Recenzie Synology DiskStation DS1621+: un NAS bun la toate

Recenzie Synology DiskStation DS1621+: un NAS bun la toate
Rating

Synology este un nume extrem de cunoscut când vine vorba de produse de rețea, în special pentru soluțiile lor de stocare conectate la rețea (NAS) și de supraveghere. În acest articol, vom testa un NAS cu șase unități de stocare - DiskStation DS1621+. Pe hârtie, dispozitivul este perfect pentru întreprinderile mici și profesioniștii care au nevoie de o soluție NAS flexibilă și robustă. Dar este DiskStation DS1621+ capabil să acopere cu succes cerințe atât de vaste? Citește review-ul nostru pentru a afla:

Reclamă

Synology DiskStation DS1621+: Pentru cine este o alegere bună?

Synology DiskStation DS1621+ este o alegere excelentă pentru:

 • Companii mici, care au nevoie de un NAS pentru backup-uri de sistem
 • Utilizatori casnici și întreprinderi mici, care doresc să își construiască un serviciu de stocare de tip cloud și nu au un departament IT dedicat sau cunoștințe IT avansate
 • Companii care lucrează colaborativ la proiecte media
 • Utilizatori care doresc să-și creeze o platformă multimedia locală de stocare și streaming
 • Companii care doresc să găzduiască aplicații web, site-uri sau servicii web pe hardware-ul lor
 • Profesioniști IT care lucrează cu mai multe mașini virtuale

Argumente pro şi contra

Avem multe lucruri bune de spus despre Synology DiskStation DS1621+:

Vezi prețul:
 • Dispozitivul este simplu și robust, cu acces ușor la componentele principale
 • Mediul software este modular, actualizat periodic și foarte ușor de utilizat
 • Aplicațiile apar în mod constant și permit utilizarea dispozitivului într-o gamă largă de scenarii
 • Procesorul AMD este foarte puternic
 • Există suport pentru SSD cache

Există și câteva dezavantaje de luat în considerare:

 • Dispozitivul nu are protecție împotriva prafului, facilitate ce ar putea fi utilă în anumite scenarii
 • La viteză maximă, ventilatoarele sunt foarte zgomotoase
 • Viteza în rețea este limitată de lipsa unei interfețe Ethernet de 10 Gb sau 2,5 Gb

Notă produs 5/5

Verdict

DiskStation DS1621+ este un partener de nădejde, așa cum ne-au obișnuit cei de la Synology. Este o soluție NAS (Network Attached Storage) robustă și bine construită, cu cel mai bun software disponibil pentru astfel de soluții și hardware performant. Configurarea dispozitivului este ușoară, iar documentația este ușor accesibilă, dacă ai nevoie de o configurare avansată. Îl recomandăm utilizatorilor casnici, profesioniștilor IT și companiilor mici, care doresc o soluție de stocare atașată la rețea accesibilă și prietenoasă. Este cu adevărat bun la toate.

Despachetarea Synology DiskStation DS1621+

DiskStation DS1621+ vine într-o cutie de carton simplă, relativ mică, pe măsura gabaritului dispozitivului.

Pe fața cutiei găsim un autocolant care prezintă principalele avantaje ale DiskStation DS1621+ și o imagine a dispozitivului, în timp ce pe spate, sunt prezentate mai multe detalii tehnice, imprimate direct pe cutie.

Cutia în care vine Synology DiskStation DS1621+

Cutia în care vine Synology DiskStation DS1621+

În interiorul pachetului, avem unitatea DiskStation DS1621+, un cablu de alimentare, două cabluri LAN de înaltă calitate, două chei din plastic pentru blocarea unităților de stocare în NAS, un pachet de șuruburi (pentru montarea unităților de stocare de 2,5 inci în compartimentele de unități de 3,5 inci) și un ghid rapid de instalare.

Accesoriile din pachetul DS1621+

Accesoriile din pachetul DS1621+

Abordarea tradițională a Synology în ceea ce privește ambalajul demonstrează că dispozitivele lor sunt orientate spre utilizatori profesioniști. Experiența de despachetare nu te dă pe spate, dar pachetul include toate accesoriile necesare a face DiskStation DS1621+ să funcționeze.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

DiskStation DS1621+ este compact, cu o înălțime de 166 mm, o lățime de 282 mm și o adâncime de 243 mm. Cu o greutate de 5,1 kg, este relativ greu, chiar și fără drive-uri.

Partea frontală a Synology DS1621+

Partea frontală a Synology DS1621+

Dispozitivul are șase sertare pentru unități de 3,5 inci, sertare ce pot fi blocate individual cu cheile incluse. Fiecare sertar are propria lumină de stare. Unitățile de 3,5 inci se pot instala fără a avea nevoie de scule sau alte accesorii, în timp ce pentru cele de 2,5 inci, sunt necesare șuruburile incluse în pachet. Unitățile de stocare pot fi configurate în Synology Hybrid RAID (SHR), Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10, în funcție de necesități și depinzând de numărul de unități instalate. Bineînțeles, toate unitățile au capacitatea de hot-swap (pot fi extrase și înlocuite fără a opri unitatea).

Sertarele permit montarea fără unelte a unităților de stocare

Sertarele permit montarea fără unelte a unităților de stocare

Pe partea frontală a DiskStation DS1621+, există un buton de alimentare, un LED de stare, un LED de alertă, precum și patru LED-uri care indică starea conexiunii LAN pentru fiecare port. Ascuns în colțul din dreapta jos, există și un port USB 3.2 Gen 1.

DS1621+ are trei porturi USB 3.2 Gen 1, din care unul amplasat frontal

DS1621+ are trei porturi USB 3.2 Gen 1, din care unul amplasat frontal

Trecând la partea din spate a dispozitivului, avem conectorul de alimentare, un slot Kensington Security, încă două porturi USB 3.2 Gen 1, patru porturi de rețea Gigabit (cu suport de agregare a conexiunilor) și două porturi eSATA. Synology DiskStation DS1621+ are și un slot de expansiune PCIe x8, care poate fi utilizat pentru instalarea, de exemplu, a unei plăci de rețea de 10GbE.

Spatele Synology DS 1621+

Spatele Synology DS 1621+

Specificațiile sună foarte bine: procesorul quad-core AMD Ryzen V1500B de 2,2 GHz împreună cu memoria de până la 32GB ECC DDR4 (dispozitivul testat de noi avea 4 GB) fac ca dispozitivul să fie potrivit inclusiv pentru mașini virtuale și aplicații multimedia. Flexibilitatea DiskStation DS1621+ este îmbunătățită și mai mult prin posibilitatea de a adăuga două SSD-uri M.2 2280 NVMe pentru cache. Acest lucru mărește foarte mult performanța de citire și scriere și permite accesul unui număr mai mare de utilizatori.

SSD-urile sunt ușor accesibile prin extragerea câtorva sertare

SSD-urile sunt ușor accesibile prin extragerea câtorva sertare

Memoria RAM este ușor accesibilă: trebuie doar să desfaci două șuruburi pe partea inferioară a dispozitivului și poți înlocui sau adăuga memorie. Atenție, totuși, este DDR4 cu ECC, deci trebuie să te asiguri că montezi module compatibile.

Trebuie doar să desfaci două șuruburi pentru a avea acces la sloturile DIMM DDR4

Trebuie doar să desfaci două șuruburi pentru a avea acces la sloturile DIMM DDR4

Dispozitivul NAS este răcit de două ventilatoare de 90 mm. Din păcate, designul carcasei nu permite instalarea unui filtru de aer, astfel încât, în medii cu praf, va trebui să te asiguri că-ți cureți dispozitivul în mod regulat, pentru a prelungi durata de viață a ventilatoarelor. Când trebuie totuși să înlocuiești ventilatoarele, acestea sunt ușor accesibile prin spatele carcasei.

Synology DS1621+ nu are filtre de praf

Synology DS1621+ nu are filtre de praf

DiskStation DS1621+ are un consum de energie de aproximativ 51W la accesarea unităților de stocare și de aproximativ 25W când unitățile sunt în hibernare. Nivelul de zgomot este scăzut în funcționare normală, dar dacă setezi ventilatoarele să funcționeze la 100%, ar fi bine să ai o cameră dedicată pentru servere, cu izolare fonică.

Dacă vrei să studiezi specificațiile complete ale acestui produs, poți descărca fișa tehnică (în limba engleză) de pe această pagină: Download Center - DS1621+.

Concluzionând, designul este robust și inspiră încredere în longevitatea produsului. Există multe opțiuni de conectivitate, iar unitățile sunt foarte ușor de accesat și de înlocuit, datorită sistemului de montare fără unelte. LED-urile de stare permit evaluarea stării DiskStation DS1621+ fără a accesa interfața. Accentul a fost pus pe eficiență în proiectarea dispozitivului, și asta se vede în felul cum e construit.

Configurarea și utilizarea Synology DiskStation DS1621+

Am testat DiskStation DS1621+ cu cinci unități Synology 8TB, care au fost foarte ușor de instalat în sertare. Am primit și două unități SSD de 400 GB, pe care le-am configurat pentru cache la citire/scriere. Odată ce introduci toate unitățile, configurarea hardware este simplă: conectezi cablul de alimentare, conectezi NAS la router folosind cablul (sau cablurile) LAN și pornești dispozitivul.

Synology DiskStation DS1621+ este, de asemenea, simplu de instalat și din perspectiva software: folosind un computer cu Windows 10, am deschis un browser și am accesat http://find.synology.com/. Dispozitivul NAS a fost detectat automat și am trecut la configurarea inițială.

Interfața DS1621+ poate fi accesata cu orice browser

Interfața DS1621+ poate fi accesata cu orice browser

Am ales să folosim cel mai recent sistem de operare DiskStation Manager (DSM 7.0.1). După instalarea DSM și repornire, urmează configurarea detaliilor de conectare. Expertul de configurare întreabă dacă dorești să instalezi pachetele standard recomandate pentru NAS sau dacă dorești să le instalezi pe toate. De asemenea, poți să sari peste acest pas și să le instalezi manual mai târziu. Apoi ți se dă opțiunea să creezi un ID QuickConnect, pe care să-l utilizezi pentru a te conecta de la distanță la NAS prin internet.

Setarea QuickConnect ID pe DS1621+

Setarea QuickConnect ID pe DS1621+

Așa cum am descris anterior, unitățile de stocare pot fi configurate pentru a funcționa în oricare dintre modurile Synology Hybrid RAID (SHR), Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10. În ceea ce privește sistemele de fișiere acceptate, poți alege între Brtfs și ext4, deși ai la dispoziție mai multe tipuri de sisteme de fișiere pentru unitățile externe. Configurarea sistemului de fișiere și a RAID a fost extrem de simplă și intuitivă, practic a trebuit doar să alegem câteva opțiuni în câteva meniuri. Am mers cu o configurație RAID 10 (cu patru dintre unitățile de stocare, totalizând un spațiu util de aproximativ 14 TB și beneficiind de redundanță), SSD cache și o rezervă activă (a cincea unitate). Rezerva activă intră în ecuație atunci când una dintre unitățile de stocare din RAID cedează: migrarea și înlocuirea se fac automat, fără a fi nevoie de intervenție umană.

Configurația aleasă, cu RAID 10, SSD cache și o rezervă activă

Configurația aleasă, cu RAID 10, SSD cache și o rezervă activă

Cea mai recentă versiune a sistemului de operare DSM arată grozav și este bine organizată. Interfața grafică este ușor de utilizat și oferă indicii vizuale suficiente chiar și pentru începători.

Interfața grafică a DSM este practică și arată bine

Interfața grafică a DSM este practică și arată bine

Synology oferă o abordare modulară pentru instrumente și aplicații. După ce parcurgi expertul de configurare rapidă, poți utiliza Package Center pentru a descărca și instala toate instrumentele necesare pentru a personaliza și utiliza DiskStation DS1621+ în scenariul tău particular. Package Center este practic un magazin de aplicații conținând atât soluții dezvoltate de Synology, cât și aplicații de la terțe părți verificate.

App Store? Nu, Package Center!

App Store? Nu, Package Center!

Iată câteva dintre lucrurile pe care le poți face cu DiskStation DS1621+:

 • Serviciu de stocare privată în cloud - poți crea versiunea ta de Dropbox sau OneDrive.
 • Backup în cloud - puteți face backup în siguranță la nivel local de la un serviciu public cloud (cum ar fi Google Drive) utilizând Cloud Sync.
 • Server multimedia - poți seta DS1621+ să stocheze și să descarce imagini, muzică și videoclipuri, apoi să-l utilizezi pentru a transmite conținutul pe dispozitivele care fac parte din rețeaua internă.
 • Supraveghere video - poți utiliza DS1621+ pentru a stoca imagini video de la până la 40 de camere IP și a le accesa ori de câte ori este necesar. Sunt incluse două licențe gratuite pentru camere IP.
 • Server de backup - poți seta DS1621+ pentru a crea copii de rezervă pentru software-ul computerelor conectate la rețea.
 • Server web - poți instala Apache, PHP și sisteme de gestionare a conținutului precum WordPress sau Joomla și poți găzdui propriile site-uri web.
 • Platformă de colaborare bazată pe web - poți instala mai multe instrumente pentru construirea unei platforme de colaborare bazată pe web: un serviciu de chat, un calendar al echipei, aplicații de productivitate de birou, până la 5 conturi de e-mail gratuite pe Synology MailPlus.
 • Manager de mașini virtuale - poți rula mai multe mașini virtuale Windows, Linux sau chiar DSM pe DS1621+.

Alte pachete te pot ajuta să transformi acest NAS într-un server VPN, server de e-mail și chiar un server LDAP.

Synology DS1621+ poate administra mașini virtuale cu ajutorul unuia dintre modulele disponibile

Synology DS1621+ poate administra mașini virtuale cu ajutorul unuia dintre modulele disponibile

Agregarea conexiunilor (link aggregation) este o caracteristică utilă, dar nu poate elimina complet limitarea adaptoarelor de rețea, ce au o lățime de bandă de 1 Gbps fiecare. Din moment ce procesorul și sistemul de fișiere pot gestiona un număr mare de utilizatori simultan, dacă ai nevoie de un NAS pentru transferuri multiple de fișiere și estimezi că vor fi limitați de lățimea de bandă a adaptorului de rețea, poți achiziționa o placă de expansiune PCIe.

Reclamă

Documentația de asistență este ușor accesibilă și detaliată. În modulul DSM Help, primești informații despre caracteristicile sistemului de operare, linkuri către tutoriale și către videoclipuri care prezintă potențialul NAS-ului și modurile de configurare.

Documentația DSM Help

Documentația DSM Help

Dacă vrei să utilizezi DiskStation DS1621+ la domiciliu, asigură-te că vei efectua o întreținere periodică, care include curățarea dispozitivului de praf, deoarece dispozitivul nu are filtre. De asemenea, în funcție de volumul de lucru și necesarul de răcire al aparatului, ventilatoarele pot deveni foarte zgomotoase. În timpul testelor noastre, nu am reușit să încărcăm procesorul la mai mult de 60% din capacitatea sa, dar având șase unități și două SSD-uri într-o carcasă atât de mică, se poate ajunge la temperaturi ridicate în anumite scenarii. Apropo de temperaturi, unitățile nu au trecut de 37 de grade Celsius în timpul testelor noastre. SSD-urile erau puțin mai fierbinți, cu o temperatură maximă înregistrată de 40 grade Celsius.

Sistemul de operare Synology este, credem noi, cel mai avansat și mai ușor de utilizat sistem de management pentru soluțiile de stocare conectate la rețea. Nu am avut probleme la configurarea Synology DiskStation DS1621+ și, deși nu am avut suficient timp pentru a testa fiecare scenariu individual, putem spune cu siguranță că acest NAS este un instrument foarte puternic pentru întreprinderile mici și utilizatorii profesioniști.

Cât de rapid este Synology DiskStation DS1621+ la transferul de date?

Deoarece, la urma urmei, este o soluție NAS, am testat ratele de transfer către și de la alte dispozitive din aceeași rețea. Rezultatele au fost previzibile, având în vedere specificațiile dispozitivului: folosind agregarea conexiunilor (link aggregation), viteza de transfer a fost de maxim 1032 Mbps pentru scrierea datelor pe DiskStation DS1621+ și 1792 Mbps pentru citirea datelor. Aceste valori prezintă scenariul cel mai bun, cu SSD cache și agregarea conexiunilor activată. Fără agregarea conexiunilor, valorile au fost evident mai mici, deoarece lățimea de bandă e limitată la 1 Gbps: 916 MBps pentru scriere, 906 Mbps pentru citire.

Când se utilizează link aggregation, valorile pentru citire sunt foarte bune

Când se utilizează link aggregation, valorile pentru citire sunt foarte bune

Când am dezactivat memoria de citire/scriere oferită de SSD-uri, a existat o diferență foarte mică în ceea ce privește viteza de citire de pe dispozitiv.

Dezactivarea SSD cache nu afectează transferurile secvențiale

Dezactivarea SSD cache nu afectează transferurile secvențiale

Acest rezultat este de așteptat, deoarece RAID 10 are deja suficientă lățime de bandă de citire/scriere pentru a procesa traficul de rețea, chiar și cu două legături agregate de 1 Gbps. Funcția SSD cache nu are niciun avantaj real în acest scenariu (transferuri secvențiale, cu fișiere mari, continue). Atunci când scenariul de lucru include fișiere mici însă, utilizarea SSD pentru cache face diferența.

Specificațiile hard diskurilor și ale SSD-urilor pe care le instalezi în NAS vor avea cel mai mare impact asupra performanței, dar dacă vrei utilizezi unități de stocare și configurații de mare viteză, este posibil să atingi limita dată de infrastructura de rețea. Totul se reduce la volumul de muncă prevăzut: asigură-te că proiectezi soluția pe baza nevoilor tale.

Ce părere ai despre Synology DiskStation DS1621+?

Acum știi mai multe despre soluția Synology DiskStation DS1621+ Network Attached Storage, caracteristicile și limitările sale. Care este părerea ta despre DS1621+? Ai de gând să-l achiziționezi? Ai în vedere și alte modele sau mărci? Dacă deții deja un DiskStation DS1621+, nu ezita să împărtășești experiența ta cu alți cititori care ar putea fi interesați de acest model.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet