Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro review: Aspirator pe care te poți baza!

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro review: Aspirator pe care te poți baza!
Rating

Xiaomi a lansat recent noua sa gamă de purificatoare de aer și aspiratoare robot. După ce am testat Xiaomi Smart Air Purifier 4, eram nerăbdător să încerc unul dintre noile lor aspiratoare. Am folosit Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro pentru o săptămână, destul timp ca să descopăr multe lucruri interesante despre el. Vrei să cumperi cel mai bun aspirator robot pentru apartamentul tău sau pentru micul tău birou? Continuă să citești și poți decide singur dacă Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro este alegerea potrivită:

Reclamă

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro: Pentru cine este o alegere potrivită?

Pe baza testelor mele, Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro este o alegere bună dacă:

  • Ai nevoie de un robot aspirator la un preț rezonabil pentru spații mici și medii (50-100 m2)
  • Vrei un aspirator ce poate fi controlat de la distanță și sincronizat cu alte dispozitive inteligente din casa sau biroul tău
  • Este necesar să dai cu cu mopul la intervale regulate în anumite zone din spațiul tău

Pro și contra:

După ce am folosit Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro timp de o săptămână, am descoperit că:

Vezi prețul:
  • Are o putere de aspirare bună
  • Bateria dispozitivului este mai mult decât suficientă pentru spații medii
  • Se descurcă foarte bine cu obstacolele
  • Funcția de mop este utilă pentru pete și curățarea anumitor suprafețe
  • Robotul poate aspira și șterge în același timp, economisind timp și curățând mai bine
  • Aplicația Mi Home oferă un nivel de control excelent

Cu toate acestea, există câteva lucruri care ar putea fi îmbunătățite:

  • Coșul colector este mic, la fel ca și filtrul HEPA
  • Adună mult praf și particule, deci este necesar să-l cureți săptămânal
  • Curățarea aspiratorului este o operațiune migăloasă
Notă produs 4/5

Verdict

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro are un preț competitiv, este bine conceput și proiectat și se integrează perfect în ecosistemul Xiaomi. Funcția de mop, prezentă pe toate aspiratoarele din gama Mi Vacuum-Mop 2, este foarte utilă și i-am apreciat eficiența. Aspiratorul este capabil să navigheze eficient prin multe încăperi și în jurul a diferite obstacole. Puterea de aspirare este suficientă chiar și pentru covoare groase, iar bateria are autonomie mare. Cu toate acestea, dispozitivul necesită curățare frecventă, ceea ce-i reduce puțin utilitatea.

Despachetarea lui Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro vine într-o cutie albă cu mâner din plastic. Pe partea din față și pe spatele cutiei, există poze cu aspiratorul și o scurtă listă de caracteristici. Cutia are dimensiuni de 480 x 390 x 145 mm, iar pachetul cântărește aproximativ 4 kg. Cea pe care am primit-o eu arăta ca și cum a fost aruncată în mod repetat dintr-un camion în mișcare, dar, din fericire, conținutul nu a fost deloc deteriorat, datorită ambalajului de calitate.

Cutia în care este catapultat Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Cutia în care este catapultat Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Într-adevăr, tot conținutul este ambalat separat și fixat în loc folosind bucăți de carton. Există o mulțime de accesorii: suportul de încărcare, un cablu de alimentare, un rezervor de apă cu un mop atașat, un mop de rezervă, o perie laterală de rezervă și un instrument de curățare.

Accesoriile cu care vine Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Accesoriile cu care vine Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Aspiratorul este gata de a fi pus în funcțiune, filtrul de aer, caseta de colectare a prafului, peria principală și peria laterală fiind deja instalate. Primești, de asemenea, un manual în mai multe limbi și certificatul de garanție.

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro: conținutul cutiei

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro: conținutul cutiei

Experiența de despachetare este foarte plăcută. Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro este bine ambalat, la fel ca și accesoriile sale. Apreciez includerea consumabilelor de rezervă.

Reclamă

Design și specificații hardware

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro este disponibil în două culori, alb și negru. Carcasa exterioară (și cea mai mare parte a șasiului) este realizată din ABS (același tip de plastic folosit pentru cărămizile Lego). Aspiratorul are 350 mm în diametru și 97 mm înălțime în punctul său cel mai înalt (domul LIDAR). Dispozitivul cântărește aproape 3.6 kg.

Partea superioară a Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Partea superioară a Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Pe partea superioară a lui Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro, se află două butoane. Unul este folosit pentru a porni și opri robotul, iar celălalt poate fi folosit pentru a trimite robotul la stația sa de încărcare. Apăsarea ambelor butoane pentru mai mult de 7 secunde resetează setările de rețea.

Butoanele fizice de pe Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Butoanele fizice de pe Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Tot pe partea superioară a dispozitivului, poți găsi domul LIDAR (sau senzorul LDS, cum îl numește Xiaomi), precum și capacul care facilitează accesul la coșul colector. Senzorul LIDAR este rotativ și îl poți vedea învârtindu-se de îndată ce dispozitivul pornește. Aceasta este una dintre principalele îmbunătățiri aduse față de versiunea non-Pro: Pro folosește un sistem de detectare cu laser (care funcționează pe întuneric), în timp ce mai puțin costisitorul Mi Robot Vacuum-Mop 2 folosește doar vSLAM - un sistem de camere ce are nevoie de lumină pentru a funcționa corect.

Senzorul LDS

Senzorul LDS

Trecând la laterale, găsim mai mulți senzori de proximitate și coliziune, precum și contactele metalice care se conectează la stația de încărcare. Atunci când întorci micul robot cu burta-n sus, descoperi senzorii contra căderii pe scări, două perii detașabile (cea principală și cea laterală), roțile de cauciuc și contactele pentru montarea accesoriului mop. Ansamblul principal de perii combină o perie tradițională cu una flexibilă de cauciuc, spre deosebire de alte dispozitive, la care cele două tipuri de perii sunt separate.

Partea inferioară a lui Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Partea inferioară a lui Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Dacă ridici capacul de pe partea superioară a lui Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro, ai ușor acces la caseta de colectare a prafului. Sub capac, poți vedea de asemenea un indicator LED pentru starea Wi-Fi și un buton de resetare.

Compartimentul de praf poate fi accesat prin deschiderea capacului de pe partea superioară a dispozitivului

Compartimentul de praf poate fi accesat prin deschiderea capacului de pe partea superioară a dispozitivului

Ceea ce diferențiază roboții de curățare Xiaomi de alte mărci este capacitatea lor de a funcționa ca mopuri. În plus, aceștia pot aspira ȘI șterge pe jos în același timp. Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro nu este diferit: vine cu un mic rezervor detașabil de apă, ce are atașat de el un mop din microfibră. Ceea ce este diferit la versiunea Pro este că, pe lângă ștergerea normală, poate folosi vibrații de înaltă frecvență (10.000 vibrații/min) pentru a îmbunătăți spălarea podelelor.

Montarea rezervorului cu apă pe Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Montarea rezervorului cu apă pe Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro are o putere maximă de aspirare de 3000 de pascali, la fel ca majoritatea aspiratoarelor robot moderne. Ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru curățarea a tot felul de suprafețe, mai ales că folosește și o perie rotativă. Bateria de 5200 mAh de pe Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro face față la peste trei ore de curățare folosind setările standard, ceea ce este echivalentul a aproximativ 150-200 m2. Dacă locuiești într-un palat, iar Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro rămâne fără baterie, acesta se întoarce la bază pentru reîncărcare, iar apoi își reia ciclul de curățare. Apropo de stația de încărcare, dimensiunile sale sunt de 150 x 80.5 x 101 mm. Pentru mai multe specificații și informații tehnice, poți vizita site-ul oficial al produsului: Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro.

Specificațiile tehnice ale aspiratorului Mi Robot Vacuum-Mop 2 sunt așa cum te-ai aștepta de la un produs de gamă medie superioară. Designul este tipic produselor Xiaomi, având componente bine concepute și un aspect „curat”.

Reclamă

Experiența de utilizare oferită de Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

După ce despachetezi aspiratorul și-l așezi pe podea, ar trebui să decizi unde pui stația de încărcare. Deoarece este destul de mică și nu are niciun sistem de fixare, ar trebui să lipești stația de un perete sau de mobilier, pentru a evita ca aspiratorul s-o împingă în altă parte. Xiaomi îți recomandă să lași cel puțin 0,5 m pe fiecare parte a stației de încărcare (stânga și dreapta), dar o poți așeza și la distanțe mai mici.

Stația de încărcare pentru Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Stația de încărcare pentru Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Următorul pas este descărcarea aplicației care controlează Mi Robot Vacuum-Mop 2. Aplicația se numește Mi Home (Xiaomi Home pe unele piețe) și acționează ca un centru de control pentru multe dintre dispozitivele inteligente Xiaomi. Aplicația este disponibilă pentru Android aici: Mi Home - Aplicații pe Google Play, iar pentru iOS aici: Mi Home - Xiaomi Smart Home în App Store. După ce ai instalat-o, deschide aplicația și adaugă dispozitivul apăsând semnul plus din colțul din dreapta sus al ecranului. Îți recomand să folosești funcția de căutare pentru a identifica dispozitivul potrivit, deoarece lista de aspiratoare este foarte lungă și nu toate au numele complet vizibil (apropo, această problemă ar trebui remediată la un moment dat).

Poți fie să selectezi aspiratorul dintr-o listă enormă, fie să cauți vacuum-mop

Poți fie să selectezi aspiratorul dintr-o listă enormă, fie să cauți vacuum-mop

Apoi, urmează pașii indicați de aplicație. Mi Robot Vacuum-Mop 2 se conectează la rețeaua wireless folosind un adaptor 802.11 b/g/n de 2,4 GHz, așa că asigură-te că activezi pe routerul tău atât benzile de 2,4, cât și pe cele de 5 GHz. După ce ai setat totul, ai acces la o interfață complexă, ce controlează robotul în detaliu. Ar trebui să începi cu crearea hărții. Mi Robot Vacuum-Mop 2 începe să exploreze și să cartografieze apartamentul tău. Atunci când a terminat, se întoarce la stația de încărcare. Harta este apoi afișată în aplicație și poate fi editată sau împărțită în camere. În captura de ecran de mai jos, am separat harta în trei camere, pe baza funcției lor și a tipului de podea, și am stabilit câteva zone de evitat. Apoi, fiecare zonă poate fi apoi curățată separat și cu setări diferite (de exemplu, am configurat Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro atât să aspire, cât și să dea cu mopul în bucătăria mea). Poți urmări locația și progresul operațiunii de curățare uitându-te pe hartă.

Dacă setezi zone în care nu are voie, robotul va evita să le curețe sau să treacă prin ele

Dacă setezi zone în care nu are voie, robotul va evita să le curețe sau să treacă prin ele

Există o mulțime de setări disponibile: tipul de curățare, puterea de aspirare, cantitatea de apă utilizată, modelul de curățare și minuțiozitatea etc. Poți să setezi un program, să modifici volumul notificărilor vocale sau să le oprești complet, să dai comenzi precum „return to charging station” (întoarcere la stația de încărcare), „start / pause / stop cleaning” (pornește / pune pe pauză / oprește curățarea) sau „clean area” (curăță zona) și să configurezi individual setările pentru fiecare cameră.

Poți configura, da comenzi și seta un program pentru aspirator din aplicația Mi Home

Poți configura, da comenzi și seta un program pentru aspirator din aplicația Mi Home

După ce am configurat robotul, l-am mutat departe de stația de încărcare pentru a vedea dacă își poate găsi drumul înapoi. S-a învârtit de câteva ori, încercând să înțeleagă unde se află, apoi a mers sigur pe el direct la stația de încărcare, fără să se ciocnească de lucruri sau să rătăcească. Operațiunea de „parcare” este lentă și meticuloasă, după cum poți vedea în acest videoclip:

Procesul de curățare durează aproximativ un minut pe m2. Puterea de aspirare este bună, iar zgomotul este moderat. În modul silențios, am măsurat 45 dB (stând la 2 metri depărtare), în timp ce pe Medium și Turbo, zgomotul nu a depășit niciodată 56 dB. Ca să-ți faci o idee, chiar și la putere maximă, este sigur mai silențios decât un aspirator manual. Dacă ai animale, aspiratorul le poate speria, dar eu cred că le-ar speria mai degrabă mișcarea decât zgomotul. Din fericire, poți seta perioade în care să nu fii deranjat, astfel încât să nu te trezească nici vocea cristalină, nici zgomotul mai puțin cristalin de punere în funcțiune după o pană de curent.

Nu încearcă să cucerească lumea... încă

Nu încearcă să cucerească lumea... încă

Pregătirea dispozitivului pentru a șterge pe jos este destul de simplă: după ce ai montat mopul din microfibră pe el, umple rezervorul de apă detașabil, apoi glisează-l sub aspirator. Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro te anunță când rezervorul este fixat. Ștergerea cu mopul durează puțin mai mult decât aspirarea, deoarece robotul se mișcă după un tipar bazat pe litera Y simulând un mop real. Rezultatele sunt bune, iar Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro folosește foarte puțină apă, lăsând suprafețele doar puțin umede. După ce termină de dat cu mopul, ar trebui să scoți rezervorul, să-l golești și să-l cureți (fără să-l scufunzi în apă) cât se poate de repede, pentru a evita un miros neplăcut și acumularea bacteriilor. Poți să detașezi mopul de rezervor și să-l cureți separat (este fixat cu arici).

Mopul din microfibră este atașat la rezervorul de apă

Mopul din microfibră este atașat la rezervorul de apă

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro navighează aproape impecabil prin încăperi. Dacă încape, trece pe sub scaune și mobilă și reușește să se orienteze chiar și cu obstacole foarte complicate. La fel ca pentru majoritatea aspiratoarelor robot, inamicul său este Temutul Cablu și, dacă nu ai grijă să dai la o parte cablurile din calea sa, Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro se poate bloca. În afară de asta, nu are probleme pe teren denivelat și covoare groase. Se urcă chiar și pe suporturi de lampă:

Am fost mulțumit de curățenia camerelor aspirate și șterse de Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro. Poți spune că sunt leneș, dar nu am fost mulțumit de experiența de curățare a dispozitivului în sine. În primul rând, dispozitivul atrage praful, nu numai în caseta de colectare, ci și pe carcasa exterioară. Apoi, mai este și problema legată de mărimea casetei (450 ml) și cea a filtrului HEPA. Caseta de colectare e suficientă pentru o curățare a unui apartament (destul de prăfuit), după care trebuie s-o golești. Dacă setezi robotul să aspire o dată la două zile, trebuie să golești coșul de două ori pe săptămână. Această situație se regăsește la majoritatea aspiratoarelor robot de pe piață, deci nu pot face prea mare caz de ea. Avantajul este că poți accesa și curăța ușor recipientul. Alternativ, dacă nu vrei să cureți caseta după fiecare aspirare, ar trebui să iei în considerare achiziția lui Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra, care este compatibil cu o stație de golire automată. Cât despre filtrul HEPA, acesta este mic și, deși Xiaomi estimează că poate rezista aproximativ 180 de ore, mă îngrijorează longevitatea lui. Este important să ai un filtru curat, deoarece cu cât este mai înfundat, cu atât aspirarea este mai puțin eficientă. Este însă ieftin de înlocuit (aproximativ 20 lei bucata).

Coșul colector și filtrul HEPA

Coșul colector și filtrul HEPA

Ar trebui să verifici peria principală de păr și alte resturi cam la o săptămână. Instrumentul de curățare furnizat ajută cu adevărat la îndepărtarea părului lung de pe perie, dar, cu toate acestea, este o procedură migăloasă. Peria este ușor de scos din aparat, deci puncte în plus inginerilor de la Xiaomi pentru asta.

Peria principală este ușor de accesat și îndepărtat

Peria principală este ușor de accesat și îndepărtat

Nu am avut absolut nicio problemă cu longevitatea bateriei, nu a scăzut niciodată sub 85%. Pe de altă parte, locuiesc într-un apartament mic, iar sarcinile pe care i le-am dat nu au durat foarte mult. Aplicația Mi Home ține și evidența consumabilelor, ca să știi când să le înlocuiești. Însă aceste valori ar trebui să fie doar sugestii.

Aplicația Mi Home oferă un istoric de curățare și statistici despre consumabile

Aplicația Mi Home oferă un istoric de curățare și statistici despre consumabile

Un ultim lucru de remarcat este că poți crea scenarii complexe (sau Scenes) în aplicația Mi Home, folosind reguli simple If/Then și multitudinea de dispozitive inteligente compatibile cu aplicația. De exemplu, poți sincroniza Xiaomi Smart Air Purifier 4 să pornească imediat după ce termină de aspirat Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro pentru a găsi nu doar o casă curată, ci și aer curat când vii de la muncă.

Utilizarea lui Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro a fost o experiență plăcută. Robotul se orientează foarte bine prin camere, evitând obstacolele, puterea de aspirare este suficientă, iar funcția de ștergere nu este doar un truc de marketing. Curățarea dispozitivului este destul de migăloasă și trebuie făcută des pentru ca robotul să funcționeze în parametri normali. Aplicația Mi Home devine din ce în ce mai matură cu fiecare actualizare și face o treabă grozavă la a controla și coordona ecosistemului Xiaomi.

Tu ce crezi despre Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro?

Acum știi mai multe despre Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro. Este un robot excelent, ce poate ajuta cu adevărat oamenii foarte ocupați sau care pur și simplu nu au chef să aspire și să dea cu mopul în apartamentul lor la intervale regulate. Tu ce crezi despre Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro? Intenționezi să-l cumperi? Ce alte dispozitive mai sunt pe lista ta? Spune-mi în comentarii. De asmenea, dacă ai deja unul, descrie experiența ta, pentru ca alți potențiali cumpărători să știe la ce se pot aștepta.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless