Securitate pentru toți - Review F-Secure TOTAL

F-Secure
Rating

Protecție firewall

Deși numele său este F-Secure TOTAL, adevărul este că această suită de securitate nu este cu adevărat "totală". Nu include un modul firewall, iar consecința este că va trebui să te mulțumești cu ce îți oferă Windows Firewall. Nu este cel mai rău lucru care se putea întâmpla dar cu siguranță nu este nici cel mai bun.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

Am rulat câteva teste cu Nessus și Nmap, două scanere populare de vulnerabilități de rețea. Folosind un profil de rețea privată pe calculatorul nostru de test, Nmap a găsit 9 porturi deschise. În aceleași condiții, Nessus a găsit 7 porturi deschise și o vulnerabilitate numită Etherleak care permite unui atacator să colecteze date de pe calculator atâta timp cât atacatorul se află în aceeași subrețea ca PC-ul tău. Nu este o problemă critică, dar este totuși o problemă. Când am trecut la un profil de rețea publică, nici Nmap și nici Nessus nu au mai găsit vreun port deschis. Singura informație interesantă pe care am putut să o identificăm a fost adresa MAC a calculatorului nostru de teste, cu Nmap, dar aceasta nu reprezintă un risc pentru securitate.

F-Secure TOTAL este o suită de securitate care îți oferă multe module de protecție, dar nu și un firewall. Am fi preferat ca F-Secure să își dezvolte propriul lor firewall care să îți ofere o protecție mai bună decât ce poate Windows Firewall.

Protecție antivirus și antispyware

Primul lucru pe care l-am evaluat la eficiența protecției antivirus și antispyware pe care ți-o oferă F-Secure TOTAL a fost să verificăm ce face atunci când navighezi pe internet și dai peste fișiere infectate și saituri periculoase. Din fericire, această suită de securitate scanează și filtrează tot traficul de internet care intră și iese de pe calculatorul tău, așa că vei primi același nivel de protecție în orice browser web folosești. Am testat cele mai populare browsere web în prezent - Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer și Opera - și le-am folosit pe fiecare dintre ele pentru a încerca să vizităm o serie de saituri malițioase. Vestea bună este că nu am putut să facem acest lucru, deoarece F-Secure TOTAL ne-a blocat accesul de fiecare dată. Acesta este un rezultat bun!

F-Secure TOTAL include și o extensie pentru browser numită Browser Protection by F-Secure, care îți dă detalii despre securitatea saiturilor pe care le vizitezi și calificative pentru rezultatele pe care le primești în căutările pe care le faci. Însă această extensie este disponibilă doar pentru Chrome, Firefox și Internet Explorer. Dacă folosești Microsoft Edge sau Opera, nu ai acces la ea.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

În continuare, am vrut să vedem ce face F-Secure TOTAL atunci când folosești unități de memorie externe care conțin fișiere infectate. Am luat un stick de memorie USB și am copiat o serie de fișiere malware pe el. Apoi l-am conectat la laptopul nostru de test. Din păcate, F-Secure nu a reacționat așa cum am fi vrut noi. În loc să scaneze automat stick-ul de memorie USB, sau să ne întrebe dacă vrem asta, nu a făcut nimic. A început să detecteze și să curețe fișierele infectate doar atunci când am încercat să le deschidem. Pentru a ne asigura că nu au rămas fișiere malware neidentificate pe stick-ul USB, l-am scanat manual. Din cele 12 fișiere infectate pe care le aveam pe el, F-Secure TOTAL nu a reușit să identifice decât unul singur, un malware deghizat într-un fișier de tip document. Acesta este un rezultat bun, dar nu unul excelent. Am fi preferat, de asemenea, să putem schimba acest comportament și să putem configura F-Secure TOTAL să scaneze unitățile de memorie externe automat, dar nu putem face asta nicăieri în interfața de utilizare.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

La final, am rulat un test mai complex: am luat laptopul, am instalat Windows 10 pe el, l-am infectat cu o o serie de viruși și apoi i-am cerut lui F-Secure TOTAL să se instaleze și să îl curețe. Nu a fost o treabă ușoară, dar motorul antivirus a fost capabil să ne curețe calculatorul de test. După două reporniri și o scanare completă de sistem, a reușit să dezinfecteze toate fișierele infectate. Calculatorul nostru era viu și funcțional din nou.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

Este esențial ca un motor antivirus să fie capabil să detecteze și să elimine fișierele malițioase de pe calculatorul tău, dar și viteza cu care o face este importantă. Am măsurat timpul de care are nevoie F-Secure TOTAL pentru a scana partiția noastră de sistem de 126 GO cu 35 de GO de date pe ea și am aflat că sunt necesare doar 2 minute. Este un motor de scanare rapid.

Ne-am uitat și la ce au avut de spus organizațiile de securitate independente despre F-Secure:

  • AV-TEST a premiat F-Secure SAFE cu scorul lor de top de 6 puncte din 6 pentru protecție, 5 puncte pentru performanță și 5,5 puncte pentru utilizare.

  • AV-Comparatives a acordat pentru F-Secure calificativul Advanced+ în testul lor de performanță, și calificativul Advanced în testul de protecție malware și de protecție "în lumea reală".

  • Virus Bulletin nu a testat produsele F-Secure în ultimii ani.

F-Secure TOTAL oferă un modul de scut web și un motor antivirus care funcționează foarte bine și sunt foarte eficiente în ceea ce fac. De asemenea, ne place că motorul antivirus este rapid la scanarea după malware. Totuși, nu ne place că antivirusul nu scanează automat unitățile de memorie externe și nici nu există o setare în interfața de utilizare care să schimbe acest comportament.

Caracteristici suplimentare

F-Secure TOTAL include câteva instrumente suplimentare care ți-ar putea fi utile:

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018
  • F-Secure Freedome - un software separat pe care îl descarci și îl instalezi pe calculatorul tău, din contul tău My F-Secure. Este un serviciu VPN oferit de F-Secure și care face parte din abonamentul tău la F-Secure TOTAL, fără costuri suplimentare. F-Secure Freedome este ușor de instalat și funcționează foarte bine. Dacă vrei confidențialitate, protecție în fața hackerilor și securitate atunci când folosești rețele wireless publice, acest instrument îți va oferi tot ce îți trebuie. L-am testat cu ajutorul Speedtest.net și, folosind cele mai apropiate servere din punct de vedere geografic, viteza conexiunii noastre la internet a scăzut de la 270 Mbps la 79 Mbps la download și de la 146 Mbps la 69 Mbps la upload. Viteza conexiuni este afectată evident, dar acesta este un lucru rezonabil atunci când discutăm despre un serviciu VPN. Dacă iei în considerare și faptul că F-Secure Freedome vine cu un plan de date nelimitat, vei înțelege de ce ne place acest produs. Toate companiile care creează produse de securitate ar trebui să facă același lucru pentru produsele lor "complete".

  • Parental Controls (Controale parentale) - îți dau opțiunea de a alege ce saituri web au voie să viziteze copii tăi, filtrează căutările pe care le fac pe motoare de căutare populare precum Google sau Bing și îți dă posibilitatea să setezi limite pentru timpul permis copiilor de a folosi calculatorul sau de a naviga pe internet. Totul se face din contul tău My F-Secure, din orice browser web și este ușor de configurat, așa că dacă vrei ceva simplu, acest instrument poate fi ceea ce cauți.

  • Banking protection (Protecție financiară) - te protejează atunci când vizitezi saituri financiare și când realizezi tranzacții online. Acest instrument funcționează prin blocarea conexiunilor la internet care pot fi nesigure pentru tranzacțiile financiare. Este compatibil cu toate browserele web importante, inclusiv cu Opera.

  • F-Secure Key - este un manager de parole care îți poate stoca toate parolele, codurile PIN, cardurile de credit ș.a.m.d. Este un instrument gratuit pe care trebuie să îl descarci și să îl instalezi separat. Poți să ajungi pe pagina sa web apăsând pe legătura "Get password manager" ("Obține manager de parole") din colțul stânga jos al interfeței de utilizare principale a F-Secure TOTAL. Punctele negative sunt faptul că F-Secure Key te costă în plus dacă vrei să îți sincronizezi parolele pe toate dispozitivele și are extensii disponibile doar pentru Google Chrome și Mozilla Firefox. Este posibil să preferi o alternativă mai bună, precum LastPass.

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

F-Secure TOTAL include câteva instrumente de securitate care cu siguranță pot fi folositoare utilizatorilor lor, precum serviciul VPN F-Secure Freedome sau controalele parentale.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

F-Secure TOTAL este un produs de securitate simplu și, drept urmare, sunt foarte puține lucruri pe care le poți schimba și configura. Singurul lucru pe care ți-l putem recomanda este să planifici o scanare antivirus care să ruleze săptămânal sau la fiecare două săptămâni. Făcând acest lucru vei ajuta la ridicarea nivelului tău de securitate. Poți face acest lucru în "Antivirus -> Settings (Setări) -> Scheduled scanning (Scanare programată)".

F-Secure, Total, Security, Privacy, Antivirus, 2018

Deoarece interfața de utilizare este atât de simplă, având foarte puține opțiuni de personalizare, nu prea ai ce să ajustezi la modul în care funcționează F-Secure TOTAL.

Care este părerea ta despre F-Secure TOTAL?

Dacă ai ajuns la acest punct din review-ul nostru, ne-ai citit opiniile despre F-Secure TOTAL și ai văzut ce rezultate a obținut în testele noastre. Înainte de a închide recenzia, spune-ne ce părere ai despre acest produs antivirus, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Securitate Programe Recenzii Recomandate Sistem și Securitate Windows