TP-Link Archer AX50 sau TP-Link WiFi 6 AX3000, cum este denumit în unele magazine, este un router cu un preț destul de accesibil, care vine cu un procesor Intel și unelte de securitate și control parental bazate pe cloud. Deși are un preț ceva mai mare decât Archer AX20 și AX10, este totuși un router la un preț foarte moderat, pe care multe persoane și-l pot permite. Dacă ești interesat(ă) de Archer AX50, citește acest review și vezi părerea noastră:
TP-Link Archer AX50: Pentru cine este bun?
Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:
- Persoanele care vor un router cu Wi-Fi 6 la un preț rezonabil, pentru un apartament sau o casă cu trei camere
- Utilizatorii care vor să-și poată controla routerul dintr-o aplicație mobilă
- Părinții care vor control parental de calitate pentru routerul lor
- Persoanele care vor un sistem de securitate pentru routerul lor
- Utilizatorii care vor integrare cu asistentul vocal Amazon Alexa
Pro și contra
Iată ce ne place la TP-Link Archer AX50:
- Suport Wi-Fi 6 pentru descărcări foarte rapide
- Viteze surprinzători de mari pe standardul Wi-Fi 4
- Poate fi montat pe pereți
- Interfață disponibilă în multe limbi, inclusiv română
- Hardware de calitate
- Poate fi controlat de la distanță dintr-o aplicație mobilă
Există și neajunsuri de luat în considerare:
- Portul USB 3.0 merge la viteze demne de USB 2.0
- Nu oferă suport pentru criptare WPA3
- Nu are suport pentru TP-Link OneMesh
Verdict
TP-Link Archer AX50 este foarte rapid atunci când folosești standardul Wi-Fi 4, iar asta este o veste bună pentru utilizatorii care au dispozitive mai vechi, care nu merg atât de bine cu Wi-Fi 6. Atunci când folosești Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6 pe acest router, vitezele la care ajunge sunt similare cu ale fratelui său mai “mic” - Archer AX20. Dar, pentru niște bani în plus, Archer AX50, oferă control parental eficient și ușor de folosit, precum și protecție antivirus. Dacă nu vrei un router scump, dar vrei să treci totuși la Wi-Fi 6, TP-Link Archer AX50 este o alegere demnă de luat în considerare.
Despachetarea routerului TP-Link Archer AX50 AX3000
Archer AX50 vine într-o cutie turcoaz, cu o poză mare a routerului pe partea de sus. Poți vedea tipărite funcțiile de top ale routerului, faptul că vine cu noul standard Wi-Fi 6 și că are un procesor Intel. Într-o lume dominată de routere cu procesoare Broadcome și MediaTek, un procesor Intel poate fi un atu pentru unii utilizatori.
Pe lateralele cutiei, găsești un sumar lung al configurației hardware, precum și mai multe detalii despre caracteristicile acestui router. Deschide cutia și găsești în ea Ghidul pentru Instalarea Rapidă, un ghid de depanare (Wi-Fi 6 poate avea unele probleme de compatibilitate), un pliant cu informații despre Wi-Fi (numele și parolele implicite), garanția și licența folosită pentru firmware-ul routerului. De asemenea, găsești și routerul pe care l-ai cumpărat, adaptorul său pentru alimentare și un cablu de rețea CAT 5e.
Experiența de despachetare este rapidă și poți trece la treabă imediat. Înainte de a configura routerul și rețeaua, este o idee bună să citești ghidurile din pachet. Le vei găsi utile, mai ales dacă nu ești familiar cu Wi-Fi 6.
Caracteristici hardware și design
TP-Link Archer AX50 are un design clasic, identic cu cel al altor routere Wi-Fi 6 vândute de TP-Link, precum Archer AX10 și Archer AX20. Pe partea de sus, vedem logoul companiei, logoul Intel și litera X din plastic lucios. Aceasta este și un magnet pentru praf și amprente și va fi nevoie să-l ștergi frecvent, dacă vrei ca routerul tău să arate impecabil.
Pe “fundul” routerului Archer AX50, găsești un abțibild cu numărul serial, numele și parola pentru Wi-Fi. De asemenea, mai sunt și două găuri pentru montarea pe pereți și multe grile de aerisire, care ajută routerul să funcționeze la temperaturi optime. Așa cum se vede în pozele din review, routerul are patru antene externe nondetașabile, care emit semnalul wireless folosind 2x2 MU-MIMO.
TP-Link Archer AX50 are un procesor cu două nuclee Intel (Lantiq) GRX350A3 la frecvența de 800 MHz, 256 MB de RAM și 128 MB spațiu de stocare pentru firmware. Pe spate, are și un port USB 3.0, un port WAN și patru porturi Ethernet la 1 Gbps, butonul Power, butonul pentru pornirea și oprirea funcției WPS și a emisiei de semnal wireless, mufa Reset și un buton pentru controlul ledurilor de pe partea din față.
În ceea ce privește mărimea, TP-Link Archer AX50 este identic cu Archer AX20, având 260.2 x 135.0 x 38.6 mm în lungime x lățime x înălțime.
Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile acestui router, mergi la această pagină: TP-Link Archer AX50 Specificații Tehnice.
Configurarea și utilizarea routerului TP-Link Archer AX50
Configurarea inițială a routerului wireless TP-Link Archer AX50 poate fi realizată folosind un PC ori un smartphone și aplicația TP-Link Tether. Pentru această recenzie, am folosit un browser web și un PC. De la început am observat că firmware-ul acestui router este similar cu cel al routerelor TP-Link din generația Wi-Fi 5. Cel mai probabil, asta se întâmplă deoarece firmware-ul nou dezvoltat pentru alte routere TP-Link cu Wi-Fi 6 nu a fost actualizat să funcționeze pe procesoare Intel. Dar asta nu reprezintă neapărat un aspect negativ, deoarece firmware-ul merge bine, este disponibil în 24 de limbi, inclusiv limba română, și face tot ceea ce ai nevoie.
Atunci când ai terminat configurarea inițială, poți să personalizezi toate funcțiile routerului, inclusiv modulul HomeCare, creat în colaborare cu Trend Micro. Interfața de utilizare este împărțită între fila Basic (De bază), cu setări simple, puține la număr, ușor de înțeles și configurat și fila Advanced (Avansate), unde găsești tot ce are de oferit acest router.
Un aspect pozitiv este documentația ușor accesibilă. Cu un singur clic pe semnul întrebării din colțul dreapta sus, vezi informații despre toate setările de pe ecranul unde te afli.
Atunci când ne-am jucat cu setările mai avansate, am observat că Archer AX50 poate fi setat să funcționeze ca router sau punct de acces. Din păcate, nu este compatibil cu funcția TP-Link OneMesh, care-ți facilitează adăugarea rapidă a unui range extender TP-Link pentru a crește zona de acoperire a rețelei Wi-Fi. O altă funcție lipsă este criptarea WPA3, care este disponibilă totuși pe Archer AX20 - un model cu un preț ceva mai mic.
Dacă vrei să controlezi de la distanță Archer AX50 de pe telefon, atunci când nu ești acasă, este o idee bună să-ți conectezi contul TP-Link la router. Și pentru că suntem la capitolul telefoane, aplicația mobilă Tether funcționează la fel ca pe toate routerele TP-Link compatibile, inclusiv Archer AX50. Aceasta oferă acces la toate funcțiile de bază de care ai nevoie, inclusiv unelte de depanare de la distanță ori posibilitatea de a activa sau dezactiva funcțiile de securitate și control parental incluse în modulul HomeCare.
O “problemă” cu standardul Wi-Fi 6 este că unele dispozitive mai vechi s-ar putea să nu fie capabile să “vadă” rețelele Wi-Fi 6. Asta se întâmplă cu toate routerele care vin cu acest standard. Dacă și tu ai problema este, actualizează-ți driverele pentru plăcile de rețea din calculatoarele tale. Dacă nu se rezolvă problema, poți seta routerul să folosească standardul Wi-Fi 5 împreună cu Wi-Fi 6, ori seta banda de 2.4 GHz să folosească mai vechiul standard Wi-Fi 4, care funcționează cu toate dispozitivele din casa ta.
Atunci când am folosit standardul Wi-Fi 4, TP-Link Archer AX50 ne-a oferit viteze de descărcare surprinzător de mari, în timp ce pe Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6, acestea au fost în intervalul unde ne așteptam de la un router din zona sa de preț.
Pe parcursul testelor noastre, noi am măsurat și cât de stabile sunt transferurile wireless. Mai întâi, am făcut mai multe transferuri pe același laptop, în același loc, într-o cameră separată de router printr-un perete în timp ce am trecut de la Wi-Fi 4, la Wi-Fi 5, la Wi-Fi 6. În poza de mai jos se vede viteza medie obținută pe Wi-Fi 4. Se observă că variabilitatea transferului a fost în limite normale.
Atunci când am trecut la Wi-Fi 5 și banda de 5 GHz, viteza medie a fost mai mare, iar variabilitatea s-a îmbunătățit.
Pe banda de 5 GHz și Wi-Fi 6, viteza medie a crescut și mai mult, dar la fel s-a întâmplat și cu variabilitatea transferului.
Utilizarea routerului TP-Link Archer AX50 este în general plăcută. Deși firmware-ul său este bazat pe generația de routere cu Wi-Fi 5, totuși primim acces la Wi-Fi 6 și la câteva funcții foarte utile, precum HomeCare și protecția sa bazată pe cloud.
Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele reale oferite de TP-Link Archer AX50, inclusiv comparații cu alte routere wireless, mergi la următoarea pagină a acestui review.