Review TP-Link Archer C5 v4: Un router wireless popular, adus la zi!

Review TP-Link Archer C5 v4: Un router wireless popular, adus la zi!
Rating

TP-Link Archer C5 este deja un model clasic în lumea routerelor wireless, foarte popular în segmentul entry-level. Succesul său în vânzări a determinat compania care-l produce să vină pe piață cu o nouă versiune, actualizată pentru cerințele de astăzi ale pieței. Astfel, s-a lansat TP-Link Archer C5 v4. Am primit această versiune în teste și am trecut-o prin procedura noastră de testare. Vrei să știi dacă TP-Link Archer C5 v4 este un produs care se potrivește nevoilor tale? Citește această recenzie:

Reclamă

Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:

 • Persoanele care au apartamente de dimensiuni mici și medii
 • Utilizatorii care au dispozitive mai noi, care se pot conecta la rețelele rapide de pe frecvența wireless de 5 GHz, folosind standardul wireless 802.11ac
 • Persoanele care au un buget mai redus și nu au nevoie de facilități avansate

Pro și contra

TP-Link Archer C5 v4 are următoarele aspecte pozitive:

 • Este disponibil la un preț accesibil
 • Viteza sa pe banda wireless de 5 GHz este excelentă pentru un router AC1200
 • Oferă majoritatea facilităților de bază necesare utilizatorilor
 • Poate folosi un modem 3G/4G USB drept conexiune secundară la internet
 • Poate fi montat pe pereți
 • Documentația de ajutor este ușor accesibilă

Există și câteva neajunsuri:

 • Nu are o aplicație pentru administrarea la distanță de pe smartphone, deși versiuni mai vechi ale aceluiași model aveau. Problema aceasta ar trebui să fie rezolvată în actualizări viitoare de software și firmware
 • Firmware-ul este disponibil doar în engleză, nu și în română
 • Performanțele sale pe banda de 2.4 GHz nu sunt foarte constante
Notă produs 4/5

Verdict

TP-Link Archer C5 v4 este o actualizare a unui router wireless mai vechi și foarte popular. Noua versiune aduce suport pentru standardul 802.11ac Wave 2, firmware mai nou cu unele facilități interesante și o satisfăcătoare experiență de utilizare pe frecvența wireless de 5 GHz. Prețul său este accesibil, iar routerul oferă majoritatea uneltelor de bază necesare pentru o rețea de apartament. Cât timp nu ai un apartament mare ori o casă cu etaj și multe dispozitive în rețea, TP-Link Archer C5 v4 este o alegere bună pentru următorul tău router wireless.

TP-Link Archer C5 v4 vine într-o cutie arătoasă, care folosește culori calde, cu o poză mare a dispozitivului. Sunt tipărite pe cutie doar câteva dintre caracteristicile esențiale ale produsului.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Pe partea din spate, găsești câteva informații de marketing despre produs și foarte puține informații tehnice. Atunci când deschizi cutia, vezi imediat routerul wireless, la fel ca în poza de mai jos.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Atunci când despachetezi totul, găsești următoarele elemente: routerul, alimentarea, un cablu Ethernet, un ghid pentru instalarea rapidă, licența pentru firmware și garanția.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Experiența de despachetare oferită de TP-Link Archer C5 v4 este simplă și rapidă. Fiind un router cu un preț accesibil, acesta oferă doar elementele de bază de care ai nevoie, fără accesorii ieșite din comun.

Caracteristici hardware și design

TP-Link Archer C5 v4 este o actualizare a unui model de router mai vechi și popular. Versiunea nouă este albă, lucioasă și ușoară. Este un router wireless dual-band cu lățime de bandă maximă teoretică de 1200 Mbps, împărțită astfel: 300 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și 867 Mbps pentru banda de 5 GHz. Așa cum se vede mai jos, are patru antene externe foarte înalte. Acestea nu sunt detașabile.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

TP-Link Archer C5 v4 are un procesor modest, cu un singur nucleu, MediaTek MT7620A, la frecvența de 600 MHz, 64 MO de RAM și doar 8 MO spațiu de stocare pentru firmware. Fiind un model nou, acesta vine cu suport pentru standardul 802.11ac Wave 2 și transferuri 2x2 MU-MIMO. De asemenea, ofertă suport și pentru standardele mai vechi 802.11 b/g/n, care oferă o viteză mai mică și o rază de acoperire ceva mai mare, precum și compatibilitate cu dispozitive mai vechi.

Pe spatele TP-Link Archer C5 v4, găsim patru porturi Ethernet la un 1Gbps, un port WAN (tot la 1 Gbps), un port USB 2.0, butonul pentru pornirea și oprirea routerului, mufa de alimentare, butonul WPS și mufa Reset. Pe fundul său, sunt două găuri pentru montarea pe perete, o caracteristică care va fi apreciată de unii utilizatori.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Routerul nu este mare, având 230 x 144 x 37 mm în lungime x lățime x înălțime. Este și destul de ușor, cântărind doar 719 grame.

Dacă vrei să citești toate caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: TP-Link Archer C5 v4 - Caracteristici hardware.

Reclamă

Configurarea routerului wireless TP-Link Archer C5 v4 decurge asemănător oricărui alt router. Atunci când pornești expertul pentru configurare rapidă, ești rugat(ă) să creezi o parolă pentru administrarea sa. Este o precauție de securitate binevenită și nu îți recomandăm să folosești o parolă ușor de ghicit. Ar fi fost și mai bine dacă TP-Link ne-ar fi permis să schimbăm și numele de utilizator folosit pentru administrarea routerului.

 

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

După ce setezi parola pentru router, expertul pentru configurare rapidă îti cere să alegi tipul conexiunii tale la internet. Am fost surprinși să vedem că TP-Link Archer C5 v4 nu detectează automat ce fel de conexiune la internet ai, așa cum fac alte routere ale aceleiași companii.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

După ce alegi tipul conexiunii la internet, ți se cere să introduci detaliile de conectare. După aceea, poți alege numele și parola folosite pentru cele două frecvențe WiFi emise de router. La final, este afișat un sumar al setărilor făcute și poți testa dacă funcționează conexiunea la internet.

Acum este timpul să accesezi interfața pentru administrarea routerului. Așa cum vezi mai jos, aceasta arată bine și folosește culori calme și plăcute. Setările sunt împărțite în două file:

 • Basic (De bază) - oferă o hartă a rețelei tale, setări simple pentru conexiunea la internet, rețeaua wireless și opțiuni de partajare a portului USB și a dispozitivelor introduse în el, precum și controale parentale.
 • Advanced (Avansat) - acesta este locul unde trebui să te duci dacă vrei control complet și personalizare detaliată.
TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Setările de bază sunt foarte ușor de setat și mulți utilizatori le vor considera de ajuns pentru rețeaua lor. Dar, noi îți recomandăm să arunci o privire și în fila Advanced (Avansat) pentru a îmbunătăți modul în care funcționează acest router și pentru a beneficia de maximul de performanță și securitate.

Un aspect negativ pe care l-am observat la TP-Link Archer C5 v4 este faptul că versiunea inițială de firmware nu are suport lingvistic precum alte routere AC1200 ale aceleiași companii. Acesta este disponibil doar în engleză, iar alte modele au firmware disponibil în șapte limbi sau mai multe, unele inclusiv în limba română. Sperăm că versiunile viitoare de firmware vor îmbunătăți acest aspect.

Un aspect pozitiv care a rămas la fel ca la modele precedente TP-Link este documentația de ajutor. Aceasta este ușor de accesat și oferă explicații detaliate despre toate setările pe care le vezi pe ecran. Utilizatorii mai puțin experimentați o vor aprecia.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Suprafața albă lucioasă de pe router este un magnet pentru praf. Dacă îl ții într-un loc vizibil, va fi nevoie să-l cureți frecvent de praf. Ledurile sale sunt destul de discrete și nu te vor enerva nici măcar noaptea.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

După ce am terminat de configurat routerul TP-Link Archer C5 v4, am conectat mai multe dispozitive la rețea: două PC-uri desktop, două laptopuri, o tabletă, mai multe smartphone-uri, o consolă Xbox One, mai multe prize inteligente, un bec inteligent și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat cu ușurință și nu am avut probleme în a reda media în stream prin rețea, ori în a partaja fișiere.

Am observat că performanțele routerului TP-Link Archer C5 v4 sunt inconstante pe frecvența wireless de 2.4 GHz. Mai jos avem o diagramă cu transferul unui fișier prin rețea, pe banda de 2.4 GHz, într-o cameră separată de router printr-un perete. Se vede că viteza a variat destul de mult pe parcursul transferului, cu diferențe mari între viteza maximă și cea minimă.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Dar performanțele TP-Link Archer C5 v4 pe banda wireless de 5 GHz au fost semnificativ mai bune. Ne-am bucurat de transferuri rapide, cu mai puține variații de viteză decât pe banda de 2.4 GHz. Experiența de utilizare pe frecvența de 5 GHz a fost mult mai bună.

TP-Link Archer C5 v4
TP-Link Archer C5 v4

Experiența de utilizare oferită de TP-Link Archer C5 v4 este bună. Utilizatorii primesc aproape toate uneltele de bază de care au nevoie, iar performanțele pe banda wireless de 5 GHz sunt surprinzător de bune. Există însă și câteva neajunsuri, precum vitezele mai puțin constante pe banda wireless de 2.4 GHz, firmware-ul disponibil doar în engleză, sau expertul pentru configurarea rapidă care este mai puțin deștept decât obișnuia să fie la alte routere ale aceleiași companii.

Dacă vrei să afli detalii despre performanța wireless a acestui router, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless