Top 13 caracteristici care ne plac la Windows 10

Windows 10 se spune că ar fi cel mai bun Windows de până acum, iar asta înseamnă că trebuie să se ridice la înălţimea multor aşteptări. Din fericire, Windows 10 aduce cu sine multe caracteristici şi opţiuni noi foarte interesante: începând cu Meniul Start care are un design nou, continuând cu o experienţă desktop mai bună și ajungând la Cortana (un asistent digital personal) ori Microsoft Edge (cel mai modern browser web creat de Microsoft în ultimii ani). În acest articol vom trece în revistă cele mai importante noi caracteristici pe care le vei găsi în Windows 10. Să începem:

1. Meniul Start a revenit și este foarte tare

Până la Windows 8, utilizatorii se obişnuiseră cu Meniul Start, acesta fiind prezent în toate sistemele de operare anterioare ale Microsoft. Apoi el a dispărut, fiind înlocuit de ecranul Start. Utilizatorii au început să se plângă de această schimbare aşa că, odată cu lansarea Windows 10, Microsoft i-a ascultat şi a creat un nou Meniu Start, care combină ce era mai bun în vechiul Meniu Start cu ce era mai bun în ecranul Start. Noul Meniu Start oferă liste cu toate aplicaţiile pe care le-ai instalat, scurtături către programele recent instalate sau utilizate frecvent, precum şi o secţiune separată în care poţi să fixezi dale pentru aplicațiile Windows universale, precum și scurtături pentru programe tradiționale de desktop. Microsoft a reuşit să ia ce era mai bun din ambele experienţe şi a creat cel mai eficient Meniu Start pe care l-am văzut până acum.

2. Cortana este asistentul tău digital inteligent

Cortana s-ar putea să fie chiar cea mai interesantă caracteristică nouă din Windows 10. Cortana este un program complex creat să funcţioneze ca asistentul tău digital personal. Ea este capabilă să înţeleagă şi să vorbească mai multe limbi, aşa că va schimba cu siguranţă modul în care interacţionăm cu dispozitivele noastre, transformând interacţiunea om-maşină în ceva mult mai uman şi natural. Cortana poate să înţeleagă şi să execute diverse lucruri, precum lansarea de aplicaţii, scriere de notiţe ori setarea de mementouri. De asemenea, îţi poate spune cum va fi vremea sau ultimele ştiri şi poate chiar să stea, pur şi simplu, de vorbă cu tine. Singurul dezavantaj este că, cel puțin deocamdată, nu poate face asta în limba română.

3. Microsoft Edge este o îmbunătățire majoră față de Internet Explorer

Edge este noul browser web implicit din Windows 10. El este creat să îl înlocuiască pe bătrânul Internet Explorer şi foloseşte un motor de randare complet nou. Edge este un browser web mult mai rapid decât Internet Explorer şi chiar şi decât majoritatea celorlalte navigatoare web. În plus, oferă suport pentru toate standardele şi tehnologiile web noi. De asemenea, îl poţi folosi şi pentru a face notiţe direct pe paginile web. Adaugă şi faptul că este integrat cu Cortana şi îţi poate oferi informaţii şi căutări personalizate. În plus, de la Anniversary Update pentru Windows 10, el oferă suport şi pentru extensii, la fel ca Firefox, Google Chrome sau Opera. Luând în considerare toate aceste lucruri, sperăm că vei fi de acord cu noi când spunem că merită măcar să îl încerci şi să îl foloseşti cel puţin ca browser secundar, dacă nu chiar ca browser principal.

4. Devino un expert în productivitate cu desktop-urile virtuale multiple

Windows 10 este prima versiune de Windows care introduce opţiunea de desktop-uri virtuale. Asta înseamnă că poţi să creezi şi să foloseşti mai multe desktop-uri pe dispozitivul tău. Este o opţiune care îți va creşte cu siguranţă productivitatea, prin faptul că îţi permite să îţi organizezi munca şi aplicaţiile mult mai uşor.

5. Fixează-ți ferestrele cum vrei tu

Prima dată când am văzut opţiunea snap (fixare) a fost în Windows 7. Microsoft nu a uitat despre această mică dar incredibil de utilă caracteristică şi, în Windows 10, au îmbunătăţit-o destul de mult. Este unul dintre acele exemple despre cum un lucru mic poate să însemne foarte mult: cu doar câteva gesturi poţi să îţi organizezi foarte rapid şi uşor toate aplicaţiile şi ferestrele pe care le ai deschise pe desktop. Oricine a încercat această nouă caracteristică îţi poate spune cât de mult te ajută să fii mai productiv pe desktop-ul tău.

6. Aplicaţiile universale sunt noul trend

Microsoft şi-a menţionat intenţia de a crea aplicaţii universale de destul de multă vreme. Cu Windows 10, acestea au devenit realitate: dezvoltatorii pot scrie aplicaţii care să funcţioneze pe orice tip de dispozitiv cu Windows 10, fie că este vorba de un PC, un laptop, o tabletă, un smartphone sau chiar şi o consolă Xbox One. Asta înseamnă că nu mai trebuie să scrie versiuni diferite ale aceleiaşi aplicaţii pentru fiecare tip de dispozitiv, deoarece unica aplicaţie pe care o dezvoltă se va scala pe orice tip de ecran, de la cele mai mici până la cele mai mari. Poate că nu ţi se va părea interesantă această nouă caracteristică dar, foarte pe scurt, ea înseamnă mai puţină muncă pentru dezvoltatori şi mult mai multe aplicaţii pentru utilizatori. Microsoft a creat destul de multe aplicaţii universale care sunt deja disponibile utilizatorilor de Windows 10. Ca să menţionăm doar câteva, poţi folosi Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile, Outlook Mail, Calendar sau OneNote pe oricare dintre dispozitivele tale cu Windows 10. Mai mult, aceste aplicaţii universale de la Microsoft sunt toate gratuite şi se sincronizează pe toate dispozitivele tale.

7. Continuum peste tot: pe mobil și pe desktop

S-au spus foarte multe despre Continuum. Această caracteristică este ceva la care mulţi au visat şi, odată cu Windows 10, Microsoft a făcut-o realitate. Continuum înseamnă că poţi să modifici instantaneu modul în care Windows 10 arată şi funcţionează, în funcţie de dispozitivul pe care îl foloseşti şi modul în care îl foloseşti. În termenii Windows 10, Continuum este numit Tablet Mode (Mod Tabletă) şi funcţionează astfel: să zicem că, de exemplu, ai un dispozitiv hibrid şi, la un moment dat, vrei să îi laşi tastatura pe birou şi să pleci cu componenta de tabletă a dispozitivului.

Windows 10 detectează automat această schimbare şi comută la Modul Tabletă, adică va elimina bara de activităţi normală, va transforma Meniul Start într-un ecran Start ş.a.m.d. De asemenea, aplicaţiile vor fi deschise acum pe tot ecranul. Toate astea doar pentru a face mai uşoară interacţiunea ta cu dispozitivul. Reţine că am menţionat doar un exemplu. Continuum funcţionează la fel în multe alte situaţii, ca de exemplu atunci când conectezi un ecran şi o tastatură la smartphone-ul tău cu Windows 10.

Poți afla mai multe despre cum funcționează Continuum pe smartphone-uri cu Windows 10 Mobile, în acest articol.

8. Controlează totul din Centrul de acţiune

Orice utilizator de smartphone ştie ce şi cât de utile sunt notificările şi acţiunile rapide. Microsoft aduce aceste caracteristici pe toate dispozitivele cu Windows 10. Notificările tale sunt aşezate împreună în noul Centru de acţiune, care glisează din partea dreaptă a ecranului. Notificările te ţin la curent cu tot ce se întâmplă pe dispozitivul tău, în timp ce acţiunile rapide te ajută să deschizi uşor şi rapid tot felul de caracteristici precum Modul Tabletă, Wi-Fi, VPN ş.a.m.d.

9. Configurarea setărilor se face foarte rapid în noua aplicație Settings (Setări)

Microsoft a creat un nou loc pentru controlul şi setările dispozitivului tău cu Windows 10. Este numit Settings (Setări) şi, în viitor, probabil că va înlocui complet vechiul Panou de control. Principalul avantaj al noii aplicaţii Settings (Setări) este că este uşor de folosit atât pe un ecran tactil, cât și folosind un maus şi o tastatură. Nu contează ce fel de dispozitiv ai, fie că este un PC clasic, o tabletă sau un smartphone.

10. Devino un gamer mai bun cu noua aplicație Xbox

Windows 10 vine cu aplicaţia universală Xbox preinstalată. Aplicaţia se conectează la consola ta Xbox One, permiţându-ţi să aduci jocurile pe PC-ul tău, să accesezi listele tale de prieteni, mesajele, să înregistrezi, editezi, partajezi sau să redai în stream jocurile pe care le joci. Dacă eşti gamer, cu siguranţă îţi vor plăcea foarte mult aceste noi opţiuni.

11. Explorează mai mult, cu noile hărți offline

Windows 10 vine cu o nouă aplicaţie de hărţi care îţi permite să descarci, să salvezi şi să foloseşti hărţi offline atunci când nu ești conectat la internet. Este o caracteristică ce şi-a dovedit deja valoarea pe smartphone-uri. Orice utilizator care foloseşte o conexiune de internet cu trafic limitat va fi foarte fericit să afle că există această opţiune. Mai mult, hărţile Bing sunt chiar bune şi acoperă majoritatea ţărilor din Europa, America, Australia, Africa şi o mare parte din Asia.

12. Spune-i Hello lui Windows!

Microsoft ne-a promis că, la un moment dat, nu vom mai avea nevoie de o parolă sau de un cod PIN pentru a ne conecta la dispozitivele noastre Windows. Windows 10 deja poate face acest lucru cu ajutorul noii sale caracteristici Windows Hello. Hello îţi foloseşte faţa, irisul sau amprenta drept metode de autentificare biometrică în Windows. Singurul neajuns, dacă îl putem considera astfel, este faptul că ai nevoie de hardware specializat pentru ca Windows Hello să funcţioneze pe dispozitivul tău.

13. Schimbă-ți perspectiva asupra PC-ului tău de gaming, cu ajutorul lui DirectX12

DirectX 12 este cel mai nou API de grafică dezvoltat de Microsoft și este disponibil doar în Windows 10. Vine cu o serie de caracteristici foarte interesante precum accesul direct la componentele hardware din PC-ul tău, în special la placa ta grafică. Jocurile noi care folosesc DirectX12 sunt acum capabile să împartă eficient calculele între plăcile video și nucleele procesorului. Pe scurt, Windows 10 face ca jocurile noi să ruleze mai rapid și mai bine decât ar putea sistemele de operare Windows mai vechi.

Concluzie

Acestea sunt câteva dintre cele mai importante noi caracteristici aduse de Microsoft în Windows 10. Înainte de a închide acest articol, nu azita să ne spui ce părere ai despre Windows 10. Este un sistem de operare bun? Ce crezi despre el? Ce ai vrea să fie îmbunătăţit de Microsoft în viitoarele actualizări?