Securitate pentru toți - Recenzie ESET Mobile Security & Antivirus pentru Android

Rating:
3 out of 5 stars

ESET este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața globală de securitate, o companie cunoscută pentru software-ul antivirus foarte eficient pe care îl dezvoltă pentru dispozitivele cu Windows. Din moment ce dispozitivele mobile au devenit din în ce în ce mai populare, iar amenințările malware mobile devin din ce în ce mai comune, ESET a intrat și pe piața smartphone-urilor cu Android. Aplicația lor de securitate pentru Android se numește ESET Mobile Security & Antivirus și promite să te protejeze împotriva amenințărilor malware și a saiturilor de phishing, dar și să te ajute în cazul în care îți pierzi smartphone-ul cu Android, sau dacă îți este furat. După ce am folosit și am testat această aplicație de securitate timp de o săptămână, vremsă vă spunem ce părere avem despre ea, în acest review:

Ce poate să facă ESET Mobile Security & Antivirus pentru tine?

ESET Mobile Security & Antivirus nu este doar o simplă aplicație antivirus pentru smartphone-ul tău cu Android. Este o suită de securitate completă, cu multe instrumente ce au fost toate create pentru a îți proteja dispozitivele mobile cu Android. ESET Mobile Security & Antivirus este disponibilă pentru descărcare și utilizare în mod gratuit, în Magazinul Google Play, aici. Însă, dacă vrei să folosești toate instrumentele și opțiunile pe care ți le oferă, va trebui să cumperi o licență de la ESET.

Atunci când cumperi o licență pentru ESET Mobile Security & Antivirus , primești acces la următoarele caracteristici de securitate și instrumente de protecție:

 • Antivirus - îți protejează dispozitivul cu Android împotriva malware-ului, blocând amenințările și curățându-le sau punându-le în carantină. Îți oferă posibilitatea de a executa scanări antivirus la cerere, precum și un motor de scanare în timp real.
 • Anti-Theft (Anti-Furt) - îți protejează dispozitivul mobil de accesul neautorizat. Dacă îți pierzi dispozitivul sau dacă cineva ți-l fură, poți să folosești această caracteristică pentru a-l localiza cu ajutorul senzorului GPS, pentru a șterge datele de pe telefon de la distanță ș.a.m.d.
 • SMS & Call Filter (Filtru SMS și apeluri telefonice) - blochează mesajele SMS și apelurile telefonice pe care le-ai putea primi de la persoane sau companii cu care nu vrei să comunici.
 • Anti-Phishing - te protejează în timp pce navighezi pe internet, blocându-ți accesul la saiturile malițioase care ar putea încerca să fure date de la tine.
 • Security Audit (Audit de securitate) - îți dă opțiunea de a modifica setările și permisiunile aplicațiilor instalate pe dispozitivul tău cu Android, pentru a preveni riscurile de securitate pe care le-ar putea implica.

Instalarea ESET Mobile Security & Antivirus pentru Android

Pentru a putea testa și a putea scrie acest review, am folosit unul dintre smartphone-urile noastre de test, un Motorola Nexus 6 cu Android 7 Nougat pe el. La fel ca pentru orice altă aplicație de Android, pentru a obține ESET Mobile Security & Antivirus pe dispozitivul tău, va trebui să mergi la magazinul Google Play pentru a descărca și instala aplicația.

După ce ai instalat aplicația pe dispozitivul tău cu Android, ESET Mobile Security & Antivirus îți va cere să parcurgi un scurt expert de instalare. El va începe cu o notă de bun venit de la ESET și cu două întrebări referitoare la țara în care locuiești și limba în care vrei să folosești aplicația. De asemenea, poți să alegi să primești oferte speciale de la ESET - apreciem faptul că această opțiune este dezactivată în mod implicit.

Apoi, ESET te va întreba dacă vrei să te abonezi la sistemul lor Live Grid. Îți recomandăm să faci acest lucru, deoarece cu ajutorul lui, produsele de securitate de la ESET pot să reacționeze mai rapid în fața amenințărilor malware.

Ultimul pas din ghidul de instalare îți cere să alegi dacă vrei ca ESET Mobile Security & Antivirus să detecteze și aplicațiile potențial nedorite de pe dispozitivul tău, nu doar pe cele malițioase. Activarea acestei opțiuni te poate ajuta să obții un nivel mai ridicat de protecție împotriva amenințărilor moderne, așa că recomandarea noastră este să activezi și această opțiune.

După ce ai terminat setările inițiale, ESET Mobile Security & Antivirus își va încărca interfața de utilizare și va porni automat o scanare antivirus completă a dispozitivului tău.

După cum poți vedea în captura de mai sus, la început, ESET Mobile Security & Antivirus nu are activate toate opțiunile și instrumentele sale. Doar cele marcate cu verde sunt active - celelalte au un mic buton de pornire sau oprire, afișat în colțul lor din dreapta sus. De exemplu, modulul Antivirus este activ implicit, dar instrumentele Anti-Theft (Antifurt) nu sunt. Acest lucru se datorează faptului că unele dintre opțiuni/instrumente necesită configurări suplimentare. În cazul lor, va trebui să le deschizi și să le setezi individual.

ESET Mobile Security & Antivirus este ușor de descărcat și instalat. Expertul de configurare inițială te va ajuta să setezi lucrurile de bază ale aplicației de securitate. Totuși, avem sentimentul că ar fi fost și mai bine dacă ESET i-ar fi spus utilizatorului că trebuie să facă niște configurări suplimentare pe dispozitivul său cu Android pentru a activa și opțiunile antifurt.

Utilizarea modulului Antivirus

ESET Mobile Security & Antivirus are trei moduri diferite de scanare antivirus, îți oferă posibilitatea de a programa scanări antivirus automate și include și un motor de scanare antivirus în timp real. Când deschhizi modulul Antivirus din ESET Mobile Security & Antivirus , ești întâmpinat cu un buton mare pentru Scan Device (Scanare Dispozitiv). În mod implicit, dacă apeși pe acest buton vei lansa o scanare antivirus Smart (Inteligentă). Însă, dacă vrei, poți să rulezi și o scanare Quick (Rapidă) sau Deep (Profundă). Pentru a configura ESET Mobile Security & Antivirus să facă una dintre aceste scanări, trebuie să folosești setarea Scan level (Nivel scanare) de sub butonul Scan Device (Scanare Dispozitiv).

Scanarea smartphone-ului nostru cu Android cu ESET a durat o singură secundă atunci când am folosit profilul de scanare Smart (Inteligent) și doar 3 secunde când am folosit scanarea Deep (Profundă). Este extrem de rapid, dar trebuie să ai în vedere că noi am obținut aceste rezultate pe un smartphone Nexus 6 curat, doar cu aplicațiile implicite pe el. Pe dispozitivele tale personale cu Android, este foarte probabil ca scanarea antivirus să dureze mai mult decât pe smartphone-ul nostru.

Un aspect pe care îl apreciem la ESET Mobile Security & Antivirus este faptul că îți oferă posibilitatea de a rula scanări automate planificate, precum și atunci când îți încarci dispozitivul cu Android.

Deși atât scanările antivirus manuale cât și cele programate fac o treabă bună, ele nu sunt destul pentru a îți oferi o protecție antivirus completă pe dispozitivele tale cu Android. Pentru a putea afirma acest lucru, ai nevoie și de un motor de scanare în timp real și, din fericire, ESET Mobile Security & Antivirus stă bine și din acest punct de vedere. Când este activat, și este în mod implicit așa, scanerul în timp real pornește odată cu sistemul și scanează toate fișierele cu care interacționezi, împreună cu orice fișier salvezi în folderul Download (Descărcări) , toate fișierele de instalare de tip .apk și toate fișierele de pe cardul tău SD.

Executarea de scanări antivirus manuale cu ESET Mobile Security & Antivirus este ceva ușor de făcut, iar scanerul în timp real te protejează permanent. Am apreciat faptul că ESET Mobile Security & Antivirus este capabil să execute și scanări antivirus planificate. Din alt punct de vedere însă, noi nu am putut să găsim o opțiune de a rula o scanare antivirus personalizată într-un folder pe care să îl specificăm noi.

Utilizarea modulului Anti-Theft (Antifurt)

În mod implicit, opțiunile Anti-Theft (Antifurt) oferite de ESET Mobile Security & Antivirus sunt dezactivate. Pentru a le activa și pentru a putea face lucruri precum să îți localizezi dispozitivul cu Android sau să ștergi datele de pe el, va trebui să faci câteva setări:

 • Creează o parolă de securitate care va fi folosită în cazul în care ai nevoie să îți blochezi sau să îți deblochezi dispozitivul cu Android;
 • Activează protecția împotriva dezinstalării neautorizate, lucru care este probabil în cazul în care smartphone-ul sau tableta ta cu Android este furată. Pentru a activa acest tip de protecție, trebuie să activezi ESET Mobile Security & Antivirus ca administrator pe dispozitivul tău.

 • În cazul în care smartphone-ul tău are un card SIM, ESET Mobile Security & Antivirus îl va salva ca SIM de încredere. Dacă el este scos sau dacă un alt SIM este introdus în smartphone-ul tău cu Android, el va fi blocat.
 • Trebuie să îi spui lui ESET Mobile Security & Antivirus care sunt prietenii în care ai încredere, astfel încât aplicația să poată să le trimită un mesaj SMS dacă un card SIM neautorizat este detectat în smartphone-ul tău cu Android.

 • Introdu detaliile tale de contact (nume, adresă de email, număr de telefon alternativ). În cazul în care îți pierzi smartphone-ul și cineva bine intenționat îl găsește, el sau ea va ști cum să îți returneze smartphone-ul.
 • Activează comenzile SMS. Acestea sunt mesaje text predefinite pe care le poți trimite pe dispozitivul tău cu Android pierdut sau furat, pentru a putea spune de la distanță aplicației ESET Mobile Security & Antivirus să îți blocheze dispozitivul, să îl blocheze și să îl facă să scoată un sunet puternic, să îl localizeze prin GPS, sau să șteargă toate datele de pe el.

După ce treci prin toți pașii de configurare de mai sus, ESET Mobile Security & Antivirus îți va spune că poți să ai și mai multe beneficii din partea serviciului Anti-Theft (Antifurt) dacă îți înregistrezi un cont pe my.eset.com. Din contul tău online, pe care îl poți accesa din orice browser web, poți să vezi mai multe detalii despre activitatea dispozitivului tău cu Android, poți să îl localizezi cu ajutorul GPS-ului și poți să faci fotografii cu persoana care ți-a găsit sau furat dispozitivul, poți să îl blochezi dacă este detectată o activitate suspicioasă, să trimiți mesaje personalizate celui sau celei care ți-a găsit sau furat dispozitivul cu Android, sau poți să ștergi toate datele de pe el, de la distanță, în cazul în care nu mai ai vreo speranță de a-l recupera.

Opțiunile și caracteristicile antifurt oferite de ESET Mobile Security & Antivirus sunt cel puțin cuprinzătoare. Ele funcționează foarte bine și îți vor fi cu siguranță utile în cazul în care ți-ai pierdut smartphone-ul ori tableta cu Android. Să nu mai spunem de cazul în care cineva ți-a furat dispozitivul - în acel caz vei fi foarte fericit să știi că nicio informație personală nu va ajunge pe mâinile cui nu trebuie.

Citește următoarea pagină a acestui review pentru a afla cât de eficiente sunt modulele anti-phishing și de audit al securității, precum și cât de bun este filtrul de apeluri telefonice și mesaje text. De asemenea, la sfârșit, vei afla și care este verdictul nostru pentru acest produs.