Securitate pentru toți - Recenzie ESET Mobile Security & Antivirus pentru Android

Rating:
5 out of 5 stars

ESET este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața globală de securitate IT, fiind o companie recunoscută pentru aplicațiile antivirus pe care le creează. Ca urmare exploziei în popularitate a smartphone-urilor cu Android, amenințările malware mobile au devenit și ele foarte comune și astfel, ESET a intrat și pe această piață. Compania a dezvoltat o aplicație de securitate numită ESET Mobile Security & Antivirus, ce promite să te protejeze împotriva amenințărilor malware, a saiturilor de phishing, dar și să te ajute în cazul în care îți pierzi smartphone-ul cu Android ori atunci când îți este furat. Am folosit și testat această aplicație de securitate pentru Android și vrem să îți spunem ce impresie ne-a lăsat, în acest review:

Ce poate să facă ESET Mobile Security & Antivirus pentru tine?

ESET Mobile Security & Antivirus nu este doar o simplă aplicație antivirus pentru smartphone-urile sau tabletele cu Android. Este o suită de securitate completă, cu multe instrumente create pentru a îți proteja dispozitivele mobile care funcționează cu Android. ESET Mobile Security & Antivirus este disponibilă pentru descărcare și utilizare în mod gratuit, în Magazinul Google Play. Dacă vrei să folosești toate instrumentele și opțiunile pe care ți le oferă, este necesar să îți cumperi o licență de la ESET.

Magazine

Dacă îți instalezi varianta gratuită a aplicației ESET Mobile Security & Antivirus, primești următoarele lucruri:

 • Antivirus
 • Scanare în timp real
 • Blocare de la distanță
 • Sirenă de la distanță
 • Localizare GPS
 • Suport pentru tablete

Dacă îți cumperi o licență, suplimentar, primești acces și la aceste caracteristici de securitate și instrumente de protecție:

 • Capturi Camera Foto
 • Alertă Baterie
 • Verificare SIM
 • Remote Wipe
 • Funcţie Anti-Theft proactivă
 • Anti-Phishing
 • Trimite mesaje personalizate pe ecranul dispozitivului

Pro și contra

Iată câteva dintre cele mai importante aspecte pozitive pe care trebuie să le iei în considerare la ESET Mobile Security & Antivirus:

 • Interfața de utilizare are un design plăcut, ușor de utilizat și de înțeles
 • Oferă protecție anti-malware excelentă
 • Protecția anti-phishing pe care o primești în Google Chrome este foarte bună
 • Caracteristicile sale antifurt funcționează foarte bine
 • Filtrul pentru apelurile telefonice își face treaba foarte bine și este ușor de configurat
 • Funcția de blocare a accesului la aplicațiile tale importante funcționează bine

Singurul aspect negativ este faptul că ESET Mobile Security & Antivirus nu poate să filtreze mesajele text SMS.

Notă produs
5/5

Verdict

ESET Mobile Security & Antivirus este o aplicație de securitate pentru Android în care avem încredere că face o treabă excelentă în eliminarea malware-ului pe care îl poți întâlni din cauza unei aplicații suspecte sau dintr-un fișier pe care l-ai descărcat de pe internet. De asemenea, avem încredere și din punct de vedere al protecției pe care ți-o oferă împotriva saiturilor de phishing și apreciem opțiunile antifurt incluse de aplicație. Având în vedere toate acestea, precum și faptul că prețul aplicației la abonamentul anual este rezonabil, recomandăm ESET Mobile Security & Antivirus tuturor cititorilor noștri care dețin dispozitive cu Android. Este o alegere foarte bună, care oferă protecție completă pe dispozitivele tale.

Experiența de instalare a aplicației ESET Mobile Security & Antivirus pentru Android

Pentru a testa și a scrie acest review, am folosit un smartphone Motorola Nexus 6 cu Android 7.1.2 Nougat pe el. La fel ca pentru orice altă aplicație de Android, pentru a instala ESET Mobile Security & Antivirus, trebuie să o descarci din Magazinul Play.

ESET Mobile Security & Antivirus îți cere să parcurgi câțiva pași de configurare și instalare. Primul pas este să alegi limba și țara în care locuiești și vrei să folosești aplicația, după care poți să alegi să primești sau nu oferte speciale de la ESET. Este de apreciat faptul că această opțiune este dezactivată în mod implicit. După ce ai făcut alegerile pe care le preferi, ești întrebat dacă ești de acord să partajezi informații cu ESET referitor la locația dispozitivului și la saiturile web vizitate. Dacă vrei să folosești funcțiile Anti-Theft (Antifurt) și Anti-Phishing oferite de aplicație, atunci trebuie să accepți partajarea de informații. ESET ne asigură că acestea sunt confidențiale și că nu le va partaja niciodată cu o terță parte.

Apoi, ESET te întreabă dacă vrei să te abonezi la sistemul ESET Live Grid. Îți recomandăm să faci acest lucru, deoarece cu ajutorul lui, produsele de securitate de la ESET pot să reacționeze mai rapid în fața amenințărilor noi. De asemenea, la pasul următor, poți să spui dacă vrei ca ESET Mobile Security & Antivirus să detecteze și aplicațiile potențial nedorite de pe dispozitivul tău, nu doar pe cele malițioase. Noi îți recomandăm să activezi și această opțiune, deoarece ea te poate ajuta să obții un nivel mai ridicat de protecție.

Următorul pas al instalării aplicației este să permiți accesul la informațiile de identificare ale dispozitivului și la citirea fișierelor. Aceste permisiuni sunt necesare pentru ca ESET Mobile Security & Antivirus să poată să îți activeze licența pe dispozitiv și pentru a putea să scaneze fișierele după malware.

La final, aplicația îți cere să alegi contul Google care vrei să fie utilizat pentru înregistrarea sa, după care este necesar să aștepți câteva clipe până când aplicația comunică cu serverele ESET.

După ce ai terminat toate aceste setări inițiale, ESET Mobile Security & Antivirus își încărca interfața de utilizare și pornește automat o scanare antivirus a dispozitivului.

ESET Mobile Security & Antivirus este ușor de descărcat și instalat. Expertul de configurare inițială te ajută să setezi aspecte esențiale de funcționare ale aplicației de securitate, încă din prima clipă. De asemenea, apreciem faptul că ESET îi comunică utilizatorului că trebuie să facă niște configurări suplimentare pe dispozitiv pentru a activa protecția Anti-Phishing și Anti-Theft (Antifurt).

Protecția anti-malware

După cum poți vedea în captura de mai jos, pagina de pornire a aplicației ESET Mobile Security & Antivirus are rolul unui tablou de bord pe care poți să primești notificări despre modul în care îți poți îmbunătăți securitatea dispozitivului, poți să vezi ce activități s-au desfășurat recent și poți să accesezi modulele de securitate. Această pagină de pornire conține destule informații și butoane încât să nu încapă pe un singur ecran, așa că probabil va fi nevoie să derulezi pentru a vedea tot ce are de oferit.

Probabil că ai observat că, pe smartphone-ul nostru, ESET Mobile Security & Antivirus nu a avut activate toate opțiunile și instrumentele la început. Ce este marcat cu verde este activ și în regulă, ce este albastru este informativ, iar ce este afișat cu galben necesită intervenția utilizatorului. De exemplu, pe smartphone-ul nostru, noi trebuia să configurăm protecția Anti-Phishing și să blocăm instalările de aplicații din surse necunoscute, altele decât Magazinul Play. După ce am terminat de configurat totul, ESET Mobile Security & Antivirus și-a schimbat "atitudinea" și ne-a spus că totul este în regulă, pe un ton de verde calm.

ESET Mobile Security & Antivirus are două moduri diferite de scanare antivirus, îți oferă posibilitatea de a programa scanări antivirus automate și include și un motor de scanare antivirus în timp real. Când deschizi modulul Antivirus din ESET Mobile Security & Antivirus, ești întâmpinat cu un buton mare pentru Scan Device (Scanare Dispozitiv). În mod implicit, dacă apeși pe acest buton vei lansa o scanare antivirus Smart (Inteligentă). Însă, dacă vrei, poți să rulezi și o scanare In-Depth (În profunzime). Pentru a configura ESET Mobile Security & Antivirus să facă una dintre aceste scanări, trebuie să folosești setarea Scan level (Nivel scanare) de sub butonul Scan device (Scanare dispozitiv).

Scanarea smartphone-ului nostru cu Android cu ESET a durat doar 13 secunde atunci când am folosit profilul de scanare Smart (Inteligent) și 26 de secunde când am folosit scanarea In-depth (În profunzime). Este rapid și trebuie să ai în vedere că noi am obținut aceste rezultate pe un smartphone Nexus 6 cu 102 aplicații instalate pe el (inclusiv aplicațiile implicite) și 20 de GO ocupați din cei 30 GO disponibili. Pe dispozitivele tale personale cu Android, dacă ai mai puține aplicații instalate, este foarte probabil ca scanarea antivirus să fie mai rapidă decât în cazul nostru.

Un aspect pe care îl apreciem la ESET Mobile Security & Antivirus este faptul că îți oferă posibilitatea de a rula scanări automate planificate, precum și atunci când îți încarci dispozitivul cu Android.

Deși atât scanările antivirus manuale cât și cele programate fac o treabă bună, ele nu sunt destul pentru a îți oferi o protecție antivirus completă pe dispozitivele tale cu Android. Pentru a putea afirma acest lucru, ai nevoie și de un motor de scanare în timp real și, din fericire, ESET Mobile Security & Antivirus stă bine și la acest capitol. Este activat în mod implicit, iar scanerul în timp real pornește odată cu sistemul și scanează toate fișierele cu care interacționezi, împreună cu orice fișier din folderul Download (Descărcări) și toate aplicațiile instalate sau actualizate.

Scanările antivirus cu ESET Mobile Security & Antivirus sunt ușor de făcut, iar scanerul în timp real te protejează permanent. Ne place că ESET Mobile Security & Antivirus este capabil să execute și scanări antivirus planificate. Deși nu este ceva esențial, singurul lucru care lipsește este o opțiune de scanare personalizată într-un folder pe care să îl specificăm noi.

Protecția anti-phishing

Una dintre cele mai importante caracteristici pe care o suită de securitate pentru dispozitivele mobile trebuie să o ofere este un modul de protecție web și anti-phishing. ESET Mobile Security & Antivirus pentru Android are un astfel de modul, el numindu-se Anti-Phishing.

Cel mai popular navigator web pentru Android este cel implicit oferit de Google: Chrome. Drept urmare, acesta este și browser-ul web pe care am ales să îl folosim pentru a testa eficiența protecției Anti-Phishing oferită de ESET Mobile Security & Antivirus. Am ales să vizităm o serie de saituri web raportate recent ca fiind rău-intenționate, însă aplicația de securitate de la ESET ne-a blocat accesul de fiecare dată. Acesta este un rezultat excelent care demonstrează că ESET Mobile Security & Antivirus este un produs de calitate, iar baza sa de date cu amenințări online este actualizată permanent.

ESET Mobile Security & Antivirus include un modul Anti-Phishing care îți oferă o protecție foarte eficientă în fața saiturilor web specializate în înșelătorii de tip phishing.

Protecția Anti-Theft (Antifurt)

În mod implicit, opțiunile Anti-Theft (Antifurt) oferite de ESET Mobile Security & Antivirus sunt dezactivate. Pentru a le activa și pentru a putea face lucruri precum să îți localizezi dispozitivul cu Android sau să ștergi datele de pe el, va trebui să faci câteva setări.

Dacă îți înregistrezi un cont pe my.eset.com, pe care îl poți accesa din orice browser web, poți să vezi mai multe detalii despre activitatea dispozitivului tău cu Android. De exemplu, poți să îl localizezi cu ajutorul GPS-ului și poți să faci fotografii cu persoana care ți-a găsit sau furat dispozitivul. De asemenea, poți să îl blochezi dacă este detectată o activitate suspicioasă, să trimiți mesaje personalizate celui sau celei care ți-a găsit sau furat dispozitivul cu Android, sau poți să ștergi toate datele de pe el, de la distanță, în cazul în care nu mai ai vreo speranță de a-l recupera.

Pentru funcționarea corectă a modului Anti-Theft trebuie, de asemenea, să îți creezi o parolă de securitate care va fi folosită în cazul în care ai nevoie să îți blochezi sau să îți deblochezi dispozitivul cu Android. Dacă activezi protecția împotriva dezinstalării neautorizate, trebuie să configurezi ESET Mobile Security & Antivirus ca administrator pe dispozitivul tău, astfel încât aplicația să îți poată proteja smartphone-ul sau tableta ta cu Android dacă este furată și se încearcă eliminarea protecției de pe el.

În cazul în care dispozitivul tău are o cartelă SIM, ESET Mobile Security & Antivirus îl va salva ca SIM de încredere. Dacă este scoasă sau dacă un alt SIM este introdus în smartphone-ul tău cu Android, el va fi blocat. De asemenea, trebuie să îi spui lui ESET Mobile Security & Antivirus care sunt prietenii în care ai încredere, astfel încât aplicația să poată să le trimită un mesaj SMS dacă un card SIM neautorizat este detectat în smartphone-ul tău cu Android.

Este bine să fii pregătit și pentru surprize pozitive, ca atunci când cineva îți găsește smartphone-ul pierdut și chiar vrea să ți-l înapoieze. Pentru astfel de situații, modulul Anti-Theft îți cere și detaliile tale de contact: nume, adresă de email, număr de telefon alternativ. Cu ajutorul lor, poți fi găsit.

Dacă activezi și comenzile SMS, care sunt niște mesaje text predefinite pe care le poți trimite pe dispozitivul tău cu Android pierdut sau furat, îi vei putea spune de la distanță aplicației ESET Mobile Security & Antivirus să îți blocheze dispozitivul, să îl blocheze și să îl facă să scoată un sunet puternic, să îl localizeze prin GPS, sau să șteargă toate datele de pe el.

Opțiunile și caracteristicile antifurt oferite de ESET Mobile Security & Antivirus sunt cuprinzătoare. Ele funcționează foarte bine și te pot ajuta în cazul în care ți-ai pierdut smartphone-ul ori tableta cu Android. Iar dacă cineva ți-a furat dispozitivul, vei fi foarte fericit să știi că nicio informație personală nu va ajunge pe mâinile cui nu trebuie.

Citește pagina următoare a review-ului și vei afla detalii despre funcția de blocare a apelurilor telefonice nedorite, auditul de securitate oferit de ESET, funcția de blocare a aplicațiilor importante și impactul pe care îl are ESET Mobile Security & Antivirus asupra performanțelor dispozitivelor cu Android.