3 metode de a porni în Modul de siguranță (Safe Mode) în Windows 7

Dacă vrei să pornești în Safe Mode (Modul de siguranță), înseamnă că probabil s-a întâmplat ceva rău cu calculatorul tău. Safe Mode (Modul de siguranță) te poate ajuta să diagnostichezi și uneori chiar să repari problemele din Windows. Totuși, înainte de a face asta, trebuie mai întâi să știi cum să pornești calculatorul în Safe Mode (Modul de siguranță). În acest articol vom vorbi despre cum se pornește în Safe Mode (Modul de siguranță) pe calculatoarele cu Windows 7. Vom discuta despre ce este Safe Mode (Modul de siguranță), cum funcționează și îți vom arăta metodele prin care poți să intri și să ieși din Safe Mode (Modul de siguranță):

1. Folosește instrumentul System Configuration (msconfig.exe)

Prima opțiune este să folosești instrumentul System Configuration. Cea mai rapidă metodă de îl porni este să tastezi comanda msconfig în câmpul de căutare din Meniul Start și apoi să dai clic pe rezultatul msconfig.

După ce se deschide System Configuration, mergi la fila Boot (Pornire). Acolo vei găsi o secțiune de setări numită Boot options (Opțiuni de pornire) și o opțiune numită "Safe boot" ("Pornire în siguranță"). Activeaz-o!

După ce bifezi opțiunea "Safe boot" ("Pornire în siguranță"), dă clic pe OK și confirmă dacă vrei să repornești calculatorul acum. Data viitoare când va porni Windows 7, el va intra Safe Mode (Modul de siguranță).

Reține faptul că această setare este oarecum semi-permanentă până când schimbi setarea din nou. Trebuie să te întorci la instrumentul System Configuration și, să debifezi opțiunea "Safe boot" ("Pornire în siguranță"), să apeși pe OK și apoi să îți repornești PC-ul cu Windows 7 din nou pentru a ieși din Safe Mode (Modul de siguranță).

2. Apasă pe tasta F8 în timpul pornirii sistemului

O metodă alternativă de a intra în Safe Mode (Modul de siguranță) atunci când nu poți să pornești Windows 7 normal, este să ții apăsată tasta F8 de pe tastatură în timp ce pornește PC-ul tău, imediat după ce îi dai drumul. Unele sisteme mai vechi pot să oprească procedura de pornire complet și să afișeze un mesaj de eroare despre o tastă blocată. În acest caz, apasă pe tasta F8 în mod repetat, în loc să o ții apăsată. Această acțiune va deschide meniul Advanced Boot Options (Opțiuni de pornire complexă), în care poți să alegi să pornești în Safe Mode (Mod de siguranță), Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețea) și Safe Mode with Command Prompt (Mod de siguranță cu Linie de comandă), plus alte câteva opțiuni. Folosește tastele săgeți pentru a selecta varianta de Safe Mode (Mod de siguranță) pe care o preferi și apoi apasă pe tasta Enter.

Reține faptul că dacă nu poți să îți pornești calculatorul în mod normal după ce ai instalat un software nou sau ai modificat unele setări, s-ar putea să vrei să încerci și opțiunea "Last known good configuration" ("Ultima configurație bună") înainte de a încerca Safe Mode (Modul de siguranță). În mod ideal, această opțiune restaurează Windows 7 la starea sa de dinainte de programul problemă sau de opțiunea care îl împiedică să mai pornească.

3. Folosește o unitate media de instalare pentru Windows 7 și Command Prompt (Linia de comandă)

Folosește un DVD de instalare pentru Windows 7 ca să îți pornești calculatorul. După ce vezi primul ecran al expertului de instalare (cel afișat în captura de ecran de mai jos), apasă simultan pe tastele Shift + F10. Această acțiune duce la deschiderea unei ferestre Command Prompt (Linie de comandă).

În fereastra Command Prompt (Linie de comandă), rulează această comandă: bcdedit /set {default} safeboot minimal. Apoi apasă pe tasta Enter.

După o secundă sau două, ar trebui să vezi un mesaj care spune că "The operation [was] completed successfully" ("Operațiunea a fost încheiată cu succes").

Acum închide Command Prompt (Linia de comandă) și închide și expertul de instalare. Expertul te va întreba dacă ești sigur că vrei să anulezi instalare. Spune Yes (Da) și așteaptă ca PC-ul tău să repornească.

După ce îți repornește calculatorul, ar trebui să intre automat în Safe Mode (Modul de siguranță).

Safe Mode (Modul de siguranță) în Windows 7

Când i se spune să intre în Safe Mode (Modul de siguranță), Windows încarcă doar lucrurile esențiale pentru funcționarea sa (un set minimal de drivere și servicii). Nu ai acces la nimic altceva decât la programele și funcțiile de bază din Windows, ele neincluzând driverele pentru dispozitivele de rețea - ceea ce de obicei înseamnă că nu poți să accesezi internetul când te afli în modul standard Safe Mode (Mod de siguranță). Cât timp ești în Safe Mode (Mod de siguranță), este posibil să ai impresia că ecranul tău arată ciudat și diferit față de obicei. Asta se întâmplă pentru că a fost configurat să funcționeze la cele mai mici setări grafice posibile și la rezoluția minimă suportată de Windows. În cazul lui Windows 7, este de 800 x 600 de pixeli.

De asemenea, este posibil să observi că pe toate cele patru colțuri ale desktop-ului este scris textul "Safe Mode" ("Mod de siguranță"). Suplimentar, atunci când pornești în Safe Mode (Modul de siguranță) în Windows 7 ești întotdeauna întâmpinat de instrumentul Windows Help and Support (Ajutor și suport Windows), care îți explică ce este Safe Mode (Modul de siguranță) și cum să îl folosești.

Încă o dată, nu uita că Safe Mode (Modul de siguranță) nu încarcă niciun serviciu sau program provenit din terțe părți, care ar trebui în mod normal să fie rulat la pornirea sistemului. Încarcă doar serviciile și caracteristicile esențiale pentru funcționarea Windows 7.

Ce fac diferitele tipuri de Safe Mode (Mod de siguranță)?

Poate că ai observat că ai mai multe opțiuni disponibile, nu doar vechiul Safe Mode (Mod de siguranță) simplu.

Dacă ai nevoie de internet pentru a actualiza drivere sau alte programe, ai grijă să alegi opțiunea "Safe Mode with Networking" ("Mod de siguranță cu rețea"). Aceasta încarcă driverele necesare pentru a îți putea folosi placa de rețea sau modemul astfel încât să poți accesa internetul sau alte calculatoare din rețea, cât timp ești în Safe Mode (Mod de siguranță).

Alternativ, dacă preferi să folosești Command Prompt (Linia de comandă), s-ar putea să vrei să alegi opțiunea "Safe Mode with Command Prompt" ("Mod de siguranță cu Linia de comandă"). Utilizatorii avansați care folosesc des Command Prompt (Linia de comandă) știu cât de utilă este. Totuși, chiar și începătorii pot să aibă de câștigat din folosirea ei. Cu doar câteva comenzi simple, poți naviga mai rapid prin calculatorul tău.

Concluzie

Felicitări! Acum știi cum să pornești orice calculator cu Windows 7 în Safe Mode (Mod de siguranță). El poate fi un ajutor foarte util pentru tot felul de situații urâte. Ne-ar face plăcere să îți auzim poveștile cu felul în care ai folosit Safe Mode (Mod de siguranță) pentru a îți depana calculatorul.