Review Xiaomi Smart Air Purifier 4: filtrare eficientă într-un format elegant

Review Xiaomi Smart Air Purifier 4: filtrare eficientă într-un format elegant
Rating

Ca parte a noii game de dispozitive inteligente de la producătorul chinez, Xiaomi Smart Air Purifier 4 este o propunere interesantă pentru mediile urbane cu multă poluare. Are un filtru de mari dimensiuni, un design elegant și un preț competitiv. Sunt mereu în căutarea purificatorului perfect care să mă ajute cu alergia la polen, așa că eram foarte dornic să testez Xiaomi Smart Air Purifier 4. L-am folosit zi și noapte timp de o săptămână și iată concluziile mele:

Reclamă

Xiaomi Smart Air Purifier 4: pentru cine este o alegere potrivită?

Purificatorul de aer Xiaomi 4 este o alegere foarte bună dacă:

 • Vrei să scapi de mirosurile de țigară sau alte mirosuri din apartamentul sau biroul tău
 • Ești alergic la praf, polen sau mucegai
 • Cauți un purificator de aer compact, ușor de utilizat și de curățat
 • Vrei să construiești un ecosistem de dispozitive inteligente

Pro și contra

Principalele avantaje ale Xiaomi Smart Air Purifier 4 sunt:

Vezi prețul:
 • Amprenta sa compactă îl face ideal pentru multe tipuri de încăperi
 • Purificatorul este foarte bun la eliminarea mirosurilor, în special a mirosului de țigară
 • Este ușor de utilizat, cu și fără conectarea la un smartphone sau la o rețea Wi-Fi
 • Curățarea acestuia nu este complicată
 • Designul este simplu, dar elegant
 • Filtrul este mare și trebuie schimbat doar o dată sau de două ori pe an
 • Este foarte silențios în Modul Noapte sau când calitatea aerului este bună

Singurul lucru de care mă pot plânge este lipsa unui senzor PM10, care ar putea detecta concentrații mari de polen în aer și ar crește viteza ventilatorului în consecință. Versiunea mai scumpă, Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro, are însă și acest senzor.

Notă produs 5/5

Verdict

Xiaomi Smart Air Purifier 4 este un produs simplu și bine proiectat. Filtrarea este eficientă și purificatorul face o treabă grozavă în îndepărtarea diferitelor mirosuri. Mi-a plăcut să-l folosesc și cred că ar fi de un real ajutor pentru oamenii care locuiesc în zone poluate precum marile orașe din România. Dacă ești alergic la polen, te poți orienta către versiunea mai scumpă, Pro, care are și un senzor PM10.

Despachetarea purificatorului de aer Xiaomi 4

Xiaomi Smart Air Purifier 4 vine într-o cutie albă, cu grafică de înaltă calitate. Dimensiunile sale sunt de 30 x 30 x 64 cm și cântărește aproximativ 6 kg. Pe față și pe spate, există o imagine a purificatorului, împreună cu o descriere a unora dintre caracteristicile sale cheie.

Partea frontală a cutiei în care vine Xiaomi Smart Air Purifier 4

Partea frontală a cutiei în care vine Xiaomi Smart Air Purifier 4

Pe laterale, există specificații foarte detaliate și descrieri ale funcțiilor dispozitivului. Cutia este robustă, iar purificatorul este bine protejat în ambalajul său.

Pe cutie găsești o mulțime de informații

Pe cutie găsești o mulțime de informații

Cutia conține tot ce ai nevoie pentru a începe să folosești purificatorul: dispozitivul în sine, un filtru (deja montat, dar ambalat într-o pungă sigilată), cablul de alimentare de 145 cm lungime și un manual de utilizare. Scoaterea purificatorului din cutie nu este foarte dificilă, dar este posibil să ai nevoie de cineva care să țină cutia în timp ce extragi dispozitivul.

În cutie nu există alte accesorii în afară de filtru și cablul de alimentare

În cutie nu există alte accesorii în afară de filtru și cablul de alimentare

NOTĂ: Înainte de utilizare, asigură-te că scoți filtrul din punga sa de plastic.

Despachetarea purificatorului Xiaomi Smart Air Purifier 4 este simplă. Pachetul include accesoriile necesare pentru a începe să utilizezi dispozitivul, nimic în plus sau în minus.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Purificatorul de aer Xiaomi 4 este complet alb și are orificii de ventilație pe toate părțile. Dimensiunile sale sunt 250 x 250 x 555 mm și cântărește 5,25 kg cu filtrul înăuntru. Având o amprentă atât de mică la sol, poate fi amplasat ușor acolo unde este necesar.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 are un design simplu și "curat", iar datorită dimensiunilor, poate fi amplasat oriunde

Xiaomi Smart Air Purifier 4 are un design simplu și "curat", iar datorită dimensiunilor, poate fi amplasat oriunde

Designul lui Xiaomi Smart Air Purifier 4 pare minimalist, dar la o analiză mai atentă, descoperi multe elemente complexe sub aparenta simplitate. În afară de orificiile de ventilație, singura altă caracteristică prezentă pe partea frontală a dispozitivului este ecranul elegant OLED, care conține și două butoane sensibile la atingere. Afișajul arată concentrația de particule de 2,5 microni în suspensie (PM 2,5) în μg/m3, măsurată de senzorii săi laser. Sub valoarea de poluare a aerului, mai sunt două, care arată temperatura și umiditatea. Există, de asemenea, câteva simboluri care te informează despre starea conexiunii la rețea și modul de funcționare al purificatorului. Sub acestea, există un indicator luminos, care își schimbă culoarea în funcție de calitatea aerului: verdele înseamnă o calitate foarte bună a aerului (PM2.5 între 1-20 μg/m3), galbenul semnifică un aer puțin poluat (21-35 μg/m3), portocaliul denotă o poluare accentuată (36-55 μg/m3), iar roșul semnalizează poluare ridicată cu particule PM2.5 (>55 μg/m3). Mai jos, dar tot pe ecran, se găsesc două butoane sensibile la atingere, unul pentru pornirea și oprirea dispozitivului și unul pentru setarea modului/vitezei ventilatorului. Xiaomi Smart Air Purifier 4 poate funcționa fără probleme de unul singur, fără a fi conectat la Wi-Fi sau la un smartphone. Totuși, conectarea acestuia aduce funcționalități suplimentare.

Ecranul OLED este lizibil de departe și afișează informațiile relevante

Ecranul OLED este lizibil de departe și afișează informațiile relevante

Trecând la partea din spate (întrucât părțile laterale sunt complet lipsite de caracteristici), vei regăsi senzorii, împreună cu un buton care poate regla luminozitatea afișajului. Xiaomi Smart Air Purifier 4 are un senzor de temperatură, un senzor de umiditate și un senzor de particule cu tehnologie laser. Modulul senzor cu laser poate fi îndepărtat cu ușurință pentru curățare. Sub grupul de senzori, regăsim capacul filtrului, capac care este detașabil și se atașează de corpul aparatului utilizând magneți. O soluție elegantă, deoarece balamalele ar fi făcut dispozitivul mai predispus la defecte și mai greu de întreținut.

Senzorii sunt amplasați pe spatele dispozitivului

Senzorii sunt amplasați pe spatele dispozitivului

Schimbarea filtrului este trivială. Tot ce trebuie să faci este să scoți capacul, apoi să tragi de agățătoarea de nailon de pe filtru pentru a-l scoate.

Scoțând capacul de pe spate, ai acces facil la filtru

Scoțând capacul de pe spate, ai acces facil la filtru

Filtrul în sine este mare (293 mm înălțime, 210 mm în diametru) și conține trei straturi de filtrare. Stratul exterior oprește particulele mai mari, cum ar fi firele de păr și praful. Al doilea (cu o suprafață de 22000 cm²) filtrează particulele mici, în timp ce al treilea, care conține carbon activ (500 de grame de cărbune), este eficient în îndepărtarea mirosurilor. Xiaomi se laudă cu o filtrare de 99,97% a particulelor de 0,3μm.

Filtrul este mare și are trei straturi

Filtrul este mare și are trei straturi

Ventilatorul este situat în partea superioară a dispozitivului și ușor accesibil prin îndepărtarea grilei superioare (este necesară o șurubelniță). Aparatul trage aerul prin părți, îl trece prin filtru, apoi îl evacuează în sus. Xiaomi îl recomandă pentru camere cu o suprafață de 28-48 m2. Alte specificații relevante sunt un CADR de până la 400 m3/h, capacitatea de a furniza 6660 L de aer purificat pe minut și o durată de 10 minute pentru purificarea unei încăperi de 20 m2. Pe lângă filtrarea aerului, Xiaomi Smart Air Purifier 4 eliberează ioni negativi pentru a menține aerul proaspăt.

O altă informație importantă este nivelul de zgomot, iar valorile anunțate sunt de 32,1 dB(A) în Modul Noapte, cu un nivel maxim de zgomot de 64 dB(A). Dacă vrei mai multe informații despre Xiaomi Smart Air Purifier 4, poți vizita pagina produsului aici: Mi Smart Air Purifier 4 | Mi-Home.ro.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 este un dispozitiv elegant, cu componente bine concepute. Este foarte ușor de întreținut și de curățat. Specificațiile sale îl fac o alegere bună pentru dormitoare mari sau sufragerii de dimensiuni medii.

Reclamă

Instalarea și utilizarea purificatorului de aer Xiaomi Smart Air Purifier 4

După ce scoți purificatorul din cutie, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să scoți filtrul, să-l despachetezi și apoi să-l pui la loc. Informația nu este prezentă în manualul de utilizare, dar există suficiente indicații vizuale că ar trebui să faci acest lucru.

Eticheta de avertizare pentru înlăturarea ambalajului filtrului

Eticheta de avertizare pentru înlăturarea ambalajului filtrului

Dacă vrei să păstrezi lucrurile simple, poți să bagi purificatorul în priză, să-l pornești de la butonul sensibil la atingere din față și să-l lași să-și facă treaba. Xiaomi Smart Air Purifier 4 pornește în modul Auto, schimbând viteza ventilatorului în funcție de calitatea aerului. Dacă vrei să reglezi nivelul de zgomot și rata de filtrare, poți apăsa butonul dedicat, iar acesta va trece alternativ prin Auto, Scăzut, Mediu, Puternic, Favorit și Mod Noapte.

Dacă în schimb vrei să îl controlezi de la distanță sau să îl integrezi în ecosistemul Xiaomi, trebuie să conectezi Xiaomi Smart Air Purifier 4 la rețea. Pentru a face acest lucru, trebuie să instalezi aplicația Xiaomi Home pe dispozitivul tău mobil. Aplicația este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS. După ce ai instalat-o, activează Bluetooth pe smartphone, deschide aplicația, apoi apasă pe butonul plus (+) din colțul din dreapta sus. În continuare, selectează purificatorul de aer din listă, iar aplicația te va ghida prin procesul de configurare inițială.

Aplicația Xiaomi Home te ghidează pas cu pas în procesul de configurare

Aplicația Xiaomi Home te ghidează pas cu pas în procesul de configurare

Purificatorul se conectează apoi direct la rețeaua Wi-Fi și poate fi accesat de la distanță. Aplicația se asigură că pe Xiaomi Smart Air Purifier 4 este instalat cel mai recent firmware. După actualizarea firmware-ului, ai acces la un panou de control, unde poți vedea măsurătorile relevante și poți controla purificatorul de aer (mod de funcționare, luminozitatea ecranului, emisia de ioni negativi, etc.). Atât în ​​aplicație, cât și pe afișajul dispozitivului (la pornire), poți vedea o estimare a duratei de viață rămase a filtrului. La dispozitivul testat, estimarea era de 290 de zile, dar aceasta implică o funcționare intensă. Având în vedere că majoritatea utilizatorilor îl vor opri atunci când filtrarea nu este necesară, filtrul ar trebui să țină cu ușurință un an.

Panoul de control pentru Xiaomi Smart Air Purifier 4 este ușor de înțeles

Panoul de control pentru Xiaomi Smart Air Purifier 4 este ușor de înțeles

De asemenea, poți configura și reguli de automatizare, pe baza unor condiții simple DACĂ / ATUNCI. Regulile pot implica alte dispozitive din ecosistem, permițând câteva scenarii interesante. De exemplu, poți seta ca Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro să curețe apartamentul, iar după ce termină, ca Xiaomi Smart Air Purifier 4 să pornească pentru a curăța praful ce rămâne în aer.

Poți crea reguli și scenarii ce implică mai multe dispozitive inteligente

Poți crea reguli și scenarii ce implică mai multe dispozitive inteligente

Utilizarea Xiaomi Smart Air Purifier 4 este foarte simplă, indiferent dacă îl folosești cu sau fără conectarea la dispozitivul mobil sau la rețea. Butoanele sensibile la atingere de pe dispozitiv sunt ușor de utilizat, iar aplicația Xiaomi Home are o interfață prietenoasă. Eu l-am folosit o săptămână întreagă și nu l-am oprit niciodată. De ce? În primul rând pentru că am tot felul de alergii. Filtrarea aerului ajută foarte mult la asta. În al doilea rând, de cele mai multe ori abia se aude, mergând la viteză maximă doar când o detectează pe prietena mea fumând în bucătărie. În al treilea rând, puterea consumată este de maxim 30 W și, deși ai putea argumenta că este risipă, rularea lui non-stop nu este foarte costisitoare și m-a ajutat ajută cu alergiile mele.

Senzorii funcționează impecabil: de fiecare dată când există fum sau un alt miros puternic în aer, purificatorul îl detectează și începe să mărească viteza ventilatorului. Eliminarea mirosului de țigară durează câteva minute, după care Xiaomi Smart Air Purifier 4 revine la tăcere.

Dacă ar fi să numesc un defect, acesta ar fi faptul că Xiaomi Smart Air Purifier 4 nu are senzor PM10. Această funcție este rezervată pentru versiunea Pro și este o măsurătoare cheie pentru polen. Pentru a fi clar, filtrul este perfect capabil să rețină practic toate tipurile de polen, dar din moment ce nu există niciun senzor care să detecteze concentrația de polen în aer, singura opțiune este să folosești purificatorul non-stop.

Curățarea purificatorului de aer Xiaomi 4 este la fel de simplă. Îndepărtând filtrul, ai acces la orificiile de ventilație, pe care apoi le poți șterge cu o cârpă. Ventilatorul poate fi accesat prin îndepărtarea unui singur șurub și a grilajului superior. Nu trebuie să folosești lichide când cureți paletele ventilatorului și trebuie întotdeauna să deconectezi purificatorul de aer când îl cureți.

Accesul la ventilator pentru curățare este foarte ușoară

Accesul la ventilator pentru curățare este foarte ușoară

Fapt amuzant: în timp ce studiam filtrul, am descoperit că are o etichetă RF. Este similar cu o etichetă NFC, principala diferență fiind că eticheta RF poate fi doar citită. Prezența unei etichete RF probabil că ajută la ținerea evidenței cât timp a fost folosit un filtru și confirmă aparatului că este o componentă originală.

Filtrul are o etichetă cu frecvență radio

Filtrul are o etichetă cu frecvență radio

Per total, configurarea și utilizarea Xiaomi Smart Air Purifier 4 este extrem de ușoară și intuitivă, la fel și curățarea lui. Aplicația Xiaomi Home permite un grad mare de control asupra purificatorului și îl integrează în ecosistemul de dispozitive inteligente Xiaomi. Lipsa unui senzor PM10 este cam singurul lucru care poate fi considerat un minus.

Vrei să cumperi purificatorul Xiaomi Smart Air Purifier 4?

Acum știi părerea mea despre Xiaomi Smart Air Purifier 4. Deoarece alergiile sunt o mare problemă pentru mine, un astfel de dispozitiv îmi poate îmbunătăți dramatic calitatea vieții. Tu ce părere ai despre el? Crezi că Xiaomi Smart Air Purifier 4 își merită prețul? Dacă ești în căutarea unui purificator de aer, ce alte opțiuni ai în vedere? Spune-mi în comentarii.

Descoperă: Sănătate Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate