12 lucruri mici pe care Windows 10 le face mai bine decât versiunile mai vechi de Windows

12 lucruri mici pe care Windows 10 le face mai bine decât versiunile mai vechi de Windows

Au trecut destul de mulți ani de când a fost lansat Windows 10, în 2015, și multe lucruri s-au schimbat de atunci. Deși cel mai popular sistem de operare din lume a primit multe îmbunătățiri importante, există și câteva lucruri mai mici care fac din Windows 10 o alegere mai bună decât vechiul Windows 7 sau Windows 8.1. Iată îmbunătățirile care ne plac cel mai mult:

Reclamă

NOTĂ: Acest ghid se concentrează pe lucrurile mici, care fac din Windows 10 un sistem de operare mai bun decât Windows 7 sau Windows 8.1. Mai sunt și alte îmbunătățiri, mai semnificative, despre care discutăm în articolul nostru cu cele mai bune lucruri din Windows 10. Pe de altă parte, există și lucruri care nu ne plac și caracteristici din Windows 7 care nu se mai găsesc în Windows 10.

1. Meniul Start poate fi redimensionat

Spre deosebire de vechiul Meniu Start din Windows 7 și Ecran Start din Windows 8.1, Meniul Start din Windows 10 poate fi redimensionat după cum îți dorești. Este o schimbare mică dar, cu siguranță, apreciată de mulți utilizatori. Prin redimensionarea Meniului Start poți să faci spațiu pentru mai multe linii cu aplicații și dale, sau îl poți micșora astfel încât să nu rămână spațiu neutilizat.

Meniul Start din Windows 10 poate fi redimensionat

Meniul Start din Windows 10 poate fi redimensionat

2. Pictogramele aplicațiilor deschise din bara de activități sunt subliniate

Această schimbare este o modificare subtilă, ce îmbunătățește utilizarea sistemului de operare. Până la Windows 10, pentru fiecare program sau aplicație deschisă, aveam pe bara de activități niște butoane mari, ce nu arătau tocmai extraordinar. În Windows 10, pictogramele de pe bara de activități folosite pentru aplicațiile deschise sunt mult mai subtile și orice aplicație deschisă este subliniată folosind culoarea de accent. Din punctul nostru de vedere, arată mai elegant așa.

Pictogramele aplicațiilor deschise de pe bara de activități sunt subliniate

Pictogramele aplicațiilor deschise de pe bara de activități sunt subliniate

3. Există un meniu nou, ascuns pe desktop, numit WinX

Sunt mulți aceia care s-au plâns de Ecranul Start din Windows 8, și la fel de mulți cărora nu le place nici Meniul Start din Windows 10. O mare parte din acești utilizatori și-au dorit un Meniu Start care să ofere acces rapid la aplicațiile, caracteristicile și instrumentele cele mai comune. Vestea bună este că Windows 10 include un meniu nou pe desktop, special pentru acest lucru. Îl poți deschide cu un clic dreapta pe butonul Windows din colțul stânga jos al ecranului sau apăsând simultan pe tastele Win + X. Apoi, apare meniul WinX, cu scurtături la tot felul de lucruri utile, precum Aplicații și caracteristici, Explorer, Căutare, Executare, Setări, Manager de activități sau Manager de dispozitive.

Există un meniu nou, ascuns pe desktop, numit WinX

Există un meniu nou, ascuns pe desktop, numit WinX

4. Secțiunea Acces rapid din File Explorer

Atât Windows Explorer din Windows 7, cât și File Explorer din Windows 8.1 includ o secțiune de Preferințe, unde poți să pui scurtături către foldere, unități de stocare ș.a.m.d. În Windows 10, secțiunea Acces rapid, ce înlocuiește secțiunea Preferințe, este mult mai flexibilă și configurabilă.

Secțiunea Acces rapid din File Explorer

Secțiunea Acces rapid din File Explorer

Poți să o setezi ca folder de pornire în File Explorer și o poți configura să afișeze o listă cu folderele frecvent utilizate și fișierele recent deschise.

Reclamă

5. Locația de pornire a File Explorer poate fi configurată

În Windows 10, Microsoft a adăugat o opțiune subtilă, dar utilă, pentru File Explorer: îl poți face să pornească automat în Acces rapid sau în Acest PC. Este o îmbunătățire mică, dar folositoare, ce te va ajuta să fii mai productiv atunci când folosești managerul de fișiere standard din Windows 10.

Locația de pornire a File Explorer poate fi configurată

Locația de pornire a File Explorer poate fi configurată

6. Aplicația Telefonul dvs.

Telefonul dvs. este o aplicație interesantă, ce își dorește să te ajute să îți conectezi rapid orice tip de smartphone la calculatorul cu Windows 10. Printre alte lucruri, dacă îți conectezi un telefon cu Android, Telefonul dvs îți oferă posibilitatea de a vedea fotografiile de pe smartphone, de a face apeluri telefonice, precum și de a îți verifica notificările și mesajele SMS direct de pe PC-ul tău cu Windows 10.

Aplicația Telefonul dvs.

Aplicația Telefonul dvs.

Din experiența noastră, îți putem spune că funcționează destul de bine cu smartphone-urile cu Android, dar funcționalitatea sa este foarte limitată pentru iPhone-uri. Cu un astfel de telefon, nu poți decât să trimiți pagini web de pe iPhone-ul tău pe PC-ul cu Windows 10.

7. Clipboardul este mult mai avansat și mai util

Începând cu October 2018 Update, Windows 10 a primit un nou clipboard, mult mai util decât cel din Windows 7 sau Windows 8.1. Noul clipboard nu doar că îți permite să îi vezi conținutul foarte ușor, ci te lasă și să lipești conținut mai vechi pe care l-ai salvat în el, să fixezi elemente și să ștergi conținut din el. Poate inclusiv să se sincronizeze pe toate calculatoarele și dispozitivele tale cu Windows 10.

Clipboardul este mult mai avansat și mai util

Clipboardul este mult mai avansat și mai util

8. Microsoft Defender Antivirus include protecție bazată pe cloud

Microsoft Defender Antivirus include abilitatea de a folosi protecție bazată pe cloud. Dacă este activată, această facilitate îți oferă protecție mai bună și mai rapidă în fața amenințărilor malware. Îți recomandă să permiți Windows 10 să trimită informații către Microsoft despre problemele depistate de Microsoft Defender Antivirus. Dacă faci acest lucru, compania poate reacționa mai rapid la probleme prin crearea de noi definiții antimalware.

Microsoft Defender Antivirus include protecție bazată pe cloud

Microsoft Defender Antivirus include protecție bazată pe cloud

9. Actualizările Windows pot fi descărcate din rețeaua locală sau de pe internet

În mod tradițional, actualizările Windows au fost descărcate numai de pe serverele Microsoft. Însă, în Windows 10, Microsoft a îmbrățișat tehnologiile peer-to-peer.

Reclamă

Drept urmare, spre deosebire de Windows 7 sau 8.1, dispozitivele cu Windows 10 pot descărca actualizări atât de pe alte calculatoare conectate la rețeaua locală, cât și de pe alte PC-uri de pe internet.

Actualizările Windows pot fi descărcate din rețeaua locală sau de pe internet

Actualizările Windows pot fi descărcate din rețeaua locală sau de pe internet

10. Stocare inteligentă îți curăță automat unitățile de stocare

O altă caracteristică mică, pe care o poți trece cu vederea ușor în Windows 10, dar care îl face mai bun decât Windows 7 sau 8.1, este Stocarea inteligentă. Deoarece poate să curețe automat fișierele temporare și inutile de pe unitatea de stocare de sistem, Stocare inteligentă este utilă mai ales dacă nu ai mult spațiu liber pe PC. Datorită ei, nu mai trebuie să te chinui să ștergi manual fișiere sau să dezinstalezi aplicații pentru a face loc altora.

Stocare inteligentă îți curăță automat unitățile de stocare

Stocare inteligentă îți curăță automat unitățile de stocare

11. Setările de confidențialitate sunt detaliate

Microsoft ia foarte în serios confidențialitatea ta și, în Windows 10, au inclus o mulțime de setări. Poți seta permisiuni pentru ca aplicațiile tale să poată sau nu să îți acceseze locația, camera, microfonul, contactele, calendarul, mesajele, dispozitivele radio ș.a.m.d. Toate acestea sunt împărțite în categorii separate și fiecare dintre ele listează fiecare aplicație care poate controla sau accesa una dintre aceste caracteristici.

Setările de confidențialitate sunt detaliate

Setările de confidențialitate sunt detaliate

12. Economisire baterie

Ori de câte ori nivelul bateriei este prea scăzut, funcția Economisire baterie este activată automat. Această caracteristică modifică setări precum luminozitatea ecranului, dezactivează aplicațiile din fundal și altele, totul pentru a prelungi viața bateriei pe laptopul sau tableta ta cu Windows 10.

Economisire baterie în Windows 10

Economisire baterie în Windows 10

Ce alte lucruri mici îți plac în Windows 10 vs. Windows 7 vs. Windows 8.1?

Windows 10 nu se laudă doar cu caracteristici și schimbări majore față de versiunile mai vechi de Windows, ci și cu multe îmbunătățiri mai mici și mai puțin evidente. Sperăm că ți-a plăcut lista noastră de facilități mai puțin cunoscute din Windows 10 și, dacă mai știi și altele, nu ezita să ne spui în secțiunea de comentarii de mai jos. Care este îmbunătățirea minoră care îți place cel mai mult în Windows 10?

Descoperă: Productivitate Blog Programe Recomandate Windows