Gama de routere Wi-Fi 6 de la TP-Link include modele interesante, cu hardware de calitate, la prețuri foarte rezonabile. Dacă te interesează un model bun, la un preț rezonabil, ar trebui să iei în considerare și noul router TP-Link Archer AX20. Pentru un buget puțin mai mare decât cel necesar pentru Archer AX10, Archer AX20 adaugă caracteristici și îmbunătățiri interesante. Citește această recenzie și află părerea noastră despre TP-Link Archer AX20:
TP-Link Archer AX20: Pentru cine este bun?
Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:
- Persoanele care doresc un router Wi-Fi 6 la un preț rezonabil
- Apartamente sau case cu trei camere
- Persoanele care doresc să-și controleze routerul dintr-o aplicație mobilă
- Utilizatorii care doresc să-și controleze rețeaua de acasă folosind asistentul vocal Alexa
- Persoanele interesate de serviciul de automatizare IFTTT (If This, Then That)
Pro și contra
Iată lucrurile care ne plac la TP-Link Archer AX20:
- Performanță bună atunci când se utilizează standardele Wi-Fi 6 și Wi-Fi 5
- Preț rezonabil
- Hardware solid, care poate gestiona mulți clienți de rețea
- Firmware-ul este ușor de utilizat și configurat
- Poate fi administrat de la distanță cu o aplicație mobilă
- Interfață și suport disponibile și în limba română
- Are un port USB
Există și câteva dezavantaje:
- Performanța ar putea fi mai bună pe banda de 2.4 GHz
- Am fi preferat un port USB 3.0, în loc de USB 2.0
Verdict
Pentru o sumă mică în plus, TP-Link Archer AX20 (AX1800) este un upgrade bun la Archer AX10. Este puțin mai rapid decât este fratele său mai ieftin, mai ales atunci când se utilizează standardul Wi-Fi 6, iar hardware-ul său este ceva mai puternic și poate gestiona mai mulți clienți de rețea. Pentru a face lucrurile și mai interesante, acesta include un port USB 2.0 și un set de caracteristici puțin mai generos. TP-Link Archer AX20 are un preț foarte rezonabil și oferă un raport excelent calitate/preț. De aceea îl recomandăm tuturor cititorilor noștri care vor să treacă la Wi-Fi 6.
Despachetarea routerului TP-Link Archer AX20 (AX1800) cu Wi-Fi 6
Routerul wireless TP-Link Archer AX20 vine într-o cutie de carton turcoaz (eu nu mă pricep la culori, colega mea Diana mi-a spus cum se numește), cu o imagine de ansamblu a dispozitivului în partea de sus. De asemenea, poți vedea caracteristicile de top ale acestui router și faptul că acesta vine cu suport pentru noul standard Wi-Fi 6.
Pe părțile laterale ale cutiei, găsești un rezumat bun al configurației hardware, precum și mai multe detalii despre caracteristicile routerului. Când deschizi cutia, vezi Ghidul de instalare rapidă, un ghid de depanare (din păcate, Wi-Fi 6 are dificultăți în ceea ce privește compatibilitatea cu unele dispozitive mai vechi) și detalii despre garanție și licența utilizată pentru firmware-ul acestui router.
După ce scoți pliantele menționate mai devreme și despachetezi totul, găsești routerul în sine, alimentarea sa și un cablu de rețea CAT 5e.
Despachetarea este o experiență rapidă și poți începe imediat să îți configurezi routerul. Înainte de a face acest lucru, citește pliantul pentru instalarea rapidă și ghidul de depanare. Le vei găsi utile, mai ales dacă nu ești familiarizat cu echipamentele Wi-Fi 6.
Caracteristici hardware și design
TP-Link Archer AX20 este puțin mai scump decât TP-Link Archer AX10 și are un SoC (System on a Chip) cu patru nuclee Broadcom BCM6755 (la frecvența de 1,5 GHz), în loc de unul cu trei nuclee, ceea ce înseamnă că ar trebui să poată gestiona mai mulți clienți care sunt conectați simultan la rețea. De asemenea, vine cu 256 MB de RAM și 16 MB de stocare flash pentru firmware.
Archer AX20 este un router subțire, realizat din materiale plastice, cu un aspect clasic, tipic pentru majoritatea dispozitivelor de acest tip. Un aspect vizual plăcut este X-ul din partea de sus, care vine de la suportul său pentru standardul 802.11ax, cunoscut și drept Wi-Fi 6. Dimensiunea acestui router este identică cu Archer AX10: 260.2 × 135 × 38.6 mm lățime, adâncime și înălțime.
De asemenea, arată la fel ca Archer AX10 și nu le-ai putea distinge decât dacă ai citi autocolantul de partea dorsală. Acesta îți spune modelul specific pe care îl deții și oferă detalii despre configurația Wi-Fi implicită a routerului. Există, de asemenea, găuri pentru montarea pe pereți, care pot fi utile pentru unii utilizatori.
TP-Link Archer AX20 are patru antene externe, care nu sunt detașabile și pot fi rotite așa cum vrei. Este un dispozitiv dual-band cu o lățime de bandă teoretică maximă de 574 Mbps pentru banda de 2.4 GHz (când se utilizează Wi-Fi 6) și 1201 Mbps pentru banda de 5 GHz. Funcționează cu toate standardele wireless moderne, inclusiv Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac) și Wi-Fi 6 (802.11ax) și are suport pentru criptarea wireless WPA3. De asemenea, transferurile wireless se fac folosind 2×2 MU-MIMO.
Pe partea din spate a TP-Link Archer AX20, găsești patru porturi Ethernet de 1 Gbps, portul WAN (tot la 1 Gbps), un port USB 2.0, butonul de alimentare, mufa pentru alimentare, mufa pentru resetare, împreună cu un buton pentru pornirea și oprirea Wi-Fi-ului și a funcției WPS.
Dacă vrei să afli mai multe despre acest router wireless, vizitează această pagină: Specificații TP-Link Archer AX20.
Configurarea și utilizarea routerului TP-Link Archer AX20 (AX1800)
Configurarea TP-Link Archer AX20 Wi-Fi 6 se poate face atât de pe calculator, utilizând un browser web, cât și prin Aplicația Tether pentru Android și iOS. Expertul de configurare din browser îți cere mai întâi să setezi parola pentru contul de administrator, să alegi fusul orar pentru locația ta și tipul de conexiune la internet pe care o utilizezi. Pentru unele tipuri de conexiuni la internet, precum PPPoE de la Digi, poate fi necesar să introduci detaliile de conectare. Apoi, îți poți personaliza setările wireless: poți alege să configurezi fiecare bandă Wi-Fi separat (2.4 GHz și 5 GHz) sau să le folosești cu același nume și parolă.
Apoi, routerul testează dacă conexiunea la internet funcționează și dacă o poate folosi. Dacă totul este bine, îți recomandă să actualizezi firmware-ul la cea mai recentă versiune. Ar trebui să faci asta pentru a obține acces la noi funcții, performanță Wi-Fi și stabilitate îmbunătățite.
Când ai terminat cu actualizarea firmware-ului, se afișează un rezumat al setărilor tale și te poți conecta la router și modifica setările avansate ale acestuia. Poți conecta un ID TP-Link la contul de administrator local și poți controla de la distanță routerul de oriunde de pe internet, atât dintr-un browser web, cât și utilizând aplicația mobilă Tether.
Interfața de utilizator este ușor de înțeles și oferă mai întâi acces doar la setările de bază legate de rețeaua wireless.
Pentru mai multe funcții și opțiuni de configurare, accesează secțiunea Advanced (Avansat). Acolo, găsești toate setările și funcțiile avansate ale acestui router. O caracteristică pe care recomandăm să o activezi este actualizarea automată a firmware-ului, astfel încât TP-Link Archer AX20 să gestioneze totul automat și să ai parte de cea mai bună securitate și performanță posibilă.
Setările avansate nu sunt atât de greu de înțeles și mulți utilizatori nu ar trebui să aibă probleme în procesul de configurare. Cu toate acestea, nu există documentație de ajutor disponibilă în firmware, ci separat, pe internet, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru unele persoane. Din fericire, interfața cu utilizatorul este disponibilă în mai mult de 20 de limbi, inclusiv limba română, făcând astfel mai ușoară și viața celor ce nu cunosc limba engleză.
Aplicația mobilă Tether pentru Android și iOS funcționează în același mod pentru toate routerele TP-Link care au suport pentru ea. Este ușor de utilizat și oferă acces la elementele de bază de care ai nevoie, inclusiv câteva instrumente de depanare la distanță, ce ți-ar putea fi utile.
Din păcate, este posibil ca dispozitivele mai vechi să nu poată „vedea” rețelele Wi-Fi 6. Problema aceasta se manifestă în cazul tuturor routerelor cu Wi-Fi 6. Cheia este să actualizezi driverele plăcilor de rețea din calculatoarele cu probleme. Dacă nici asta nu funcționează, poți seta oricând routerul să utilizeze standardul Wi-Fi 5, în loc de Wi-Fi 6.
Rețeaua wireless oferită de TP-Link Archer AX20 este rapidă, dacă folosești Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6, și relativ lentă, atunci când folosești standardul Wi-Fi 4 pe banda de 2.4 GHz. Pentru o perspectivă mai bună, iată rezumatele transferurilor wireless efectuate pe același laptop, în același loc, într-o cameră separată de router printr-un perete. Pe banda de 2.4 GHz, cu Wi-Fi 4, transmisia wireless a fost foarte stabilă, dar viteza medie a fost ușor dezamăgitoare: doar 98,4 Mbps. Routerele concurente au reușit să depășească 130 Mbps în aceeași cameră.
La trecerea la Wi-Fi 5 și banda de 5 GHz, viteza medie a fost mult mai bună, dar variabilitatea transmisiei a crescut. Cu toate acestea, descărcările au fost de șase ori mai rapide decât pe banda de 2.4 GHz.
Pe banda de 5 GHz și standardul Wi-Fi 6, viteza medie a crescut și mai mult, dar la fel și variabilitatea transmisiei. Cu toate acestea, 672,6 Mbps este o viteză medie de descărcare ce va face mulți utilizatori fericiți.
Vei avea o experiență bună folosind routerul TP-Link Archer AX20 AX18000 cu cele mai noi standarde: Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6. Conexiunile de rețea sunt rapide, routerul poate gestiona multe dispozitive și îl poți controla de oriunde de pe internet, inclusiv de pe smartphone. Singurul dezavantaj este că, atunci când folosești standardul Wi-Fi 4, viteza medie nu este cea mai grozavă.
Pentru mai multe detalii despre performanța oferită de TP-Link Archer AX20 în lumea reală, inclusiv comparații cu alte modele de routere wireless, mergi la următoarea pagină a acestui review.