Windows Defender în Windows 8 și Windows 7 – Ce este nou & diferit?

Windows Defender este un instrument de scanare antimalware ce a fost introdus în Windows încă din zilele Windows vista. Utilizatorii probabil că îl cunosc drept un instrument de scanare util dar în nici un caz unul avansat. Acest lucru era adevărat pentru vechiul Windows Defender; nu putea fi folosit sub nici o formă drept singura protecție împotriva malware-ului, dar nu mai este adevărat și pentru versiunea inclusă în Windows 8. De aceea, am decis să realizez o comparație mai detaliată și să arăt ce este diferit la versiunea nouă de Windows Defender față de cele incluse în Windows 7 sau Windows Vista. Aș vrea să încep cu diferențele vizibile cu ochiul liber, înainte de a intra în detalii mai tehnice. Ce este cel mai probabil să observi diferit când folosești noua versiune a Windows Defender pentru prima dată.

Primele impresii despre Windows Defender în Windows 8 vs. Windows 7

Prima dată când deschizi noul Windows Defender vei vedea imediat că s-a schimbat destul de mult. Pagina principală din Windows 7 oferea destul de multe informații despre starea calculatorului tău.

Noua versiune folosește interfața din Microsoft Security Essentials. Vei observa că este mai plăcută estetic față de cea a predecesorului său și că include controale pentru scanarea sistemului direct în prima pagină.

Pornirea scanărilor în ambele versiuni Windows Defender

În vechea versiune a Windows Defender poți lansa o scanare rapidă după spyware dând clic pe butonul de scanare din partea superioară a ferestrei aplicației.

De asemenea, poți da clic pe săgeata de lângă butonul de scanare pentru a selecta tipul ei: rapidă, completă sau particularizată.

În noul Windows Defender poți lansa o scanare direct din Pagina de pornire. Selectează tipul de scanare și dă clic sau apasă pe "Scanare acum".

De asemenea, poți opta pentru pornirea unei scanări rapide fără a porni măcar aplicația. Pur și simplu caută "scanare virus" pe ecranul Start, selectează "Setări" și apoi dă clic sau apasă "Scanare după malware și alt software potențial nedorit".

Deși ambele aplicații sunt foarte ușor de folosit, trebuie să rețineți că nu toate scanările sunt identice. În timp ce vechiul Windows Defender este ușor de utilizat, vei obține mai puțin de la el decât de la noua versiune. Ambele programe returnează detecțiile spyware și aplicațiile suspicioase găsite, dar noua versiune detectează și viruși.

Programarea scanărilor în ambele versiuni Windows Defender

O altă caracteristică importantă pentru orice aplicație de scanare malware este posibilitatea de a programa o scanare ce va rula automat. Acest lucru îți oferă posibilitatea de a configura aplicația, după care poți uita de ea. Deși ambele versiuni oferă acest serviciu, ele merg pe căi diferite.

În versiunile vechi de Windows Defender, poți programa o scanare rapid și ușor. Pur și simplu dai clic pe Instrumente în pagina principală a aplicației, apoi dai clic pe Opțiuni și selectezi "Scanare automată". Configurezi scanarea și dai clic pe "Salvare".

Din păcate noul Windows Defender nu alege o abordare la fel de directă. Deși poți programa o scanare, nu vei găsi vreo opțiune pentru a face asta direct din aplicație. Va trebui să folosești Task Scheduler.

Programarea unei scanări în cea mai nouă versiune Windows Defender este un proces puțin mai complicat, dar nu trebuie să îl parcurgi decât o singură dată, iar efortul merită.

Comparația versiunilor de Windows Defender în Windows 8 & Windows 7

Dacă ne uităm la informațiile afișate în fereastra Despre Windows Defender aflăm câteva lucruri interesante.

Windows Defender din Windows 8 conține două câmpuri suplimentare de informații: Versiune client antimalware și Definiții antivirus.

Ambele produse conțin versiuni similare pentru motorul antispyware și definiții, ceea ce înseamnă că ele vor oferi protecție similară antispyware.

Protecția antivirus este principala diferență în clientul Windows Defender inclus în Windows 8.

Comparație detaliată a carcateristicilor prezente în versiunea veche și nouă a Windows Defender

Acum că am terminat cu prezentarea vizuală a diferențelor dintre cele două versiuni, haideți să ne uităm mai în detaliu și să încercăm o comparație a caracteristicilor:

Concluzie

Ambele versiuni ale Windows Defender sunt aplicații simple ce își servesc bine rolul. Pentru utilizatorii de Windows 7 și Windows Vista el poate servi ca o bună linie secundară de protecție. Dar vei avea nevoie de un antivirus pentru a-ți proteja sistemul complet. Pentru utilizatorii de Windows 8, Windows Defender acoperă nevoile de bază pentru protecția antimalware.

Descoperă: Securitate Ghiduri Programe Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează