Review TP-Link RE500X: Extinde rețele Wi-Fi 6

Review TP-Link RE500X: Extinde rețele Wi-Fi 6
Rating

Mulți utilizatori trec la noile routere cu Wi-Fi 6. Aceștia beneficiază de viteze îmbunătățite, routere mai puternice, care gestionează mai multe conexiuni simultan, și de o acoperire mai bună a rețelei wireless. Cu toate acestea, în funcție de routerul pe care îl cumperi, tot poți întâmpina probleme cu locuri moarte, unde rețeaua Wi-Fi nu performează bine. Sunt mai puține aceste situații decât în lumea routerelor Wi-Fi 5, dar încă există. O soluție este să cumperi un alt router și să setezi un sistem mesh Wi-Fi, ori să cumperi un range extender. Dacă ești în căutarea unui range extender cu Wi-Fi 6, sunt șanse că l-ai văzut în magazine pe cel de la TP-Link, AX1500 RE500X. Pentru a afla dacă range extenderul RE500X este o alegere bună pentru tine, citește acest review:

Reclamă

Acest range extender este o alegere bună pentru:

 • Oameni care deja dețin un router Wi-Fi 6, dar care nu le acoperă în întregime casa sau apartamentul
 • Utilizatori cu multe dispozitive în rețeaua lor, care au nevoie de un range extender cu hardware puternic
 • Persoane care au nevoie de un range extender cu un port Ethernet pentru a conecta un dispozitiv non-wireless
 • Utilizatori care deja dețin un router TP-Link cu suport OneMesh

Pro și contra

Acestea sunt lucrurile care ne plac la TP-Link AX1500 RE500X:

Vezi prețul:
 • Hardware robust cu un procesor cu trei nuclee, care poate gestiona multe dispozitive în rețea
 • Suportul OneMesh face ușor să îl conectezi cu alte echipamente TP-Link
 • Poate extinde rețele Wi-Fi 6
 • Are o performanță bună pe banda de 2.4 GHz
 • Port Ethernet util
 • Suport multilingv foarte bun, inclusiv în română
 • Poate fi setat și controlat și dintr-o aplicație mobilă

Sunt și câteva dezavantaje de luat în seamă:

 • Prețul este relativ mare
 • Performanța sa prin Wi-FI 6 poate fi îmbunătățită
 • Nu oferă suport pentru criptare WPA3
 • Actualizările de firmware ar trebui să fie mai ușor de făcut atunci când folosești OneMesh
Notă produs 4/5

Verdict

Range extenderul TP-Link RE500X este o alegere utilă pentru utilizatorii care vor să își extindă rețeaua Wi-Fi 6. Are un hardware puternic, care poate gestiona multe dispozitive în rețea, și este compatibili cu ecosistemul OneMesh de la TP-Link. Asta înseamnă că durează doar câteva secunde să îl adaugi la o rețea gestionată de un router TP-Link cu suport OneMesh. Deși are câteva slăbiciuni, TP-Link RE500X este un range extender relativ bine echilibrat, care împlinește așteptările majorității utilizatorilor.

Range extenderul TP-Link RE500X vine într-o cutie de carton simplă, turcoaz, cu logoul companiei și o poză a dispozitivului. TP-Link face o treabă grozavă să comunice principalele funcționalități și specificații ale range extenderului. Dacă vezi RE500x în magazine, citind toată informația tipărită pe lateralele cutiei ar trebui să-ți faci o idee destul de completă despre dispozitiv.

Pachetul în care vine TP-Link RE500X

Pachetul în care vine TP-Link RE500X

Despachetarea range extenderului este ușor de făcut. În cutie găsești range extenderul în sine, ghidul de instalare rapidă, garanția și niște sfaturi pentru depanarea unor eventuale probleme.

Despachetarea range extenderului TP-Link RE500X

Despachetarea range extenderului TP-Link RE500X

După ce despachetezi range extenderul, bagă-l într-o priză din apropierea routerului tău cu Wi-Fi 6 și citește manualul de utilizator pentru a-l seta.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Cum poți vedea singur, range extenderul TP-Link RE500X Wi-Fi 6 este destul de mare și are un aspect spartan. Are o dimensiune de 78×36×149 mm în lățime x adâncime x înălțime, și cântărește 225 de grame. E destul de greu pentru un range extender.

TP-Link RE500X este destul de mare și greu

TP-Link RE500X este destul de mare și greu

Însă nu este un dispozitiv care arată rău. Logo-ul TP-Link este discret, și la fel sunt și LED-urile de pe marginea stângă a range extenderului. Pe partea dreaptă, găsești butoanele de Reset și WPS, și un port Ethernet care funcționează la viteza de 1 Gbps.

Butoanele și ledurile de pe range extender

Butoanele și ledurile de pe range extender

Pe spatele său, găsești un abțibild cu detalii despre range extenderul pe care tocmai l-ai cumpărat și priza.

Partea din spate a TP-Link RE500X

Partea din spate a TP-Link RE500X

Grilele mari de ventilație de pe laturi ajută la răcirea hardware-ului găsit înăuntrul RE500X: compania se laudă că folosește un SoC cu trei nuclee care funcționează la frecvența de 1.5 GHz. Noi bănuim că folosește un chip Broadcom BCM6750, dar nu am primit o confirmare oficială din partea companiei. Range extenderul este dual-band, are suport pentru Wi-Fi 6, două antene interne și folosește MU-MIMO pentru transferuri wireless. Este o alegere bună pentru extinderea acoperirii oferite de routerele Wi-Fi 6 moderne, în special cele de la TP-Link, datorită suportului pentru OneMesh.

Portul Ethernet de pe TP-Link RE500X

Portul Ethernet de pe TP-Link RE500X

Lățimea de bandă maximă totală teoretică este împărțită după cum urmează: 300 Mbps pe banda de 2.4 GHz și 1201 Mbps pe banda de 5 GHz. Deși RE500X lucrează cu standardul Wi-Fi 6, nu oferă suport pentru criptare WPA3. Lucrează numai cu WPA2, lucru care poate constitui un dezavantaj pentru utilizatorii care au migrat la noul standard de criptare de parole.

Reclamă

Un lucru interesant la TP-Link AX1500 RE500X este că are un consum maxim de energie de 10.8W, ceea ce este destul de mult, mai mult decât cel al unor routere precum TP-Link Archer AX10. Dacă vrei să afli mai multe despre acest range extender, vizitează: TP-Link AX1500 RE500X Specificații Tehnice.

Daca ai un router wireless de la TP-Link cu suport OneMesh, adăugarea și setarea range extenderului TP-Link AX1500 RE500X este foarte ușoară, în special dacă o faci prin WPS. Dar setarea poate fi făcută și folosind un laptop și un browser web, sau aplicația Tether pentru Android și iOS.

Configurarea range extenderului e rapidă datorită OneMesh

Configurarea range extenderului e rapidă datorită OneMesh

Pentru detalii despre cum funcționează, citește acest ghid: Configurează routerul și range extenderul TP-Link OneMesh Wi-Fi 6.

Funcționalitatea OneMesh face ca range extenderul să se integreze ușor cu routerul tău TP-Link. Setările disponibile sunt puține și ușor de înțeles. De asemenea, RE500X clonează automat toate setările de la routerul tău fără niciun efort suplimentar.

Setările OneMesh sunt puține la număr și ușor de înțeles

Setările OneMesh sunt puține la număr și ușor de înțeles

Ce nu mi-a plăcut este că OneMesh nu gestionează și actualizările de firmware. Dispozitivele care sunt parte din rețeaua OneMesh au nevoie să fie actualizate individual. Astfel că nu poți actualiza RE500X din firmware-ul routerului tău, atunci când mergi la secțiunea OneMesh. Trebuie să te loghezi la firmware-ul lui RE500X și să îl actualizezi de acolo. Apropo, îți recomand să faci asta imediat după ce instalezi acest range extender, ca să beneficiezi de cele mai noi îmbunătățiri de securitate și performanță.

Este o idee bună să actualizezi firmwareul de pe TP-Link RE500X

Este o idee bună să actualizezi firmwareul de pe TP-Link RE500X

TP-Link AX1500 RE500X este compatibil cu routere de la alți producători, dar și cu routere mai vechi TP-Link, care nu au suport OneMesh. Interfața pentru utilizator este simplă și similară cu cea a multor routere TP-Link. În plus, este disponibilă în 22 de limbi, inclusiv română, ceea ce o face ușor de navigat chiar dacă nu vorbești engleză.

Interfața de administrare pentru TP-Link RE500X

Interfața de administrare pentru TP-Link RE500X

Dacă vrei să controlezi RE500X de oriunde de pe internet, trebuie să adaugi un ID TP-Link și să îl folosești pentru a gestiona range extenderul într-un browser web sau din aplicația Tether.

Pentru controlul de la distanță, ai nevoie de un ID TP-Link

Pentru controlul de la distanță, ai nevoie de un ID TP-Link

Documentația pentru utilizator este ușor accesibilă. În colțul din dreapta sus al fiecărei pagini de setări, este un semn de întrebare. Dă clic sau apasă pe el, și vei vedea definițiile și explicațiile pentru toate lucrurile de pe acea pagină. Începătorii se vor bucura mult de această abordare.

Documentația de ajutor este ușor accesibilă

Documentația de ajutor este ușor accesibilă

Am setat range extenderul TP-Link RE500X să folosească Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz și Wi-Fi 4 pe frecvența de 2.4 GHz. Am conectat mai multe dispozitive la Wi-Fi-ul lui și nu am întâmpinat nicio problemă. De asemenea, portul Ethernet de pe RE500X poate fi folositor atunci când trebuie să conectezi un Smart TV, un PC desktop sau o consolă care este amplasată într-o cameră unde routerul tău nu oferă semnal Wi-Fi bun.

Cum vei vedea mai târziu în acest review, am fost mulțumiți de cum a performat RE500X pe banda de 2.4 GHz. A reușit să îmbunătățească semnificativ viteza semnalului Wi-Fi în camerele unde era nevoie de îmbunătățire. Cu toate acestea, când am folosit standardul Wi-Fi 6, performanța lui a fost relativ slabă și nu a oferit beneficii semnificative, altele decât o zonă de acoperire mai mare. Dacă vrei să afli mai multe despre performanța reală oferită de TP-Link RE500X, mergi la pagina următoare din acest review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless