Review TP-Link Archer AX50: Wi-Fi 6 și antivirus, la un preț rezonabil

Rating

Performanța rețelei wireless

Mai întâi, să ne uităm la apartamentul în care am făcut testele și cum este amenajat. TP-Link Archer AX50 a fost amplasat în Sufragerie. Cu majoritatea routerelor wireless, puterea semnalului nu este excelentă în locuri precum Bucătăria și Balconul mediu.

Apartamentul în care am testat TP-Link Archer AX50

Testele noastre au fost realizate folosind o conexiune la internet de 1 Gbps, care oferă o viteză maximă de upload (încărcare) de până la 800 Mbps. Am evaluat rețeaua Wi-Fi emisă de TP-Link Archer AX50 folosind standardele: Wi-Fi 4 pe frecvența de 2.4 GHz, Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz.

Pentru a ne face o idee mai bună despre performanța oferită de TP-Link Archer AX50, l-am comparat cu fratele său cu un preț ușor mai mic Archer AX20 și cu ASUS RT-AX58U (un router AX3000 competitor). Ca de obicei, am început prin a măsura puterea semnalului în fiecare cameră. Așa cum se vede mai jos, puterea semnalului oferit de Archer AX50 este similară cu cea oferită de Archer AX20, dar mai slabă decât a routerului ASUS RT-AX58U.

TP-Link Archer AX50 - Putere semnal wireless pe banda de 2.4 GHz

După aceea, am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet pe banda de 2.4 GHz. Viteza de descărcare oferită de TP-Link Archer AX50 a fost excelentă în majoritatea camerelor.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de download în SpeedTest pe Wi-Fi 4

Atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor, TP-Link Archer AX50 a avut viteze mai mici, similare cu cele oferite de fratele său mai mic - Archer AX20.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de upload în SpeedTest pe Wi-Fi 4

Am folosit apoi PassMark Performance test pentru a masura viteza de transfer a datelor între două calculatoare din rețea, pe banda de 2.4 GHz. Viteza de descărcare oferită de Archer AX50 a fost foarte bună în toate camerele din apartament.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de download prin Wi-Fi 4

La viteza de upload, situația a fost destul de neclară și niciun router din comparația noastră nu s-a remarcat drept lider.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de upload prin Wi-Fi 4

Pe banda wireless de 2.4 GHz, atunci când folosești Wi-Fi 4, TP-Link Archer AX50 oferă viteze de descărcare foarte bune.

Pentru următoarele măsurători, am analizat performanța pe banda de 5 GHz, folosind
Wi-Fi 5. Puterea semnalului oferit de TP-Link Archer AX50 a fost similară cu Archer AX20 și mai slabă decât ASUS RT-AX58U.

TP-Link Archer AX50 - Putere semnal wireless pe banda de 5 GHz

Am măsurat viteza de download prin SpeedTest în toate camerele din apartament. Cu o singură excepție, vitezele oferite de TP-Link Archer AX50 au fost depășite de Archer AX20 - un rezultat surprinzător.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de download în SpeedTest pe Wi-Fi 5

Am observat un scenariu similar și atunci când am măsurat viteza de upload.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de upload în SpeedTest pe Wi-Fi 5

Pentru ultimele măsurători prin Wi-Fi 5, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. TP-Link Archer AX50 a oferit viteze de download foarte bune, dar nu am identificat un câștigător clar în această comparație.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de download prin Wi-Fi 5

La fel s-a întâmplat și cu viteza de upload.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de upload prin Wi-Fi 5

Atunci când folosești standardul Wi-Fi 5, TP-Link Archer AX50 oferă performanțe bune, dar nu-și depășește competitorii din piață.

Am rămas pe banda wireless de 5 GHz și am trecut la standardul Wi-Fi 6. Am început prin a rula SpeedTest în toate camerele din apartament. Vitezele de descărcare oferite de TP-Link Archer AX50 au fost în general mai rapide decât cele oferite de Archer AX20.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de download în SpeedTest pe Wi-Fi 6

Atunci când am măsurat viteza de upload, rezultatele oferite de TP-Link Archer AX50 au fost mai degrabă dezamăgitoare.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de upload în SpeedTest pe Wi-Fi 6

Pentru ultima rundă de comparații, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare din rețea prin Wi-Fi 6. Routerul TP-Link Archer AX50 a performat foarte bine, mai ales în camerele cele mai apropiate de el. A reușit să depășească pragul de 900 Mbps pentru viteza de descărcare, demonstrând că merită să faci trecerea la Wi-Fi 6.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de download prin Wi-Fi 6

Vitezele de upload au fost mai mici, dar tot la un nivel satisfăcător, în majoritatea camerelor din apartament.

TP-Link Archer AX50 - Viteza de upload prin Wi-Fi 6

TP-Link Archer AX50 oferă viteze bune atunci când folosești standardul Wi-Fi 6, la nivelul așteptărilor pe care le avem de la un router din zona sa de preț.

Performanța pentru rețelele cu fir

TP-Link Archer AX50 are patru porturi Ethernet, pe care le poți utiliza pentru a îți conecta PC-urile și dispozitivele la rețea. Conexiunea noastră la internet oferă un maxim de 1 Gbps pentru viteza de descărcare și 800 Mbps pentru încărcare. Am folosit mai întâi SpeedTest și Archer AX50 ne-a arătat că nu are probleme în a atinge potențialul maxim al conexiunii noastre la internet.

TP-Link Archer AX50 - SpeedTest prin conexiuni Ethernet

După aceea, am efectuat un transfer între două calculatoare conectate la rețea, folosind PassMark Performance test. Nu am fost surprinși să vedem că Archer AX50 a atins viteze foarte apropiate de 1 Gbps, atât pentru upload, cât și pentru download.

TP-Link Archer AX50 - Transferuri prin conexiuni Ethernet

TP-Link Archer AX50 gestionează foarte bine conexiunile la internet de 1Gbps și oferă transferuri prin cablu la viteze foarte apropiate de specificațiile sale.

Performanța portului USB

Am conectat un SSD portabil la portul USB 3.0 al routerului TP-Link Archer AX50 și am făcut câteva transferuri de date. Din păcate, am observat că vitezele obținute nu sunt cele la care te aștepți de la un port USB 3.0. Sunt mai degrabă similare cu cele obținute de un port USB 2.0, precum cel de pe Archer AX20. De asemenea, am fost foarte dezamăgiți de viteza de upload. Noi credem că aceste probleme sunt de fapt provocate de un bug de firmware, ce poate fi rezolvat într-o viitoare actualizare.

TP-Link Archer AX50 - Viteza portului USB 3.0

Din păcate, portul USB 3.0 de pe TP-Link Archer AX50 funcționează la viteze similare cu porturile USB 2.0. Credem că e o limitare din firmware, ce poate fi rezolvată într-o viitoare actualizare.

Funcții suplimentare

Firmware-ul de pe TP-Link Archer AX50 are unele funcții avansate, pe care utilizatorii le vor aprecia:

TP-Link Archer AX50 include modulul HomeCare

  • HomeCare - o soluție de securitate bazată pe cloud, dezvoltată de TP-Link împreună cu Trend Micro, care oferă antivirus și protecție împotriva intruziunilor, precum și control parental ușor de folosit și eficient, alături de funcția Quality of Sevice, care-ți permite să prioritizezi cu ușurință traficul din rețea, în funcție de ce e mai important pentru tine: gaming, streaming de filme, navigare pe web sau altele.
  • IPv6 – suport pentru adresele IPv6 care înlocuiesc IPv4. Conexiunea noastră la internet merge cu IPv6, iar routerul nu a avut probleme în a o gestiona corect.
  • VPN server – routerul poate fi setat să fie și server VPN, folosind protocoalele OpenVPN și PPTP.
  • Wireless schedule - poți seta când se închide rețeaua wireless în mod automat. De exemplu, poate nu vrei să fie emis semnal Wi-Fi în timp ce dormi.
  • Guest Network – poți activa două rețele wireless pentru oaspeți, cu setări de access și securitate separate, câte una pentru fiecare bandă.
  • DDNS – un serviciu care-ți permite să te conectezi la router de oriunde de pe internet, chiar dacă furnizorul tău de internet îți alocă o adresa IP dinamică. Acest router poate folosi următoarele servicii: TP-Link, NO-IP și DynDNS.
  • Smart Life Assistant – prin aplicația mobilă Tether, poți să-ți integrezi routerul cu Amazon Alexa și să-l controlezi prin comenzi vocale.

TP-Link Archer AX50 vine cu destul de multe funcții utile. Apreciem în mod special modulul HomeCare, care oferă protecție eficientă pentru toate dispozitivele din rețea. Singurul neajuns este lipsa suportului pentru TP-Link OneMesh - o facilitate care-ți permite să-ți extinzi ușor rețeaua folosind un range extender OneMesh.

Care este părerea ta despre TP-Link Archer AX50?

La finalul acestui review, știi ce ne place și ce nu ne place la routerul wireless TP-Link Archer AX50. Înainte de a închide pagina, spune-ne ce părere ai. Îl consideri un router bun? Vrei să-l cumperi? Dacă-l ai deja, care a fost experiența ta de până acum cu el? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează