Securitate pentru toți - Review F-Secure TOTAL

Securitate pentru toți - Review F-Secure TOTAL
Rating

Unul dintre cele mai vechi brand-uri din lumea securității informatice, F-Secure, este prezent pe piață și o duce bine și astăzi, după mai mult de două decenii de existență. Compania dezvoltă produse de securitate care au scopul de a te proteja de amenințările cibernetice moderne, atât online, cât și offline, de la virușii clasici, la ransomware sau la hackerii care încearcă să îți fure datele personale. Cea mai completă suită de securitate creată de această companie se numește F-Secure TOTAL și ne promite securitate completă atunci când suntem conectați la internet, controale parentale și conexiuni VPN sigure pe toate dispozitivele noastre, de la PC-uri la smartphone-uri. Am vrut să vedem cât de bună este această soluție de securitate, așa că am folosit-o și am testat-o timp de câteva zile. În acest review, îți spunem ce am aflat și care este opinia noastră despre acest produs antivirus. Să începem:

Reclamă

La ce este bun F-Secure TOTAL?

F-Secure TOTAL este o soluție de securitate bună pentru tine dacă:

 • Vrei protecție eficientă împotriva malware-ului
 • Vrei să fii protejat atunci când ești conectat la rețele Wi-Fi publice și la alte rețele în care nu ai încredere, de către aplicația VPN F-Secure Freedome
 • Vrei să fii protejat eficient împotriva saiturilor web malițioase, indiferent de browser-ul web pe care preferi să îl folosești
 • Vrei un antivirus fără complicații, cu o interfață de utilizare minimalistă

F-Secure TOTAL vs. F-Secure SAFE

Principalele caracteristici oferite de F-Secure TOTAL sunt:

 1. Protecție antivirus
 2. Controale parentale
 3. Serviciu VPN cu abonament de date nelimitat
 4. Serviciul de suport gratuit
 5. Licențe valabile pe dispozitive diverse

F-Secure SAFE, pe de altă parte, are aproape tot ce oferă și F-Secure TOTAL, cu o excepție importantă: nu include F-Secure Freedome. Deoarece utilizarea unui serviciu VPN pentru securizarea traficului tău de rețea este ceva necesar în zilele noastre, precum și pentru că diferența de preț nu este un semnificativă, credem că F-Secure TOTAL este alegerea cea bună.

Aspecte pro și contra

Există destul de multe lucruri bune de luat în considerare la F-Secure TOTAL:

 • Motorul antivirus este foarte eficient și este capabil să curețe orice fel de malware pe care îl găsește
 • Motorul antivirus este rapid la scanarea calculatorului tău cu Windows
 • Scutul web scanează și filtrează tot traficul de internet de pe calculatorul tău, astfel că vei fi protejat în orice browser web preferi să folosești
 • Acest produs de securitate are zero efect negativ asupra vitezei și performanței calculatorului tău
 • Interfața de utilizare este atât de simplă și de ușor de utilizat încât chiar și un copil poate lucra cu ea
 • F-Secure Freedome este un supliment foarte bun - planul nelimitat de date inclus în acest serviciu VPN îți oferă securitate chiar și atunci când călătorești, folosind conexiuni Wi-Fi publice

Există și câteva lucruri negative pe care ar trebui să le iei în considerare:

 • F-Secure TOTAL nu are un modul firewall propriu care să te protejeze de atacurile de rețea. În schimb, el folosește Windows Firewall

 • Nu poți să setezi antivirusul să scaneze automat unitățile de memorie externe
 • Instrumentul F-Secure Key te costă suplimentar dacă vrei să îți sincronizezi parolele pe toate dispozitivele
Notă produs 4/5

Verdict

F-Secure TOTAL este un produs de securitate care poate fi o alegere excelentă pentru începători și pentru utilizatorii cărora le plac produsele antivirus foarte simple. Are o interfață de utilizare minimalistă, cu foarte puține setări și opțiuni de ajustat. Este o alegere bună și pentru oricine vrea să își securizeze calculatorul în fața malware-ului atunci când navighează pe internet, în orice browser web. Un alt aspect foarte pozitiv este faptul că F-Secure TOTAL îți oferă un serviciu VPN cu un abonament nelimitat de date, lucru extraordinar pentru utilizatorii care vor protecție atunci când se conectează la rețelele WiFi publice. Totuși, F-Secure TOTAL nu este o alegere excelentă pentru utilizatorii avansați care vor control detaliat și opțiuni de configurare avansate, sau pentru aceia dintre voi care vor o protecție firewall mai bună decât ceea ce are de oferit Windows Firewall.

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține o versiune de evaluare F-Secure TOTAL pe calculatorul tău, trebuie mai întâi să îți creezi un cont online pe saitul web F-Secure. Este un pas obligatoriu și nu poți să sari peste el. Trebuie să oferi o adresă de email validă, un nume și o parolă la alegerea ta. Apoi, poți să descarci fișierul de instalare al F-Secure TOTAL. Este vorba despre un fișier executabil mic, numit F-Secure-Safe-Network-Installer_[niște_numere].exe, cu o dimensiune de numai 818 KO.

Când rulezi fișierul de instalare, se declanșează expertul de instalare, acesta folosindu-ți automat detaliile contului. Totuși, așa cum poți vedea și mai jos, te poți autentifica și cu un alt cont F-Secure, dacă vrei.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018
F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

Apoi, vezi ce caracteristici se vor instala pe calculatorul tău și, dacă vrei, poți alege și să contribui cu informații de securitate la serviciul F-Secure Security Cloud. Îți recomandăm să faci acest lucru, deoarece îi ajută pe inginerii F-Secure să răspundă mai rapid la amenințări.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018
F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

Apoi va trebui să aștepți un minut ori două, în timp ce expertul de instalare descarcă și instalează fișierele necesare pentru F-Secure TOTAL. Când este terminată instalarea, F-Secure TOTAL își încarcă interfața de utilizare, care arată foarte simplu. De asemenea, vei observa că produsul de securitate pornește imediat actualizarea automată a bazelor de date cu definiții de viruși. Este bine, deoarece înseamnă că vei avea parte de o protecție la zi chiar din prima clipă. În total, F-Secure TOTAL descarcă aproximativ 289 MO de date, mai puțin decât au nevoie alte suite de securitate similare.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018
F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

Nu este nevoie să îți repornești calculatorul cu Windows, deoarece produsul antivirus începe să te protejeze imediat ce este pregătită interfața de utilizare. De asemenea, merită menționat că F-Secure TOTAL nu te întreabă dacă vrei să îi schimbi locația implicită pentru instalare sau dacă vrei să alegi ce module de securitate sunt instalate.

Descărcarea și instalarea F-Secure TOTAL sunt procese rapide și ușoare, deși ești forțat să îți creezi un cont online. Este OK pentru clienții care au cumpărat produsul, dar pentru aceia care vor doar să ruleze o versiune de evaluare, cum suntem noi, crearea unui cont online parcă este puțin prea mult. Din fericire însă, singurele informații personale pe care trebuie să le oferi sunt numele și adresa ta de email.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

Pe timpul instalării sale, F-Secure TOTAL dezactivează automat Windows Defender, pentru a elimina posibilele conflicte și probleme de performanță care ar putea apărea datorită faptului că rulezi două produse de securitate similare, în același timp. Totuși, nu se întâmplă același lucru și pentru Windows Firewall, care nu este dezactivat. Dar există un motiv bun pentru asta: F-Secure TOTAL spune că este un produs "total", dar nu include și un modul firewall propriu. Va trebui să te mulțumești cu Windows Firewall în ceea ce privește protecția împotriva atacurilor din rețea.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018
F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

Partea bună a acestui lucru este faptul că nu vei avea probleme în a folosi vreo caracteristică de rețelistică din Windows. Am verificat, iar crearea sau asocierea la un grup de domiciliu se face ușor, la fel ca partajarea fișierelor sau a folderelor în rețea. Nu am avut probleme nici la rularea sau actualizarea aplicațiilor Windows universale.

Pentru a te proteja de saiturile periculoase, F-Secure TOTAL scanează și filtrează tot traficul de internet de pe calculatorul tău. Acest lucru înseamnă că vei fi protejat în orice browser web îți place, acesta fiind un lucru bun. În plus, îți oferă și o extensie numită Browser Protection by F-Secure, o extensie care îți oferă calificative și informații de securitate pentru saiturile web pe care le vizitezi. Este disponibilă doar pentru Google Chrome, Mozilla Firefox și Internet Explorer. Dacă folosești Microsoft Edge sau Opera, nu ai acces la această extensie.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018
F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

Mai departe, am vrut să vedem dacă F-Secure TOTAL are un impact negativ asupra performanței laptopului nostru de test. Am început prin a folosi BootRacer ca să măsurăm timpul necesar pentru pornirea calculatorului înainte și după instalarea F-Secure. Am măsurat aceiași timpi de pornire, cu și fără F-Secure TOTAL, ceea ce este foarte bine. Apoi, ne-am uitat la câtă memorie RAM consumă. În condiții normale, atunci când nu se întâmplă nimic extraordinar, F-Secure TOTAL a folosit mai puțin de 168 de MO de memorie RAM, acesta nefiind un număr semnificativ după standardele din ziua de astăzi.

Reclamă

Pentru a verifica dacă vitezele internetului sau ale rețelei locale sunt afectate de către F-Secure TOTAL, am rulat câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Rezultatele nu au arătat modificări semnificative, așa că se pare că acest produs antivirus nu deteriorează nici viteza internetului, nici performanța în rețeaua locală.

F-Secure TOTAL este un produs de securitate foarte bine integrat cu Windows și caracteristicile sale de rețelistică. Desigur, absența unui modul firewall proprietar ajută, dar trebuie să luăm în considerare și faptul că acest produs nu a avut niciun efect negativ asupra performanțelor calculatorului nostru ori asupra vitezelor de transfer în rețea.

Ușurința de utilizare și configurare

F-Secure TOTAL oferă o interfață de utilizare foarte simplă., cu patru secțiuni principale: Antivirus, Family Rules (Reguli de familie), Tools (Instrumente) și My F-Secure (Contul meu F-Secure). Fiecare dintre ele face ce spune numele său, așa că nu este nimic neașteptat sau complicat la ele. F-Secure folosește o culoare bleu deschis peste tot prin interfața sa și o culoare verde cald pentru mesajele importante. Asta când starea de securitate a calculatorului tău este OK. În caz contrat, verdele se transformă în roșu.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018
F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

O altă caracteristică pe care toată lumea o va aprecia este faptul că poți să folosești ușor F-Secure TOTAL pe orice calculator sau dispozitiv, chiar și pe tablete sau dispozitive hibride. Butoanele sunt mari, iar majoritatea setărilor sunt controlate de comutatoare sau de bife.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018
F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

Toate caracteristicile, setările și opțiunile din F-Secure TOTAL ar trebui să fie ușor de înțeles. Totuși, dacă este ceva cu care ai probleme, stai liniștit pentru că poți să găsești oricând ajutor. Dacă mergi online, ai acces la baza de date cu informații de ajutor, la secțiunea de întrebări frecvente, forumuri ale comunității, chat live sau poți chiar să suni un tehnician de suport. F-Secure are chiar și fișiere de ajutor offline, lucru pe care nu îl vezi prea des în zilele noastre.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018
F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

Dacă îți place să ai detalii la îndemână cu tot ce s-a întâmplat pe calculatorul tău, ori dacă îți plac statisticile, trebuie să știi că F-Secure TOTAL le oferă pe ambele. Poți să vezi informații despre fișierele scanate sau despre virușii curățați, precum și să obții detalii despre fiecare eveniment important de securitate care a avut loc pe PC-ul tău.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018
F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

Din punct de vedere al alertelor și notificărilor, noi am văzut alerte legate de fișiere infectate cu malware, precum și unele notificări referitoare la rețelele wireless la care ne-am conectat, dar asta a fost cam totul. Nu am văzut niciun fel de alerte referitoare la acțiunile firewall-ului, dar ne așteptam la asta având în vedere că suita de securitate folosește Windows Firewall pentru a te proteja. Dacă îți dorești un produs de securitate silențios și nu vrei să fii deranjat de alerte puțin importante, îți va plăcea F-Secure TOTAL.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018
F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

F-Secure TOTAL este un produs de securitate care oferă utilizatorilor săi o interfață de utilizare simplă, cu un design minimalist. Este ușor de folosit de oricine, pe orice tip de dispozitiv.

Pe pagina următoare a acestui review poți să vezi cât de eficient este F-Secure TOTAL în a îți proteja calculatorul de atacurile din rețea și de malware. De asemenea, vei vedea ce caracteristici suplimentare sunt incluse în această suită de securitate și poți să verifici recomandările pe care le avem pentru setările pe care ar trebui să le ajustezi.

Descoperă: Securitate Programe Recenzii Recomandate Sistem și Securitate Windows