Securitate pentru toți - Review F-Secure Total Security and Privacy 2017

Rating:
4 out of 5 stars

Unul dintre cele mai vechi brand-uri din lumea securității informatice, F-Secure, este prezent pe piață și o duce bine și astăzi, după mai mult de două decenii de existență. Compania dezvoltă produse de securitate care au scopul de a te proteja de amenințările cibernetice moderne, atât online, cât și offline, de la virușii clasici, la ransomware sau la hackerii care încearcă să îți fure datele personale. Cea mai completă suită de securitate creată de companie se numește F-Secure Total Security and Privacy și ne promite securitate completă atunci când suntem conectati la internet și conexiuni VPN sigure atunci când suntem contectați la rețele WiFi publice. Am vrut să vedem cât de bun este acest antivirus, așa că l-am folosit și l-am testat timp de o săptămână. În acest review, îți vom spune ce am aflat și care este opinia noastră. Să începem:

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține F-Secure Total Security and Privacy 2017 pe calculatorul tău, trebuie mai întâi să îți creezi un cont online pe saitul web F-Secure. Este un pas obligatoriu și va trebui să oferi o adresă de email validă și un nume. Apoi, poți să descarci fișierul de instalare al F-Secure Total Security and Privacy 2017. Este vorba despre un fișier executabil mic, numit F-Secure-Safe-Network-Installer_[niște_numere_aleatorii]_.exe , cu o dimensiune de 845 de KO.

Când vei rula fișierul de instalare, se va declanșa expertul de instalare, acesta folosindu-ți automat detaliile contului. Totuși, așa cum poți vedea și mai jos, te poți autentifica și cu un alt cont F-Secure, dacă vrei.

Apoi, alegi un nume pentru PC-ul tău cu Windows, nume care te va ajuta să îți identifici PC-ul în contul online F-Secure. Dacă vrei, poți alege și să contribui cu informații de securitate la serviciul F-Secure Security Cloud. Îți recomandăm să faci acest lucru, deoarece va ajuta inginerii F-Secure să răspundă mai rapid la amenințări.

Apoi va trebui să aștepți un minut ori două, în timp ce expertul de instalare descarcă și instalează fișierele necesare pentru F-Secure Total Security and Privacy 2017. În total, vei descărca aproximativ 80 de MO de date de pe serverele F-Secure. Este un număr mic în comparație cu alte produse similare.

Când este terminată instalarea, F-Secure Total Security and Privacy 2017 își încarcă interfața de utilizare, care arată foarte simplu. De asemenea, vei observa că produsul de securitate pornește imediat actualizarea automată a bazei de date cu definiții de viruși. Este bine, deoarece înseamnă că vei avea parte de o protecție la zi chiar din prima clipă.

Descărcarea și instalarea F-Secure Total Security and Privacy 2017 sunt procese rapide și ușoare, deși ești forțat să îți creezi un cont online. Este OK pentru clienții care au cumpărat produsul, dar pentru aceia care vor doar să ruleze o versiune de evaluare, cum suntem noi, crearea unui cont online parcă este puțin prea mult. Din fericire însă, singurele informații personale pe care trebuie să le oferi sunt numele și adresa ta de email.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

Pe timpul instalării sale, F-Secure Total Security and Privacy 2017 dezactivează automat Windows Defender , pentru a elimina posibilele conflicte și probleme de performanță care ar putea apărea datorită faptului că rulezi două produse de securitate similare, în același timp. Totuși, nu se întâmplă același lucru și pentru Windows Firewall , care nu este dezactivat. Dar există un motiv bun pentru asta: F-Secure Total Security and Privacy 2017 spune că este un produs ”total”, dar nu include și un modul firewall propriu. Va trebui să te descurci cu Windows Firewall în ceea ce privește protecția împotriva atacurilor din rețea.

Partea bună a acestui lucru este faptul că nu vei avea probleme în a folosi vreo caracteristică de rețelistică din Windows. Am verificat, iar crearea sau asocierea la un grup de domiciliu se face ușor, la fel ca partajarea fișierelor sau a folderelor în rețea. Nu am avut probleme nici la rularea sau actualizarea aplicațiilor Windows universale.

Pentru a te proteja de saiturile periculoase, F-Secure Total Security and Privacy 2017 scanează și filtrează tot traficul de internet de pe calculatorul tău. Acest lucru înseamnă că vei fi protejat în orice browser web îți place, acesta fiind un lucru bun. În plus, îți oferă și o extensie numită Browser Protection , o bară de instrumente care îți oferă calificative și alte informații de securitate legate de saiturile web pe care le vizitezi. Este disponibilă pentru Google Chrome, Mozilla Firefox și Internet Explorer.

Mergând mai departe, am vrut să vedem dacă F-Secure Total Security and Privacy 2017 are un impact negativ asupra performanței laptopului nostru de test. Am început prin a folosi BootRacer ca să măsurăm timpul necesar pentru pornirea calculatorului înainte și după instalarea F-Secure. Am aflat că acest produs de securitate a adăugat mai puțin de o secundă la timpul de pornire, aceasta fiind o cifră foarte mică. Apoi, ne-am uitat la câtă memorie RAM consumă. În condiții normale, atunci când nu se întâmplă nimic extraordinar, F-Secure a folosit mai puțin de 100 de MO de memorie RAM. Pe de altă parte, atunci când am rulat o scanare antivirus, consumul de memorie RAM a crescut la 210 MO și chiar mai mult. Acestea sunt numere mici pentru un calculator modern, ceea ce este foarte bine.

În final, am instalat și am rulat și testele de benchmark Home accelerated de la PCMark 8 pentru a vedea dacă suita de securitate a avut un efect negativ asupra performanței calculatorului nostru. Vestea foarte bună este că am măsurat același scor înainte și după ce am instalat F-Secure Total Security and Privacy 2017. Acest lucru înseamnă că nu există niciun efect negativ asupra performanței generale a calculatorului nostru.

F-Secure Total Security and Privacy 2017 este un produs de securitate foarte bine integrat cu Windows și caracteristicile sale de rețelistică. Desigur, absența unui modul firewall ajută, dar trebuie să luăm în considerare și faptul că acest produs nu a avut niciun efect negativ asupra performanțelor calculatorului nostru.

Ușurința de utilizare și configurare

F-Secure Total Security and Privacy 2017 oferă o interfață de utilizare extrem de simplă. Este o fereastră cu dimensiune fixă și trei secțiuni principale: Status, Tools (Instrumente) și Statistics (Statistici). Fiecare dintre ele face exact ce te aștepți să facă, nu este nimic neașteptat sau complicat la ele. F-Secure folosește o culoare bleu pentru accentuarea elementelor din interfața de utilizare și verde pentru mesajele importante. Asta se întâmplă atunci când starea de securitate a calculatorului tău este bună, pentru că dacă nu este așa, verdele se transformă în roșu.

Un aspect pe care toată lumea îl va aprecia este faptul că poți să folosești ușor F-Secure Total Security and Privacy 2017 pe orice fel de calculator sau dispozitiv, chiar și pe tablete sau dispozitive hibride. Butoanele sunt mari și majoritatea setărilor sunt controlate de comutatoare și bife.

Toate caracteristicile, setările și opțiunile din F-Secure Total Security and Privacy 2017 ar trebui să fie ușor de înțeles. Însă, dacă te întâlnești cu ceva mai ciudat, stai liniștit pentru că ai acces și la ajutor. Dacă mergi online, poți să accesezi baza de cunoștințe, o secțiune de întrebări frecvente, forumurile comunității și poți să vorbești prin live chat sau telefon cu un tehnician de suport. F-Secure are și fișiere de ajutor offline, lucru pe care nu îl mai vezi așa des la o soluție de securitate din zilele noastre.

Dacă îți place să vezi detalii despre ce s-a întâmplat pe calculatorul tău, sau dacă îți plac statisticile, trebuie să știi că F-Secure Total Security and Privacy 2017 ți le oferă pe amândouă. Poți să vezi cifre despre fișierele scanate sau virușii curățați, precum și detalii despre fiecare eveniment important de securitate care a avut loc pe PC-ul tău.

Din punct de vedere al alertelor și notificărilor, am văzut doar alerte legate de fișiere infectate cu malware. Acesta este un lucru bun, dacă vrei un produs de securitate silențios și nu vrei să fii deranjat de alerte lipsite de importanță.

F-Secure Total Security and Privacy 2017 este un produs de securitate care oferă o interfață de utilizare simplă și cu un design minimalist. Este ușor de folosit de oricine și pe orice tip de dispozitiv.

Mergi la pagina următoare a acestui review pentru a vedea cât de eficient este F-Secure Total Security and Privacy 2017 în a îți proteja calculatorul de atacurile din rețea și de malware. De asemenea, vei vedea și care este verdictul nostru final.