Review TP-Link Archer C5 v4: Un router wireless popular, adus la zi!

Review TP-Link Archer C5 v4: Un router wireless popular, adus la zi!
Rating

Performanța wireless

Mai jos avem o diagramă cu apartamentul în care am testat totul. Poți vedea că am amplasat routerul în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 pentru toate măsurătorile noastre și câteva unelte software.

Reclamă

Pentru o mai bună perspectivă asupra performanțelor oferite de TP-Link Archer C5 v4, l-am comparat cu TP-Link Archer C1200 (un model care ne-a plăcut mult) și Tenda AC9 (un router AC1200 de la competiție).

Mai întâi am evaluat rețeaua wireless emisă pe frecvența de 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului wireless, folosind inSSIDer. Puterea semnalului wireless oferit de TP-Link Archer C5 v4 pe banda de 2.4 GHz nu este impresionantă.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

După aceea, am folosit SpeedTest pentru a vedea viteza conexiunii la internet. În testul pentru descărcarea datelor, TP-Link Archer C5 v4 a performat bine și și-a depășit fratele TP-Link Archer C1200.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

În testul pentru viteza de încărcare a datelor, lupta a fost mai strânsă între TP-Link Archer C5 v4 și TP-Link Archer C1200.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

După aceea, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea, prin banda de 2.4 GHz. TP-Link Archer C5 v4 a avut performanțe bune în descărcarea datelor, dar s-a chinuit să transfere date în Balconul mediu, la fel ca multe alte routere cu prețuri similare.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

În testul pentru încărcarea datelor, diferențele de viteză s-au inversat în câteva camere, între TP-Link Archer C5 v4 și TP-Link Archer C1200.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Pe banda WiFi de 2.4 GHz, TP-Link Archer C5 v4 are performanțe rezonabile, fără a fi un campion al vitezei.

Am trecut la frecvența wireless de 5 GHz și ne-am uitat mai întâi la puterea semnalului WiFi, folosind inSSIDer. Puterea semnalului emis de TP-Link Archer C5 v4 pe această frecvență a fost mult mai bună decât pe 2.4 GHz.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Am trecut la SpeedTest, pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe frecvența de 5 GHz. Pentru a vedea potențialul maxim de viteză al acestui router, am folosit singur placă de rețea PCI-Express, cu suport pentru transferuri 4x4 MU-MIMO. Când am folosit această placă de rețea, am obținut o viteză de 509,06 Mbps pentru descărcarea datelor și 46,.52 Mbps pentru încărcarea lor. Este un rezultat excelent pentru un router AC1200.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Am măsurat și viteza de descărcare a datelor cu SpeedTest, în fiecare cameră din apartament, folosind laptopul nostru de teste. De data aceasta, TP-Link Archer C5 v4 a fost un campion al vitezei.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor, TP-Link Archer C5 v4 a fost rapid, dar fratele său TP-Link Archer C1200 a reușit să-l depășească în majoritatea camerelor.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Pentru ultimele măsurători pe banda wireless de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date prin rețea, între două calculatoare. Și acest test a confirmat faptul că TP-Link Archer C5 v4 este capabil să ofere viteze foarte bune de descărcare a datelor. Dar, acest router a avut probleme în Balconul mediu, asemeni multor altor routere AC1200.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Când am evaluat și viteza de încărcare a datelor prin rețea, campionul vitezei a fost iarăși TP-Link Archer C1200, iar TP-Link Archer C5 v4 a fost ceva mai lent.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Testele noastre ne-au arătat că TP-Link Archer C5 v4 că este un router de viteză pe frecvența wireless de 5 GHz, capabil să ofere descărcări de date foarte rapide.

Performanța pentru rețelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor AMD Ryzen 5 1600 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.

Reclamă

Am măsurat mai întâi viteza conexiunii la internet printr-un cablu Ethernet de 1 Gbps, folosind SpeedTest. TP-Link Archer C5 v4 a avut viteze foarte bune, foarte apropiate de potențialul maxim al conexiunii noastre la internet.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

După aceea, am transferat date între două calculatoare din rețea, folosind PassMark Performance test. Din nou, TP-Link Archer C5 v4 a avut performanțe foarte bune.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

TP-Link Archer C5 v4 oferă conexiuni Ethernet reale, la viteza de 1 Gbps, așa cum promite producătorul.

Performanța pe portul USB

Am conectat un SSD rapid la portul USB 2.0 al routerului TP-Link Archer C5 v4. După aceea am realizat câteva transferuri de pe un calculator din rețea spre acest SSD și înapoi. Viteza medie de descărcare pe care am măsurat-o este de 75,47 Mbps, iar cea de încărcare este de 57,27 Mbps.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Portul USB 2.0 de pe routerul wireless TP-Link Archer C5 v4 merge bine, fără a impresiona. Vitezele de transfer obținute sunt rezonabile, dar alte routere AC1200 oferă porturi USB mai rapide.

Caracteristici suplimentare

Deși versiuni mai vechi ale routerului wireless TP-Link Archer C5 pot fi administrate utilizând aplicația mobilă TP-Link Tether pentru Android și iOS, versiunea 4 nu poate fi administrată astfel. Cel puțin nu la momentul la care l-am testat. TP-Link ne-a comunicat că vor rezolva problema în actualizări viitoare. Până atunci, acest aspect este unul negativ pentru utilizatorii care vor să-și administreze routerul de pe smartphone sau tabletă.

Există și aspecte pozitive, deoarece TP-Link Archer C5 v4 include unele caracteristici suplimentare interesante:

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4
  • Parental Controls - o unealtă de control parental care-ți permite să controlezi accesul la internet al dispozitivelor din rețea și să blochezi accesul la anumite saituri, folosind cuvinte cheie. Este o unealtă destul de primitivă, cu utilitate redusă, care necesită multă configurare manuală.
  • Guest network - poți activa încă șase rețele WiFi, câte trei pentru fiecare bandă wireless emisă de router. Din păcate, nu poți bloca vizitatorii de la a îți accesa celelalte dispozitive din rețea, pentru un plus de securitate și confidențialitate. Această funcție de izolare există pe alte routere AC1200 de la TP-Link și de la alți producători.
  • USB Sharing - îți permit să conectezi dispozitive de stocare prin portul USB sau o imprimantă și să le partajezi cu rețeaua. O noutate importantă este faptul că poți conecta un modem USB 3G/4G, care să funcționeze drept conexiune de siguranță atunci când pică conexiunea principală la internet. Această facilitate este întâlnită mai rar pe routerele AC1200.
  • Bandwidth Control - un serviciu simplu de Quality of Service, care-ți permite să controlezi cum este alocată lățimea de bandă disponibilă pentru dispozitivele și aplicațiile din rețea.
  • Dynamic DNS - îți permite să asociezi un nume de domeniu fix cu o adresă IP dinamică, pentru a-ți accesa routerul de la distanță. Funcționează folosind serviciile No-IP și DynDNS.
  • VPN server - poți seta routerul să funcționeze drept server VPN, folosind protocoalele OpenVPN și PPTP VPN. Routerul permite și trecerea de protocoale VPN pentru clienții din rețea care se contectează la servicii VPN externe.
  • System Tools - o colecție de unelte, jurnale și statistici care-ți permit să depanezi problemele care pot apărea.

TP-Link Archer C5 v4 include unelte care pot fi de folos utilizatorilor, fără a fi prea avansate. Există unele facilități care ies ușor în evidență precum posibilitatea de a folosi un modem USB 3G/4G drept conexiune secundară, atunci când nu mai funcționează conexiunea principală la internet. Dar, administrarea routerului de pe mobil, nu este posibilă la momentul la care am testat acest model.

Acum știi părerea noastră despre routerul wireless TP-Link Archer C5 v4 și cum a performat în testele realizate. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne părerea ta despre acest model. Îți place ceea ce oferă? Îl consideri o achiziție inspirată? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless