Prețul Windows 10: Ce licență să cumpăr și de unde? Să aleg Windows 10 Home, Pro sau OEM?

Ești interesat(ă) de Windows 10 și vrei să știi la ce preț îl cumperi și unde este mai ieftin. Îl mai poți obține gratis? Da, dar doar dacă îl cumperi preinstalat pe un calculator nou. Altfel, trebuie să achiziționezi o licență separată. De unde să-l cumperi și ce ediție de Windows 10 este o alegere potrivită pentru tine? Răspunsurile la aceste întrebări nu sunt evidente și ai nevoie de puțin ajutor să afli ce-i mai bine pentru tine. Pentru a te ajuta, am făcut o cercetare pentru tine. Iată de unde poți cumpăra Windows 10, la un preț cât mai bun:

Nu cumpăra Windows 10 direct din magazinul online Microsoft. Vei plăti mai mult.

Dacă compari prețurile pentru licențele de Windows 10 între magazinul online al Microsoft și magazinele online precum eMAG, Altex și evoMAG, observi că Microsoft are cele mai mari prețuri. Am făcut o comparație pentru tine, în tabelul de mai jos, pe 30 August 2018.

„”

Realizezi rapid că poți economii câteva sute de lei dacă cumperi Windows 10 de la alte magazine. De asemenea, Microsoft vinde în mod direct, în România, doar licențe electronice, nu discuri OEM care-ți oferă cele mai mari economii.

De unde cumpăr Windows 10? Cele mai bune prețuri online

Am analizat eMAG, Altex și evoMAG și am găsit cele mai bune prețuri pentru licențele de Windows 10. Vezi link-urile de mai jos pentru a ajunge rapid la oferta potrivită ție:

  • Windows 10 Home Licență electronică: se vinde la 663 de lei pe eMAG și primești o cheie de activare originală, pe care o folosești pentru instalarea Windows 10.
  • Windows 10 Home, licența retail pe unitate USB: o găsești la 559,99 lei la eMAG, la 599,90 lei la Altex și la 569 lei la evoMAG.
  • Windows 10 Home, DVD, licență OEM: versiunile OEM tind să fie cele mai ieftine. De exemplu, plătești doar 489,99 lei la eMAG și 459 lei la evoMAG. Problema cu acest tip de licență este că este destinat pentru pre-instalarea pe un PC nou și nu poate fi transferată la un alt calculator, după instalare. Este o opțiune bună doar dacă planifici să folosești Windows 10 Home pe același PC pentru mulți ani.

Dacă ești interesat(ă) de Windows 10 Pro, iată cele mai bune oferte pe care le-am găsit:

  • Windows 10 Pro Licență electronică: se vinde la 671,16 lei la eMAG și la 979 lei la evoMAG.
  • Windows 10 Pro, licența retail pe unitate USB: se vinde cu 999,99 lei la eMAG și 1099,99 lei la Altex.
  • Windows 10 Pro, DVD, licență OEM: are un preț de 639,99 lei la eMAG și 669 lei la evoMAG. Această versiune costă mai puțin decât celelalte două dar este destinată doar pentru pre-instalarea pe un PC nou și nu poate fi transferată către un alt calculator. Este o opțiune bună doar dacă planifici să folosești Windows 10 Pro pe același PC, pentru mulți ani.

Care este diferența între Licența electronică, Retail USB și versiunea OEM DVD pentru Windows 10?

Atunci când cumperi licența electronică, primești doar o cheie de activare pentru Windows 10. După aceea, trebuie să descarci singur o imagine ISO cu instalarea Windows 10 și să folosești cheia respectivă pentru instalarea sistemului de operare. Citește acest ghid despre cum descarci o imagine ISO cu Windows 10 și creezi propriul disc ori unitate USB de instalare: Creează mediul tău de instalare pentru Windows 10 (pe un stick USB) sau descarcă un fișier ISO.

Atunci când cumperi versiunea OEM DVD, primești un disc DVD cu instalarea Windows 10 și o cheie de activare pentru sisteme OEM. OEM vine de la Original Equipment Manufacturer (Producător de Echipamente Originale) și se referă la companiile care produc PC-uri. O licență OEM este creată pentru a fi folosită doar pe PC-ul unde este instalat Windows 10. Nu este transferabilă către un alt calculator. Alte tipuri de licențe pot fi transferate la un alt calculator, cât timp vechiul calculator nu mai este folosit după transferul licenței. Dacă ai cumpărat un un DVD OEM, iată ghidul potrivit pentru instalarea Windows 10: Cum se instalează Windows 10 de pe un stick, de pe DVD ori dintr-un fișier ISO.

Versiunea Retail USB reprezintă un stick de memorie USB cu instalarea de Windows 10 și o cheie de licență pentru activare.

Ce versiune de Windows 10 să cumpăr? 64 biți sau 32 biți? Home sau Pro?

În primul rând, îți recomandăm să cumperi doar versiunea pe 64 de biți a Windows 10 și să eviți versiunea pe 32 de biți. Versiunea pe 64 de biți oferă o mai bună securitate și poate lucra cu cantități mai mari de memorie RAM. De asemenea, aplicațiile și jocurile pe 64 de biți sunt foarte comune și merg mai bine decât cele pe 32 de biți.

„”

Să cumperi Windows 10 Home sau Windows 10 Pro? Pentru utilizatorii casnici, Windows 10 Home este adesea cea mai bună opțiune. Dar, uneori poți găsi Windows 10 Pro la un preț similar, atunci când sunt oferte speciale. Dacă dai de o astfel de ofertă, nu ezita să cumperi Windows 10 Pro. Acesta include câteva facilități în plus cum ar fi criptarea prin BitLocker, mașini virtuale Hyper-V, posibilitatea de a se conecta la Active Directory și posibilitatea de a amâna și controla actualizările de Windows 10. Găsești o comparație a diferențelor dintre Windows 10 Home și Pro în acest tabel de pe Wikipedia. Windows 10 Pro este o alegere foarte bună pentru persoanele mai tehnice și care folosesc uneltele adiționale incluse.

Ai grijă la ofertele care sunt prea bune pentru a fi adevărate

Înainte să cumperi o licență de Windows 10, fii puțin atent(ă). Poți găsi licențe la prețuri incredibil de mici, dar asta nu înseamnă că sunt originale ori că vor funcționa. În primul rând, vezi ce comentarii găsești de la alți clienți. Prețurile prea mici sunt semnul unei înșelătorii. Am întâlnit persoane care au dat doar 100 de lei pe o licență de Windows 10, nu au citit atent descrierea produsului cumpărat și s-au trezit cu o memorie USB cu discul de reparare pentru Windows 10, care este gratuit și-l poți crea singur(ă) acasă: Ce este un Disc de reparare în Windows și cum creezi unul.

Cum instalez Windows 10? Cum fac să fie în limba Română?

Pe saitul Digital Citizen găsești toate ghidurile de care ai nevoie. În primul rând, iată cum se instalează Windows 10:

Dacă ai cumpărat Windows 10 în limba engleză și ai nevoie să-l folosești în limba română, iată cum instalezi limba română după ce ai instalat sistemul de operare: Schimbă limba folosită de Windows 10 din engleză în română (sau altă limbă).

Concluzie

Există multe opțiuni de cumpărare pentru Windows 10, cu multe ediții, versiuni și prețuri. Sperăm că acest ghid ți-a fost util în a lua cea mai bună decizie de cumpărare și că ești mulțumit(ă) de alegerea făcută. Dacă vei cumpăra o licență folosind legăturile oferite de noi către magazine, vom primi un mic comision din achiziția ta, care va fi folosit pentru a continua munca noastră la Digital Citizen. Le mulțumim celor care fac asta. De asemenea, dacă ai întrebări sau probleme, nu ezita să lași un comentariu mai jos.