Review TP-Link RE350 AC1200 range extender: Surprinzător de bun

Review TP-Link RE350 AC1200 range extender: Surprinzător de bun
Rating

TP-Link RE350 AC1200 este un dispozitiv de rețelistică care poate funcționa ca range extender (extinde aria de acoperire a rețelei WiFi clonând-o pe cea emisă de router) sau access point (punct de acces wireless conectat la router printr-un cablu de rețea). Are hardware modern, arată bine și nu este printre cele mai scumpe dispozitive de acest gen. Dacă ești curios și ai nevoie să-ți extinzi aria de acoperire, citește acest review și află ce-ți poate oferi TP-Link RE350 AC1200:

Reclamă

TP-Link RE350 este o alegere potrivită pentru:

 • Extinderea rețelelor wireless pe frecvența de 5 GHz, astfel încât să aibă o acoperire mai mare
 • Administrare de la distanță de pe smartphone (doar dacă smartphone-ul este în aceeași rețea cu range extender-ul)

Pro și contra

Iată cele mai importante puncte forte pentru range extender-ul TP-Link RE350:

 • Oferă conexiuni foarte rapide pe banda wireless de 5 GHz
 • Portul Ethernet este foarte rapid dacă folosești banda de 5 GHz ca sursă
 • Are o aplicație mobilă pentru iOS și Android, pe care o poți folosi pentru a administra range extender-ul
 • Interfața de administrare este ușor de folosit
 • Documentația de Ajutor este bine făcută și ușor accesibilă
 • Suport lingvistic excelent, inclusiv în limba română

Acest dispozitiv are și câteva puncte slabe:

 • Este obligatoriu să-i actualizezi firmware-ul pentru a beneficia de o experiență pozitivă. Versiunea inițială de firmware are probleme care pot fi enervante
 • Performanța sa pe banda de 2.4 GHz este sub nivelul altor range extender-e create de alte companii
 • Administrarea de pe smartphone poate fi făcută doar dacă smartphone-ul este conectat la aceeași rețea ca și range extender-ul
Notă produs 4/5

Verdict

TP-Link RE350 este un dispozitiv de rețelistică bine făcut, care poate fi folosit ca range extender sau access point. Ne-a surprins cu multele sale aspecte pozitive, unele chiar neașteptate: performanța excelentă pe frecvența de 5 GHz, portul Ethernet foarte rapid pentru un range extender, aplicația mobilă pentru administrarea de pe smartphone, suportul lingvistic foarte bun și documentația de Ajutor foarte bine realizată. Dar, cea mai mare surpriză este faptul că l-a bătut pe fratele său mai scump TP-Link RE450. Deși nu este un dispozitiv perfect și are câteva slăbiciuni (cea mai mare este peformanța pe banda de 2.4 GHz), TP-Link RE350 este unul dintre cele mai bune range extender-e de pe piață.

Cutia în care vine TP-Link RE350 este foarte albă și relativ mare. Pe partea superioară poți vedea o poză cu dispozitivul cumpărat și lățimea sa de bandă maximă teoretică de 1200 Mbps.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

Pe laterale sunt descrieri ale caracteristicilor principale, precum și sfaturi despre cum să-l poziționezi în casă, pentru a beneficia de cele mai bune rezultate.

Când deschizi cutia, vezi mai întâi ghidul pentru instalarea rapidă și câteva pliante. Sub ele vei găsi range extender-ul.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

Când deschizi totul, vei găsi următoarele: range extender-ul TP-Link RE350 AC1200, un cablu Ethernet scurt, ghidul pentru instalarea rapidă, informații de suport, garanția si documentația despre licența produsului.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

Experiența de despachetare este rapidă și simplă. În cutie vei găsi toate accesoriile de care ai nevoie pentru a configura TP-Link RE350 AC1200 și a-l pune în funcțiune cât mai repede.

Caracteristici hardware și design

Așa cum se vede în poza de mai jos, range extender-ul TP-Link RE350 AC1200 arată bine și are o dimensiune destul de mare. Dimensiunile sale sunt de 126 x 75 x 43 mm în lățime x înălțime x grosime. Drept urmare, va ocupa destul de mult spațiu în priza unde îl vei așeza. De asemenea, este și relativ greu, cântărind 714 grame.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

Range extender-ul are două antene externe, folosite pentru emiterea semnalului wireless pe două frecvențe: 2.4 GHz și 5 GHz. Lățimea de bandă maximă totală este împărțită astfel: 867 Mbps pentru banda de 5 GHz și 300 Mbps pentru cea de 2.4 GHz.

Acest range extender poate lucra cu următoarele standarde wireless: 802.11ac/n/g/b. De asemenea, poate fi folosit și ca access point.

Pe partea de sus, între cele două antene, vei găsi un port Ethernet de 1 Gbps, care poate fi folosit pentru a conecta un dispozitiv la rețea ori pentru a oferi o sursă de internet pentru TP-Link RE350 atunci când funcționează în modul access point.

Pe partea frontală, este un cerc mare. Acesta este un buton WPS care, atunci când este apăsat, activează această funcție pentru realizarea unei conexiuni rapide la router. De asemenea, sunt și trei leduri: unul care-ți arată dacă este pornit range extender-ul și două pentru cele două frecvențe pe care se emite semnal wireless, indicând starea fiecăreia.

Pe partea dreaptă a range extender-ului se află un buton pentru pornirea și oprirea dispozitivului, altul pentru ponirea și oprirea ledurilor de pe față și o mufă Reset.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

Este destul de dificil să găsești informații foarte detaliate despre hardware-ul din TP-Link RE350. Dar, am reușit să aflăm că acesta are un procesor cu două nuclee MediaTek MT7621A, la frecvența de 880 MHz, 8 MO pentru spațiul de stocare și 64 MO de RAM.

Dacă vrei să afli caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: Specificații tehnice TP-Link RE350 AC1200.

Reclamă

După ce despachetezi range extender-ul TP-Link RE350, îți recomandăm să-i citești ghidul pentru instalarea rapidă. Urmează instrucțiunile din el pentru a porni expertul Quick Setup (configurare rapidă). La primul pas trebuie să introduci utilizatorul admin și parola admin. Apoi, TP-Link îți cere să creezi un nou cont și o nouă parolă. Îți recomandăm să nu folosești tot admin pentru contul de administrare și să creezi o parolă sigură, care nu este ghicită ușor.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

Apoi, TP-Link RE350 ar trebui să scaneze rețelele wireless din zona ta, pentru a o alege pe cea pe care vrei să o extinzi. Din păcate, versiunea inițială de firmware are niște bug-uri la acest pas și de multe ori nu detectează rețelele din jur decât după mai multe încercări. Rescanează rețelele din jur și schimbă poziția range extender-ului până găsește rețeaua ta. Din fericire, acest bug este rezolvat în cea mai nouă versiune de firmware și, după ce-l actualizezi, problema nu se mai repetă.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

După ce alegi rețelele pe care vrei să le extinzi, pe cele două frecvențe de funcționare și introduci detaliile de conectare, poți da un nume rețelelor wireless emise de range extender.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

La finalul expertului pentru configurarea rapidă ți se arată un sumar al setărilor tale și poți accesa interfața de administrare.

Aceasta este foarte similară cu ce găsești și pe alte dispozitive marca TP-Link. Arată bine și este organizată foarte bine. Fiind un range extender și nu un router wireless, sunt mult mai puține setări disponibile pentru configurare.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

Suportul lingvistic este excelent. TP-Link oferă interfața de configurare în 20 de limbi, printre care se numără și limba română.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

Documentația de Ajutor este și ea ușor accesibilă. În colțul din dreapta sus al fiecărei pagini de setări, găsești un semn de întrebare. Apasă pe el și se deschide o listă cu definiții și explicații pentru toate setările care se găsesc pe pagina unde te afli. Începătorii vor aprecia foarte mult această abordare.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

Am folosit TP-Link RE350 și ca un access point. Pentru a-l face să meargă bine, trebuie să-i schimbi modul de funcționare din interfața de administrare și să urmezi pașii recomandați de expertul pentru configurare. Când ai terminat, TP-Link RE350 merge foarte bine și oferă o acoperire WiFi bună, mai ales pe frecvența de 5 GHz.

TP-Link RE350, AC1200, range extender
TP-Link RE350, AC1200, range extender

Am conectat mai multe dispozitive la TP-Link RE350 în ambele moduri de funcționare. Nu am avut probleme în realizarea de conexiuni și ne-am bucurat de viteze foarte bune pe frecvența de 5 GHz. Dar, pe banda de 2.4 GHz, viteza a fost mai mică decât ne-am dorit. Mai multe detalii despre acest subiect vei găsi în următoarea secțiune a acestei recenzii.

Dispozitivele pe care le-am conectat la TP-Link RE350 au mers bine. Am partajat fișiere, am făcut streaming media, am navigat pe internet, am descărcat fișiere și am tipărit la o imprimantă wireless. Toate activitățile realizate au mers bine, fără probleme de stabilitate.

Per total, experiența oferită de TP-Link RE350 este pozitivă, mai ales pe frecvența wireless de 5 GHz. Dar, îți recomandăm să faci o actualizare de firmware pentru a te bucura de cea mai bună experiență și a scăpa de bug-uri care micșorează calitatea produsului.

Dacă vrei să afli performanțele oferite în extinderea rețelei wireless, ce viteze am obținut în măsurătorile noastre și ce caracteristici suplimentare oferă acest range extender, mergi la următoarea pagină a acestei recenzii.

Descoperă: Smarthome Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless