Recenzie Xiaomi Redmi 4A: Alegerea de super buget a anului?

Recenzie Xiaomi Redmi 4A: Alegerea de super buget a anului?
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului oferită de Xiaomi Redmi 4A

Am fost surprinși de cât de ușor este Xiaomi Redmi 4A. Asta se datorează carcasei sale realizate din materiale plastice. Fetelor le vor plăcea cu siguranță faptul că este ușor de ținut în mână și de transportat în buzunar sau poșetă.

Deoarece are un ecran de 5 inci, mai mic decât majoritatea smartphone-urilor produse în prezent, este și ușor de folosit cu o singură mână. Mulți oameni își doresc așa ceva, mai ales adolescenții și persoanele cu mâini mai mici.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Din punct de vedere al vitezei și performanței, Xiaomi Redmi 4A nu are cel mai puternic procesor, nici cel mai puternic cip grafic. Totuși, în timpul cât l-am avut în teste, s-a comportat bine și nu a părut să fie un dispozitiv slab. Interfața proprietară MIUI a celor de la Xiaomi se mișcă bine și lansarea aplicațiilor este destul de rapidă. Chiar și aplicația Facebook a fost rapidă deși este cunoscută ca fiind una dintre aplicațiile cu cele mai mari cerințe.

Reclamă

Pe o altă notă, deși viteza internetului atunci când smartphone-ul este conectat la 4G este bună, recepția semnalului nu este extraordinară. Când l-am folosit afară, recepția a fost foarte bună, dar în interior, între pereți de beton, semnalul s-a mai întrerupt câteodată.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Xiaomi Redmi 4A excelează la autonomie. Bateria de 3120 de mAh și hardware-ul fără prea multe cerințe îl ajută să reziste mai mult de o zi între încărcări. În funcție de cum l-am folosit, a stat pornit o zi când am făcut multe poze, când am navigat mult pe net și pe Facebook și am avut ecranul setat pe luminozitate maximă deoarece l-am folosit în principal afară, în lumina directă a soarelui.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Xiaomi Redmi 4A este o alegere bună dacă vrei să te uiți la un film sau la un clip de pe YouTube. Ecranul este destul de luminos pentru a a face asta chiar și afară, deși nu am recomanda să faci asta pe plajă, sub lumina soarelui. 🙂 Totuși, nu este o alegere foarte bună dacă vrei să asculți muzică. Difuzorul extern nu este cel mai bun când dai volumul la maxim, deoarece are tendința să mai distorsioneze sunetul. Însă, poți să folosești o pereche de căști pentru a trece de acest neajuns.

Dacă îți plac jocurile, Xiaomi Redmi 4A poate să le ruleze dar cipul grafic este destul de slab așa că trebuie să te aștepți la o calitate mai slabă. Dacă îți place Candy Crush Soda, vei fi fericit cu acest smartphone dar dacă vrei să te joci jocuri mai complexe precum Grand Theft Auto, nu te aștepta la performanțe prea bune.

Xiaomi Redmi 4A oferă o experiență de utilizare bună, deși sunt lucruri care ne-am fi dorit să fie mai bine făcute, cum ar fi recepția semnalului mobil.

Experiența de utilizare a camerei de pe Xiaomi Redmi 4A

Camera principală de pe Xiaomi Redmi 4A are 13 megapixeli, o deschidere de f/2.2 și partea optică a camerei are o lentilă cu 5 elemente. De asemenea, ai și un bliț cu led pentru mediile cu lumină puțină și o cameră frontală de 5 megapixeli.

Camera de pe spate se descurcă decent și peste medie în comparație cu alte smartphone-uri din același segment de preț, ca de exemplu ASUS Zenfone Live. Fotografiile pe care le-am făcut afară au culori și contrast bune, dacă lumina este bună. Când este mai întunecat sau când subiectul este prea aproape sau în mișcare, lucrurile se schimbă și Xiaomi Redmi 4A nu mai produce rezultate satisfăcătoare. În condiții de iluminare slabă, apare mult zgomot pe fotografie și când subiectul se mișcă, camera nu face mereu focus corect. Camera frontală este decentă pentru selfie-uri deși nu excelează. Dacă vrei să îți faci o idee mai bună despre cum se comportă camerele de pe acest dispozitiv, în galeria de mai jos poți să vezi o serie de fotografii pe care le-am realizat cu Xiaomi Redmi 4A.

La filmarea de clipuri video, Xiaomi Redmi 4A nu impresionează dar nici nu dezamăgește. Nu te aștepta la stabilizare optică pentru că nu există. Însă poți să filmezi video în rezoluție Full HD și rezultatul este OK cât timp cât nu îți tremură mâinile. În exemplu de mai jos, poți să vezi cum se comportă Xiaomi Redmi 4A la înregistrarea de clipuri video cu mișcare puțină:

Dacă ești curios, uite încă un exemplu cu un video filmat din mașină, care îți arată cum se descurcă Xiaomi Redmi 4A când înregistrează multă mișcare:

Xiaomi Redmi 4A oferă rezultate decente din punct de vedere al fotografiei și al înregistrării video. Nu impresionează dar este mai bun decât media de la nivelul său de preț.

Android 6.0.1, MIUI 8.5 și aplicațiile preinstalate

Xiaomi Redmi 4A vine cu Android 6.0.1 preinstalat și cu interfața de utilizare a celor de la Xiaomi, MIUI 8.5. Aceasta este o interfață de utilizare care arată bine și are un design minimalist. Este atât de ușor de folosit, încât, cineva care nu a văzut niciodată un smartphone cu Android, se poate adapta rapid. Totuși, nu ne place că MIUI nu are un sertar de aplicații. Asta înseamnă că ai doar o serie de ecrane de pornire, cu toate aplicațiile și scurtăturile tale. Singura metodă de a îți organiza aplicațiile este să creezi foldere și să le muți. Nu este metoda noastră favorită de a face lucrurile, dar oricând poți să instalezi un alt lansator de aplicații.

Cât despre aplicațiile care sunt preinstalate cu sistemul de operare, Xiaomi a adăugat destul de multe. Dacă ești curios să vezi ce ai pe Xiaomi Redmi 4A, pe lângă aplicațiile obișnuite de la Google, iată lista:

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A
  • Calculator - face calcule matematice.

  • Calendar - o aplicație calendar care te ajută să îți planifici agenda.

  • Clock - o aplicație simplă de ceas cu care poți să setezi alarme și să folosești un cronometru.

  • Compass - o busolă care îți spune unde este Polul Nord.

  • Contacts - stochează și gestionează detaliile contactelor tale.

  • Explorer - îl folosești pentru a naviga prin folderele și fișierele de pe Xiaomi Redmi 4A.

  • Feedback - poți să folosești această aplicație pentru a trimite feedback inginerilor Xiaomi, despre smartphone-ul tău.

  • FM Radio - îți transformă smartphone-ul într-un radio FM pentru a putea asculta posturile radio din zona ta. Trebuie să conectezi o pereche de căști pentru a putea face asta.

  • Gallery - o clonă de Google Fotografii, cu care poți să îți vezi fotografiile stocate pe smartphone.

  • Mail - aplicația implicită de email oferită de Xiaomi. Este posibil să preferi alte aplicații din Magazinul Google Play.

  • Mi Account - te ajută să îți creezi și să te conectezo la contul tău Mi, de care ai nevoie pentru a putea accesa toate serviciile oferite de Xiaomi.

  • Mi Remote - folosește portul infraroșu de pe Xiaomi Redmi 4A pentru a îți transforma smartphone-ul într-o telecomandă cu care poți să îți controlezi televizorul, player-ul DVD sau aerul condiționat. Este utilă dacă nu îți găsești telecomenzile prin casă.

  • MIUI Forum - îți dă acces la forumurile MIUI unde poți să ceri informații sau ajutor pentru orice este legat de smartphone-ul tău.

  • Music - cu ea, poți să asculți și să te bucuri de muzica pe care ai salvat-o pe smartphone.

  • Notes - o aplicație simplă cu care poți să creezi notițe.

  • Recorder - o aplicație care înregistrează sunet cu ajutorul microfonului de pe smartphone.

  • Scanner - folosește camera smartphone-ului pentru a scana coduri QR.

  • Security - îți ține smartphone-ul în siguranță, rulând scanări antivirus și te ajută și să cureți fișierele nenecesare de pe el. Antivirusul este oferit de către Avast.

  • SwiftKey Keyboard - aplicația de tastatură care a devenit o alternativă populară pentru Google Keyboard.

  • Themes - cu ele poți să îți personalizezi felul în care arată interfața de utilizare MIUI.

  • Updater - aplicația oficială pentru verificarea, descărcarea și instalarea de actualizări de sistem pentru Xiaomi Redmi 4A.

  • Weather - îți spune prognoza meteo pentru locația ta sau oricare alta din lume.

  • WPS Office - o suită de tip office, cu care poți să deschizi și să editezi documente diverse. Din păcate, afișează reclame dacă nu cumperi versiunea completă.

Xiaomi Redmi 4A vine cu o versiune destul de veche de Android și asta nu este un lucru bun, mai ales că Xiaomi nu are planuri să ofere un upgrade la Android 7 Nougat pentru Redmi 4A. Smartphone-ul include și interfața MIUI de la Xiaomi, care ne place în linii mari. Totuși, am fi preferat să aibă un sertar de aplicații. Nu în ultimul rând, apreciem faptul că majoritatea aplicațiilor preinstalate sunt utile, deși numărul lor ar fi putut fi mai mic.

Reclamă

Performanțe în testele sintetice

Primul benchmark pe care l-am rulat a fost Vellamo, care este o aplicație dezvoltată de Qualcomm. Am început cu Multicore, o serie de teste ce măsoară performanța procesorului când trebuie să ruleze multiple fire de execuție simultan. Scorul oferit de aceste teste arată cât de bun este smartphone-ul atunci când trebuie să lucreze cu mai multe aplicații și când face multitasking în general. Xiaomi Redmi 4A a obținut 1425 de puncte, acesta fiind un scor similar cu ce ai obține de la un ASUS Zenfone Live sau un ASUS Zenfone 3 Max, două smartphone-uri cu un preț similar.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Apoi am rulat testele Metal oferite tot de Vellamo, care măsoară performanța procesorului pe un singur fir de execuție. Acest scor îți dă o idee despre cât de bun este smartphone-ul când rulează aplicații mai vechi și care nu știu să lucreze cu mai multe nuclee de procesor, sau aplicații care au nevoie de un nivel de putere semnificativ per nucleu, cum sunt jocurile. Xiaomi Redmi 4A a obținut 1144 de puncte, un scor similar cu cel al unui LG Nexus 5 și mai mare decât cel pe care l-ai obține pe un ASUS Zenfone 3 Max sau pe un ASUS Zenfone Live.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Apoi am vrut să vedem cât de bine se comportă Xiaomi Redmi 4A în jocuri. Pentru asta, am folosit o aplicație numită GFXBench GL Benchmark. Am înregistrat rezultatele din testele 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. De obicei, rulăm aceste teste în rezoluția 1080p deoarece sunt mai ușor de comparat între smartphone-uri cu rezoluții diferite. Nu am putut să rulăm și testul 1080p Car Chase Offscreen deoarece cipul video Adreno 308 de pe Xiaomi Redmi 4A nu oferă suport pentru API-ul OpenGL ES 3.2 care este folosit de cele mai noi jocuri. Adreno 308 oferă suport doar pentru OpenGL ES 3.0.

În testele 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, Xiaomi Redmi 4A a randat 174,8 de cadre. Este un rezultat slab dar și acesta este mai bun decât cel al unui ASUS Zenfone Live.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

În testul 1080p T-Rex Offscreen, care evaluează performanța smartphone-ului în jocuri mai vechi și cu mai puține cerințe, Xiaomi Redmi 4A a reușit să randeze 431,1 cadre. Deși nu este un rezultat bun, el tot este mai bun decât cel al lui ASUS Zenfone Live sau ASUS Zenfone 3 Max.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Xiaomi Redmi 4A nu este un smartphone pentru entuziaștii jocurilor, deși poate să ruleze majoritatea jocurilor. Dar, nu trebuie să te aștepți la un număr mare de cadre pe secundă sau la o calitate grafică ridicată.

În continuare, am vrut să vedem cum se descurcă Xiaomi Redmi 4A în activități mai uzuale precum navigarea pe internet. Pentru asta, am revenit la Vellamo și am rulat testele Browser folosind Chrome. Smartphone-ul a reușit să obțină un scor de 2363 de puncte. Nu este un rezultat impresionant și înseamnă că smartphone-ul s-ar putea să aibă probleme uneori la randarea de saituri web complexe. De asemenea, nu ar trebui să te aștepți la viteze foarte mari la încărcarea saiturilor. Dar, tot este mai bun decât ASUS Zenfone Live.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Am testat și viteza și stabilitatea pe 4G oferite de Xiaomi Redmi 4A. Deși operatorul nostru mobil nu are cea mai bună acoperire mobilă, măsurătorile pe care le-am făcut cu Speedtest au fost similare cu cele ale altor smartphone-uri.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Nu în ultimul rând, am verificat și performanța bateriei, cu ajutorul aplicației de benchmark PCMark. Când am rulat testul Work 2.0 battery life, Xiaomi Redmi 4A a reușit să reziste pe baterie pentru un timp impresionat de 10 ore și 50 de minute. Acesta este un rezultat excelent și arată că smartphone-ul este o alegere foarte bună pentru aceia care nu vor să trebuiască să își încarce smartphone-ul zilnic. Acesta ar trebui să stea pornit pe baterie două zile sau cel puțin o zi și câteva ore, în condiții de utilizare normală.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Xiaomi Redmi 4A nu se poate lăuda cu un hardware puternic sau cu o performanță ridicată. Totuși, ce are de oferit pentru segmentul lui de preț este mai mult decât decent când vine vorba de rularea de aplicații sau de jocuri. În plus, oferă o autonomie pe baterie impresionantă pentru un smartphone atât de ieftin.

Care este părerea ta despre Xiaomi Redmi 4A?

Acum că știi care este opinia noastră despre smartphone-ul Xiaomi Redmi 4A, performanța sa în lumea reală și experiența de utilizare a camerei, ne-ar plăcea să te auzim și pe tine. Este acest smartphone o alegere interesantă? L-ai cumpăra sau ai prefera alternative precum ASUS Zenfone Live? Spune-ne ce crezi în comentariile de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Recenzii Recomandate