Securitate pentru toți - Recenzie BullGuard Premium Protection

Rating:
5 out of 5 stars

BullGuard este o companie de securitate informatică din Danemarca, înființată în anul 2002, cu scopul de a dezvolta produse antivirus eficiente care să fie ușor de folosit de către oricine, dar care să includă și instrumentele avansate pe care le vrea orice utilizator profesionist. Produsul lor de securitate de top se numește BullGuard Premium Protection și include un motor antivirus, un modul firewall și alte instrumente de securitate care s-ar putea să te intereseze. Am folosit și am testat BullGuard Premium Protection timp de o săptămână și acum suntem gata să îți spunem părerea noastră. Dacă ești curios să vezi ce oferă această suită de securitate utilizatorilor ei, citește acest review:

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține BullGuard Premium Protection pe calculatorul tău, trebuie să descarci un fișier executabil mic numit BullGuardDownloaderBPP.exe. Are o dimensiune de numai 332 KO. Apoi, când rulezi acest executabil, se lansează un expert de de descărcare și instalare. După ce accepți termenii săi de licențiere, el descarcă fișierele și se instalează pe calculator. Nu ai opțiunea de a alege ce module de protecție sunt instalate așa că tot ce ai de făcut este să aștepți un minut, două. În timp ce îi descărcam fișierele de instalare, am monitorizat câte date sunt transferate pe calculatorul nostru, de pe serverele BullGuard. Am fost foarte surprinși să vedem că nu are nevoie decât de 25,5 MO de date. Este foarte puțin!

Atunci când instalarea este aproape gata, BullGuard Premium Protection îți cere să îți creezi un cont. Dacă vrei să folosești acest produs trebuie să faci acest lucru, nu ai cum să îl ocolești. Lucrul bun este că poți să îți creezi acest cont direct din expertul de instalare și singurul lucru pe care trebuie să îl oferi este adresa ta de email și să setezi o parolă pentru cont.

Apoi, BullGuard Premium Protection te întâmpină cu o scurtă prezentare de bun venit în care îți prezintă caracteristicile principale ale produsului. Dacă nu vrei să o urmărești, o poți închide. În continuare, BullGuard Premium Protection își actualizează automat baza de date cu definiții de viruși. Este un lucru bun, deoarece vei primi cea mai nouă protecție pe care ți-o poate oferi BullGuard. Odată ce definițiile de viruși sunt actualizate, BullGuard Premium Protection își încarcă interfața de utilizare. Aceasta arată simplu și este bine organizată, dar vom vorbi despre ea mai târziu în acest review.

În același timp, BullGuard Premium Protection rulează și o scanare de sistem pentru a optimiza performanțele. Vei ști acest lucru deoarece suita de securitate afișează o mică notificare lângă zona de notificări de pe bara de activități.

BullGuard Premium Protection nu îți spune însă că trebuie să îți repornești calculatorul pentru ca modulul firewall să funcționeze. Din păcate, dacă nu te uiți atent la secțiunea firewall-ului de pe interfața de utilizare, nu vei ști nimic. Dacă vei da clic pe el însă, îți va cere să repornești calculatorul.

Descărcarea și instalarea BullGuard Premium Protection pe calculatorul tău este un proces ușor și rapid. Avem o singură nemulțumire: suita de securitate nu te notifică activ despre faptul că trebuie să îți repornești calculatorul pentru ca firewall-ul său să funcționeze.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

Pe timpul instalării sale, am monitorizat BullGuard Premium Protection pentru a vedea dacă dezactivează sau nu Windows Defender și Windows Firewall. Vestea bună este că dezactivează Windows Defender, deci nu vor apărea conflicte neașteptate sau probleme de performanță din cauza funcționării simultane a două aplicații antivirus. Totuși BullGuard Premium Protection nu dezactivează și Windows Firewall. Aceasta este o problemă care a apărut și la versiunile anterioare de BullGuard. Noi am dezactivat manual Windows Firewall pentru a ne asigura că evaluăm firewall-ul oferit de BullGuard și nu combinația celor două firewall-uri care funcționează simultan. Firewall-ul oferit de BullGuard Premium Protection detectează automat profilul de rețea setat in Windows. Atunci când configurezi locația rețelei tale pe privat sau public în Windows, la fel va face și firewall-ul Bullguard și fie va avea încredere în acea rețea, fie nu.

Mergând mai departe, nu am avut niciun fel de problemă în utilizarea opțiunilor de rețea disponibile în Windows. Am putut crea și am putut să ne asociem unui Grup de domiciliu, am putut accesa și partaja foldere și fișiere prin intermediul rețelei locale și nu am avut nicio problemă la redarea de fișiere media în stream. De asemenea, nu am întâlnit niciun fel de probleme la descărcarea, instalarea sau folosirea aplicațiilor Windows universale.

Pentru a te proteja atunci când ești online, BullGuard Premium Protection scanează și filtrează tot traficul HTTP care trece prin calculatorul tău. Acesta este un lucru foarte bun căci ești protejat când ești online, indiferent de browser-ul web pe care îl folosești. Aceasta suită de securitate nu are extensii de browser și, din punctul nostru de vedere, asta este foarte bine.

Un rol important în protecția calculatorului tău împotriva malware-ului, îl are eficiența cu care o suită de securitate își protejează procesele de la terminare. Din fericire, procesele suitei BullGuard Premium Protection sunt bine protejate. Virușii nu vor reuși să distrugă cu ușurință procesele sale de protecție. Am analizat și impactul pe care îl are această suită de securitate asupra performanței calculatorului nostru de teste. Primul lucru pe care l-am verificat este cantitatea de memorie RAM de care are nevoie BullGuard Premium Protection pentru a funcționa. În condiții normale, suita de securitate folosește în jur de 120 MO de memorie RAM. Totuși, atunci când se detectează malware sau atunci când rulezi o scanare antivirus, suita de securitate crește consumul de memorie RAM până la 150 MB sau chiar mai mult.

Apoi am verificat cât de mult afectează suita BullGuard Premium Protection timpul de pornire al calculatorului nostru de teste. Am folosit BootRacer pentru a măsura timpii de pornire înainte și după instalarea suitei de securitate și rezultatele au fost aproape identice. Se pare că BullGuard Premium Protection nu are niciun impact asupra pornirii calculatorului și acesta este un semn bun.

În final, pentru a avea cea mai clară imagine posibilă pentru cât de mare este impactul asupra performanței pe care îl are această suită de securitate, am folosit PCMark 8 și am rulat testele Home accelerated de câteva ori, înainte de a instala suita și de câteva ori după ce ea rula pe calculatorul de teste. Rezultatele medii au fost din nou foarte asemănătoare, așa că singura concluzie pe care o putem trage este că BullGuard Premium Protection are un impact foarte mic sau chiar inexistent asupra performanței generale a calculatorului tău.

Am fost în general mulțumiți de BullGuard Premium Protection în ceea ce privește integrarea sa cu Windows. Totuși, există un lucru care nu funcționează așa cum ar trebui: nu dezactivează automat Windows Firewall. Din punct de vedere opus, nu am avut probleme în a folosi vreuna dintre caracteristicile de rețelistică disponibile în Windows 10, modulul firewall detectează profilul de rețea pe care îl setezi în Windows și își ajustează nivelul de protecție în funcție de el, și BullGuard nu a afectat negativ performanțele calculatorului nostru de teste.

Ușurința de utilizare și configurare

BullGuard Premium Protection oferă o interfață de utilizare care arată bine și este organizată bine. Toate modulele de protecție și caracteristicile importante sunt afișate pe consola principală. Modulele sunt afișate sub formă de dale mari ce îți arată rapid starea în care se află ele și fiecare dală include un meniu din care poți să lansezi diverse acțiuni sau să modifici opțiunile care sunt legate de ele. De exemplu, meniul pe care îl vei găsi în dala Antivirus îți dă posibilitatea de a lansa scanări de sistem sau să accesezi carantina, în timp ce Firewall-ul îți oferă acces la activitatea rețelei și la administrarea regulilor.

Fiecare modul al suitei din consola principală îți dă acces la setările lui. Iar dacă vrei să le vezi pe toate, interfața de utilizare are și o secțiune dedicată pentru setări. Un lucru bun la secțiunile principale din interfața de utilizare este că acțiunile, opțiunile și setările disponibile sunt toate ușor de folosit inclusiv pe ecrane tactile, ele fiind ori butoane mari, ori dale, ori comutatoare, ori simple bife.

BullGuard Premium Protection oferă jurnale detaliate și statistici vizuale ale acțiunilor pe care le-a realizat pe claculatorul tău. Ele sunt ușor accesibile prin centrul de mesaje și noi suntem mulțumiți de cât de bine sunt organizate, în diferite secțiuni pentru fiecare modul de securitate.

Din punct de vedere al opțiunilor de ajutor și suport, BullGuard Premium Protection oferă opțiuni online. Nu ai la dispoziție fișiere de ajutor offline și nu există o opțiune de suport telefonic (cel puțin noi nu am reușit să găsim o astfel de opțiune pe saitul lor). Totuși, ai la dispoziție un serviciu de chat live, suport prin email, o secțiune de întrebări frecvente, acces la documentație generală și acces la forumurile comunității.

Din punct de vedere al comunicării, BullGuard Premium Protection nu este nici silențios și nici vorbăreț. Noi am văzut notificări atunci când au fost detectate infecții cu malware, lucru care este și bun și necesar, dar am văzut și notificări legate de alte acțiuni realizate de către suită precum rularea unei scanări antivirus sau instalarea unei actualizări.

BullGuard Premium Protection este un produs de securitate cu o interfață de utilizare bună. Este simplă, curată și ușor de folosit atât pe un PC desktop cu un mouse și o tastatură, la fel ca și pe un dispozitiv cu ecran tactil. De asemenea, ne-a plăcut modul în care setările sale sunt organizate și, per total, interfața de utilizare a acestei suite de securitate ne-a lăsat o impresie bună.

Pe pagina următoare a acestui review, poți să citești mai multe despre eficiența firewall-ului și a antivirusului oferit de BullGuard Premium Protection, despre instrumentele suplimentare incluse de suită și verdictul nostru final pentru ea.