Review Xiaomi Robot Vacuum X10+: Curățare automatizată excelentă!

Review Xiaomi Robot Vacuum X10+: Curățare automatizată excelentă!
Rating

Deși aspiratoarele robotizate sunt similare din punct de vedere al aspectului și al designului general, acestea diferă foarte mult în ceea ce privește prețul, tehnologia, caracteristicile și utilitatea. Dacă ai o locuință sau un birou mare, care necesită curățare regulată, te avantajează opțiunile mai scumpe, cu o stație de andocare, ce îndepărtează murdăria din aspirator în locul tău. Și, dacă nu ai multe covoare, îți vei dori cu siguranță un robot care să poată să dea cu mopul, pentru ca locuința ta să arate mereu bine. Unul dintre cele mai bune aspiratoare robot, care pot aspira și da cu mopul bine, este noul X10+ de la Xiaomi. Pentru un preț recomandat de aproximativ 4200 de lei, primești un dispozitiv cu adevărat avansat din punct de vedere tehnologic. Citește această recenzie pentru a afla ce poate face Xiaomi Robot Vacuum X10+:

Reclamă

Xiaomi Robot Vacuum X10+: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest aspirator robot este o alegere bună pentru:

 • Persoanele cu locuințe sau birouri mari
 • Casele fără sau cu puține covoare
 • Familii cu copii și animale de companie
 • Persoanele care nu vor să-și curețe des aspiratorul robot
 • Utilizatorii ce-și doresc un aspirator care poate fi controlat de la distanță și sincronizat cu alte dispozitive inteligente

Pro și contra

Iată care sunt lucrurile care-mi plac la Xiaomi Robot Vacuum X10+:

 • Omni Station îți sporește semnificativ confortul
 • Putere de aspirare excelentă
 • Sistem de navigare foarte eficient
 • Poate să aspire și să dea cu mopul în același timp
 • Funcția de mop este cea mai bună pe care am văzut-o la un dispozitiv de acest tip
 • Nivelul de control oferit de aplicația Mi Home este excelent

Cât despre dezavantaje:

 • Nu primești accesorii de rezervă (perie laterală, filtru etc.)
 • Se încarcă foarte încet
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Xiaomi Robot Vacuum X10+ este o alegere excelentă pentru oricine vrea să automatizeze curățarea podelelor. Dacă nu ai multe covoare în locuința ta sau la birou, acest robot se va dovedi extrem de util și ușor de folosit. Pentru ca lucrurile să meargă și mai bine, stația sa versatilă Omni Station reduce munca de întreținere pe care trebuie s-o depui cu aspiratoarele robot obișnuite. Dacă ar trebui să rezum X10+ într-o singură propoziție, aceasta ar fi „Aspiratorul robot ideal pentru leneși”. Îmi place foarte mult și-l recomand persoanelor care și-l pot permite.

Despachetarea lui Xiaomi Robot Vacuum X10+

Xiaomi Robot Vacuum X10+ + sosește într-o cutie foarte mare, care cântărește aproximativ 12,4 kg. De aceea, îți recomand să ceri ajutor, în loc să te ocupi singur de despachetare. Va fi mult mai ușor cu două persoane. Ambalajul este similar cu cel al altor aspiratoare robot de la Xiaomi, doar că este mult mai mare. Pe partea din față a cutiei, poți vedea numele produsului, logoul Mi și o imagine a aspiratorului. Părțile laterale ale cutiei dezvăluie mai multe informații despre produsul pe care tocmai l-ai cumpărat și despre numeroasele sale caracteristici.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ sosește într-o cutie enormă

Xiaomi Robot Vacuum X10+ sosește într-o cutie enormă

Când deschizi cutia, găsești alte cutii de carton, care protejează toate elementele ce alcătuiesc Xiaomi Robot Vacuum X10+. Scoate totul cu atenție și ar trebui să ai aceste trei elemente: Omni Station, aspiratorul robot X10+, o cutie de carton cu accesorii și tot felul de pliante.

Este mai bine să ai ajutor atunci când scoți totul

Este mai bine să ai ajutor atunci când scoți totul

Atunci când înlături toate ambalajele de protecție și despachetezi totul, găsești următoarele:

 • Aspiratorul robot X10+
 • Stația de colectare a prafului all-in-one, denumită și Omni Station, și cablul său de alimentare
 • Două discuri cu lavete pentru mop instalate pe ele
 • O perie laterală
 • Un instrument de curățare
 • Un sac de praf de rezervă
 • Manualul de utilizare
 • Detalii despre garanție și alte informații

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

Compania a instalat deja peria principală, capacul periei și sacul de praf în Xiaomi Robot Vacuum X10+.

Despachetarea aspiratorului robot necesită niște timp și puțină atenție. Pentru ca aceasta să fie rapidă și fără probleme, ar trebui să fie implicate două persoane. Compania include în pachet accesorii și toate informațiile de care ai nevoie pentru a începe. Însă nu primești o perie laterală sau un filtru de rezervă pentru compartimentul de praf din interiorul aspiratorului robot.

Reclamă

Design și specificații hardware

Tipic pentru aspiratoarele robot, Xiaomi X10+ are o formă rotunjită și este complet alb. Dimensiunile sale sunt de 350 x 350 x 97 mm și cântărește 3,8 kilograme. În partea superioară a dispozitivului, se află logoul Xiaomi, cupola pentru senzorul său laser LDS (folosit pentru a măsura distanțele dintre obiecte) și două butoane (Pornire și Acasă). În partea din față, există o zonă neagră care conține senzorul laser în linie (pentru detectarea obstacolelor mici) și senzorul de recunoaștere vizuală AI al robotului (pentru detectarea obstacolelor și a mobilierului).

Xiaomi X10+

Xiaomi X10+

Pe partea din spate, se află conectorul pentru Omni Station, două contacte pentru încărcare, un orificiu pentru umplerea automată a apei și evacuarea automată.

Ce găsești pe spatele lui Xiaomi X10+

Ce găsești pe spatele lui Xiaomi X10+

Pe una dintre laturile sale, există un senzor de perete, folosit de-a lungul pereților.

Senzorul de perete se află în zona de culoare neagră

Senzorul de perete se află în zona de culoare neagră

Când întorci invers aspiratorul Xiaomi X10+, vezi senzorii contra căderii pe scări (folosiți pentru a detecta treptele și a evita căzături), un senzor cu ultrasunete (pentru a identifica materialul covorului), roata de sus, fanta pentru peria laterală, peria principală și capacul acesteia, roțile principale și găurile de montare ale lavetelor pentru mop.

 ÃŽntoarce invers Xiaomi X10+

Întoarce invers Xiaomi X10+

Atunci când montezi lavetele pentru mop și peria laterală, Xiaomi Robot Vacuum X10+ arată ca în imaginea de mai jos.

Robotul cu lavetele pentru mop și peria laterală montate

Robotul cu lavetele pentru mop și peria laterală montate

Când deschizi capacul superior, vezi compartimentul pentru praf, mufa de resetare și un indicator Wi-Fi.

Deschide capacul pentru a vedea compartimentul pentru praf

Deschide capacul pentru a vedea compartimentul pentru praf

Compartimentul pentru praf poate fi scos cu ușurință. Când faci asta, poți vedea sistemul prin care praful ajunge în acest compartiment și se golește în Omni Station.

Toate găurile și orificiile prin care circulă praful

Toate găurile și orificiile prin care circulă praful

Apropo, această stație all-in-one este uriașă: are o dimensiune de 423 x 340 x 568 mm și o greutate de 8,3 kg (când este goală). Pe partea sa frontală, ai tava de curățare, compartimentul pentru praf și logoul Xiaomi, imprimat discret.

Iată Omni Station în toată măreția sa

Iată Omni Station în toată măreția sa

Când deschizi compartimentul pentru praf, găsești deja instalat un sac de praf, cu o capacitate de 2,5 litri, care poate depozita cantitatea de praf provenită de la cel mult 60 de ture de aspirare.

Este deja instalat un sac de praf

Este deja instalat un sac de praf

Când deschizi capacul superior al stației Omni Station, găsești două rezervoare de apă: unul pentru apa curată și altul pentru cea murdară. Lângă capace, se află trei butoane: Leave (face ca robotul să părăsească stația), Clean (începe o curățare) și Dry (începe procesul de uscare a lavetelor pentru mop).

Rezervoarele de apă din interiorul stației Omni Station

Rezervoarele de apă din interiorul stației Omni Station

La sfârșitul fiecărei curățări, robotul Xiaomi X10+ se duce la stația Omni Station. Acolo, acesta își încarcă bateria de 4800 mAh, care ar trebui să reziste pentru o curățare de până la două ore. Praful este colectat automat din aspiratorul robot (în doar zece secunde), lavetele pentru mop sunt curățate și uscate (în aproximativ două ore), iar rezervorul de apă al robotului este reumplut. Pentru a realiza astfel de performanțe, stația pentru praf are o putere de colectare de 1000 de wați, puterea de uscare și de încărcare este de 90 de wați, iar puterea de curățare este de 55 de wați. Omni Station are, de asemenea, o certificare IPX1 pentru rezistență la picături de apă.

Xiaomi X10+ în stația de andocare

Xiaomi X10+ în stația de andocare

Xiaomi Robot Vacuum X10+ dispune de conectivitate Bluetooth 4.2 și de compatibilitate Wi-Fi 4 pe banda wireless de 2,4 GHz. Puterea maximă de aspirare este de 4000 de pascali pentru aspiratorul robot și de 17000 pentru Omni Station. Xiaomi X10+ are și certificare TÜV Rheinland Cybersecurity and Privacy Protection Standard Certification. Asta înseamnă că harta creată de acest dispozitiv este criptată atunci când este transmisă în cloud prin intermediul aplicației Mi Home. Aspiratorul robot include, de asemenea, un cip de securitate, care se ocupă de criptarea și transmiterea securizată a datelor utilizatorului.

Din punct de vedere al specificațiilor, Xiaomi Robot Vacuum X10+ este un aspirator robot impresionant, prevăzut cu funcții de mop. Are o mulțime de senzori și caracteristici și este însoțit de o stație de andocare all-in-one avansată, care îndeplinește mai multe funcții. Sunt nerăbdător să-l configurez și să-l folosesc. Pentru mai multe specificații și informații tehnice, accesează pagina oficială a produsului: Xiaomi Robot Vacuum X10+.

Reclamă

Experiența de utilizare oferită de Xiaomi Robot Vacuum X10+

Înainte de a folosi aspiratorul robot, alege un loc pentru Omni Station, bag-o în priză și atașează Xiaomi X10+. Ia-ți telefonul sau tableta și instalează aplicația Mi Home din Magazinul Play sau din AppStore. Conectează-te folosind contul tău Xiaomi și adaugă aspiratorul robot. Dacă telefonul sau tableta se află în apropierea acestuia, aplicația detectează imediat dispozitivul.

Adăugarea aspiratorului Xiaomi Robot Vacuum X10+ la aplicația Mi Home

Adăugarea aspiratorului Xiaomi Robot Vacuum X10+ la aplicația Mi Home

Pașii procesului de instalare sunt următorii: selectează rețeaua Wi-Fi, pe care vrei s-o folosească aspiratorul robot (funcționează doar cu Wi-Fi pe 2,4 GHz, utilizând standardul Wi-Fi 4), conectează-te la dispozitivul propriu-zis, setează camera în care este amplasat, alege un nume pentru acesta și acceptă termenii de utilizare și politica de confidențialitate Xiaomi.

Urmărește ghidul cu atenție

Urmărește ghidul cu atenție

Apoi, poți urmări un ghid, care prezintă informații utile despre folosirea aspiratorului robot. În continuare, ar trebui să creezi o hartă rapidă, astfel încât Xiaomi X10+ să învețe configurația casei tale, iar pe urmă, poți să editezi harta și să-i spui unde nu vrei să meargă, unde nu vrei să dea cu mopul și așa mai departe.

Mai întâi, creează o hartă rapidă

Mai întâi, creează o hartă rapidă

Îmi place că aplicația Mi Home verifică automat în timpul instalării aspiratorului dacă există un nou firmware și te informează dacă sunt disponibile versiuni noi. Din fericire, compania oferă câteva note de lansare pentru Xiaomi Robot Vacuum X10+, precizând ce s-a schimbat prin cel mai recent firmware.

În sfârșit, avem note de lansare pentru firmware

În sfârșit, avem note de lansare pentru firmware

După crearea hărții rapide, aplicația te încurajează s-o ajustezi. Și eu te sfătuiesc să faci asta. Împarte-ți casa în camere, denumește-le corect, adaugă pereți virtuali, zone restricționate și așa mai departe. Instrumentele disponibile pentru editarea hărții sunt intuitive. Un lucru care mi-a plăcut la scanarea rapidă pentru hartă este că Xiaomi X10+ a fost silențios în timpul acestei operațiuni.

Ajustează harta

Ajustează harta

Dacă ești curios să afli mai multe despre apartamentul meu și despre configurația sa, îl poți vedea pe harta de mai jos. Aceasta este harta folosită pentru a testa Xiaomi Robot Vacuum X10+ și capacitățile sale.

Editează-ți harta

Editează-ți harta

Vorbind de caracteristici, aplicația Mi Home oferă multe setări și instrumente pentru Xiaomi X10+. În primul rând, sunt impresionat de setările stației (Station settings). Aici, poți ajusta procesul de colectare de praf al stației Omni Station, frecvența de curățare a lavetelor pentru mop și debitul de apă pentru spălarea acestora. De exemplu, am optat ca aspiratorul robot să se întoarcă automat la stație și să-și spele lavetele pentru mop după ce a curățat 20 de metri pătrați. Totodată, îl poți seta să facă asta după ce curăță fiecare cameră. În timpul testelor mele, am fost bucuros să constat că procesul de curățare a lavetelor pentru mop durează aproximativ un minut, deci nu prelungește inutil întregul proces de curățare.

Setarea frecvenței de curățare a lavetelor pentru mop

Setarea frecvenței de curățare a lavetelor pentru mop

Tot din aplicația Mi Home, poți să alegi tipul de curățare, puterea de aspirare, umiditatea lavetelor pentru mop și să schimbi ordinea în care sunt curățate camerele. De asemenea, poți să programezi sarcini de curățare pentru întreaga locuință sau doar pentru unele camere, să modifici volumul notificărilor vocale sau să le dezactivezi complet, să emiți comenzi precum „return to charging station” (întoarce-te la stația de încărcare), „start /pause/stop cleaning” (începe/pauză/oprește curățenia) sau „clean area” (curăță zona) și să configurezi setările pentru fiecare cameră în parte.

Cum vrei să se desfășoare curățenia?

Cum vrei să se desfășoare curățenia?

Familiile se vor bucura de funcția de blocare pentru copii (Child lock), care împiedică copiii să pornească accidental aspiratorul robot. Le va plăcea, de asemenea, funcția de curățare cu detectare AI (AI detection cleanup), care-i permite aspiratorului robot să-și optimizeze strategia de curățare și să evite obstacolele. Știm cu toții cât de dezordonați și haotici pot fi copiii. Un robot inteligent poate reduce de câte ori trebuie să intervii pentru a rezolva eventualele probleme.

Dacă ai o casă cu covoare pe jos, vei aprecia opțiunile pentru acestea. Poți seta robotul să le evite sau să le curețe, dar să oprească mopul în timp ce se ocupă de ele. Am testat această funcție și merge foarte bine.

Setarea comportamentului lui Xiaomi X10+ în ceea ce privește covoarele

Setarea comportamentului lui Xiaomi X10+ în ceea ce privește covoarele

Referitor la covoare, am observat că Xiaomi Robot Vacuum X10+ își ajustează automat puterea de aspirare în funcție de ceea ce curăță. Pe covoare, acesta își mărește automat puterea la Strong. De asemenea, lavetele pentru mop sunt ridicate, se opresc din rotire, iar pe covoare nu se curăță cu mopul.

Lavetele pentru mop sunt ridicate automat la curățarea covoarelor

Lavetele pentru mop sunt ridicate automat la curățarea covoarelor

Consumabilele sunt un aspect de care trebuie să ții cont atunci când folosești un aspirator robot. Aplicația Mi Home îți indică nivelul de utilizare a acestora și când trebuie să le cureți sau să le-nlocuiești. Din păcate, Xiaomi nu a inclus accesorii de rezervă pentru acest robot, chiar dacă este unul premium. Alți vânzători adaugă în pachet o perie laterală, un filtru sau o perie principală în cazul unui dispozitiv atât de scump.

Situația consumabilelor

Situația consumabilelor

Ultimul aspect pe care vreau să-l abordez referitor la aplicația Mi Home este integrarea acesteia cu alte dispozitive inteligente. Aplicația funcționează foarte bine cu toate dispozitivele inteligente Xiaomi și-ți permite să creezi scenarii complexe (sau Scenes) folosind reguli simple If/Then și multitudinea de gadgeturi compatibile. De exemplu, poți sincroniza Xiaomi Smart Air Purifier 4 să pornească imediat după ce Xiaomi Robot Vacuum X10+ termină de aspirat, pentru a găsi o casă curată ȘI aer curat atunci când te-ntorci de la serviciu. Dacă ai alergii, acest tip de automatizare este un beneficiu pentru sănătatea ta. În plus, aplicația Mi Home se poate conecta și la Google Home și Amazon Alexa, ceea ce-ți permite să asociezi aspiratorul robot cu multe alte dispozitive inteligente, inclusiv cu cele de la producători diferiți.

Este ușor să configurezi automatizări

Este ușor să configurezi automatizări

Destul despre aplicația Mi Home; să vorbim și despre robotul în sine, despre stația sa all-in-one și despre cum funcționează acestea. În primul rând, sunt impresionat de numeroșii senzori de pe Xiaomi Robot Vacuum X10+ și de cât de eficienți sunt aceștia la evitarea obstacolelor, la ajustarea automată a puterii de aspirare și la optimizarea întregului proces de curățare. Acest aspirator robot face o treabă excelentă la navigarea prin casă, mult mai bună decât multe altele pe care le-am folosit. Poate detecta cabluri de alimentare, șosete, papuci, pantofi, ventilatoare, cântare sau scaune de bar. Știe cum să le ocolească pentru a evita să se blocheze sau ca acestea să-i blocheze curățarea.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ are un sistem de navigare excelent

Xiaomi Robot Vacuum X10+ are un sistem de navigare excelent

Curățarea cu mopul este cea mai bună pe care am văzut-o la un aspirator robot. Xiaomi X10+ are trei niveluri de umiditate a lavetelor pentru mop: scăzut, mediu și înalt. Cel înalt este ca un mop ușor, iar cel mediu este mai mult ca o cârpă de praf umedă. Discurile de mop cu lavete se rotesc și-ți lustruiesc și podelele. Prin urmare, la sfârșitul fiecărei curățări, podeaua capătă un pic de strălucire și luciu. Totuși, nu te aștepta ca această funcție să fie capabilă de a îndepărta murdăria semnificativă.

După cum poți vedea în imaginea de mai jos, nu a putut îndepărta această pată veche de pe podeaua bucătăriei mele. Însă toate petele mai ușoare sau de dimensiuni medii, care nu erau vechi și lipicioase, au fost îndepărtate cu ușurință. Pentru petele vechi, mari și lipicioase, va trebui totuși să scoți un mop real și să le cureți singur.

Curățarea cu mopul merge foarte bine, dar nu este perfectă

Curățarea cu mopul merge foarte bine, dar nu este perfectă

Xiaomi X10+ este foarte eficient la curățarea prafului și a murdăriei de pe podele și nu face mult zgomot atunci când este folosit în modurile Silent și Standard. Mi-a plăcut cum robotul își poate ajusta automat puterea de aspirare atunci când curăță covoare versus podele. Totuși, creșterea puterii de aspirare la Strong sau Turbo face ca robotul să devină zgomotos. Iar Omni Station, deși îndepărtează rapid murdăria din interiorul robotului aspirator, este și mai zgomotoasă. Procesul de curățare cu mopul este util, dar necesită multă apă, iar câteva etape de curățare sunt, de asemenea, zgomotoase. Și, după fiecare curățare, durează aproximativ două ore până când ai lavete pentru mop fără umezeală și fără miros. Din păcate, Xiaomi nu a publicat măsurători oficiale cu privire la zgomotul generat de acest aspirator robot și nici eu nu am avut un dispozitiv de măsurare. Cu toate acestea, am înregistrat clipul de mai jos, astfel încât să poți auzi cât de zgomotos este Xiaomi Robot Vacuum X10+ în fiecare mod de curățare și cât de zgomotoasă este Omni Station atunci când curăță praful și lavetele pentru mop.

În timpul unei curățări, Xiaomi X10+ se întoarce la Omni Station la fiecare 20 de metri pătrați, pentru a-și curăța lavetele pentru mop. Însă, atunci când reia curățarea, rămâne puțină apă murdară pe baza stației Omni Station. După ce am testat acest aspirator robot timp de o săptămână, cred că este o idee bună să cureți baza o dată pe săptămână, astfel încât să nu se adune prea multă murdărie.

Omni Station după curățarea lavetelor pentru mop

Omni Station după curățarea lavetelor pentru mop

Deși Xiaomi Robot Vacuum X10+ este foarte automatizat și urmărește să reducă câtă muncă ai de făcut, acesta necesită totuși multă apă și un minim de efort pentru întreținere. Am umplut rezervorul de apă curată înainte de a începe să-l folosesc, iar după două curățări, aproximativ 25% din apa sa a fost consumată. Este o idee bună să cureți baza Omni Station, să umpli rezervorul de apă curată și să-l golești o dată pe săptămână. În schimb, golirea sacului de praf este rareori necesară. Nu ar trebui să fie nevoie să o faci timp de aproximativ 60 de curățări, dacă locuința ta are aproximativ 100 de metri pătrați sau mai puțin. Acest aspirator robot are în pachet un al doilea sac de praf, iar asta este minunat. Totuși, după câteva luni de utilizare, este posibil să fie nevoie să mai cumperi altele din magazinul Xiaomi.

Rezervoarele de apă sunt esențiale

Rezervoarele de apă sunt esențiale

În cele din urmă, să vorbim puțin despre viteza de curățare. La început, mi-am făcut griji că drumul lui Xiaomi X10+ până la Omni Station, pentru a-și curăța lavetele pentru mop, va prelungi procesul de curățare. Din fericire, nu este cazul. Spațiul meu de 35 de metri pătrați a fost curățat în 34 de minute. Asta corespunde capacității de curățare a acestui robot, de 1,02 metri pătrați curățați pe minut. Este un lucru bun, nu-i așa?

Xiaomi Robot Vacuum X10+ îți curăță rapid locuința

Xiaomi Robot Vacuum X10+ îți curăță rapid locuința

Bateria sa ar trebui să dureze până la 200 de minute, dacă este folosit în modul de aspirare Standard, și mai puțin atunci când sunt utilizate modurile de aspirare mai puternice. Din păcate, Xiaomi nu a comunicat cât durează să încarci acest aspirator robot de la 0% la 100%. Din experiența mea limitată de testare, pare similar cu Xiaomi Robot Vacuum X10, fratele său puțin mai accesibil, ceea ce înseamnă că ar trebui să dureze aproximativ șase ore pentru a încărca complet X10+.

Sunt foarte mulțumit de Xiaomi Robot Vacuum X10+ și de experiența mea testându-l. Acesta navighează printre obstacole cu o precizie excelentă, are o putere de aspirare bună, iar funcția de mop este cea mai bună pe care am văzut-o pe un dispozitiv de acest tip. Autonomia excelentă a bateriei și stația de andocare all-in-one îl fac ideal pentru casele mari și pentru familiile cu copii și animale de companie.

Îți place Xiaomi Robot Vacuum X10+?

Acum știi ce-mi place la Xiaomi Robot Vacuum X10+, numeroasele sale atuuri și cele câteva puncte slabe. Înainte de a închide această recenzie, spune-mi ce părere ai: îți place acest aspirator robot și ce are de oferit? Ce părere ai despre prețul său? Te gândești să-l cumperi? Comentează folosind opțiunile de mai jos și spune-mi ce părere ai.

Descoperă: Smarthome Android Hardware și sunete iOS Recenzii Recomandate Rețea și Internet