Review tastatură ASUS Cerberus - gaming de calitate la un preț accesibil!

Rating

Anul acesta, compania ASUS a lansat o nouă linie de periferice de gaming, accesibile la preț, sub brand-ul Cerberus. Avem o tastatură de gaming Cerberus, un mouse de gaming, un mouse pad și o pereche de căști de gaming Cerberus. Noi am testat tastatura ASUS Cerberus Gaming Keyboard timp de o săptămână și am fost foarte mulțumiți de performanțele și facilitățile oferite. Este una dintre cele mai bune tastaturi de gaming cu un preț care nu-ți golește portofelul. Citește această recenzie pentru a afla mai multe detalii:

Despachetarea tastaturii ASUS Cerberus

Pachetul în care vine tastatura ASUS Cerberus este foarte simplă. Pe partea din față a cutiei avem o poză cu tastatura și o listă cu cele mai importante caracteristici.

ASUS, Cerberus, keyboard, tastatura

Pe partea din spate avem o listă cu caracteristicile detaliate ale tastaturii, precum și o listă cu tastele multimedia și tastele de macro. Când deschizi cutia, găsești înăuntru următoarele: tastatura, garanția, manualul de utilizare și ghidul pentru pornirea rapidă.

ASUS, Cerberus, keyboard, tastatura

Acum știi cum arată experiența de despachetare. Să trecem la lucruri mai importante, cum ar fi caracteristicile hardware ale acestei tastaturi.

Caracteristici hardware

Tastatura ASUS Cerberus este o tastatură USB cu un singur cablu de conectare și anti-ghosting pe 19 taste, pe care le vezi în tabelul de mai jos. Acestea sunt tastele care tind să fie folosite cel mai mult în jocuri.

ASUS, Cerberus, keyboard, tastatura

Poți conecta tastatura la un port USB al oricărui calculator cu Windows și va funcționa în câteva secunde, chiar și pe Windows XP. ASUS Cerberus este identificată de sistemul de operare ca fiind o tastatură multimedia standard și nu are nevoie de driveri speciali pentru a funcționa. Cel mai probabil merge și în Linux și Mac OS X dar noi nu am putut să o testăm în aceste sisteme de operare, pentru a confirma presupunerea noastră.

ASUS Cerberus folosește switch-uri cu membrană și cupole de cauciuc. Pentru prețul său, acestea reprezintă o alegere bună. Durata de viață promisă pentru aceste switch-uri este de 8 milioane de apăsări, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru câțiva ani de utilizare. Tastatura are iluminare în două culori (roșu și albastru) și patru niveluri de iluminare: puternică, medie, joasă și dezactivată. Mai jos ai o poză cu tastatura iluminată folosind culoarea roșie.

ASUS, Cerberus, keyboard, tastatura

ASUS Cerberus are șase taste multimedia pentru controlul volumului sonor, redare/pauză, piesa precedentă și piesa următoare. Acestea sunt compatibile cu majoritatea aplicațiilor de redare de fișiere multimedia, cum ar fi Winamp, Windows Media Player ori VLC Player. Avem la dispoziție și 12 taste macro (tastele de la F1 la F12), care pot fi programate manual, oricum îți dorești.

Acestă tastatură are și un sistem care oferă protecție împotriva vărsărilor accidentale de lichid. Un sistem de găuri și canale conduce lichidul în afara tastaturii, pentru a se asigura că nu rămâne înăuntru. Această facilitate este rar întâlnită la tastaturi în zona sa de preț.

În ceea ce privește dimensiunile, ASUS Cerberus este o tastatură standard, având o lungime de 471 mm, o lățime de 186 mm și o înălțime de 41 mm. Greutatea sa totală este de 1,1 kg. Pe partea din spate, plasticul este de culoare roșie. Avem și două piciorușe pentru ridicarea tastaturii într-o poziție confortabilă pentru tastare. De asemenea, piciorușele pentru stabilizarea tastaturii sunt din cauciuc și fac o treabă bună în a păstra tastatura cât mai stabilă pe parcursul utilizării, inclusiv în sensiunile de gaming mai intense.

ASUS, Cerberus, keyboard, tastatura

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la pagina ASUS: Tastatura ASUS Cerberus.

Experiența de utilizare a tastaturii ASUS Cerberus

Instalarea tastaturii ASUS Cerberus presupune doar conectarea sa la calculator prin portul USB. Calculatorul tău o va detecta și instala în mod automat, fără a fi nevoie să descarci ori să instalezi vreun driver. O poți folosi aproape imediat. Ne-a plăcut faptul că ASUS Cerberus ne oferă multe facilități pentru o tastatură de gaming accesibilă la preț:

 • Modul swap - îți permite să schimbi funcțiile unor taste, exceptând următoarele taste: F1 până la F12, Q, Tab, Win, ESC, Caps Lock, Insert, Home și tastele multimedia.

 • Taste macro - poți configura tastele de la F1 la F12 drept taste care execută comenzi de tip macro, personalizate de tine, reprezentând comenzi repetitive care-ți sunt utile în jocuri ori atunci când lucrezi în aplicații de productivitate.

 • Iluminare duală în roșu și albastru - un aspect care nu este foarte bine comunicat de ASUS în descrierea oficială a produsului este că, atunci când folosești iluminarea în albastru, ASUS Cerberus se transformă într-o tastatură normală de birou, fără acces la tastele macro și la modul swap. Dacă vrei să ai acces la toate facilitățile de personalizare, trebuie să folosești culoarea roșie pentru iluminarea tastaturii.

 • Lumină care respiră - o funcție care-ți permite să configurezi iluminarea astfel încât să ofere un efect vizual de respirație. Sunt disponibile patru niveluri de iluminare: puternică, medie, joasă și dezactivată. Aceste niveluri sunt disponibile pentru ambele culori de iluminare.

Din moment ce nu avem de instalat driveri, aceste caracteristici pot fi utilizate și configurate doar dacă știi ce taste să apeși pe tastatură. De aceea, este foarte important să citești cu atenție manualul, până la capăt. Acolo vei găsi toate informațiile despre tastele care trebuie apăsate pentru a activa, dezactiva și configura toate facilitățile menționate mai devreme.

ASUS, Cerberus, keyboard, tastatura

Există și un neajuns al acestei abordări "fără drivere": odată ce deconectezi tastatura de la portul USB al calculatorului tău, tastele [Fn] + [F11], [Fn] + [Q], [Fn] + [Tab] și [Fn] + [Win] vor fi restaurate la comportamentul lor implicit și se vor pierde personalizările aduse de tine. După aceea va trebui să reconfigurezi din nou tastatura. Asta este destul de enervant dar, dacă iei în considerare prețul foarte accesibil al tastaturii și facilitățile sale destul de avansate, este un neajuns cu care poți trăi.

Per total, tastatura ASUS Cerberus oferă o experiență bună de utilizare. Am jucat jocuri de tip MOBA precum și jocuri de aventură și nu am avut niciun fel de probleme. De asemenea, am făcut și ceva muncă de birou cu ea și am scris multe articole. Dacă o comparăm cu altă tastatură ieftină a unui brand important, Razer DeathStalker Essential, pe care am evaluat-o aici , ASUS Cerberus este mult mai bună în aproape toate scenariile de utilizare. Ne place cât de solidă este, cum se simte când tastezi pe ea și design-ul care-i permite să reziste la vărsări accidentale de lichide. Mulți gameri și nu numai, au prostul obicei de a consuma lichide lângă tastatura lor.

O altă caracteristică foarte utilă este iluminarea, care-și arată meritele atunci când tastezi și te joci în medii cu puțină lumină, dar mai ales noaptea când te joci pe calculator.

ASUS, Cerberus, keyboard, tastatura

Ce să mai, pentru prețul său, ASUS Cerberus oferă o experință de utilizare de calitate.

Pro și contra

Tastatura de gaming ASUS Cerberus are multe atuuri:

 • Are un preț accesibil
 • Este foarte solidă și va rezista mult timp
 • Are un sistem de protecție împotriva vărsărilor accidentale de lichide
 • Este iluminată, ceea ce este foarte util în medii cu lumină puțină
 • Oferă multe facilități de personalizare pentru o tastatură accesibilă la preț

Există și câteva neajunsuri:

 • Nu are driveri, ceea ce înseamnă că procesul de configurare este mai îndelungat și trebuie să citești cu atenție manualul pentru a o putea personaliza
 • Atunci când deconectezi tastatura de la portul USB al calculatorului tău, personalizările tale sunt resetate și trebuie să-ți configurezi tastatura din nou
Notă produs 4/5

Verdict

Dacă ești un gamer care-și dorește o tastatură personalizabilă, cu iluminare și protecție împotriva vărsărilor accidentale de lichide, care să nu te coste mult, atunci ASUS Cerberus este o alegere excelentă. Este cu siguranță mai bună decât ceea ce oferă alte branduri la același preț, cum ar fi Razer. Nu este o tastatură perfectă și nu o poți compara cu tastaturile premium mecanice dar, pentru ceea ce plătești, primești o experiență foarte bună și facilități destul de avansate. De asemenea, experința de scriere pe această tastatură este una bună, care nu te obosește rapid în timp ce performanțele oferite în jocuri sunt mai mult decât respectabile. ASUS Cerberus concurează cu succes la titlul de "Cea mai bună tastatură de gaming, la un preț redus".

Descoperă: Divertisment Recenzii Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează