Cum creezi fișiere aleatorii în Windows

tutorial
Cum creezi fișiere aleatorii în Windows

Deși mulți utilizatori obișnuiți nu înțeleg poate imediat nevoia de a crea fișiere aleatorii (dummy) de o anumită dimensiune, pasionații de tehnologie, dezvoltatorii de software și utilizatorii experimentați înțeleg cât de valoroase pot fi uneori aceste fișiere. Fișierele fictive sunt utile pentru testare, cum ar fi identificarea sectoarelor defecte de pe un hard disk, pentru măsurarea vitezei rețelei sau pentru a te asigura că fișierele sunt șterse în siguranță și nu mai pot fi recuperate. Indiferent de motivele tale, iată câteva metode de a crea fișiere fictive atât în Windows 10, cât și în Windows 11:

Reclamă

1. Cum folosești CMD pentru a crea un fișier cu conținut fictiv (comanda fsutil)

Toate versiunile de Windows, începând cu Vista, includ un executabil numit fsutil.exe. Atât în Windows 10, cât și în Windows 11, îl poți găsi în:

C:\Windows\System32

Folderul care conține executabilul fsutil

Folderul care conține executabilul fsutil

Fsutil.exe este un instrument puternic pentru a gestionarea partițiilor și a volumelor de disc și îl poți folosi și pentru a crea rapid fișiere dummy de orice mărime din Linia de comandă. Pentru a deschide Linia de comandă, caută cmd în câmpul de căutare al barei de activități, iar apoi apasă pe Linie de comandă. Dacă trebuie să creezi fișiere într-un folder protejat, precum unitatea de sistem (C:), alege în schimb Executare ca administrator, astfel încât Linia de comandă să aibă privilegiile necesare pentru a crea astfel de fișiere pentru tine. Iată cum arată în Windows 10:

Deschide Linia de comandă în Windows 10

Deschide Linia de comandă în Windows 10

Și iată cum arată deschiderea Liniei de comandă din bara de activități în Windows 11:

Deschide Linia de comandă în Windows 11

Deschide Linia de comandă în Windows 11

După deschiderea Liniei de comandă pe calculatorul tău cu Windows 10 sau Windows 11, tastează comanda următoare exact așa:

fsutil

Apasă pe Enter pentru a vedea o listă de comenzi acceptate de acest instrument. După cum reiese din imaginea de mai jos, există mai mulți parametri pe care îi poți folosi.

Lista de comenzi acceptate de fsutil

Lista de comenzi acceptate de fsutil

SUGESTIE: Aici este doar o mică parte din ceea ce poate face fsutil.exe. Poți găsi informații complete despre capacitățile sale în documentația sa oficială de pe TechNet.

Reclamă

Există două comenzi pe care le poți introduce în Linia de comandă pentru a crea un fișier dummy:

fsutil file createnew filename size

sau

fsutil file createnew path\filename size

Înlocuiește filename cu numele pe care vrei să-l aibă fișierul tău dummy. Poți alege să adaugi sau nu o extensie de fișier, deoarece asta nu afectează procesul. Înlocuiește size cu mărimea pe care vrei s-o aibă fișierul tău dummy. Mărimea este măsurată în octeți și poate fi mai ușor să folosești un convertor online pentru a te ajuta să definești mărimea pe care o preferi.

Diferența dintre cele două comenzi este că cea de-a doua îți permite să specifici exact unde este salvat fișierul tău, înlocuind path cu locația aleasă de tine pe calculator.

Acum că am terminat partea de teorie, să trecem la practică. Am creat mai întâi un fișier numit fișierulmeu.exe cu mărimea de 10 MB sau 10485760 byți. Pentru a-l crea, am introdus următoarea comandă:

fsutil file createnew fișierulmeu.exe 10485760

Crearea unui fișier folosind prima comandă

Crearea unui fișier folosind prima comandă

După cum vezi mai sus, dacă folosești prima comandă și nu specifici o locație, fișierul este creat în folderul profilului tău de utilizator. În cazul meu, acesta a fost salvat în:

C:\Users\test

Am creat apoi un alt fișier de 2MB, folosind de data acesta o locație specifică, dar fără să adaug o extensie. Am introdus:

fsutil file createnew D:\fișierulmeu 2097152

Crearea unui fișier folosind cea de-a doua comandă

Crearea unui fișier folosind cea de-a doua comandă

IMPORTANT: Un aspect de reținut este că fișierele create cu fsutil.exe sunt goale. Nu au conținut înăuntru.

Reclamă

2. Cum folosești PowerShell pentru a crea un fișier dummy în Windows

Poți un fișier dummy și folosind PowerShell atât în Windows 10, cât și în Windows 11. Există mai multe moduri de a deschide această aplicație, dar cel mai simplu mi se pare să tastezi powershell în câmpul de căutare din bara de activități, iar apoi să apeși pe rezultatul Windows PowerShell. Însă, dacă intenționezi să creezi fișiere dummy aleatorii pe unitatea ta de sistem (C:), asigură-te că selectezi „Executare ca administrator” din opțiunile din dreapta. Iată cum arată în Windows 10:

Deschide PowerShell în Windows 10

Deschide PowerShell în Windows 10

Și iată cum deschizi PowerShell în Windows 11:

Deschide PowerShell în Windows 11

Deschide PowerShell în Windows 11

Apoi, pentru a crea un fișier dummy în PowerShell, trebuie să introduci următoarea comandă de un rând:

$out = new-object byte[] size; (new-object Random).NextBytes($out); [IO.File]::WriteAllBytes('path\filename', $out)

Înlocuiește size cu mărimea pe care vrei să o aibă fișierul dummy, în octeți. Poți folosi un convertor online dacă ai nevoie de ajutor pentru a defini mărimea pe care o preferi, mai ales dacă vrei ca Windows să creeze un fișier mare cu date aleatorii. Înlocuiește path cu locația unde vrei să creezi fișierul dummy. Înlocuiește filename cu numele pe care vrei să-l aibă fișierul tău dummy. Adaugă o extensie, dacă vrei. Să ilustrăm informațiile oferite cu un exemplu, pentru claritate:

Am decis să creez un fișier numit fișier.txt cu o mărime de with a size of 1MB (sau 1048576 de byți) pe desktop. Pentru a-l crea, am introdus următoarea comandă:

$out = new-object byte[] 1048576; (new-object Random).NextBytes($out); [IO.File]::WriteAllBytes('C:\Users\test\Desktop\fișier.txt', $out)

Creează un fișier dummy folosind PowerShell

Creează un fișier dummy folosind PowerShell

Deși PowerShell nu oferă feedback în timp real (decât dacă ai făcut o greșeală la scrierea comenzii), îți poți da seama că a terminat de creat fișierul atunci când este gata pentru o nouă comandă. Dacă te duci la locația specificată, poți vedea că fișierul dummy a fost creat.

Un fișier dummy creat cu PowerShell

Un fișier dummy creat cu PowerShell

Similar cu folosirea lui fsutil în Linia de comandă, poți omite locația (path), iar fișierul este creat în folderul profilului tău de utilizator. Am folosit aceeași comandă ca mai sus, omițând complet locația:

$out = new-object byte[] 1048576; (new-object Random).NextBytes($out); [IO.File]::WriteAllBytes('fișier.txt', $out)

Creează un fișier dummy fără a specifica locația

Creează un fișier dummy fără a specifica locația

Fără o locație definită, noul fișier dummy a fost creat implicit în:

C:\Users\YourUserName\fișier.exe

Fișierele fără o locație specificată sunt create în folderul profilului tău de utilizator

Fișierele fără o locație specificată sunt create în folderul profilului tău de utilizator

IMPORTANT: Spre deosebire de fsutil, care creează fișiere goale, PowerShell îți permite să creezi fișiere false cu conținut generat aleatoriu. Dacă decizi să compari două fișiere, create folosind aceeași comandă, poți vedea că acestea au conținut diferit.

Dintre toate opțiunile din acest articol, PowerShell este cea mai complicată, atât din cauza complexității comenzilor, cât și din cauza absenței unei confirmări atunci când îți generează un fișier dummy. Însă este posibil ca utilizatorii experimentați să o prefere celorlalte opțiuni.

Reclamă

SUGESTIE: Atunci când folosești comenzile de PowerShell de mai sus, poți adăuga un parametru care face consola să-ți ofere feedback în timp ce creezi fișiere dummy. Totuși, ține cont de faptul că asta face comanda nenecesar de lungă, deoarece trebuie să introduci următoarele pe un singur rând:

$out = new-object byte[] 1048576; (new-object Random).NextBytes($out); [IO.File]::WriteAllBytes('fișier.txt', $out); if ($out -ne $null) {Write-Host ("Dummy file successfully created")} else {"Failed to create dummy file"}

3. Cum creezi un fișier dummy aleatoriu folosind un generator de fișiere false dintr-o terță parte

Dacă vrei fișiere dummy care au conținut aleatoriu sau dacă nu ești confortabil cu Linia de comandă, atunci ar trebui să iei în considerare utilizarea unei aplicații din terțe părți, precum Dummy File Creator, care este gratuită și ușor de folosit. Atunci când alegi cum s-o descarci, îți recomand să descarci arhiva și să o extragi undeva pe calculatorul tău. Apoi, rulează fișierul Dummy.exe. Dacă vrei să generezi fișiere pe unitatea ta de sistem (C:), dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat și selecteză pe Executare ca administrator, altfel programul dă o eroare când încearcă să-ți creeze fișierele.

Rulează Dummy.exe pentru a începe să creezi fișiere dummy în Windows

Rulează Dummy.exe pentru a începe să creezi fișiere dummy în Windows

Deși nu i-ar strica o interfață nouă, interfața acestui program este simplă. Secțiunea Mode îți permite să alegi dacă vrei să generezi un fișier sau mai multe. Folosește butonul Browse pentru a ajunge la locația unde vrei să creezi fișierul sau fișierele și introdu numele (și extensia, dacă vrei una).În continuare, specifică mărimea fișierului în caseta File Size și bifează opțiunea „Random file content (non-compressible)”, dacă vrei ca fișierul tău să aibă conținut aleatoriu. Apoi, apasă pe Create (Creare).

Personalizează fișierul sau fișierele dummy și apasă pe Create

Personalizează fișierul sau fișierele dummy și apasă pe Create

O bară de progres te ține informat(ă) în timp ce fișierul tău este creat. De îndată ce programul termină de scris, primești o notificare anunțându-te că fișierul tău a fost creat.

O fereastră pop-up te anunță că fișierul a fost creat

O fereastră pop-up te anunță că fișierul a fost creat

Acest instrument este clar mai ușor de folosit decât CMD sau decât PowerShell pentru a crea fișiere goale și are, de asemenea, mai multe avantaje, precum crearea mai multor fișiere în același timp și opțiunea de a adăuga conținut aleatoriu în fișiere.

Care metodă ți se pare cea mai ușoară?

Am căutat în adâncurile internetului și am descărcat mai multe fișiere suspicioase decât mi-ar plăcea, totul pentru a-ți oferi acest tutorial. Indiferent de metoda aleasă, Windows oferă mai multe moduri de a crea fișiere fictive, indiferent dacă folosești Linia de comandă, PowerShell sau instrumente din terțe părți. Spune-mi care metodă funcționează cel mai bine pentru tine și nu ezita să-mi comunici în comentarii orice alte metode de a genera fișiere dummy.

Descoperă: Productivitate Aplicații CMD Ghiduri PowerShell Windows