Securitate pentru toți - Recenzie McAfee Total Protection

Rating:
2 out of 5 stars

McAfee este o firmă de securitate IT cumpărată de gigantul hardware Intel și, ca urmare, produsele lor de securitate sunt printre cele mai folosite din întreaga lume. Produsul lor de top se numește McAfee Total Protection și promite să te protejeze de diverse amenințări de securitate, de la malware la atacuri de rețea, la saituri web periculoase și la încercări de phishing. Am vrut să vedem cât de bun este ultimul produs de securitate al McAfee, așa că l-am folosit și testat timp de câteva zile. Dacă vrei să știi părerea noastră despre punctele forte și slăbiciunile McAfee, citește acest review:

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține o versiune de evaluare a McAfee Total Protection pe calculatorul tău cu Windows, trebuie mai întâi să îți creezi un cont online. Partea bună este că singura informație personală care îți este cerută este adresa ta de email. Apoi, vei descărca un fișier executabil numit Setup_serial_[niște_caractere_aleatorii]_key.exe. Are o dimensiune de 33.1 MO, dar în timpul procesului de instalare vei descărca încă 127 MO de date de pe serverele McAfee.

Când am lansat fișierul executabil, expertul de instalare a verificat dacă PC-ul nostru de teste este compatibil cu McAfee Total Protection. Apoi, a descărcat datele necesare pentru instalarea suitei de securitate. Aici a început partea urâtă a experienței noastre: instalarea s-a blocat la 63% și calculatorul a devenit atât de lent încât era imposibil să îl folosești. A durat aproape o oră până când instalarea a fost terminată, un timp foarte lung. Pentru comparație, Windows 10 se instalează în maxim jumătate de oră, pe același calculator.

Merită menționat faptul că McAfee Total Protection nu te întreabă absolut nimic în timpul instalării sale. Nu poți să alegi ce module de protecție vrei și nu poți să alegi nici măcar unde se instalează suita pe calculator.

Când este terminată instalarea, McAfee Total Protection își încarcă interfața de utilizare. Calculatorul nostru încă se mișca greu, așa că am decis să îl repornim. După aceea, totul a funcționat mai bine. Nu știm de ce McAfee Total Protection a avut acest efect negativ asupra performanței calculatorului nostru, dar cu siguranță nu a fost un început bun.

McAfee Total Protection este relativ ușor de instalat, deoarece expertul de instalare este foarte simplu și direct. Totuși, el ne-a blocat calculatorul când a făcut instalarea, așa că cel puțin până acum, nu putem spune că ne place acest produs de securitate.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Wndows universale

Imediat după instalarea sa, McAfee Total Protection își actualizează baza de date cu semnături de viruși. De asemenea, dezactivează automat Windows Firewall și Windows Defender , acesta fiind un lucru bun deoarece înseamnă că nu te vei întâlni cu conflicte neașteptate sau cu încetiniri ale calculatorului datorate utilizării simultane a două produse de securitate similare.

Suita de securitate se descurcă bine și în ceea ce privește integrarea sa cu caracteristicile de rețelistică din Windows. Noi nu am avut probleme la crearea sau asocierea la un grup de domiciliu local, la accesarea fișierelor și folderelor partajate în rețea sau la redarea de fișiere media în rețeaua locală. De asemenea, nu am avut probleme la utilizarea aplicațiilor Windows universale.

Am observat că modulul firewall de la McAfee detectează locația de rețea pe care o setezi în Windows și își ajustează profilul de securitate corespunzător. Dacă setezi locația de rețea să fie publică în Windows, la fel face și McAfee Total Protection , iar dacă o setezi să fie privată, firewall-ul se ajustează din nou. Acest lucru este un exemplu de comportament simplu făcut bine.

Securitatea online pe care o primești de la McAfee Total Protection este oferită prin intermediul unei extensii de browser web numită WebAdvisor , disponibilă doar pentru Internet Explorer 9 sau mai nou, Chrome și Firefox. Dacă folosești alt browser web, nu vei primi niciun fel de protecție când navighezi pe internet.

De asemenea, am vrut să vedem dacă McAfee Total Protection are un efect negativ asupra vitezei și performanței generale a calculatorului nostru. Așa că am început prin a verifica memoria RAM de care are nevoie pentru a își păstra toate procesele în funcțiune. Am descoperit că foarte rar trece peste limita de 230 de MO pe laptopul nostru de teste.

Apoi, am verificat dacă timpul de pornire al calculatorului nostru de test a crescut după ce am instalat McAfee Total Protection pe el. BootRacer nu a măsurat nicio diferență semnificativă la timpul mediu necesar pentru pornire. Și, în final, am rulat și testele mai complexe Home accelerated oferite de PCMark 8. Scorurile pe care le-am înregistrat au fost aproape aceleași înainte și după instalarea McAfee.

McAfee Total Protection este o suită de securitate care se integrează bine cu Windows și cu caracteristicile sale de rețelistică. Apreciem faptul că modulul firewall își ajustează automat nivelul de protecție în funcție de profilul de rețea pe care îl setezi în Windows, și ne place faptul că are cerințe foarte mici din punct de vedere al resurselor. Totuși, pentru noi este un foarte mare ”nu” faptul că McAfee Total Protection își protejează utilizatorii doar dacă ei folosesc Google Chrome, Mozilla Firefox sau vechiul Internet Explorer. Niciun alt browser web nu este protejat.

Ușurința de utilizare și configurare

Interfața de utilizare oferită de McAfee Total Protection pornește de la un ecran de ”acasă” care îți arată care este starea de securitate a calculatorului tău, precum și starea de funcționare pentru câteva nivele de protecție esențiale. Dacă totul este în regulă, vei vedea doar nuanțe de verde peste tot, iar dacă ceva este în neregulă vei vedea culoarea roșu. Din păcate, dacă te vei uita la interfață în ansamblul ei, vei vedea că seamănă oarecum cu… monstrul lui Frankenstein. Multe dintre elementele vizuale arată parcă ar fi fost cusute în grabă la corpul principal al interfeței de utilizare. Într-un fel, aceste butoane rotunjite împreună cu design-ul plat al unelor secțiuni ne aduc aminte de Windows XP și de Windows 10 în același timp.

Ca să fie și mai rău, interfața de utilizare este și redundantă. De exemplu, în imaginea de mai sus, dacă apeși pe Virus and Spyware Protection (Protecție virus și spyware) , vei ajunge la caracteristicile, acțiunile și setările respective. Iată cum arată ele:

Dar, dacă apeși pe butonul Manage security (Administrare securitate) din interfața principală, vei ajunge la o secțiune nouă, numită Home (Acasă) în care vei găsi un alt punct de intrare către aceeași secțiune Virus and Spyware Protection (Protecție virus și spyware). Apeși pe ea și ajungi în același loc ca mai sus. Parcă cineva s-a gândit că este mai bine să faci mai mulți pași în loc de mai puțini. Aceasta este o abordare bună dacă vrei să te duci să alergi la un maraton, nu dacă vrei să rulezi o scanare antivirus.

Stai, doar nu credeai că s-a terminat? Așa… mergi mai departe, “undeva departe” cum ziceau băieții de la Holograf și vei afla că McAfee Total Protection încă mai folosește legături text în loc de dale, comutatoare sau orice alt fel de butoane mari pe care le-ai putea apăsa ușor pe un ecran tactil. Acum avem foarte multe dispozitive hibride cu Windows și McAfee ignoră acest aspect.

Din punct de vedere al ajutorului, McAfee Total Protection îți oferă documentație online, o secțiune de întrebări frecvente, acces la forumurile comunității, precum și chat live și suport prin telefon.

Cât despre jurnale și istoric, McAfee Total Protection include unele opțiuni pentru a vedea ce s-a întâmplat pe calculatorul tău. Vei găsi jurnale text și câteva rapoarte vizuale. Totuși, noi nu am putut să găsim jurnale cu informații detaliate. Dacă ești un utilizator experimentat, s-ar putea să nu îți placă acest lucru.

Cât timp am folosit McAfee Total Protection , noi l-am văzut afișând alerte doar despre fișierele infectate cu malware, însă nu am văzut niciun fel de notificări legate de firewall.

McAfee Total Protection este un produs de securitate cu o interfață de utilizare slabă, cu un design neinspirat și multe redundanțe. Credem că McAfee ar trebui să angajeze o echipă de designeri cu experiență.

Citește pagina următoare a acestui review și vei afla cât de eficient este McAfee Total Protection în a îți proteja calculatorul de atacurile din rețea și de malware. De asemenea, vei vedea care este verdictul nostru final pentru acest produs antivirus.