Mi-a fost spart contul Microsoft sau Hotmail! Cum verific activitatea recentă din cont?

Mi-a fost spart contul Microsoft sau Hotmail! Cum verific activitatea recentă din cont?

Știai că poți să verifici dacă ți-a fost spart contul Microsoft de cineva de pe internet? Dacă suspectezi că o altă persoană îți folosește contul pe Skype, e-mail-ul din serviciul Outlook, sau ID-ul pentru Xbox, poți afla răspunsul în câteva minute. Iată ce poți face pentru a vedea dacă altcineva îți folosește contul Microsoft și cum previi să nu mai fie spart în viitor:

Reclamă

Ce este un cont Microsoft, Hotmail, Skype sau Xbox?

Microsoft are multe produse și servicii în portofoliul său. Poți folosi un serviciu de e-mail precum Hotmail sau Outlook, un ID Skype, un ID Xbox sau un cont Microsoft pentru a te autentifica în Windows 10. S-ar putea să consideri toate acest conturi ca fiind entități diferite, dar adevărul este că ele reprezintă toate același lucru: conturi Microsoft. De exemplu, adresa ta de e-mail la Outlook este un cont Microsoft, contul tău Skype este un cont Microsoft, ID-ul tău Xbox este un cont Microsoft ș.a.m.d. Pentru a înțelege totul mai bine, citește acest tutorial: Întrebări simple: Ce este un cont Microsoft (Outlook, Xbox, Skype)?

Cum verifici activitatea recentă pe contul tău Microsoft?

Deschide un navigator web și mergi la această pagină: Cont Microsoft. Aici, conectează-te la contul tău Microsoft, folosind e-mail-ul și parola asociate. Dacă ai activat verificarea în doi pași pentru contul tău, s-ar putea să fie nevoie să introduci și un cod pe care-l primești printr-o aplicație specială de pe smartphone, într-un mesaj text sau pe o altă adresă de e-mail.

După ce te-ai autentificat, vezi o panou de bord pentru contul tău Microsoft. În bara de sus, dă clic sau apasă pe Securitate (Security).

cont, Microsoft, activitatea recenta
cont, Microsoft, activitatea recenta

Acum vezi mai multe opțiuni legate de securitate. În dreapta, este un dreptunghi numit "Revizuiți activitatea recentă" (Review recent activity). În el, apasă pe butonul "Revizuiți activitatea" (Review activity).

cont, Microsoft, activitatea recenta
cont, Microsoft, activitatea recenta

La acest pas, s-ar putea să fii rugat(ă) să îți mai introduci încă odată parola, deoarece încerci să accesezi informații sensibile. Dacă ești rugat(ă) să faci asta, introdu parola și apasă Conectare (Sign in).

cont, Microsoft, activitatea recenta
cont, Microsoft, activitatea recenta

Acum este afișat un jurnal al autentificărilor recente pe contul tău, începând cu sesiunea curentă.

cont, Microsoft, activitatea recenta
cont, Microsoft, activitatea recenta

Derulează în jos lista de activități și extinde-o pe fiecare în parte. Pentru fiecare încercare de autentificare în contul tău, vezi data și ora la care a fost efectuată, starea sa (dacă a avut succes sau nu), dispozitivul și platforma folosite în încercarea respectivă, browser-ul web folosit, adresa IP și locația geografică de unde s-a făcut încercarea respectivă.

Reclamă

De exemplu, eu am aflat că cineva din Bulgaria a încercat să-mi acceseze contul Microsoft și nu a reușit.

cont, Microsoft, activitatea recenta
cont, Microsoft, activitatea recenta

După ce verifici toate întrările din jurnal, vei ști dacă altcineva are sau nu acces la contul tău Microsoft.

Ce fac dacă mi-a fost spart contul Microsoft?

Dacă o autentificare ți se pare ciudată, este bine să dai clic sau să apeși pe legătura care spune "Securizați-vă contul" (Secure your account). Apoi, continuă prin a urma instrucțiunile oferite de Microsoft pentru a îți schimba parola și a-ți verifica securitatea contului.

cont, Microsoft, activitatea recenta
cont, Microsoft, activitatea recenta

Dacă ți-a fost spart contul tău Microsoft și persoana care l-a spart ți-a schimbat parola, atunci te afli într-o situație foarte delicată și doar Microsoft te poate ajuta. Mergi la această pagină și urmează instrucțiunile oferite de Microsoft: Recuperarea contului Microsoft.

Cum previn spargerea contului meu Microsoft?

Dacă nu vrei să ai un cont Microsoft ușor de spart, îți recomandăm mai întâi să-ți schimbi parola curentă cu una mai lungă și complexă, care nu este ușor de ghicit și care include caractere diverse. De asemenea, este bine să activezi autentificarea în doi pași și să activezi aprobarea încercărilor de autentificare folosind smartphone-ul. Astfel, de fiecare dată când cineva se autentifică folosindu-ți parola furată (ori spartă), poți opri finalizarea autentificării de pe smartphone-ul tău. Dacă vrei să afli cum se face asta, citește aceste ghiduri:

Ți-a fost spart contul Microsoft?

Cel mai probabil ai ajuns la finalul acestui articol pentru că suspectezi că altcineva îți folosește contul Microsoft ori pentru că știi că a fost spart. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne povestea ta: Ce ai pățit? Te-a ajutat ghidul nostru? Cum ți-ai rezolvat problema? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Securitate Conturi utilizator și siguranța familiei Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows