
Performanța wireless
Apartamentul unde analizez routerele primite în teste este configurat ca în diagrama de mai jos. După cum poți vedea, am plasat Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 într-o poziție centrală pentru a oferi o acoperire bună în toate camerele în care tind să-mi petrec cea mai mare parte a timpului.

Apartmentul în care am testat Xiaomi Mi AIoT Router AX3600
Am evaluat calitatea rețelei wireless gestionate de Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 prin măsurători efectuate în trei locuri diferite:
- Înregistrez vitezele maxime din camera în care este amplasat routerul.
- Camera 1 - este separată de router printr-un perete. Semnalul wireless și viteza Wi-Fi obținute sunt mai mici aici.
- Camera 2 - este separată de router prin doi pereți, care absorb semnalul wireless. De asemenea, peretele dintre Camera 1 și Camera 2 este de două ori mai gros decât cel dintre camera routerului și Camera 1. Din această cauză, această cameră este o provocare pentru toate routerele pe care le testez.
Am făcut toate măsurătorile folosind un laptop nou-nouț, care funcționează excelent în rețele Wi-Fi 6, folosind Windows 11 și cele mai recente drivere și actualizări ale sistemului de operare.
Pentru a înțelege mai bine performanțele acestui router, l-am comparat cu fratele său mai accesibil: Xiaomi Mi Router AX1800. Deși se adresează unor grupuri țintă diferite, comparația îți va oferi o perspectivă mai bună asupra a ceea ce obții de la Xiaomi Mi AIoT Router AX3600.
Performanța routerului Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 pe banda de 2,4 GHz
Îmi încep întotdeauna analiza cu măsurarea intensității semnalului folosind NetSpot. Atunci când am utilizat standardul Wi-Fi 4, acest router a oferit o putere de semnal bună în toate camerele apartamentului meu.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 4 (banda de 2,4 GHz)
Când am trecut la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz, puterea semnalului a scăzut ușor, dar fără a deveni problematică.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 6 (banda de 2,4 GHz)
Am trecut la aplicația SpeedTest și am folosit-o pentru a măsura viteza maximă pe care o obții atunci când transferi date către sau de pe internet pe banda de 2,4 GHz. Viteza de descărcare oferită de Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 a fost excelentă în camerele cele mai apropiate de router și destul de dezamăgitoare în Camera 2.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)
Când am măsurat viteza de upload, am observat o scădere în toate camerele. De asemenea, în Camera 2, Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 nu a putut oferi transferuri stabile de de date, exact ca fratele său mai mic.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)
Când am trecut la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz, descărcările au fost, în general, mai rapide decât atunci când am utilizat Wi-Fi 4.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)
Același lucru a fost valabil și pentru măsurarea vitezei de upload. Însă, Camera 2 a rămas problematică, chiar dacă situația s-a îmbunătățit în comparație cu utilizarea standardului Wi-Fi 4.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)
Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Am folosit banda de 2,4 GHz cu standardul Wi-Fi 4 activat. Descărcările au fost destul de rapide în toate camerele. Cu toate acestea, alte routere AX3600 pot oferi cifre mai mari decât cele din graficul de mai jos.

Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)
La măsurarea vitezei de upload, lucrurile păreau în regulă, cu excepția Camerei 2. În acest test, Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 a reușit să finalizeze un transfer de rețea, dar la o viteză foarte mică.

Viteza de upload prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)
La trecerea la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz, descărcările au fost mai rapide în majoritatea camerelor.

Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)
Uploadurile au fost, în general, mai lente decât descărcările. De asemenea, Camera 2 s-a dovedit a fi din nou o problemă.

Viteza de upload prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)
Măsurătorile mele au arătat că Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 nu oferă o arie de acoperire mare pe banda de 2,4 GHz. De asemenea, acest router nu va bate niciun record de viteză pe această frecvență, chiar dacă este mai rapid decât fratele său mai mic, Xiaomi Mi Router AX1800.
Performanța routerului Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 pe banda de 5 GHz
Am trecut la banda de 5 GHz și am început prin a măsura puterea semnalului cu NetSpot. Atunci când a folosit standardul Wi-Fi 5, puterea semnalului s-a încadrat în parametri normali, în toate camerele apartamentului meu.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 5 (banda de 5 GHz)
După cum poți vedea mai jos, puterea semnalului a scăzut puțin atunci când am trecut la Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 6 (banda de 5 GHz)
Am trecut la aplicația SpeedTest. Atunci când am folosit standardul Wi-Fi 5, m-am bucurat de descărcări foarte rapide în toate camerele apartamentului meu, inclusiv în faimoasa Cameră 2.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5 (5 GHz)
Și uploadurile au fost rapide, uneori cu o marjă semnificativă, comparativ cu Xiaomi Mi Router AX1800.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 5 (5 GHz)
Trecând la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz, descărcările au fost și mai rapide în întregul apartament.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6 (5 GHz)
Vitezele de încărcare oferite de Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 au fost foarte rapide peste tot.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 6 (5 GHz)
Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Atunci când am utilizat standardul Wi-Fi 5, am măsurat niște cifre impresionante, în special în camera în care era amplasat routerul.

Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5 (5 GHz)
Același lucru a fost valabil și în cazul uploadurilor, chiar dacă acestea au fost puțin mai lente decât descărcările.

Viteza de upload prin Wi-Fi 5 (5 GHz)
Performanța Wi-Fi 6 a fost excelentă în întregul apartament. Chiar și în Camera 2, am reușit să obțin rezultate impresionante de la Xiaomi Mi AIoT Router AX3600.

Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6 (5 GHz)
Și încărcările au fost super-rapide, absolut peste tot.

Viteza de upload prin Wi-Fi 6 (5 GHz)
Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 se comportă excelent pe banda de 5 GHz, atât atunci când folosește Wi-Fi 5, cât și Wi-Fi 6. Cu toate acestea, Wi-Fi 6 deblochează potențialul maxim al acestui router și ar trebui să folosiți acest standard în locul celui mai vechi.
Performanța pentru rețelele prin cablu
Să evaluăm performanța pe care o obții atunci când folosești conexiuni de rețea Ethernet. Conexiunea mea de internet oferă o viteză maximă de 1 Gbps pentru descărcare și 800 Mbps pentru upload. Atunci când folosim SpeedTest, Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 a atins potențialul maxim al conexiunii noastre de internet: 928,44 Mbps pentru download și 810,52 Mbps pentru upload. Mi-aș dori ca furnizorul meu de servicii de internet să ofere și uploaduri de 1 Gbps, pentru a putea să fac mai bine diferența între routerele pe care le analizez.

SpeedTest prin conexiuni Ethernet
Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 nu are nicio problemă în a gestiona conexiuni Ethernet de 1 Gbps.
Funcții suplimentare
Firmware-ul de pe Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 este mai puțin complex decât cel de pe routerele concurente de la alte mărci. Pentru un router din gama sa de prețuri (în jur de 450 lei), acesta este un dezavantaj, deoarece alte mărci oferă mai multe funcții. Acestea fiind spuse, iată ce primești în ceea ce privește caracteristicile avansate:
- Wi-Fi Optimization există doar în aplicația mobilă Mi WiFi, nu și în interfața web a routerului. Aceasta scanează intensitatea semnalului din rețeaua ta și calitatea conexiunii tale și îmbunătățește setările routerului. Cred că aceasta ar trebui adăugată ca funcție standard în firmware-ul routerului.
- Firewall - o altă funcție destinată exclusiv telefoanelor mobile care facilitează evaluarea securității rețelei tale, configurarea de liste de blocare pentru oaspeții nedoriți și îmbunătățirea puterii parolelor și a securității Wi-Fi.
- IPv6 - routerul se poate conecta la internet folosind adrese IPv6, să utilizeze servere DNS IPv6 și să atribuie adrese IPv6 clienților care se conectează la rețeaua sa.
- QoS - un algoritm inteligent de alocare a lățimii de bandă Quality of Service care prioritizează traficul de rețea în funcție de tipul acestuia (jocuri, navigare pe internet, video etc.). Din păcate, acesta este proiectat să funcționeze doar pentru conexiuni de internet de 50 Mbps, ceea ce îl face inutilizabil pentru cei care au o conectivitate rapidă la internet de 100 Mbps și peste.
- DDNS - îți permite să te conectezi la router de pe internet, chiar dacă furnizorul tău de internet îți atribuie o adresă IP publică dinamică. Poate utiliza următoarele servicii DDNS: Oray DDNS, PubYun, DynDNS și No-IP.
- VPN - acest router se poate conecta la servicii VPN utilizând protocoalele PPTP și L2TP, dar nu poate funcționa ca server VPN. Setezi, de asemenea, ce servicii sau dispozitive pot utiliza traficul VPN. În schimb, multe routere concurente pot fi configurate să funcționeze și ca servere VPN.
- Guest Wi-Fi - poate fi activată doar din aplicația Mi WiFi, nu din firmware-ul routerului. De asemenea, poți activa doar o singură rețea pentru oaspeți și nu poți seta banda pe care o folosește, ci doar numele, parola și criptarea acesteia.
- Mesh Wi-Fi - poți adăuga routerul ca nod într-o rețea mesh Wi-Fi compusă din alte routere wireless Xiaomi. Este o caracteristică utilă atunci când ai nevoie să mărești acoperirea rețelei tale Wi-Fi.
- AIoT Intelligent Antenna Automatic Scan - descoperă automat dispozitivele inteligente Xiaomi Mi care nu au fost asociate și le conectează rapid la rețea prin intermediul aplicației Mi Home App.

AIoT Intelligent Antenna Automatic Scan
Care este părerea ta despre routerul Xiaomi Mi AIoT Router AX3600?
Ai ajuns la finalul acestei recenzii și, până acum, ar trebui să știi dacă vrei sau nu acest router. Înainte de a pleca, spune-mi ce părere ai: îți place ce oferă Mi AIoT Router AX3600? De asemenea, dacă îl deții deja, care a fost experiența ta cu el? Comentează mai jos și hai să discutăm.