Review Synology DiskStation DS418: Modular și bine construit!

Review Synology DiskStation DS418: Modular și bine construit!
Rating

Synology este un brand cunoscut pe piața de soluții de tip NAS (Network Attached Storage). Recent, am primit în teste sistemul lor DiskStation DS418 cu patru unități de stocare. Este un dispozitiv bine construit, cu software modular de foarte bună calitate. În mod implicit, atunci când îl pornești pentru prima dată, include doar uneltele de bază pentru un NAS. Apoi, îl poți extinde cu orice-ți dorești, de la o platformă pentru un cloud de stocare personală, la un server multimedia, ori o soluție de stocare pentru sisteme de supraveghere. Dacă vrei să afli mai multe despre Synology DiskStation DS418 și ce părere avem despre acest produs, citește recenzia noastră:

Reclamă

Synology DiskStation DS418: pentru cine este o alegere potrivită?

Synology DiskStation DS418 este o alegere excelentă pentru următoarele tipuri de utilizatori:

 • Companiile care au nevoie de un NAS pentru sisteme de supraveghere ori sisteme de backup
 • Utilizatorii casnici ori afacerile care vor să-și construiască propriul serviciu de stocare în cloud
 • Utilizatorii care vor să aibă acasă un sistem de stocare și redare pentru conținut multimedia
 • Profesioniștii IT care vor să-și găzduiască propriile aplicații și saituri web, pe hardware-ul lor

Pro și contra

Sunt multe aspecte pozitive la Synology DiskStation DS418:

 • Platformă software modulară, actualizată regulat și ușor de folosit
 • Ecosistem excelent de aplicații care-ți transformă NAS-ul în orice-ți dorești
 • Este ușor să instalezi și să schimbi unitățile de stocare
 • Hardware de bună calitate
 • Are două porturi USB 3.0 și două porturi Ethernet
 • Suport pentru link-aggregation

Există și un neajuns de luat în considerare:

 • Nu face transcodare hardware pentru fișiere media. Asta înseamnă că DS418 nu poate funcționa ca un Plex Media Server. Pentru asta ai nevoie să achiziționezi un model mai scump - DS418play
Notă produs 5/5

Verdict

Ne-a plăcut să testăm Synology DiskStation DS418. Este un sistem NAS (Network Attached Storage) bine construit, cu software de top și hardware de calitate. Poate oferi soluții pentru aproape toate nevoile pe care utilizatorii le pot avea de la un NAS. Îl recomandăm utilizatorilor casnici, profesioniștilor IT și companiilor care ar putea beneficia de soluții de stocare atașate rețelei lor.

Despachetarea Synology DiskStation DS418

Împachetarea produselor Synology este spartană și DiskStation DS418 nu face excepție de la această regulă. Acest NAS vine într-o cutie simplă de carton, cu două abțibilduri pe ea. Un abțibild cu o poză a dispozitivului este pe partea din față a cutiei și-ți oferă un sumar al caracteristicilor esențiale, în timp ce al doilea îți arată toate porturile de pe DiskStation DS418 și-ți dă detalii despre caracteristicile hardware și conținutul pachetului.

Pachetul în care vine Synology DiskStation DS418
Pachetul în care vine Synology DiskStation DS418

În pachet, găsești următoarele elemente: unitatea DiskStation DS418, alimentarea, două cabluri CAT.5e, două chei pentru blocarea unităților de stocare, un pachet de șuruburi (pentru montarea de unități de 2.5 inci - SSD și HDD), ghidul pentru instalarea rapidă, garanția și un pliant despre versiunea trial a serviciului Synology's C2 Backup.

Synology DiskStation DS418 - ce găsești în cutie
Synology DiskStation DS418 - ce găsești în cutie

Synology are o abordarea spartană a împachetării produselor lor. Experiența de despachetare nu vine cu nimic special. În schimb, în pachet primești accesoriile de care ai nevoie pentru a folosi DiskStation DS418.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Synology face o treabă bună în a informa despre caracteristicile complete ale produsului, așa că, în această recenzie, discutăm doar părțile pe care le considerăm cele mai interesante. DiskStation DS418 are un procesor pe 64 de biți, cu patru nuclee, Realtek RTD1296, la frecvența de 1,4 GHz și 2 GO de memorie RAM DDR4.

Synology DiskStation DS418 poate lucra cu patru unități de stocare, pe care le instalezi în fantele pentru hard disk-uri și SSD-uri de 3,5 inci, respectiv 2,5 inci. Unitățile de stocare pot fi instalate fără niciun fel de unelte, cât timp sunt de 3,5 inci, fiind un proces rapid și ușor de realizat. Dar, unitățile de stocare de 2,5 trebuiesc înșurubate. Dacă vrei să afli ce unități de stocare sunt compatibile cu acest NAS, mergi la această pagină. Toate unitățile de stocare pot fi scoase sau instalate cu NAS-ul pornit (sunt hot-swappable).

Pe partea din față a Synology DiskStation DS418 sunt: un port USB 3.0, ledurile care-ți semnalează starea de funcționare a fiecărei unități de stocare și butonul pentru pornire.

Partea frontală a Synology DiskStation DS418
Partea frontală a Synology DiskStation DS418

Pe spatele NAS-ului, sunt două ventilatoare mari, care pot deveni zgomotoase atunci când sunt transferate multe date și unitățile de stocare se încălzesc. Dar, atunci când este în repaus, nivelul de zgomot ajunge la 20,9 dB(A). Pe spate mai găsești și două porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps, cu suport pentru link aggregation și failover (conexiuni de siguranță) și un alt port USB 3.0.

Spatele Synology DiskStation DS418
Spatele Synology DiskStation DS418

Consumul de curent al DiskStation DS418 este de aproximativ 26,5 Wați atunci când este activ și 8,8 Wați atunci când este în repaus. Unitățile de stocare pot fi folosite în orice configurație RAID dorești, de la RAID 0 la RAID 10. De asemenea, poți folosi și Synology Hybrid RAID. În ceea ce privește sistemele de fișiere suportate, lista este lungă și include orice de la NTFS la EXT4. exFAT este disponibil doar dacă cumperi o licență separată, din Package Center, care costă 3,99 USD.

Synology Hybrid RAID
Synology Hybrid RAID

Synology DiskStation DS418 are următoarele dimensiuni: 166 x 199 x 223 mm în lungime, lățime și înălțime. De asemenea, acesta cântărește 2,28 kg, fără niciun hard-disk înăuntru.

Design-ul DiskStation DS418 este unul strict utilitar. Focusul se face pe următoarele aspecte: ușurința de instalare a unităților de stocare, pornirea rapidă a NAS-ului, utilizarea porturilor și eficiența sistemului de răcire. Nu s-a pus accentul pe aspectul vizual, așa cum se întâmplă cu alte dispozitive de rețea precum sistemele mesh WiFi ori unele routere wireless. Dar, suntem siguri că majoritatea utilizatorilor interesați de achiziția unui NAS, nu pun "aspectul frumos" pe lista criteriilor importante de selecție.

Synology DiskStation DS418
Synology DiskStation DS418

Dacă vrei să citești caracteristicile complete ale acestui produs, mergi la această pagină: DiskStation DS418 Specs.

Instalarea și utilizarea Synology DiskStation DS418

Înainte de a folosi Synology DiskStation DS418, trebuie să alegi, să cumperi și să instalezi HDD-urile ori SSD-urile pe care le dorești. Pentru acest review, am folosit patru hard disk-uri Seagate Skyhawk, cu o capacitate de 4 TO fiecare. Această serie este specializată pentru a răspunde nevoilor sistemelor de supraveghere și a aparatelor de înregistrare în rețea. Poți vedea caracteristicile hardware complete ale seriei Seagate Skyhawk în acest document PDF.

Seagate Skyhawk HDD
Seagate Skyhawk HDD

Instalarea unităților de stocare a fost simplă și rapidă. Așa cum am menționat mai devreme, nu este nevoie să înșurubezi unitățile de 3,5 inci. Am încuiat hard disk-urile în sloturile lor, am băgat în priză Synology DiskStation DS418, l-am conectat la router și l-am pornit.

Instalarea hard disk-urilor în Synology DiskStation DS418
Instalarea hard disk-urilor în Synology DiskStation DS418

Am configurat DiskStation DS418 folosind un browser web pe un PC cu Windows 10. Expertul pentru configurarea rapidă a început prin crearea unui cont de administrator. Apoi, am ales cum vrem să fie efectuate actualizările. Am ales ca să se instaleze automat cea mai nouă versiune de DiskStation Manager (DSM) creată de Synology, imediat ce devine disponibilă. Dacă aruncăm o privire la istoricul de actualizări, se vede imediat că Synology investește serios în platforma lor software și că livrează actualizări și noi facilități, în mod constant.

Crearea contului de administrator pentru Synology DiskStation DS418
Crearea contului de administrator pentru Synology DiskStation DS418

După aceea, ți se cere să-ți crezi un QuickConnect ID pe care-l poți folosi pentru a contra NAS-ul și alte produse Synology de la distanță, chiar și atunci când călătorești. O facilitate de securitate foarte bună este faptul că poți activa verificarea în doi pași. Și alți producători ar trebui să copieze această abordare.

Expertul pentru configurare te întreabă dacă vrei să instalezi pachetele recomandate pentru NAS-ul tău, care oferă uneltele de bază pentru majoritatea utilizatorilor casnici. Poți alege să sari acest pas, pentru a-ți configura NAS-ul în detaliu, mai târziu.

Instalarea pachetelor recomandate pentru DSM
Instalarea pachetelor recomandate pentru DSM

La finalul expertului pentru configurare, ți se cere să accepți termenii de funcționare și de confidențialitate și ți se oferă un tur al platformei software DiskStation Manager (DSM), care gestionează cu funcționează acest NAS. Această platformă este o versiune specializată de Linux, construită pentru a fi un sistem de operare foarte personalizabil, cu securitate de top și unelte avansate.

DiskStation Manager (DSM)
DiskStation Manager (DSM)

Pentru DSM, Synology folosește o abordare modulară. După ce treci prin expertul pentru configurarea rapidă, NAS-ul funcționează cu puțin software instalat. Nu sunt activate implicit facilități extra, iar asta înseamnă că ai un consum de resurse optimizat și primești cea mai bună performanță posibilă, de la început. Pentru a transforma NAS-ul în ceea ce vrei să devină, folosește Package Center pentru a găsi și instala aplicațiile de care ai nevoie. Gândește-te la Package Center ca la un Magazin Play pentru NAS-ul tău. Acest magazin include foarte multe aplicații, pentru multe tipuri de nevoi.

Synology Package Center
Synology Package Center

Iată câteva dintre lucrurile pe care le poți face cu DiskStation DS418:

 • Serviciu de stocare în cloud privat - primești acces la aplicații pentru toate platformele și poți să-ți creezi propria versiune de Dropbox sau OneDrive.
 • Server multimedia - poți configura DS418 să stocheze și să descarce poze, muzică și clipuri video, pentru a-l folosi pentru redarea prin rețea a conținutului respectiv, către dispozitivele unde vrei să-l vizionezi.
 • Supraveghere video - dacă ai o mică afacere sau o proprietate pe care vrei să o monitorizezi în mai multe zone, folosind camere de supraveghere, poți utiliza DS418 pentru a stoca conținutul video înregistrat de acestea și a-l viziona atunci când ai nevoie.
 • Server pentru backup - poți seta DS418 astfel încât să facă copii de siguranță automate ale PC-urilor din rețea.
 • Server web - poți instala Apache, PHP, ori sistem de management de conținut (CMS) precum WordPress, Drupal sau Joomla, pentru a-ți găzdui propriile saituri web. Poți instala chiar și Magento pentru a-ți crea propria platformă de comerț electronic.
 • Platformă de colaborare web - poți să-ți instalezi un serviciu de chat similar cu Slack, un calendar pentru echipa ta și aplicații Office, pentru colaborare.

Posibilitățile disponibile sunt multe la număr. Alte pachete pot să te ajute să transformi DiskStation DS418 într-un server VPN, server pentru e-mail, o aplicație Wiki și multe altele.

Reclamă

În ceea ce privește funcția de server multimedia, DiskStation DS418 are o limitare importantă: folosește un procesor ARM care nu poate face transcodare hardware pentru fișierele media. Asta înseamnă că nu poate folosi Plex Media Server. Dacă vrei și această funcție ar trebui să cumperi Synology DiskStation DS418play, care arată și funcționează la fel, dar vine cu un procesor Intel Celeron J3355 în loc de Realtek RTD1296. Procesorul Intel realizează transcodarea hardware a fișierelor media, permițându-ți să-ți transformi NAS-ul într-un Plex Media Server. De asemenea, cu acest procesor poți folosi soluții de virtualizare care nu sunt disponibile pe modelul testat de noi.

O facilitate utilă este link aggregation (imposibil de tradus acest termen, nu-i așa?). Noi avem un router wireless puternic, care oferă această funcție, iar configurarea Synology DiskStation DS418 a fost ușoară. Așa cum se vede în captura de ecran de mai jos, această facilitate poate fi folosită pentru echilibrarea nivelului de încărcare, pentru a obține viteza maximă posibilă în rețea, ori pentru conexiuni de backup care să fie folosite atunci când sunt probleme.

Activarea Link Aggregation pe Synology DiskStation DS418
Activarea Link Aggregation pe Synology DiskStation DS418

Documentația de ajutor este bine realizată și ușor de accesat. Modulul de Ajutor (Help) oferă informații despre facilitățile DSM, legături către tutoriale, întrebări frecvente și tutoriale video care-ți arată potențialul NAS-ului pe care l-ai cumpărat și cum să-l configurezi, în funcție de ceea ce ai nevoie să faci.

Documentația de Ajutor din DSM
Documentația de Ajutor din DSM

Am devenit rapid fani ai platformei DSM disponibile pentru Synology DiskStation DS418. Configurarea acestui NAS este o experiență foarte plăcută și satisfăcătoare. Software-ul modul este de calitate și ușor de folosit, iar documentația la care ai acces, este suficientă pentru a ști ce ai de făcut.

Cât de rapid este Synology DiskStation DS418 în transferurile de date?

Multe teste pot fi realizate pe un dispozitiv precum Synology DiskStation DS418, în funcție de cum vrei să-l folosești: server multimedia, sever pentru un seviciu de cloud, server pentru backup, etc. Dar, indiferent cum configurezi DS418, este o activitate pe care sigur o vei face cu regularitate: vei transfera date către și de pe NAS, prin rețea. Pentru a vedea potențialul de viteză în acest scenariu, am făcut mai multe transferuri de date între un PC desktop și DS418. La început am folosit un singur cablu de rețea pentru a conecta NAS-ul la routerul wireless, iar apoi două cabluri și am activat link-aggregation, pentru a vedea dacă se mărește viteza oferită.

Atunci când l-am conectat cu un singur cablu Ethernet de 1 Gbps și am avut hard disk-uri Seagate Skyhawk 4TB înăuntrul DS418, am măsurat 880 Mbps pentru viteza de descărcare și 840 Mbps pentru cea de încărcare. Atunci când am folosit două cabluri Ethernet și am pornit link aggregation, am observat o mică creștere la 896 Mpbs pentru viteza de descărcare și 864 Mbps pentru viteza de încărcare.

DiskStation DS418 - Viteza transferurilor, folosind Seagate Skyhawk
DiskStation DS418 - Viteza transferurilor, folosind Seagate Skyhawk

Am folosit apoi unități SSD Kingston UV500 în Synology DiskStation DS418 și am repetat măsurătorile. Așa cum se vede în graficul de mai jos, cu link aggregation activ, primești un foarte mic plus de viteză.

DiskStation DS418 - Viteza transferurilor, folosind Kingston UV500
DiskStation DS418 - Viteza transferurilor, folosind Kingston UV500

Toate vitezele măsurate de noi sunt satisfăcătoare pentru majoritatea utilizatorilor. Dar, un aspect de reținut este faptul că link aggregation nu oferă beneficii semnificative în ceea ce privește viteza maximă pe care o primești. Link aggregation este util atunci când mai mulți clienți din rețea doresc simultan date de la NAS și să beneficieze de un mai bun management al resurselor NAS-ului.

În ceea privește performanța, nu avem nicio plângere de formulat despre Synology DiskStation DS418. Cel mai semnificativ impact în ceea ce privește viteza NAS-ului îl au unitățile de stocare alese. Dacă vrei viteză maximă, trebuie să cumperi soluții de stocare rapide pentru acest NAS.

Care este părerea ta despre Synology DiskStation DS418?

Acum știi părerea noastră despre Synology DiskStation DS418 și ce oferă acest produs de tip Network Attached Storage, facilitățile și limitările sale. La finalul acestui review, spune-ne părerea ta despre DS418. Dacă-l ai deja, nu ezita să împărtășești experiența ta de utilizare de până acum. Sigur și alte persoane vor dori să afle dacă ești mulțumit(ă) sau nu.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet