Ce este Safe Mode (Mod de siguranță)?

Ce este Safe Mode (Mod de siguranță)?

Deși probabil că ai auzit de Modul de siguranță din Windows, știi ce este și pentru ce este folosit? Vrei să afli mai multe despre el și despre ce face diferit față de Windows-ul normal? Care sunt diferențele între cele trei Moduri de siguranță disponibile în Windows? Pentru răspunsuri la toate aceste întrebări, citește acest articol:

Reclamă

Ce este Safe Mode (Mod de siguranță) pe un PC cu Windows?

Hai să începem cu lucrurile esențiale: Ce este Safe Mode (Mod de siguranță)? Ei bine, Modul de siguranță este un mod special de funcționare al Windows creat pentru a te ajuta să-ți depanezi calculatorul sau dispozitivul. Atunci când Windows rulează în Modul de siguranță, calculatorul tău funcționează doar cu cele mai de bază servicii și procese ale sale.

Mod de siguranță Windows 11

Mod de siguranță Windows 11

La pornire, Modul de siguranță încarcă doar driverele și aplicațiile critice, evitând acele părți ale sistemului de operare nenecesare și astfel evitând utilizarea componentelor hardware sau a aplicațiilor care nu sunt esențiale pentru lansarea Windows.

De ce este acest lucru important? Pentru că prin limitarea numărului de drivere și programe încărcate, poți să-ți depanezi mai ușor calculatorul sau dispozitivul cu Windows. Dacă, de exemplu, calculatorul tău se blochează din cauza unui bug al driverelor video, rularea Windows în Modul de siguranță te poate ajuta să identifici problema, deoarece el încarcă doar un set de drivere esențiale, compatibile, nu driverele complete de la producătorul plăcii tale video.

Reclamă

Ce poți face în Safe Mode (Mod de siguranță) pe un PC cu Windows?

Așa cum știm acum, Modul de siguranță ne ajută să depanăm problemele de pe calculatoarele și dispozitivele noastre cu Windows. Dar cum o face mai exact? Iată câteva lucruri pe care le poți face în Modul de siguranță pe un PC cu Windows:

  • Executarea de instrumente de depanare disponibile în sistemul de operare, pentru a identifica posibilele probleme legate de rețea, sunet, video etc.
  • Utilizarea Windows Terminal, Linie de comandă sau PowerShell pentru a executa comenzi complexe pentru repararea unităților de stocare, problemele cu înregistrările de boot, cu rețelele și așa mai departe.
  • Descărcarea (dacă rulezi Mod de siguranță cu rețea), instalarea și executarea de programe care crezi că te-ar putea ajuta să îți depanezi PC-ul.
  • Descărcarea (dacă rulezi Mod de siguranță cu rețea) și instalarea sau dezinstalarea driverelor anumitor componente hardware din PC-ul tău care crezi că ar putea avea buguri ce le împiedică să funcționeze așa cum ar trebui.
  • Scanarea calculatorului sau dispozitivului tău cu Windows după malware folosind Microsoft Defender Antivirus sau orice alt software antivirus instalat.

Instalarea unui driver în Modul de siguranță Windows 11

Instalarea unui driver în Modul de siguranță Windows 11

Pe de altă parte, în Modul de siguranță nu poți să rulezi aplicații care au nevoie să folosească funcții complexe ale componentelor hardware. De exemplu, nu poți să te joci în Modul de siguranță din Windows. Iar motivul este destul de evident acum că știm ce face Modul de siguranță: încarcă doar driverele esențiale și asta înseamnă că experiența de utilizare este și ea minimă. Jocurile au nevoie de driverele complete și de toată puterea plăcii video, dar și a altor componente, așa că nu ai cum să te joci în Modul de siguranță. 🙂

Reclamă

Care este diferența între diferitele Moduri de siguranță din Windows?

Sistemele de operare Windows au trei tipuri diferite de Moduri de siguranță: Mod de siguranță “normal”, Mod de siguranță cu rețea și Mod de siguranță cu Linie de comandă. Deși ele poate par să fie foarte diferite, realitatea este că doar câteva lucruri se schimbă de la unul la altul. Așa că iată care sunt diferențele între Modurile de siguranță din Windows:

  • Mod de siguranță (“normal”) pornește Windows 11 în Modul de siguranță standard cu interfață grafică simplă, un set minim de drivere, servicii și procese esențiale etc.

Mod de siguranță standard în Windows 11

Mod de siguranță standard în Windows 11

  • Mod de siguranță cu rețea este Modul de siguranță “normal”, dar și cu drivere și servicii de rețea. Îl poți folosi pentru a te conecta la alte calculatoare din rețeaua locală, precum și la internet, pentru a vizita site-uri web și a căuta documentație și ghiduri de depanare. Acesta este Modul de siguranță pe care ar trebui să îl folosești dacă ai nevoie să descarci și să instalezi aplicații sau drivere.

Mod de siguranță cu rețea în Windows 11

Mod de siguranță cu rețea în Windows 11

  • Mod de siguranță cu Linie de comandă încarcă Modul de siguranță “normal” și deschide automat Linia de comandă. Ar trebui să folosești acest mod după ce ai încercat deja Modul de siguranță standard și ai întâmpinat probleme cu interfața de utilizare grafică. În Modul de siguranță cu Linie de comandă, poți să rulezi comenzi chiar dacă Windows nu reușește să încarce desktopul, File Explorer sau alte instrumente vizuale.

Mod de siguranță cu Linie de comandă în Windows 11

Mod de siguranță cu Linie de comandă în Windows 11

Cum accesezi Modul de siguranță?

Sunt multe metode de a deschide Modul de siguranță, indiferent că folosești Windows 11, Windows 10 sau chiar Windows 7 ori Windows 8.1. Dacă vrei să vezi care sunt, citește aceste ghiduri detaliate pe care le-am pregătit pentru tine:

După ce ai terminat de depanat PC-ul, închide Modul de siguranță și încearcă să pornești Windows normal. Când ajungi la acest pas, iată patru metode de a ieși din Modul de siguranță.

Este ceva diferit între Modul de siguranță din Windows 11 și cel din Windows 10?

Nu este nimic diferit la Modurile de siguranță din Windows 11 și Windows 10. Cel puțin din ce-am văzut noi, ambele sisteme de operare oferă aceeași experiență și se comportă la fel în Modurile de siguranță.

Tu pentru ce folosești Modul de siguranță?

Modul de siguranță din Windows este, clar, una dintre cele mai utile lucruri din sistemul de operare, mai ales atunci când calculatorul sau dispozitivul tău nu se comportă cum trebuie și este necesară depanarea lui. Este locul în care ne ducem de fiecare dată când nimic altceva nu mai pare să funcționeze pe calculatoarele și laptopurile noastre cu Windows și suntem siguri că le este de ajutor și multor altor utilizatori. Înainte de a pleca, suntem curioși să aflăm când și cum ai folosit Modul de siguranță pentru a rezolva problemele pe PC-ul tău, așa că, dacă nu te deranjează, spune-ne în comentariile de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Recomandate Recuperare sistem Sistem și Securitate Windows