Securitate pentru toți - Recenzie McAfee Total Protection

Securitate pentru toți - Recenzie McAfee Total Protection
Rating

McAfee este o firmă de securitate IT susținută de gigantul hardware Intel și, ca urmare, produsele lor de securitate sunt preinstalate pe majoritatea laptopurilor, ultrabook-urilor și a altor dispozitive cu procesoare Intel. Produsul lor de top se numește McAfee Total Protection și promite să te protejeze de diverse amenințări de securitate, de la malware la atacuri de rețea, la saituri web periculoase și la încercări de phishing. În versiunile recente ale produselor lor de securitate, McAfee a îmbunătățit mult interfața de utilizare și alte caracteristici. Am vrut să vedem cât de bun este ultimul lor produs de securitate, așa că l-am folosit și testat timp de câteva zile. Dacă vrei să afli cât de pozitivă a fost această experiență, citește acest review:

Reclamă

La ce este bun McAfee Total Protection?

McAfee Total Protection este o suită de securitate bună la:

  • A te proteja împotriva malware-ului, atâta timp cât nu este extrem de nou (zero-day)
  • A îți proteja calculatorul în timp ce te conectezi la rețele wireless publice
  • A îți securiza experiențele online prin blocarea saiturilor web malițioase înainte să le încarci
  • A fi prietenos cu începătorii și utilizatorii cu cunoștințe mai puține

McAfee Total Protection vs. McAfee LiveSafe

Principalele caracteristici pe care le oferă McAfee Total Protection sunt:

  1. Antivirus
  2. Navigare web sigură
  3. Firewall
  4. Suport gratuit
  5. Manager de parole
  6. Criptare fișiere
  7. Licențiere pe dispozitive variate

McAfee LiveSafe include tot ce are și McAfee Total Protection, dar oferă și 1 GO spațiu de stocare în cloud, pe serverele companiei. De asemenea, tinde să fie ceva mai scump decât Total Protection. În afara cazului în care ai nevoie de spațiul suplimentar de stocare în cloud, noi credem că McAfee Total Protection este o opțiune mai bună decât McAfee LiveSafe. Însă alegerea este a ta.

Pro și contra

McAfee Total Protection are punctele sale bune:

  • După ce ai instalat-o, suita de securitate are un efect negativ foarte mic asupra performanței și vitezei calculatorului tău
  • Firewall-ul face o treabă bună la a te proteja atunci când ești conectat la rețele WiFi publice
  • Modulul de protecție web Net Guard și extensia pentru browser Webadvisor, funcționează bine și te protejează eficient de amenințările online
  • Interfața de utilizare este "nouă și strălucitoare". Arată bine și este ușor de folosit, lucru binevenit având în vedere trecutul
  • Motorul antivirus este destul de rapid la scanarea fișierelor

Din păcate, acest produs are și partea sa de probleme:

  • Motorul antivirus a reușit să identifice și să elimine majoritatea fișierelor malware pe care le-am folosit în teste, dar câteva au rămas neatinse
  • Antivirusul nu scanează unitățile de stocare media externe, nici nu te întreabă dacă vrei acest lucru
  • Nu este inclus niciun serviciu VPN în această suită Total Protection
Notă produs 3/5

Verdict

În comparație cu versiunile sale anterioare, suita de securitate McAfee Total Protection din acest an este mult mai bună decât a fost în trecut. S-a schimbat din unul dintre cele mai proaste produse de securitate pentru care am scris recenzii, într-un produs de securitate decent. Interfața sa de utilizare arată mult mai bine și este mai ușor de utilizat și mult mai prietenoasă cu utilizatorii, în special cu începătorii. Firewall-ul face o treabă excelentă atunci când ești conectat la rețele Wi-Fi publice, protecția web este eficientă, motorul antivirus este mult mai rapid la scanare față de trecut, iar consumul de resurse de sistem a scăzut. Totuși, McAfee Total Protection pare să aibă probleme în a identifica fișierele malware foarte noi și modul în care abordează unitățile de stocare externe nu este cel mai fericit. Per total, ultima versiune de McAfee Total Protection este o suită de securitate care merită încercată, dacă ești începător sau nu lucrezi într-un mediu riscant unde ești expus la foarte multe amenințări malware.

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține o versiune de evaluare de McAfee Total Protection pe calculatorul tău cu Windows, trebuie doar să descarci un fișier executabil numit mcafee_trial_setup_[niște_numere]_key.exe. Are o dimensiune mică de 5,01 MO, dar în timpul procesului de instalare, mai descarci încă 534 MO de date de pe serverele McAfee. Este destul de mult, așa că ține minte acest lucru dacă folosești o conexiune de internet cu trafic limitat.

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

Partea bună este că singura informație personală pe care trebuie să o oferi pentru a activa versiunea de evaluare pe calculatorul tău, este o adresă validă de email.

Când am lansat fișierul de instalare, expertul de instalare a verificat dacă PC-ul nostru de test este compatibil cu McAfee Total Protection. Procesul de instalare a continuat fără probleme, iar în câteva minute suita de securitate și-a încărcat interfața de utilizare și a fost gata de lucru, fără a fi necesară repornirea calculatorului.

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

Merită menționat că McAfee Total Protection nu te întreabă nimic în timpul instalării. Nu poți să alegi ce module de protecție vrei și nu poți nici să alegi unde vrei să instalezi suita pe calculatorul tău.

McAfee Total Protection este ușor de instalat, expertul de instalare fiind simplu și direct. Faptul că nu îți solicită informații personale este un plus pentru o primă impresie pozitivă.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

La câteva minute după instalarea sa, McAfee Total Protection își actualizează baza de date cu semnături de viruși. Totuși, un lucru puțin ciudat este faptul că suita de securitate îți cere să închizi interfața de utilizare atunci când își realizează prima actualizare. Și apoi trebuie să îți repornești calculatorul, lucru care pare nenecesar.

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

McAfee Total Protection dezactivează automat Windows Firewall și Windows Defender, acesta fiind un lucru bun deoarece înseamnă că nu vei întâlni conflicte neașteptate sau încetiniri ale calculatorului din cauza utilizării simultane a două produse de securitate similare.

McAfee se descurcă bine și în ceea ce privește integrarea sa cu caracteristicile de rețelistică din Windows. Noi nu am avut probleme la crearea sau asocierea la un grup de domiciliu local, la accesarea fișierelor și folderelor partajate în rețea sau la redarea de fișiere media în rețeaua locală. De asemenea, nu am avut probleme la utilizarea aplicațiilor Windows universale.

Am observat că modulul firewall de la McAfee detectează locația de rețea pe care o setezi în Windows și își ajustează profilul de securitate corespunzător. Dacă setezi locația de rețea să fie publică în Windows, la fel face și McAfee Total Protection. Dacă o setezi să fie privată, firewall-ul se ajustează din nou. Ne place acest comportament.

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

McAfee Total Protection își folosește motorul Net Guard pentru a scana traficul de internet și pentru a te proteja de saiturile web malițioase și de amenințările online. Deși primești o notificare pe desktop de la antivirus atunci când te întâlnești cu o resursă online periculoasă, nu afișează un mesaj ușor de înțeles în browser-ul web, atunci când identifică o amenințare.

Browser-ul web îți spune doar că nu poate să încarce acel sait web. Totuși, dacă preferi să ai o experiență de utilizare în browser mai plăcută, poți să instalezi extensia Web Advisor. Din păcate, această extensie este disponibilă doar pentru Google Chrome, Mozilla Firefox și vechiul Internet Explorer. Microsoft Edge și Opera nu sunt suportate.

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

De asemenea, am vrut să vedem dacă McAfee Total Protection are un efect negativ asupra vitezei și performanței generale a calculatorului nostru. Așa că am început prin a verifica memoria RAM de care are nevoie pentru a își păstra toate procesele în funcțiune. Am descoperit că foarte rar trece peste limita de 150 de MO pe laptopul nostru de teste.

Apoi, am verificat dacă timpul de pornire al calculatorului nostru de test a crescut după ce am instalat McAfee Total Protection pe el. BootRacer nu a măsurat nicio diferență semnificativă la timpul mediu necesar pentru pornire.

Reclamă

Suita de securitate nu afectează viteza internetului sau a rețelei locale. Testele pe care le-am rulat cu Speedtest.net și LAN Speed test au avut ca rezultat aceleași viteze medii înainte și după instalarea suitei de securitate.

McAfee Total Protection este o suită de securitate care se integrează bine cu Windows și cu caracteristicile sale de rețelistică. Apreciem faptul că modulul firewall își ajustează automat nivelul de protecție în funcție de profilul de rețea pe care îl setezi în Windows. De asemenea, ne place faptul că are cerințe foarte mici din punct de vedere al resurselor de sistem și că nu încetinește viteza conexiunii la rețea.

Ușurința de utilizare și configurare

Interfața de utilizare oferită de McAfee Total Protection pornește cu o fereastră de comandă care arată mult mai bine decât orice interfață de utilizare pe care am mai văzut-o vreodată în trecut la vreun produs McAfee. Este o interfață simplă, cu culori calme de bleu și gri.

Fila Home (Acasă), pe care o întâlnești atunci când deschizi McAfee Total Protection, îți arată dacă PC-ul tău este sigur sau nu, precum și alte informații precum dispozitivele care sunt protejate de suita de securitate, opțiuni pentru rularea de scanări de securitate, rapoarte de securitate și legături pentru activarea sau configurarea de caracteristici diverse ale suitei.

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

Interfața de utilizare este împărțită în cinci file diferite: Home (Acasă), PC Security (Securitate PC), Identity (Identitate), Privacy (Confidențialitate), și Account (Cont). Fiecare dintre aceste file îți dă acces la caracteristici, opțiuni și controale care fac parte din categoria respectivă. De exemplu, fila PC Security (Securitate PC) îți dă voie să accesezi motorul Real-Time Scanning (Scanare în timp real), Firewall-ul, setările pentru Automatic updates (Actualizări automate) și Scheduled scans (Scanări programate).

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

Pe aceeași notă, fila Identity (Identitate) îți dă acces la modulul Anti-Spam și la extensiile McAfee WebAdvisor, fila Privacy (Confidențialitate) îți permite să configurezi controalele parentale, iar fila Account (Cont) îți arată informații despre abonamentul tău, dar îți dă acces și la opțiunile de suport disponibile.

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

Poți să accesezi setările fiecărui modul și fiecărei caracteristici în zona sa dedicată din interfața de utilizare, precum și folosind meniul de Settings (Setări) din colțul dreapta-sus al ferestrei. Aceasta este probabil varianta mai rapidă de a ajunge la opțiunile de configurare.

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

Un alt lucru bun la interfața de utilizare este sistemul de notificare: în colțul din dreapta sus al ferestrei, se află o iconiță mică sub formă de clopoțel, care îți arată numărul de notificări din McAfee. Apasă pe ea și poți vedea toate notificările pe care le-ai primit.

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a înțelege ce fac anumite caracteristici, module sau setări, McAfee total Protection este destul de prietenos cu tine. Interfața de utilizare este plină de mici sfaturi și informații ce îi descriu instrumentele și, când te joci cu setările, poți să folosești legăturile Learn more (Află mai multe) pentru a merge online și a vedea ce fac ele, pe saitul de suport al Mcafee. De asemenea, dacă vrei un ghid rapid al interfeței, apasă pe iconița în formă de bec din colțul dreapta sus.

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

Tot din punct de vedere al opțiunilor de ajutor, McAfee total Protection oferă documentație online, răspunsuri la întrebări frecvente, o bază de date cu informații și acces la forumurile comunității, precum și chat live și opțiuni de suport prin telefon. Poți să le accesezi pe toate din fila Account (Cont), apăsând pe butonul Help (Ajutor).

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

Din punct de vedere al jurnalelor și istoricului, McAfee Total Protection include jurnale detaliate care îți oferă informații cu amănuntul despre ce s-a întâmplat pe calculatorul tău, precum și unele rapoarte mai vizuale.

McAfee, Total Protection, LiveSafe
McAfee, Total Protection, LiveSafe

Cât timp am testat McAfee Total Protection, l-am văzut afișând alerte despre fișiere infectate cu malware, dar nu am văzut niciun fel de notificări legate de firewall.

McAfee Total Protection este un produs de securitate care oferă o interfață de utilizare simplă, prietenoasă și frumoasă. Se pare că McAfee a angajat, în sfârșit, o echipă de designeri pentru UX (user experience). După mulți ani de interfețe de utilizare slabe, de această dată au reușit să creeze ceva demn de un produs antivirus modern.

Citește pagina următoare a acestui review și vei afla cât de eficient este McAfee Total Protection în a îți proteja calculatorul de atacurile din rețea și de malware. De asemenea, vei vedea ce caracteristici suplimentare sunt incluse în această suită de securitate și poți vedea ce recomandări avem pentru setările pe care ar trebui să le ajustezi.

Descoperă: Securitate Programe Recenzii Sistem și Securitate Windows