S-a putea să ai nevoie să găsești toate rețelele wireless emise în zona ta, inclusiv pe cele care au semnal WiFi slab ori care au numele (sau SSID-ul) ascuns. Pentru această sarcină trebuie să instalezi o aplicație de scanare a spectrului wireless, care să identifice rețelele WiFi din zona ta. Din păcate, multe dintre aceste aplicații sunt scumpe și doar câteva sunt gratuite și merg bine. În acest tutorial, îți demonstrăm cum folosești o aplicație gratuită, care merge în toate versiunile de Windows, pentru această sarcină. Să începem:
Pasul 1. Descarcă și instalează NetSpot
Primul pas este să descarci și să instalezi aplicația NetSpot, versiunea gratuită (FREE edition), de pe această pagină. Instalează aplicația și urmează pașii din expertul de instalare. În câteva secunde vei termina.
Apoi, lansează NetSpot. Poți folosi aplicația în mod gratuit, dacă tot ce dorești este să descoperi rețelele wireless din zona ta și să le analizezi într-un mod sumar. Dacă ai nevoie de facilități avansate precum analiză vizuală sau planificarea rețelei wireless, trebuie să cumperi versiunea PRO. Poți afla mai multe despre NetSpot și de ce este o alegere foarte bună, din această recenzie: Recenzie NetSpot: o aplicație excelentă pentru analiza rețelelor WiFi.
Pasul 2. Folosește NetSpot pentru a găsi toate rețelele WiFi din zona ta (inclusiv cele cu SSID-ul ascuns)
Atunci când pornești NetSpot, vezi un mesaj care te încurajează să cumperi o licență PRO. Apasă Continue (Continuă) și poți folosi aplicația în mod gratuit, cât timp dorești.
Așteaptă câteva secunde până când îți analizează spectrul wireless din zonă și afișează toate rețelele WiFi pe care le găsește. Pentru fiecare rețea WiFi, vezi următoarele:
- SSID-ul sau numele rețelei
- Adresa MAC a routerului sau a punctului de acces care emite semnalul wireless
- Aliasul rețelei (dacă este setat în aplicație)
- Un grafic cu istoricului puterii semnalului
- Semnalul curent măsurat în dBm, valorile sale maxime, minime și medii, nivelul semnalului rețelei
- Banda sau frecvența wireless pe care este emisă rețeaua WiFi, canalul utilizat și lățimea sa (20, 40 sau 80 MHz)
- Producătorul dispozitivului care emite semnalul wireless
- Tipul de securitate folosită
- Modul sau standardul wireless utilizat: 802.11ac, 802.11n, etc.
- Când a fost văzută ultima dată rețeaua, în zona respectivă
Derulează în jos lista de SSID-uri și vezi ce a descoperit NetSpot. Notează numele rețelelor care te interesează. Apoi, pe laptopul sau tableta ta cu Windows, apasă pe pictograma WiFi din colțul dreapta jos al barei de activități. Vezi o listă cu toate rețelele wireless care nu sunt ascunse.
Compară lista de SSID-uri din NetSpot cu cele afișate de Windows. SSID-urile care apar doar în NetSpot sunt ascunse de administratorii lor. În zona noastră, NetSpot a detectat 22 de nume de rețele. În comparație, Windows 10 a detectat doar 10 rețele wireless. Zece dintre rețelele wireless din zona noastră sunt ascunse. Am putut afla multe detalii interesante despre ele. De exemplu, știm ce fel de criptare folosesc pentru parolă, ce standard wireless folosesc pentru emisie (802.11ac/n/b/g/n) sau când au fost active ultima dată. Unele dintre aceste rețele aveau un semnal prea slab și tot dispăreau de pe "radar".
O altă informație utilă este faptul că NetSpot îți afișează dacă același nume de rețea este folosit pentru a emite folosind multe adrese de rețea. Este cazul atunci când sunt folosite repetoare de semnal (range extendere) sau atunci când sunt folosite sisteme de tip mesh WiFi. Dacă analizezi cu atenție datele oferite de NetSpot, poți avea o înțelegere foarte bună a arhitecturii wireless din zona în care te afli.
Dacă ai nevoie de ajutor să înțelegi toți termenii tehnici folosiți de NetSpot, citește această pagină cu documentație: All the clever words used in NetSpot and Wi-Fi related science explained.
Câte rețele wireless ascunse ai găsit în zona ta?
Așa cum se vede în acest ghid, NetSpot este o aplicație utilă care-ți permite să descoperi toate rețelele wireless din zona în care te afli. În blocul nostru de apartamente, a găsit două rețele wireless ascunse, fără parolă. Proprietarii lor s-au gândit că dacă-și ascund numele rețelelor, acestea nu pot fi găsite. Un raționament eronat și un exemplu care nu trebuie urmat. Cu uneltele potrivite, oricine le poate găsi rețelele WiFi și le poate folosi pentru scopuri mai puțin etice. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne câte rețele WiFi ascunse ai găsit și ce detalii interesante ai descoperit. Comentează și hai să împărtășim povești.