Recenzie TP-Link Archer C6 v2: Un router wireless AC1200 de calitate

Recenzie TP-Link Archer C6 v2: Un router wireless AC1200 de calitate
Rating

TP-Link a lansat un nou model de router wireless la un preț accesibil: TP-Link Archer C6. Este a doua generație de hardware a acestui model, cu suport pentru standardul WiFi 802.11ac Wave 2 și transferuri 2x2 MU-MIMO. Vine cu un hardware surprinzător de bun pentru prețul său, care ar trebui să ofere o experiență WiFi de calitate, la un preț scăzut. Digital Citizen este prima echipa care testează în detaliu noul TP-Link Archer C6 v2. Dacă vrei să afli ce oferă acest router, dacă merită să îl cumperi și ce părere avem despre el, citește acest review:

Reclamă

Acest router wireless reprezintă o alegere potrivită pentru:

 • Persoanele care au un apartament mic ori mediu (3 camere și balcon)
 • Utilizatorii care doresc o rețea WiFi cu suport pentru cele mai moderne standarde
 • Familiile care nu dispun de un buget generos

Pro și contra

Iată ce ne place la TP-Link Archer C6 v2:

Vezi prețul:
 • Prețul foarte accesibil
 • Este un router rapid pentru prețul cerut
 • Satisface o bună parte din nevoile de bază ale utilizatorilor
 • Documentația de Ajutor este ușor accesibilă
 • Poate fi administrat de pe smartphone (dar nu de oriunde de pe internet)
 • Poate fi montat pe pereți

Există și neajunsuri de luat în considerare:

 • Firmware-ul este disponibil doar în engleză, în timp ce aplicația mobilă este disponibilă și în română
 • Nu verifică în mod automat dacă există actualizări de firmware precum alte routere TP-Link
 • Nu are un port USB
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Piața routerelor wireless AC1200 este foarte aglomerată. Mulți producători oferă routere care promit performanțe foarte bune la un preț mic. Puțini producători chiar oferă ceea ce promit, iar TP-Link este o companie care tinde să se țină de cuvânt. Dacă vrei un router ieftin, dual-band, cu suport pentru cele mai noi standarde wireless și care oferă o experiență de utilizare peste media altor routere AC1200, ia în considerare TP-Link Archer C6 v2.

TP-Link Archer C6 v2 vine într-o cutie turcoaz cu o poză mare a routerului pe partea de sus. Pe laterale avem descrieri detaliate ale facilităților și caracteristicilor acestui model.

Pachetul în care vine TP-Link Archer C6
Pachetul în care vine TP-Link Archer C6

Experiența de despachetare este rezumată în videoclipul de mai jos:

În pachet, găsești următoarele: routerul, alimentatorul, un cablu Ethernet, ghidul pentru configurarea rapidă, garanția, licența pentru firmware-ul folosit de TP-Link și alte informații.

Caracteristici hardware și design

TP-Link Archer C6 este realizat din plastic lucios și are câteva leduri pe partea de sus. Acestea sunt pentru semnaliza dacă routerul este pornit, dacă se emite semnalul WiFi pe cele două benzi (2.4 GHz și 5 GHz), dacă sunt folosite porturile Ethernet, starea conexiunii la internet și activarea funcției WPS. De asemenea, routerul are și patru antene externe non-detașabile.

Routerul wireless TP-Link Archer C6 AC1200
Routerul wireless TP-Link Archer C6 AC1200

TP-Link Archer C6 are un procesor cu un singur nucleu Qualcomm Atheros QCA9563 la frecvența de 775 MHz, 128 MO de RAM (destul de mult pentru un router cu preț redus) și 8 MO spațiu de stocare pentru firmware. Acest model oferă suport pentru standardul 802.11ac Wave 2 și transferuri 2x2 MU-MIMO. De asemenea, poate folosi și vechile standarde 802.11n/b/g. Lățimea de bandă maximă teoretică este de 1167 Mbps, împărțită astfel: 300 Mbps pentru frecvența de 2.4 GHz și 867 Mbps pentru banda de 5 GHz.

Pe spatele TP-Link Archer C6 sunt cinci porturi Ethernet de 1 Gigabit, iar unul dintre ele este folosit pentru conexiunea la internet a routerului. De asemenea, avem și butonul Power, mufa de alimentare, mufa Reset și butonul WPS. Din păcate, nu avem un port USB pe acest model.

Porturile de pe spatele TP-Link Archer C6
Porturile de pe spatele TP-Link Archer C6

Pe partea de jos a routerului TP-Link Archer C6 v2 sunt două găuri pentru montarea pe perete, o opțiune care apreciată de unii utilizatori.

Găurile pentru montarea pe perete, de pe TP-Link Archer C6 AC1200
Găurile pentru montarea pe perete, de pe TP-Link Archer C6 AC1200

Routerul nu este foarte mare având 230 x 144 x 35 mm în lungime, lățime și înălțime. De asemenea, este ușor, cântărind 767 de grame.

Dacă vrei să afli toate caracteristicile oficiale ale acestui produs, vizitează această pagină: Specificații TP-Link Archer C6.

Reclamă

Procesul de configurare este similar cu al altor routere wireless. Expertul pentru configurarea rapidă îți cere mai întâi să creezi o parolă pentru administrare. Este o precauție de securitate binevenită și nu ar trebui să folosești o parolă ușor de ghicit. Ar fi fost și mai bine dacă TP-Link ne permitea să personalizăm și numele contului de administrator. După aceea, expertul pentru configurarea rapidă îți cere să alegi tipul conexiunii la internet pe care o ai și să oferi detaliile de conectat. Este surprinzător să vedem că nu autodetectează tipul conexiunii la internet precum alte routere TP-Link.

Configurarea TP-Link Archer C6
Configurarea TP-Link Archer C6

La pasul următor, setezi numele și parola rețelei WiFi emise de router pe cele două frecvențe. La final, se afișează un sumar al setărilor inițiale și poți testa dacă funcționează conexiunea la internet.

După ce ai terminat cu configurarea rapidă, este timpul să încarci interfața de administrare. Aceasta are un aspect plăcut și folosește culori liniștitoare. Setările sunt împărțite în două file:

 • Basic - afișează harta rețelei, setările de bază pentru conexiunea la internet și pentru WiFi, controalele parentale și setările pentru rețeaua WiFi pentru oaspeți.
 • Advanced - acesta este locul unde te duci atunci când vrei control complet și personalizare maximă a routerului tău.
Setările de bază oferite de TP-Link Archer C6
Setările de bază oferite de TP-Link Archer C6

Setările din fila Basic sunt ușor de configurat, inclusiv pentru începători. Îți recomandăm și folosești și fila Advanced. Te va ajuta să îmbunătățești modul în care funcționează Archer C6 și să primești cea mai bună experiență de utilizare și performanță. Un aspect mai puțin pozitiv este faptul că firmware-ul inițial nu are suport lingvistic grozav. Totul este disponibil doar în engleză. Alte routere AC1200 ale aceleiași companii oferă firmware-ul în șapte limbi sau mai multe. Sperăm că viitoarele versiuni de firmware pentru Archer C6 vor îmbunătăți acest aspect și interfața de configurare va fi disponibilă și în limba română. Un aspect pozitiv este documentația de Ajutor. Este ușor să o accesezi și oferă informații detaliate despre setările de pe ecranul curent.

Documentația de Ajutor pentru TP-Link Archer C6
Documentația de Ajutor pentru TP-Link Archer C6

Un aspect negativ pe care l-am observat este că firmware-ul inițiale de pe Archer C6 nu verifică în mod automat dacă există noi versiuni de firmware și, drept rezultat, nu știi dacă trebuie să-l actualizezi, deoarece nu primești notificări despre acest subiect. Din păcate, tot ce poți să faci este să verifici manual dacă există un firmware nou și să-l actualizezi tot manual. Această abordare nu este inspirată, dacă ne gândim cât de puțini utilizatori vor face aceste verificări manuale.

Routerul are o suprafață lucioasă care este un magnet pentru praf și amprente. Dacă-l așezi într-un loc vizibil, este bine să-l cureți de praf din când în când. Ledurile de pe partea de sus sunt destul de discrete și nu enervează. De asemenea, pot fi oprite din firmware.

După ce am terminat de configurat routerul TP-Link Archer C6 v2, am conectat la rețea mai multe dispozitive: două PC-uri desktop, două laptopuri, o tabletă, câteva smartphone-uri, o consolă Xbox One, două prize inteligente, un bec inteligent și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat rapid și nu am avut probleme în a reda conținut multimedia prin rețea, ori în a partaja fișiere.

Atunci când am transferat date prin rețea, ne-am uitat la variabilitatea transferurilor. Mai jos se observă cum s-a derulat un transfer pe banda wireless de 5 GHz, pe un laptop într-o cameră separată de un perete de router. Am avut atât o viteză medie foarte bună cât și o variabilitate rezonabilă, fără scăderi dramatice.

Cum realizează un transfer wireless routerul TP-Link Archer C6
Cum realizează un transfer wireless routerul TP-Link Archer C6

Atunci când ne-am mutat în altă cameră, separată de router de doi pereți, viteza medie a scăzut și variabilitatea a crescut. Dar, viteza nu a scăzut niciodată aproape de 0, cum se întâmplă cu alte routere.

Cum realizează un transfer wireless routerul TP-Link Archer C6
Cum realizează un transfer wireless routerul TP-Link Archer C6

Trenduri similare au fost observate atunci când am transferat date prin banda wireless de 2.4 GHz.

Experiența de utilizare oferită de TP-Link Archer C6 v2 este destul de bună. Utilizatorii primesc aproape toate uneltele de bază de care au nevoie, iar performanța este la un nivel bun, potrivită pentru majoritatea apartamentelor. Există și mici neajunsuri, precum lipsa firmware-ului în limba română, ne-verificarea automată a actualizărilor de firmware sau faptul că expertul pentru instalarea rapidă este mai puțin deștept decât la alte routere TP-Link.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless