Recenzie ASUS RT-AX58U: Wi-Fi 6 la un preț mai mic!

Recenzie ASUS RT-AX58U: Wi-Fi 6 la un preț mai mic!
Rating

ASUS RT-AX58U face parte dintr-un nou val de routere wireless Wi-Fi 6, care au prețuri mai rezonabile. Deși oferă toate funcțiile avansate pe care le aștepți de la un router ASUS și oferă suport pentru Wi-Fi 6, prețul său este mai redus decât al routerelor din primul val Wi-Fi 6. De obicei, un produs mai ieftin este și mai puțin performant. Este adevărată această afirmație și pentru ASUS RT-AX58U? Este acest router o opțiune bună pentru casa ta? Citește acest review și află părerea noastră:

Reclamă

ASUS RT-AX58U: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:

 • Persoanele care vor să investească în standardul Wi-Fi 6
 • Utilizatorii care vor Wi-Fi foarte rapid
 • Părinții care-și doresc controale parentale eficiente pentru rețeaua lor
 • Utilizatorii care vor o rețea sigură, cu protecție antivirus și firewall
 • Persoanele care vor să-și controleze rețeaua de la distanță, printr-o aplicație mobilă
 • Utilizatorii care vor să-și controleze rețeaua folosind Amazon Alexa
 • Persoanele interesate de serviciul de automatizare IFTTT (If This, Then That)

Pro și contra

Sunt multe lucruri care ne plac la acest router wireless:

 • Suport pentru cel mai nou standard wireless - Wi-Fi 6 sau 802.11ax
 • Viteză foarte bună pe banda de 2.4 GHz
 • Port USB 3.0 rapid
 • Funcții de securitate excelente
 • Hardware puternic care poate gestiona mulți clienți și conexiuni
 • Poți să-l controlezi de la distanță, de oriunde de pe internet, printr-o aplicație mobilă
 • Suport lingvistic excelent, inclusiv în limba română și documentație de Ajutor utilă
 • Poate fi montat pe pereți

Există și neajunsuri de luat în seamă:

 • Este foarte posibil să fie nevoie să-ți actualizezi driverele pentru plăcile wireless, ca să poți folosi Wi-Fi 6 în rețea
 • Variabilitatea pe banda de 5 GHz merită mici îmbunătățiri
Notă produs 5/5

Verdict

ASUS RT-AX58U este un router wireless cu un aspect clasic. În ceea ce privește mărimea sa, acesta este destul de mic și ușor în comparație cu alte routere Wi-Fi 6. De asemenea este și ceva mai ieftin. Dar, asta nu îl face o opțiune mai slabă. Dimpotrivă! Este unul dintre cele mai echilibrate routere cu Wi-Fi 6 pe care le-am testat până acum. Îl recomandăm tuturor utilizatorilor interesați să facă trecerea la Wi-Fi 6.

Despachetarea routerului wireless ASUS RT-AX58U

Routerul wireless dual-band ASUS RT-AX58U AX3000 vine într-o cutie neagră cu o poză a dispozitivului pe partea de sus. Câteva abțibilduri îți arată că folosește un procesor Broadcom și că este compatibil cu Wi-Fi 6. De asemenea, funcționează cu ecosistemul AiMesh și include modulul de protecție AiProtection, ce oferă securitate eficientă rețelei tale.

Cutia în care vine routerul ASUS RT-AX58U AX3000 dual-band
Cutia în care vine routerul ASUS RT-AX58U AX3000 dual-band

Atunci când deschizi cutia, găsești: routerul wireless, alimentarea, un cablu Ethernet, ghidul pentru configurare rapidă, garanția și pliante cu informații utile. Unul dintre pliante este foarte important de citit, deoarece îți spune ce trebuie să te faci pentru a te asigura că dispozitivele din rețeaua ta merg cu Wi-Fi 6.

ASUS RT-AX58U - ce găsești în cutie
ASUS RT-AX58U - ce găsești în cutie

Despachetarea routerului wireless ASUS RT-AX58U este o experiență rapidă. În cutie găsești elementele obișnuite pentru un router wireless și te poți apuca să-ți construiești rețeaua imediat.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

ASUS RT-AX58U are un procesor cu trei nuclee Broadcom BCM6750, la frecvența de 1.5 GHz, 512 MO de RAM și 256 MO spațiu de stocare pentru firmware. Este un router dual-band, cu suport pentru standardul Wi-Fi 6 (802.11ax), capabil de transferuri wireless 2x2 MU-MIMO. Lățimea de bandă teoretică maximă disponibilă este împărțită astfel: 574 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și 2402 Mbps pentru cea de 5 GHz, ambele folosind standardul Wi-Fi 6. ASUS RT-AX58U are patru antene externe, ce nu pot fi detașate. Așa cum se vede și în poze, vine cu un design clasic pentru un router. Există grilaje pentru ventilație pe marginile părții de sus și pe laterale, conferindu-i un aspect ușor agresiv. De asemenea, pe partea de sus, se vede logoul ASUS și ledurile obișnuite care semnalează starea de funcționare a caracteristicilor principale.

ASUS RT-AX58U
ASUS RT-AX58U

Pe spate găsești mufa pentru alimentare, butonul Power, patru porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps, un port WAN, butonul WPS și butonul Reset.

Porturile de pe spatele ASUS RT-AX58U
Porturile de pe spatele ASUS RT-AX58U

Partea dorsală a routerului este plina cu grilaje pentru ventilație ce ajută la răcirea routerului. Sunt și patru piciorușe de cauciuc și două găuri ce pot fi folosite pentru a monta routerul pe pereți sau alte suprafețe.

Partea dorsală a ASUS RT-AX58U
Partea dorsală a ASUS RT-AX58U

ASUS RT-AX58U este un router destul de mic, având 224 x 154 x 160 mm în lungime x lățime x înălțime și cântărește doar 538 de grame.

Poți găsi mai multe informații tehnice despre acest router, la această pagină: ASUS RT-AX58U Specificații.

Reclamă

Experiența de configurare și utilizare a routerului wireless ASUS RT-AX58U

Configurarea ASUS RT-AX58U poate fi făcută dintr-un navigator web ori din aplicația ASUS Router pentru Android și iOS. Trebuie să introduci detaliile conexiunii tale la internet, să alegi un nume și o parolă pentru Wi-Fi, precum și un cont și o parolă pentru administrarea routerului. Ești întrebat(ă) și dacă vrei să folosești serviciul Yandex.DNS pentru a restricționa accesul la saiturile malițioase și pentru adulți. Acest serviciu DNS este din Rusia, așa că multă lume va ezita să-l activeze pentru propria rețea. Pe parcursul expertului pentru configurarea rapidă ești întrebat(ă) și dacă vrei să activezi modul Wi-Fi 6. Înainte de a face asta, este vital să știi că trebuie să-ți actualizezi driverele pentru toate plăcile de rețea wireless, pentru ca acestea să funcționeze cu Wi-Fi 6. Dacă unele laptopuri și calculatoare nu văd rețeaua Wi-Fi 6, înseamnă că driverele lor sunt incompatibile cu acest standard. Ori le actualizezi, ori dezactivezi Wi-Fi 6.

Activează Wi-Fi 6 pe ASUS RT-AX58U
Activează Wi-Fi 6 pe ASUS RT-AX58U

Interfața de utilizare este ușor de folosit și bine organizată, disponibilă în 24 de limbi printre care se numără și limba română. Dacă ești un utilizator avansat, vei aprecia controlul complet pe care-l primești. Ai la dispoziție multe setări pentru tot ce poate oferi acest router wireless.

Firmware-ul routerului ASUS RT-AX58U
Firmware-ul routerului ASUS RT-AX58U

Documentația este accesibilă și bine realizată. Atunci când muți cursorul peste o setare pe care nu o înțelegi, se afișează un semn al întrebării. Dă clic pe el și vezi informații care explică ce face setarea respectivă. Un neajuns este că documentația nu a fost actualizată pentru a include informații despre toate funcțiile noi incluse de ASUS în cel mai nou firmware și acest truc nu funcționează pentru orice setare.

Află mai multe despre setările care te interesează
Află mai multe despre setările care te interesează

Unii utilizatori vor prefera aplicația mobilă ASUS Router pentru administrarea ASUS RT-AX58U. Poți folosi aplicația pentru a-ți gestiona rețeaua de oriunde de pe internet. Cu ajutorul ei, poți să vezi dispozitivele conectate la rețea, să le vezi traficul în timp real, să le blochezi, să le limitezi lățimea de bandă disponibilă, să administrezi dispozitivele folosite de copii, să creezi reguli de control parental și să gestionezi setările cele mai importante ale routerului.

Aplicația mobilă ASUS Router
Aplicația mobilă ASUS Router

Am conectat mai mult de o duzină de dispozitive la rețeaua administrată de ASUS RT-AX58U, inclusiv un PC desktop, două laptopuri, o tabletă, mai multe smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent, un robot aspirator inteligent și o consolă Xbox One. Apoi am evaluat viteza și variabilitatea transferurilor wireless. Am luat un laptop, ne-am mutat într-o cameră separată de router printr-un perete și am făcut un transfer wireless. Așa cum se vede mai jos, viteza medie a fost ridicată, dar variabilitatea transferurilor merită îmbunătățiri. Am observat această variabilitate mai mult pe banda de 5 GHz, în aproape toate camerele din apartament.

ASUS RT-AX58U - variabilitatea transferurilor wireless pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AX58U - variabilitatea transferurilor wireless pe banda de 5 GHz

Dacă vrei să afli mai multe despre performanța reală oferită de ASUS RT-AX58U, inclusiv comparații cu alte routere wireless, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless