FurMark. Placa video a atins o temperatură maximă de numai 68 de grade Celsius. Este o temperatură extrem de mică pentru o placă video de laptop!

Benchmark laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: FurMark
La final, am rulat și PCMark 8 pentru a verifica autonomia pe baterie. La rularea de activități comune, precum navigare pe internet, editare text și foto, chat video și gaming ocazional, MSI GE66 Raider 10SGS a reușit să funcționeze pe baterie timp de 2 ore și 30 de minute. Este un rezultat bun având în vedere cât de puternic este acest laptop.

Benchmark laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: PCMark 8 Home Accelerated
Toate benchmarkurile ne arată că MSI GE66 Raider 10SGS este un laptop de gaming high-end. Nu are niciun fel de problemă în a rula orice joc la calitate grafică maximă , reușind să își păstreze temperaturile scăzute. Bravo MSI!
Aplicații preinstalate pe MSI GE66 Raider 10SGS
MSI GE66 Raider 10SGS vine cu Windows 10 Home preinstalat. Modelul pe care l-am testat a avut și o serie de aplicații provenite din terțe părți instalate pe el. Unele sunt utile și necesare, în timp ce altele s-ar putea să nu îți trebuiască. Iată ce primești:

Laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: MSI Dragon Center
Dragon Center este o aplicație pentru controlul și gestionarea hardware-ului din laptop. Conține instrumente pentru monitorizarea componentelor hardware precum procesorul, placa video, RAM-ul și unitățile de stocare, și te ajută să schimbi planurile de alimentare, să calibrezi bateria etc.
Killer Control Center îți arată starea conexiunilor de rețea, transferurile de date și aplicațiile care le fac. De asemenea, îți oferă posibilitatea de a gestiona și optimiza conexiunile prin cablu și Wi-Fi, pentru a obține cea mai bună viteză de internet în jocurile și aplicațiile tale preferate.
MSI App Player este o aplicație freemium care folosește software-ul de emulare BlueStacks Android pentru a îți permite să te joci jocuri și să rulezi aplicații de Android pe laptopul MSI.
AudioDirector 7 for MSI este o aplicație de la CyberLink care te ajută să creezi proiecte audio prin editarea și mixarea de melodii și aplicarea de efecte.
MSI True Color este o aplicație cu care poți să calibrezi culorile ecranului laptopului folosind presetări de culoare simple.
Nahimic este un instrument cu care poți configura și ajusta cum funcționează sistemul audio și înregistrarea de voce.
PhotoDirector 10 Essentials for MSI este o aplicație shareware de la CyberLink ce îți oferă niște unelte de editare pentru fotografii.
PowerDirector 17 for MSI este o altă aplicație de la CyberLink care te ajută să creezi și să editezi clipuri video.
SteelSeries Engine 3 îți permite să configurezi tastatura și să ajustezi efectele de lumină de pe laptop și tastatura sa.

Laptop de gaming MSI GE66 Raider 10SGS: MSI Per Key RGB Keyboard
Laptopul MSI GE66 Raider 10SGS include unele aplicații utile pe care ar trebui să le păstrezi și câteva pe care s-ar putea să nu le vrei sau să nu îți trebuiască. Din fericire, nu sunt atât de multe cum includ alți producători pe dispozitivele lor.
Ce părere ai despre MSI GE66 Raider 10SGS?
Așa cum știi acum, MSI GE66 Raider 10SGS este un laptop de gaming puternic. Nu numai că arată foarte bine, ci include și unele din cele mai bune componente hardware disponibile pe piață în prezent. Ce părere ai despre acest model? Îți place și l-ai cumpăra? Nu ezita să ne spui ce crezi în secțiunea de comentarii de mai jos.