Recenzie TP-Link Archer C5400X: Unul dintre cele mai rapide routere Wi-Fi 5!

Rating

Performanța wireless

Să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am făcut testele. Am amplasat routerul în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.

Apartamentul în care am testat TP-Link Archer C5400X

Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 pentru măsurătorile noastre și câteva unelte software.

Pentru a ne face o idee mai bună asupra performanțelor oferite de către TP-Link Archer C5400X, l-am comparat cu ASUS GT-AC5300 și Netgear Nighthawk X10 R9000. Am analizat mai întâi banda de 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului, folosind NetSpot. Poți vedea mai jos cum a evoluat puterea semnalului în fiecare cameră. În majoritatea camerelor, TP-Link Archer C5400X a oferit un semnal mai puternic decât routerele cu care l-am comparat. Un start foarte bun.

TP-Link Archer C5400X - puterea semnalului WiFi pe banda de 2.4 GHz

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura cât de rapidă este conexiunea la internet oferită de TP-Link Archer C5400X, atunci când am folosit frecvența wireless de 2.4 GHz. TP-Link Archer C5400X a fost cel mai rapid în camera în care l-am amplasat, dar a fost depășit în celelalte, din cauza problemelor de variabilitate menționate mai devreme, pentru banda de 2.4 GHz.

TP-Link Archer C5400X - Viteza de descărcare în SpeedTest pe banda de 2.4 GHz

Atunci când am măsurat viteza de încărcare, am observat un trend similar.

TP-Link Archer C5400X - Viteza de încărcare în SpeedTest pe banda de 2.4 GHz

Am trecut apoi la PassMark Performance test și l-am folosit pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea, prin banda wireless de 2.4 GHz. Deși problemele de variabilitate au existat, TP-Link Archer C5400X a fost cel mai rapid din comparația noastră, demonstrând potențialul superb al acestui router, dacă TP-Link va oferi actualizări de firmware care să le rezolve.

TP-Link Archer C5400X - Viteza de descărcare pe banda de 2.4 GHz

Atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor, am observat o statistică similară.

TP-Link Archer C5400X - Viteza de încărcare pe banda de 2.4 GHz

Pe banda wireless de 2.4 GHz, TP-Link Archer C5400X are potențialul de a-și bate competiția, în toate testele, dacă TP-Link revine cu actualizări de firmware care îmbunătățesc stabilitatea conexiunilor pe această bandă.

Pentru următorul set de măsurători, am evaluat performanțele pe banda wireless de 5 GHz. Ne-am uitat la evoluția puterii semnalului în fiecare cameră. TP-Link Archer C5400X a avut un comportament similar cu al competitorilor săi.

TP-Link Archer C5400X - puterea semnalului WiFi pe banda de 5 GHz

Apoi, am măsurat viteza de descărcare prin SpeedTest, în fiecare cameră din apartament. Viteza maximă pentru descărcarea datelor, oferită de TP-Link Archer C5400X, a fost excelentă în toate camerele, exceptând încăperea cea mai îndepărtată de router.

TP-Link Archer C5400X - Viteza de descărcare în SpeedTest pe banda de 5 GHz

Atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor, diferențele între TP-Link Archer C5400X și competiția sa au fost mai mici.

TP-Link Archer C5400X - Viteza de încărcare în SpeedTest pe banda de 5 GHz

Pentru ultimele măsurători pe banda wireless de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Din nou, TP-Link Archer C5400X a fost cel mai rapid în toate camerele, exceptând încăperea cea mai îndepărtată de router.

TP-Link Archer C5400X - Viteza de descărcare pe banda de 5 GHz

Atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor, TP-Link Archer C5400X nu a mai fost liderul, deși ne-a oferit performanțe bune.

TP-Link Archer C5400X - Viteza de încărcare pe banda de 5 GHz

Pe banda de 5 GHz, TP-Link Archer C5400X oferă viteze de download foarte bune, care adesea sunt mai mari decât cele oferite de competiție.

Performanța pentru rețelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO și un mini PC cu un SSD Intel. Am măsurat viteza conexiunii la internet folosind un cablu Ethernet de 1 Gbps, prin SpeedTest. Așa cum ne-am așteptat, TP-Link Archer C5400X a fost rapid, atingând potențialul maxim al conexiunii noastre la internet.

TP-Link Archer C5400X - SpeedTest pe conexiuni Ethernet

După aceea, am rulat un transfer între două calculatoare, folosind PassMark Performance test. Iarăși, TP-Link Archer C5400X ne-a oferit performanțele pe care le așteptam de la el.

TP-Link Archer C5400X - Transfer de fișiere pe conexiuni Ethernet

În ceea ce privește conexiunile Ethernet, TP-Link Archer C5400X oferă viteza la care te aștepți de la el și funcționează la viteza de un 1 Gbps.

Performanța portului USB

Am conectat un SSD portabil la unul din porturile USB 3.0 ale TP-Link Archer C5400X. Am măsurat 493,98 Mbps pentru viteza de descărcare a datelor și 480,82 Mbps pentru cea de încărcare. Este o performanță bună, dar nu la fel de bună ca cea oferită de alte routere premium.

TP-Link Archer C5400X - viteza portului USB 3.0

TP-Link Archer C5400X ne oferă porturi USB 3.0 rapide. Alte routere premium tind totuși să fie și mai rapide în această privință.

Caracteristici suplimentare

TP-Link Archer C5400X este un router wireless premium, care are multe de oferit:

TP-Link Archer C5400X - integrarea cu Amazon Alexa
  • Un modul antivirus creat împreună cu Trend Micro. Acesta filtrează traficul malițios, pune în carantină dispozitivele infectate și oferă un sistem de prevenție a intruziunilor, care este util în casele inteligente. Funcționează foarte bine și singurul neajuns este că trebuie să plătești pentru el după trei ani de utilizare.
  • Controale parentale eficiente și ușor de folosit. Sunt utile pentru a crea limite de timp, programe de utilizare a internetului și pentru a bloca accesul copiilor la conținut online nepotrivit.
  • TP-Link a inclus și un serviciu QoS (Quality of Service), care este ușor de configurat. Acesta te ajută să prioritizezi traficul de rețea în funcție de tipul său. Astfel, poți prioritiza jocurile online ori streaming-ul media, în defavoarea descărcărilor de fișiere.
  • Server VPN - poți folosi router-ul drept un server VPN, folosind protocoalele OpenVPN și PPTP VPN, putând astfel să-ți accesezi rețeaua și atunci când nu ești acasă.
  • Link Aggregation - poți să activezi această funcție pentru porturile LAN2 și LAN3. Este utilă când folosești un NAS (Network Attached System) în rețea. De asemenea, poți activa funcția de WAN aggregation, ca să poți folosi două conexiuni la internet.
  • Dynamic DNS - poți folosi conturi NO-IP sau DynDNS pe routerul tău, ca să te poți conecta la el de oriunde de pe internet, inclusiv atunci când ai o adresă IP dinamică, precum cea oferită de RDS clienților săi.
  • Guest networks - poți activa până la trei rețele wireless pentru oaspeți, câte una pentru fiecare bandă a routerului. Fiecare poate avea diferite reguli de acces, inclusiv un Guest Portal, util pentru afacerile mici.
  • Integrare cu Alexa și IFTTT (If This Then That) - poți să-ți controlezi routerul folosind Alexa și comenzi vocale, ori poți să-ți creezi propriul sistem de automatizare.

TP-Link Archer C5400X oferă multe facilități utile, asemeni competitorilor săi principali.

Ce părere ai despre routerul wireless TP-Link Archer C5400X?

Acum știi părerea noastră despre acest router wireless, ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut la el. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne părerea ta despre TP-Link Archer C5400X. De asemenea, dacă-l ai deja, spune-ne despre experiența ta cu el, ca să ajuți și alte persoane interesate de acest model. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează