3 metode de a afla cum deschizi fișiere cu extensii necunoscute

Ca utilizatori de PC-uri, cu toții am întâmpinat fișiere cu extensii neobișnuite de-a lungul timpului. Cu toții am auzit de fișierele .docx, .pdf, .mp3 sau .iso. Dar ai auzit vreodată de extensia .eps? Dar de extensia .dng? Ce faci dacă trebuie să deschizi astfel de fișiere? În acest articol îți arătăm cum să deschizi fișiere cu extensii necunoscute și cum afli ce aplicații sau programe să instalezi pentru a le vizualiza conținutul. Să începem:

Prima Fază: Întâlnirea fișierului necunoscut

Pentru că nu putem să descriem cum se deschide fiecare extensie de fișier care a fost inventată vreodată în lumea calculatoarelor, îți arătăm un exemplu practic de fișier necunoscut și cum am acționat pentru a-l deschide și a-i vizualiza conținutul. Să presupunem că cineva îți trimite pe email un fișier care are extensia .eps.

Un fișier necunoscut, cu extensia EPS extension, afișat în Explorer

Primul instinct este să dai dublu-clic pe fișier. Windows nu știe cum să deschidă acest tip de fișiere cu programele lui preinstalate. Drept consecință, te întreabă "Cum deschideți acest fișier?".

Windows 10 întreabă: Cum deschideți acest fișier?

Cea mai importantă regulă atunci când folosești un calculator este să nu te panichezi. Întotdeauna există o soluție și dacă încerci una din următoarele metode, vei putea să deschizi fișierul. Acum intri în faza a doua.

Faza doi: Cercetarea extensiei fișierului necunoscut

Poți folosi mai multe metode pentru a găsi software-ul necesar pentru a deschide acel fișier necunoscut. Fie că vei căuta o aplicație în Magazinul Microsoft, vei folosi motorul tău favorit de căutare sau vei naviga pe diverse saituri, tot ce faci din acest moment se numește cercetare. De obicei nu durează mai mult de câteva minute:

Metoda 1: Căutarea unei aplicații în Magazinul Microsoft

Când Windows te întreabă cum vrei să deschizi fișierul, poți să apeși pe "Căutați o aplicație în Store". Se va deschide Magazinul Microsoft arătându-ți toate aplicațiile care pot deschide acest fișier. În general, nu recomandăm această metodă, deoarece Magazinul Microsoft include în general aplicațiile non-desktop care nu pot deschide multe fișiere, iar rezultatele pot fi dezamăgitoare. Din fericire însă, Magazinul Microsoft include și un număr mic de aplicații desktop, care pot fi folosite pentru a deschide fișiere mai complexe. Cu toate acestea, șansele să găsești aplicația potrivită folosind această metodă sunt destul mici.

Microsoft Store îți arata ce aplicații deschide formatul .eps

Metoda 2. Căutarea bazei de date FILExt pentru a afla cum să deschizi fișierul necunoscut

Căutarea pe internet este întotdeauna cea mai bună soluție pentru a afla informații despre un tip de fișiere și cel mai bun loc pentru asta este baza de date Filext. Această bază de date este impresionantă, conținând peste 50.000 de extensii de fișiere.

Baza de date online FILExt

Pentru a găsi extensia fișierului necunoscut, poți să navighezi prin listele ordonate alfabetic sau să folosești căutarea. După ce găsești extensia fișierului care te interesează, apasă pe ea pentru a vedea mai multe detalii. Ar trebuie să găsești cel puțin câteva programe care pot să deschidă acel tip de fișier, precum și detalii despre scopul și istoria sa.

Pagina de detalii a unei extensii de fișier, pe saitul FILExt

Metoda 3. Caută pe internet cum să deschizi fișierul necunoscut

Dacă tot nu ai reușit să afli cum să deschizi fișierul cu extensie necunoscută, ar trebui să cauți informații și cu un motor de căutare precum Google sau Bing. Folosind un motor de căutare ar trebui să poți să vezi ce fel de fișier este fișierul tău necunoscut, în ce scenarii este utilizat, și aplicațiile care pot deschide acea extensie necunoscută.

Căutare pe Google după informații despre o extensie de fișier necunoscută

Ce faci după ce afli ce aplicație îți trebuie ca să deschizi fișierul necunoscut?

Hai să continuăm cu exemplul nostru: după spusele Google, formatul de fișier .eps este un format de fișier grafic folosit în Adobe Illustrator. Asta înseamnă că ar trebui să instalăm Adobe Illustrator ca să deschidem fișierul. Problema este că această aplicație este una contra-cost și noi nu avem o licență pentru ea. Așa că următoarea întrebare este: "Trebuie să cumpăr un anumit software pentru a deschide un fișier necunoscut?".

Răspunsul este: nu neapărat dar, în anumite cazuri, va trebui să o faci. Întotdeauna poți să cauți alternative gratuite, open-source, pentru a deschide fișiere, dar acestea pot avea probleme și s-ar putea să nu aibă toate facilitățile incluse în softurile comerciale.

Pentru a găsi aplicația potrivită care îți deschide fișierul, ar trebui să te uiți prin rezultatele căutării și să observi câteva nume de programe. De exemplu, dacă mergi pe Wikipedia și scrii numele extensiei, s-ar putea să afli informațiile de care ai nevoie acolo. Mai jos este o imagine care arată ce programe pot deschide formatul de fișier .eps.

O listă cu aplicațiile care deschid fișiere ESP, într-un articol pe Wikipedia

În demersul nostru de cercetare, am decis să deschidem fișierul .eps cu GIMP, un program open-source de editare a imaginilor. Și ce să vezi? A mers! 🙂

Un fișier necunoscut, cu extensia EPS, deschis în GIMP

NOTĂ: Dacă ai software-ul potrivit pentru a deschide fișierul necunoscut, dar tot primești erori și nu poți să îl deschizi? Nu te panica: unele aplicații au nevoie de codecuri pentru a deschide anumite fișiere. Dacă te găsești într-o astfel de situație, încearcă să cauți erorile pe care le primești, pe internet. Dacă nu găsești nimic relevant, fișierul pe care încerci să îl deschizi poate fi corupt, sau codecurile nu au fost instalate corect.

Metodă bonus: Întreabă!

Dacă nu te ajută cercetarea, sau nu poți găsi nimic care să deschidă fișierul magic, întreabă persoana care l-a trimis. Poate trebuie să instalezi doar un program de vizionare, sau să faci câteva operațiuni mai complicate, cum am făcut noi mai sus. Dacă ești norocos și prietenul sau prietena respectiv(ă) se pricepe la tehnologie, s-ar putea să te ajute.

Întotdeauna fi precaut(ă)

Atunci când descarci tipuri necunoscute de fișiere, trebuie să fii atent(ă) să nu îți infectezi dispozitivul cu malware. Acest lucru se aplică nu doar fișierelor pe care le descarci, ci și programelor de vizionare și codecurilor pe care le instalezi pentru a vizualiza aceste fișiere. Cercetează în detaliu și, eventual, cere sfatul cuiva mai calificat. Acest articol ar trebui să îți fie de ajutor: Cum eviți riscurile care vin cu aplicațiile și jocurile gratuite pe care le descarci.

Nu în ultimul rând, asigură-te că softul pe care îl vei folosi să deschizi fișierele necunoscute este obținut în mod legal. În cazul aplicațiilor gratuite sau open-source, nu trebuie să îți faci griji, dar dacă ai nevoie de ceva mai complex, cumpără aplicația necesară, nu folosi versiuni piratate. Este cea mai bună cale de a te proteja de amenințările malware, dar și de a îi răsplăti pe cei care au muncit din greu pentru aplicația de care ai nevoie.

Ți se întâmplă des să ai nevoie să deschizi fișiere necunoscute?

Dacă te înâlnești cu un fișier cu o extensie necunoscută, durează doar câteva minute de cercetare pentru a-l putea deschide. Sunt câteva metode de bază să găsești tipul fișierului, ce programe îl pot deschide și la ce se folosește. După ce te-ai asigurat că fișierul este în regulă și că poți obține aplicații pentru vizionarea lui în mod sigur, poți aplica câteva din soluțiile găsite pe internet. Dacă ai întrebări, nu ezita să întrebi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează