Review TP-Link Archer AX10 (AX1500) - Wi-Fi 6 la un preț pentru toată lumea!

Review TP-Link Archer AX10 (AX1500) - Wi-Fi 6 la un preț pentru toată lumea!
Rating

TP-Link Archer AX10 sau TP-Link Archer AX1500 este un router wireless cu un nume diferit în funcție de țara și magazinul de unde îl cumperi. Indiferent de variația de nume, este totuși același router, cu același hardware și caracteristici, în toate țările unde este disponibil la vânzare. Am vrut să-l testăm în mod special pentru că este unul dintre routerele Wi-Fi 6 cele mai accesibile și multă lume este curioasă despre acest model. În SUA, chiar și Amazon îl recomandă drept una dintre cele mai bune alegeri din zona sa de preț. Este această recomandare pe merit? Citește recenzia noastră și vezi ce părere avem despre acest router:

Reclamă

Acest router wireless este o alegere bună pentru:

  • Persoanele care vor un router cu Wi-Fi 6 la un preț accesibil
  • Case de mici dimensiuni și apartamente de două sau trei camere
  • Utilizatorii care vor să-și controleze routerul de oriunde de pe internet
  • Utilizatorii ce vor să-și controleze rețeaua prin comenzi vocale către asistentul Amazon Alexa
  • Persoanele interesate de serviciul de automatizare IFTTT (If This, Then That)

Pro și contra

Iată ce ne place la TP-Link Archer AX10:

  • Suport pentru standardul Wi-Fi 6 sau 802.11ax
  • Performanță bună atunci când folosești standardul Wi-Fi 5
  • Prețul foarte bun
  • Hardware de calitate, care poate gestiona mulți clienți și conexiuni de rețea
  • Îl poți controla printr-o aplicație mobilă de oriunde de pe internet
  • Suport lingvistic foarte bun, inclusiv în limba română

Există și unele puncte slabe:

  • Performanța pe banda de 2.4 GHz și standardul Wi-Fi 4 merită unele îmbunătățiri
  • Nu are un port USB
  • Nu poate utiliza la maxim conexiunile la internet de 1 Gbps
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Routerul TP-Link Archer AX10 (AX1500) nu este perfect și nici nu încearcă să fie. Acest model vrea în schimb să fie unul dintre cele mai bine vândute de pe piață, oferind o combinație reușită între hardware bun, suport pentru Wi-Fi 6, funcțiile de bază de care toată lumea are nevoie și un preț accesibil multor utilizatori. Îți putem confirma că acest router și-a îndeplinit cu succes misiunea. TP-Link Archer AX10 este o achiziție inspirată pentru oricine dorește să treacă la Wi-Fi 6 fără să cheltuiască foarte mult.

TP-Link Archer AX10 sau TP-Link Wi-Fi 6 AX1500 (cum este denumit în unele magazine), vine într-o cutie de carton de culoare albastru-verzui. TP-Link promovează pe cutie funcțiile cele mai importante ale routerului și faptul că funcționează cu noul standard Wi-Fi 6.

Cutia în care vine TP-Link Archer AX10

Cutia în care vine TP-Link Archer AX10

Vei găsi multe informații pe lateralele routerului, inclusiv un sumar al configurației sale hardware. Imediat ce deschizi cutia, găsești ghidul pentru instalarea rapidă, un altul pentru depanarea de probleme, detalii despre garanție și licențele folosite pentru firmware-ul acestui router. Este o idee excelentă să citești mai întâi ghidul pentru depanare (troubleshooting) pentru că te informează despre probleme cu driverele care pot afecta negativ conectivitatea prin Wi-Fi 6.

Despachetarea TP-Link Archer AX10

Despachetarea TP-Link Archer AX10

Atunci când despachetezi totul, găsești routerul în sine, alimentarea sa, un cablu de rețea CAT 5e și ghidurile și pliantele menționate mai devreme.

TP-Link Archer AX10 - Ce găsești în cutie

TP-Link Archer AX10 - Ce găsești în cutie

Despachetarea routerului wireless TP-Link Archer AX10 este o experiență rapidă și poți trece imediat la treabă. Dar, înainte de a face asta, aruncă o privire peste ghidul de instalare rapidă. Îl vei găsi util dacă nu ești familiar cu echipamentele de rețea.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

TP-Link Archer AX10 sau TP-LINK Archer AX1500 este unul dintre cele mai accesibile routere cu Wi-Fi 6, dar asta nu înseamnă hardware low-end. Dimpotrivă, acest model vine cu un system-on-a-chip (SoC) surprinzător de capabil: Broadcom BCM6750 cu trei nuclee la frecvența de 1,5 GHz, 256 MO de RAM și 16 MO spațiu de stocare pentru firmware. TP-Link Archer AX10 este un router subțire, din materiale plastice, cu un aspect relativ tradițional pentru un dispozitiv de acest gen. Acesta are 260,2 × 135,0 × 38,6 mm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, este și foarte ușor, cântărind doar 800 de grame.

Antenele de pe TP-Link Archer AX10

Antenele de pe TP-Link Archer AX10

Pe partea frontală se observă câteva leduri, care semnalează starea de funcționare a routerului. Dacă ți se par enervante, le poți opri din firmware. De asemenea, routerul are și patru antene externe nedetașabile, care pot fi rotite oricum dorești. Pe partea de sus, vedem logoul TP-Link și o literă X dintr-un plastic negru lucios, care reflectă lumina, dar este și un magnet pentru praf și amprente.

Ledurile din partea din față a TP-Link Archer AX10

Ledurile din partea din față a TP-Link Archer AX10

Pe partea dorsală a dispozitivului găsim un abțibild cu numărul serial al routerului pe care l-am cumpărat și numele și parola implicite pentru rețeaua Wi-Fi. De asemenea, găsim și câteva găuri pentru montarea routerului pe perete, o facilitate care va fi apreciată de unii utilizatori.

Partea dorsală a routerului TP-Link Archer AX10

Partea dorsală a routerului TP-Link Archer AX10

Pe partea din spate, sunt patru porturi Ethernet de 1 Gbps, un port WAN (tot la 1 Gbps), butonul de pornire/oprire, mufa pentru alimentare, mufa Reset, un buton pentru pornirea și oprirea Wi-Fi, precum și unul pentru funcția WPS.

Porturile din spatele TP-Link Archer AX10

Porturile din spatele TP-Link Archer AX10

TP-Link Archer AX10 este un router wireless dual-band cu o lățime de bandă maximă teoretică împărțită astfel: 1201 Mbps pentru banda (sau frecvența) de 5 GHz și 300 Mbps pentru cea de 2.4 GHz. Merge cu toate standardele wireless, inclusiv Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5(802.11ac) și Wi-Fi 6 (802.11ax), și are suport pentru criptarea folosind standardul WPA3. De asemenea, transferurile wireless sunt realizate folosind 2x2 MU-MIMO.

Pentru lista completă de specificații și caracteristici ale acestui produs, vizitează această pagină: TP-Link Archer AX10 - Specificații tehnice.

Reclamă

Poți instala și configura routerul folosind un browser web pe calculatorul tău sau folosind aplicația Tether pentru Android și iOS. Noi am ales să folosim un browser web și expertul de configurare începe prin a-ți cere să introduci ce parola vrei să fie folosită pentru contul de administrator. După aceea, îți alegi fusul orar și tipul conexiunii la internet. În funcție de tipul conexiunii, ți se pot cere detaliile de conectare, iar apoi îți poți personaliza setările wireless de bază.

TP-Link Archer AX10 - expertul pentru configurarea rapidă

TP-Link Archer AX10 - expertul pentru configurarea rapidă

După aceea, routerul testează dacă funcționează conexiunea la internet și dacă o poate utiliza. După realizarea cu succes a acestui test, îți recomandă să faci o actualizare de firmware la ultima versiune. Este bine să faci asta, mai ales dacă vrei acces la funcții mai avansate, precum criptarea prin WPA3 (ce nu este oferită în versiunea inițială de firmware) și performanță și stabilitate Wi-Fi îmbunătățite.

TP-Link Archer AX10 - actualizare de firmware

TP-Link Archer AX10 - actualizare de firmware

După ce upgrade-ul este complet, vezi un sumar al setărilor tale și te poți autentifica la router și schimba setările sale mai avansate. Un aspect de reținut este faptul că poți conecta un ID TP-Link pentru a controla routerul de la distanță, de oriunde de pe internet, atât dintr-un browser web, cât și folosind aplicația Tether.

Firmware-ul de pe TP-Link Archer AX10 are un aspect simplu și prietenos. Mai întâi sunt încărcate setările de bază, pe care le poate înțelege oricine, chiar și utilizatorii mai puțin familiarizați cu conceptele de rețelistică.

Firmware-ul de pe TP-Link Archer AX10

Firmware-ul de pe TP-Link Archer AX10

Dacă vrei mai multe, apasă pe Advanced (Avansat) și se încarcă o listă lungă cu toate setările și funcțiile disponibile pe acest router. Nici această parte nu este atât de complexă pe cât ai presupune și majoritatea utilizatorilor nu ar trebui să aibă probleme în a configura totul. Dar, din păcate, nu există documentație de ajutor disponibilă, ceea ce este un neajuns atunci când nu înțelegi anumite setări și cum funcționează acestea. Din fericire, interfața de utilizare este disponibilă în mai mult de 20 de limbi, printre care se numără și limba română.

TP-Link Archer AX10 - setările avansate

TP-Link Archer AX10 - setările avansate

Aplicația mobilă Tether pentru Android și iOS are o interfață simplă. Aceasta îți oferă acces la funcțiile de bază de care ai nevoie, inclusiv la unelte de depanare ce pot fi utile atunci când familia ta are probleme cu routerul, dar nu ești acasă să-i ajuți.

Aplicația mobilă Tether pentru TP-Link Archer AX10

Aplicația mobilă Tether pentru TP-Link Archer AX10

Din păcate, este mereu o problemă deja “standard” cu dispozitivele mai vechi care nu pot vedea rețelele Wi-Fi 6. Asta se întâmplă cu toate routerele care au suport pentru acest standard, iar cheia o reprezintă actualizarea driverelor plăcilor de rețea. Dacă nici soluția asta nu te ajută, singura opțiune disponibilă este să configurezi TP-Link Archer AX10 (AX1500) astfel încât să folosească standardul Wi-Fi 5 în loc de Wi-Fi 6.

Rețeaua wireless emisă de acest router este rapidă, dacă folosești standardele Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6. Însă, pe standardul Wi-Fi 4 și banda de 2.4 GHz, viteza medie a fost mai slabă decât ne așteptam. Alte routere cu hardware similar au fost mai rapide în testele noastre.

Pentru a evalua calitatea rețelei Wi-Fi emise de TP-Link Archer AX10, am luat laptopul nostru și ne-am mutat într-o cameră separată de router printr-un perete. Am făcut un transfer wireless folosind o aplicație specializată care măsoară viteza medie și variabilitatea transferului. Am observat că variabilitatea transferurilor wireless atunci când folosim Wi-Fi 4 este rezonabilă, dar viteza medie nu este deloc ridicată.

TP-Link Archer AX10 - Transfer pe Wi-Fi 4

TP-Link Archer AX10 - Transfer pe Wi-Fi 4

Atunci când am trecut la standardul Wi-Fi 5 și frecvența de 5 GHz, viteza medie a fost mult mai bună, iar stabilitatea transferului în limite normale. O experiență mult mai satisfăcătoare din punctul nostru de vedere.

TP-Link Archer AX10 - Transfer pe Wi-Fi 5

TP-Link Archer AX10 - Transfer pe Wi-Fi 5

Pe banda de 5 GHz cu Wi-Fi 6, viteza medie a crescut puțin, dar variabilitatea a fost mai mare decât atunci când am folosit standardul Wi-Fi 5. Credem că acest aspect ar trebui îmbunătățit în viitoare actualizări de firmware, pentru ca utilizatorii să beneficieze de transferuri mai stabile și viteze medii mai mari pe Wi-Fi 6.

TP-Link Archer AX10 - Transfer pe Wi-Fi 6

TP-Link Archer AX10 - Transfer pe Wi-Fi 6

Atunci când folosești TP-Link Archer AX10, ai parte de o experiență de utilizare bună utilizând standardele Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6. Conexiunile la rețea sunt rapide, routerul poate administra un număr ridicat de dispozitive și-l poți controla chiar și de pe smartphone. Totuși, viteza medie oferită atunci când folosești Wi-Fi 4 este ușor dezamăgitoare.

Pentru mai multe detalii despre performanța oferită de TP-Link Archer AX10 în lumea reală, inclusiv comparații cu alte modele de routere wireless, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless