Ce este Turbo Boost sau Precision Boost pentru procesoare?

Ce este Turbo Boost sau Precision Boost pentru procesoare?

Când îți cauți un procesor nou pentru calculator, te lovești de tot felul de detalii tehnice precum frecvența de bază a procesorului sau viteza boost. Te-ai întrebat ce înseamnă? În timp ce toate procesoarele au o frecvență de bază (ceas de tactare) care se află undeva în zona de câțiva gigaherți, procesoarele moderne oferă și viteze mai mari turbo boost. Indiferent că te uiți la procesoarele de la AMD sau de la Intel, toate se laudă cu aceste frecvențe turbo boost. Iată ce înseamnă Turbo Boost sau Precision Boost pentru procesoare:

Reclamă

Ce este frecvența de bază a procesorului?

Mai întâi ar trebui să înțelegi ce este frecvența de bază a procesorului (CPU). Frecvența de bază este viteza standard sau frecvența de operare a procesorului. Ea se măsoară în gigaherți și îți spune câte miliarde de calcule poate să realizeze într-o secundă.

Un procesor Intel
Un procesor Intel

La începuturile calculatoarelor, procesoarele rulau doar la frecvența de bază (ceas de tactare), ceea ce însemna că aveau o viteză fixă, care nici nu creștea, nici nu scădea. De asemenea, însemna și că era destul de ușor să compari procesoarele între ele. În general, un procesor cu o frecvență mai mare era mai rapid decât un procesor cu o frecvență mai mică. De exemplu, un procesor de 3 GHz era mai rapid decât un procesor de 2,5 GHz, deși alte lucruri precum arhitectura procesorului sau cantitatea de memorie cache ar fi putut modifica balanța.

Procesorul AMD Ryzen 9 3900X
Procesorul AMD Ryzen 9 3900X

Ce este frecvența turbo boost a procesoarelor?

Procesoarele moderne au și un al doilea ceas de tactare turbo boost, ce complică lucrurile puțin. Ce înseamnă frecvența turbo boost? Ei bine, atât AMD, cât și Intel, creează procesoare ce își pot ajusta singure viteza, în funcție de ceea ce faci. Frecvența turbo boost este viteza maximă la care poate funcționa un procesor.

Reclamă

Poți spune că procesoarele care pot să intre în modul turbo boost se pot supratacta singure, fără intervenția ta. De exemplu, un procesor cu o frecvență standard de bază de 3,6 GHz și o viteză turbo boost de 4,6 GHz, precum Ryzen 7 3700X, poate să ruleze la 4,6 GHz atunci când rulezi aplicații sau jocuri pretențioase, dar va sta la 3,6 GHz în restul timpului. Procesorul se ocupă singur de ajustarea vitezei sale. Pentru ca un procesor să își atingă viteza maximă turbo boost, trebuiesc îndeplinite câteva condiții:

  • Putere: Deoarece o viteză mai mare necesită mai multă energie, placa ta de bază trebuie să poată să ofere puterea necesară pentru ca procesorul să ruleze la frecvența turbo boost.
  • Temperatură: Cantitatea mai ridicată de energie cerută de procesor de la placa de bază înseamnă și că procesorul se încălzește mai mult. Ca urmare, procesorul trebuie să aibă un sistem de răcire bun care să îi țină temperatura în zona de siguranță. Altfel, dacă temperaturile cresc prea mult, procesorul poate intra în modul de protecție (throttle). Acest mod înseamnă că își scade automat frecvența pentru a se proteja de distrugerile ce ar putea apărea din cauza supraîncălzirii.
  • Utilizare: Pentru a își atinge viteza turbo boost, procesorul trebuie să aibă un motiv. Dacă aplicațiile sau jocurile tale nu au nevoie de mai multă viteză decât frecvența standard, procesorul nu are motiv să își crească frecvența la turbo boost. De asemenea, dacă nu sunt folosite toate nucleele procesorului, nu sunt motive pentru a activa turbo boost.
Temperatura unui AMD Ryzen 7 2700
Temperatura unui AMD Ryzen 7 2700

Mai mult, procesoarele moderne au mai multe nuclee, de obicei mergând de la două până la 16. S-ar putea să fii tentat să crezi că viteza turbo boost specificată pentru procesorul tău înseamnă că el poate să o atingă pe toate nucleele sale, dar s-ar putea să nu fie chiar așa. Unele procesoare pot să o atingă doar pe un nucleu, pe două sau pe mai multe nuclee, astfel încât a înțelege ce poate să îți ofere procesorul tău devine din ce în ce mai complicat. Totuși, unul dintre lucrurile de care poți să fii sigur este că cel puțin unul dintre nucleele de pe procesorul tău poate atinge viteza turbo boost în orice moment. Cea mai obișnuită situație este aceea când un procesor multi-core atinge viteza turbo boost pe două din nucleele sale, dar celelalte nuclee au viteze mai mici.

Pentru a încurca și mai mult lucrurile, Turbo Boost are denumiri diferite la producători

Atât AMD cât și Intel au tehnologii care controlează vitezele de bază și turbo boost ale procesoarelor lor. Pentru ultimele serii de procesoare de PC (Ryzen 2000 și Ryzen 3000) AMD o numește Precision Boost 2. Poți vedea câteva detalii în engleză, în captura de mai jos.

AMD Precision Boost 2
AMD Precision Boost 2

Începând cu Intel Core i5 și i7 din a doua generație, Intel folosește Intel Turbo Boost Technology v.2.0, iar pentru ultimele procesoare Core i7 și i9, folosește Intel Turbo Boost Max Technology v3.0.

Intel Turbo Boost Max Technology 3.0
Intel Turbo Boost Max Technology 3.0

De ce contează viteza turbo boost (beneficii)?

Principalul beneficiu al unui procesor care poate să intre în turbo boost este faptul că îți face calculatorul mai rapid atunci când lucrează intensiv. Dacă pornești un joc video sau o aplicație cu cerințe mari, procesorul tău îți crește automat ceasul de tactare și îți oferă cea mai bună performanță posibilă. Acest lucru înseamnă că primești performanță mai bună exact atunci când ai nevoie de ea.

Reclamă

În plus, turbo boost este un proces complet automat: procesorul tău se supratactează singur, fără a fi nevoie de intervenția ta. Pur și simplu merge, așa că toată lumea beneficiază, indiferent că este un utilizator casnic care nu are nicio experiență cu calculatoarele, ori un tehnician care lucrează cu aplicații pentru companii, care necesită multă putere de procesare.

Cum vezi dacă procesorul tău este în modul turbo boost

Cum vezi dacă procesorul tău rulează în turbo boost? Poți folosi o aplicație specializată care poate să monitorizeze procesorul, precum CPU-Z, sau poți să folosești Managerul de activități din Windows.

Dacă preferi să nu folosești aplicații din terțe părți, deschide Managerul de activități. Poți să îl deschizi rapid apăsând pe tastele Ctrl + Shift + Esc. Apoi mergi la fila Performanță și selectează CPU în partea stângă a ferestrei. În partea dreaptă, sub graficul de utilizare, vei vedea niște detalii și informații în timp real despre procesor. Printre ele, Viteza de bază îți spune care este viteza standard a procesorului tău, iar Viteza îți arată frecvența sa curentă. Dacă Viteza (2) este mai mare decât Viteza de bază (1), înseamnă că procesorul tău este în modul turbo boost. Iată ce vedem noi când procesorul nostru AMD Ryzen 7 2700 intră în modul turbo boost:

Monitorizarea unui procesor AMD Ryzen 7 2700 cu Managerul de activități
Monitorizarea unui procesor AMD Ryzen 7 2700 cu Managerul de activități

Și iată un exemplu cu un procesor Intel Core i7-7700HQ de pe unul din laptopurile noastre:

Monitorizarea unui procesor Intel Core i7-770HQ cu Managerul de activități
Monitorizarea unui procesor Intel Core i7-770HQ cu Managerul de activități

Similar, aplicații din terțe părți, precum CPU-Z, îți pot arăta viteza curentă a procesorului tău, în timp real. Dacă rulezi o aplicație cu cerințe mari, sau un joc, iar frecvența curentă a procesorului tău este mai mare decât cea standard, așa cum a fost ea specificată de către producător, înseamnă că procesorul tău merge în turbo boost.

Monitorizarea unui procesor AMD Ryzen 7 2700 cu CPU-Z
Monitorizarea unui procesor AMD Ryzen 7 2700 cu CPU-Z

Care este viteza Turbo Boost sau Precision Boost a procesorului tău?

Suntem curioși să aflăm ce procesor folosești și dacă viteza turbo boost ți se pare un aspect important pentru performanța generală a sistemului. Spune-ne ce crezi despre tehnologiile AMD Precision Boost și Intel Turbo Boost, într-un comentariu, mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Ghiduri Hardware și sunete Recomandate