17 diferențe dintre iPhone-uri și smartphone-uri cu Android

17 diferențe dintre iPhone-uri și smartphone-uri cu Android

Care sunt mai bune: iPhone-urile sau smartphone-urile cu Android? Părerile sunt împărțite, iar mulți oameni aleg să fie ori fani iOS, ori Android, fără să țină cont de argumente. În ultima decadă, am avut câteva iPhone-uri și cel puțin zece smartphone-uri cu Android, și asta fără să număr dispozitivele cărora le fac recenzii în mod regulat pentru muncă. Deși încerc să nu aleg un câștigător și un învins clar în acest articol, iată diferențele majore dintre iPhone-uri și smartphone-uri cu Android pe care le-am observat:

Reclamă

Hardware

În primul rând, să analizăm diferențele hardware. Deși mulți producători de dispozitive Android au încercat să copieze designul iPhone-urilor, și cei de la Apple se inspiră din designurile altor producători (deși într-un mod mai puțin evident). Să vedem, deci, care sunt diferențele…

1. Formate și design

În fiecare an sunt lansate literalmente sute de smartphone-uri cu Android. În 2021, de exemplu, au fost lansate peste 500. În același an, știi câte iPhone-uri au fost lansate? Patru. Nu patruzeci, nu patru sute, doar patru. Apple lansează 3 - 5 modele de iPhone în fiecare an și toate au un design foarte similar.

Asta înseamnă că, în fiecare an, ai foarte multe modele cu Android disponibile, de la telefoane tradiționale la smartphone-uri pliabile și de la telefoane dedicate pasionaților de fotografie la dispozitive construite să suporte șocuri puternice și scufundări în apă. Pe de altă parte, utilizatorii de iPhone sunt nevoiți să se conformeze cu ce decide Apple că este la modă anul acesta.

În fiecare an, sunt lansate peste o sută de smartphone-uri cu Android pentru fiecare iPhone

În fiecare an, sunt lansate peste o sută de smartphone-uri cu Android pentru fiecare iPhone

În plus, deoarece Apple nu este un competitor pe piața entry-level, dacă vrei un smartphone nou-nouț, dar nu-ți poți permite un iPhone SE (2020) de 2.200 lei, opțiunile tale sunt limitate la smartphone-uri cu Android. Totuși, nu-ți face griji, pentru că există peste 350 de modele sub 2.000 lei lansate doar în 2021, deci ai de unde alege.

În ceea ce privește designul propriu-zis, smartphone-urile cu Android încep să urmeze același model: un comutator de volum, un buton de pornire și atât. Doar unele smartphone-uri pentru pasionați, ca Sony Xperia PRO-I, au opțiuni adiționale, precum un buton de declanșare al camerei. iPhone-urile sunt și mai stricte: după eliminarea butonului Acasă, fiecare iPhone a urmat aceeași rețetă: un buton de pornire (sau buton lateral), un comutator de volum și un alt comutator (după părerea mea, cam anacronic) pentru modul silențios.

Dar, în timp ce poziția butoanelor de pe iPhone se schimbă rar de la o generație la alta, pe telefoanele cu Android, ai mai multă varietate când vine vorba de poziționarea și mărimea butoanelor, mai ales că unele dintre ele folosesc butonul de pornire ca cititor de amprente.

Ai varietate când vine vorba de poziția butoanelor pe telefoanele cu Android

Ai varietate când vine vorba de poziția butoanelor pe telefoanele cu Android

2. Eficiență energetică și putere brută

În ciuda numărului mare de companii concurente pe piața Android, Apple este pe primul loc când vine vorba de puterea brută de calcul. Cel mai recent chipset de la Apple - A15 Bionic - spulberă competiția și este, de asemenea, mult mai eficient din punct de vedere energetic. Iată o comparație în Geekbench a scorului dintre A14 Bionic (lansat în 2020 cu seria iPhone 12) și un Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 (prezent pe unul dintre cele mai rapide și scumpe smartphone-uri cu Android, Sony PRO-I, lansat la sfârșitul anului 2021):

Scoruri din Geekbench pentru iPhone 12 și Sony PRO-I

Scoruri din Geekbench pentru iPhone 12 și Sony PRO-I

În schimb, iPhone-urile au o capacitate mai mică a bateriei, ceea ce echilibrează oarecum balanța. Acest lucru era adevărat mai ales înainte de seria iPhone 13. De exemplu, iPhone 12 are o baterie de 2815 mAh, comparativ cu 4000 mAh pe Samsung Galaxy S21. Totuși, situația pare să se schimbe: deși mulți utilizatori se plângeau de durata de viață a bateriei de pe iPhone, lucrurile nu mai stau la fel cu gama iPhone 13.

3. Caracteristici și inovație

În ecosistemul Android, principalul obiectiv a fost întotdeauna inovația. Pentru a ieși în evidență față de competiție, mulți producători riscă introducerea unor elemente noi și chiar experimentale. La polul opus, Apple a adăugat caracteristici noi foarte lent și numai atunci când succesul lor era garantat. Să luăm ca exemplu ecranele cu rată de reîmprospătare ridicată: deși primele telefoane cu ecrane ce rulau la 120 Hz au apărut în 2017, Apple a implementat acest element abia patru ani mai târziu pe iPhone 13 Pro și Pro Max.

iPhone-urile nu au avut ecrane cu rata de reîmprospătare de 120 Hz până în 2021

iPhone-urile nu au avut ecrane cu rata de reîmprospătare de 120 Hz până în 2021

Deși utilizatorii iPhone pot simți lipsa anumitor caracteristici, acest tip de întârziere asigură o implementare mult mai bună a oricărui element nou. De exemplu, prima iterație a ecranului pliabil de la Samsung a fost groaznică în ceea ce privește durabilitatea și speranța de viață, iar abia acum, la a treia generație de Galaxy Fold, am început să ne simțim confortabil cu acest tip de tehnologie. Pe iPhone, nu îți este teamă de caracteristici experimentale care ți-ar putea strica plăcerea de a-l folosi.

4. Autentificare

În timp ce introducerea elementelor noi pe dispozitivele Apple este foarte lentă, compania americană este campioană atunci când vine vorba de eliminarea de caracteristici. Există multe smartphone-uri cu Android care folosesc recunoaștere facială, dar majoritatea au încă opțiunea de a-ți folosi amprentele ca metodă de autentificare. În schimb, iPhone-urile au eliminat autentificarea cu amprentă încă din 2018! Asta se datorează în mare parte și faptului că sistemul lor de recunoaștere facială este cel mai bun. Acesta îți poate recunoaște fața în întuneric, este capabil să-ți identifice trăsăturile chiar și din unghiuri ciudate și face asta foarte repede.

Opțiuni de autentificare pe Pixel 4a și pe iPhone 12

Opțiuni de autentificare pe Pixel 4a și pe iPhone 12

Deși măștile împiedică momentan autentificarea facială, Apple impresionează cu o soluție la această problemă, soluție ce va fi implementată în iOS 15.4 pe toate iPhone-urile cu Face ID.

Dacă ai folosit un dispozitiv cu Android, lipsa unui cititor de amprente poate fi ciudată inițial, dar odată ce experimentezi și te obișnuiești cu excepționala recunoaștere facială de pe iPhone-uri, probabil nu vei mai avea chef să te întorci la autentificarea cu amprentă.

Reclamă

5. Conectivitate

Smartphone-urile cu Android oferă o gamă largă de opțiuni de conectivitate. Infraroșu, Bluetooth, mufe pentru căști, USB-C, toate acestea sunt caracteristici răspândite, compatibile cu dispozitivele moderne cu Android. Pe de altă parte, cei de la Apple, mereu grăbiți să inoveze prin eliminarea caracteristicilor, au eliminat mufa pentru căști de pe iPhone-uri în urmă cu cinci ani, începând cu iPhone 7. iPhone-urile au doar cele mai moderne opțiuni de conectivitate, precum Bluetooth, NFC și Wi-Fi.

Mufele pentru căști sunt rare pe smartphone-urile cu Android și inexistente pe iPhone-uri

Mufele pentru căști sunt rare pe smartphone-urile cu Android și inexistente pe iPhone-uri

Cât despre emițătoare infraroșu, iPhone-urile nu au avut asta niciodată. Iar această atitudine față de conectivitate este destul de logică dacă iei în calcul următoarea diferență dintre smartphone-urile cu Android și iPhone-uri:

6. Accesorii

Când vine vorba de dispozitivele cu Android, majoritatea accesoriilor sunt interschimbabile. Poți folosi smartwatch-uri Samsung cu smartphone-uri Huawei, căști Sony cu dispozitive Xiaomi și așa mai departe. Unele dintre ele ar putea avea mai puține funcții, dar nu ești forțat să intri într-un ecosistem, cum ești pe iPhone-uri. Da, poți conecta AirPod-urile la smartphone-uri cu Android, dar partea negativă este că pierzi multe caracteristici. În schimb, dacă ai o niște căști cu fir de bună calitate, pe care vrei să le folosești pe un iPhone modern, un adaptor te costă aproape 60 lei. Și asta este șmecheria. Accesoriile originale pentru iPhone-uri sunt, de obicei, mult mai scumpe decât cele folosite pe Android.

Accesoriile originale Apple sunt foarte scumpe

Accesoriile originale Apple sunt foarte scumpe

Vrei să cumperi un cablu de încărcare după ce pisica ta l-a ros pe cel livrat cu dispozitivul? Pentru smartphone-urile cu Android, poți găsi oriunde un cablu USB-C la câteva zeci de lei, iar majoritatea vor fi compatibile cu dispozitivul tău. Pe iPhone, nu poți folosi decât o mică selecție de cabluri din terțe părți cu conector Lightning. Dacă achiziționezi un cablu necertificat, riști să primești un mesaj de eroare, iar costul unui cablu original Apple este aproape 150 lei.

7. Longevitate, service și reparații

Una dintre cele mai mari probleme pe care le am cu Apple este perspectiva sa asupra reparațiilor. Și nu mă refer la prețurile absurde de reparații, deși asta este altă problemă. Până de curând, repararea unui iPhone modern în afara centrelor de service oficiale era de coșmar, în principal din cauza obstacolelor artificiale introduse de Apple pentru a te împiedica să-ți repari iPhone-ul. Lucruri precum utilizarea unor șuruburi non-standard, asocierea ecranului cu alte părți ale smartphone-ului, astfel încât să nu-l poți pur și simplu înlocui etc., sunt obstacole complet artificiale, fără limitări tehnice reale. Datorită reacției publice, atitudinea Apple față de reparații s-a îmbunătățit recent, iar utilizatorii pot achiziționa piese pentru iPhone 12 și modele mai noi.

Ți-ai spart iPhone-ul? De cele mai multe ori, nu este avantajos să-l repari

Ți-ai spart iPhone-ul? De cele mai multe ori, nu este avantajos să-l repari

Cu toate acestea, durata de viață a unui iPhone este mai mare decât cea a smartphone-urilor similare cu Android datorită materialelor de o calitate mai bună, tehnologiei superioare și a faptului că beneficiază de actualizări de software o perioadă mai lungă de timp. Oricum, indiferent ce telefon cumperi, durata de viață a bateriei scade rapid după primii 2-3 ani de utilizare intensă.

8. Capacitatea de stocare

Deși din ce în ce mai multe smartphone-uri nu mai oferă această opțiune, până de curând, puteai extinde capacitatea de stocare de pe majoritatea dispozitivelor cu Android. În schimb, iPhone-urile au un spațiu de stocare fix, iar dacă îți place să faci videoclipuri sau vrei să-ți păstrezi absolut toate pozele făcute, este posibil ca, în timp, să rămâi fără spațiu de stocare liber.

Spre deosebire de iPhone, spațiul de stocare de pe smartphone-urile cu Android poate fi extins

Spre deosebire de iPhone, spațiul de stocare de pe smartphone-urile cu Android poate fi extins

Poți, desigur, să-ți descarci periodic fișierele media pe PC, dar nici asta nu este simplu pe iPhone-uri, după cum vei vedea în secțiunea următoare (Software).

Software

Deși ecranul unui iPhone provine din aceeași fabrică ca cel al unui Samsung Galaxy și în ciuda faptului că fabricile de producție pentru componentele de iPhone și dispozitive Android se află în același oraș sau au chiar același proprietar, software-ul de pe smartphone-urile cu Android este complet diferit de cel de pe iPhone-uri. Hai să vedem principalele diferențe dintre iOS și Android la acest capitol:

9. Un sistem de operare închis versus „open source”

În 2003, o companie numită Android Inc. a început să dezvolte un sistem de operare pentru camere digitale. Compania a fost cumpărată ulterior de Google și restul e deja istorie. Android se bazează pe Linux și, prin urmare, este un sistem de operare complet open-source - cu sursă deschisă. iOS este însă dezvoltat intern de Apple și doar părți din codul său sunt open-source. Există numeroase articole despre beneficiile și dezavantajele open-source, dar principala concluzie este că software-ul open-source este mai transparent, mai ușor accesibil și mult mai robust din punct de vedere al securității (vulnerabilitățile sunt descoperite și remediate mai repede decât în sistemele închise). Dar este și mai puțin reglementat, ceea ce are un impact mare asupra experienței de utilizare.

10. Actualizări

Dacă ne uităm doar la actualizările de securitate, Android pare să aibă un avantaj clar față de iOS, deoarece în fiecare lună, sunt lansate noi actualizări de securitate pentru smartphone-urile cu Android. Totuși, când luăm în considerare întârzierea propagării (fiecare producător decide când să-și actualizeze dispozitivele, de obicei după ce a terminat testarea internă) și perioada limitată de timp în care primesc actualizări unele dispozitive, putem spune că majoritatea dispozitivelor Android (în afară de smartphone-urile Pixel, ce primesc întotdeauna actualizări imediat după lansare) rulează de cele mai multe ori software care nu este la zi. Acest lucru este valabil atât pentru actualizările intermediare ale sistemului de operare, cât și pentru versiunile complet noi ale acestuia. Deși Android 12 a fost lansat în octombrie 2021, un număr mare de smartphone-uri compatibile nu au primit încă noua versiune la momentul scrierii acestui articol, în februarie 2022.

Doar smartphone-urile Google Pixel primesc ultima actualizare la fel de rapid ca iPhone-urile

Doar smartphone-urile Google Pixel primesc ultima actualizare la fel de rapid ca iPhone-urile

Pe iPhone-uri, procesul este și mai simplu, și mai strict: actualizările de securitate sunt mult mai rare și se lansează în același timp pe toate iPhone-urile compatibile. În ceea ce privește actualizările sistemului de operare, și acestea sunt disponibile concomitent pentru toate iPhone-urile compatibile. În plus, dispozitivele Apple beneficiază de actualizări de software o perioadă lungă de timp: iPhone SE, care a fost lansat în 2016, poate fi actualizat fără probleme la cea mai recentă versiune iOS, 15.3. Dispozitivele Android emblematice din același an sunt deja depășite din 2018.

11. Interfața

Interfața dispozitivelor cu Android diferă mult de la un producător la altul. Pe de o parte, asta crește șansele să găsești o variantă a sistemului de operare care arată bine și este ușor de folosit, dar pe de altă parte, este mai greu să treci de la un smartphone cu Android la un altul de la un alt producător.

Cu toate acestea, nu ești limitat când vine vorba personalizarea interfeței de pe Android. Îți poți face telefonul să arate ca un tricorder din Star Trek sau poți aplică o temă de Sfântul Valentin pe smartphone-ul partenerei sau partenerului de viață.

În schimb, interfața este identică pentru toate iPhone-urile care rulează aceeași versiune iOS. Este foarte ușor să faci tranziția de la un iPhone vechi la unul de generație nouă, dar dezavantajul este că opțiunile de personalizare de pe iPhone-uri sunt mult mai limitate. Și nu ne referim doar la cum arată: chiar dacă este 2022, dispozitivele Apple nu au încă un sertar de aplicații, așa că acestea sunt puse în dezordine direct pe ecranul de pornire.

Ecranul de pornire de pe Android este mai personalizabil ca pe iPhone

Ecranul de pornire de pe Android este mai personalizabil ca pe iPhone

Desigur, ai o Bibliotecă de aplicații, dar este greoaie și dificil de accesat comparativ cu secțiunea Toate aplicațiile de pe aproape orice smartphone cu Android.

12. Magazine de aplicații

Magazinul Google Play este magazinul oficial de aplicații pentru smartphone-urile cu Android, cu aproximativ 3,5 milioane de aplicații, față de cele 2,3 milioane din App Store - magazinul Apple. Cu toate acestea, Apple face o treabă mai bună la monetizarea aplicațiilor sale, deoarece utilizatorii săi au cheltuit aproximativ 19 miliarde de dolari în al treilea trimestru al anului 2020. În aceeași perioadă, pe Google Play s-au cheltuit „doar” 10,3 miliarde de dolari. Însă, în acest caz, numerele nu spun întreaga poveste.

Magazinul Google Play (stânga) versus App Store de la Apple (dreapta)

Magazinul Google Play (stânga) versus App Store de la Apple (dreapta)

Google Play oferă o enormă varietate de aplicații și, datorită flexibilității sistemului de operare Android, aplicațiile din Magazinul Google pot face lucruri la care utilizatorii de iPhone nu au acces. Marea majoritate a aplicațiilor din Google Play Store sunt gratuite, dar multe dintre ele includ reclame (unele chiar foarte agasante). Deși iPhone-urile sunt mai limitate în ce privește caracteristicile aplicațiilor disponibile, avantajul este că aplicațiile malware nu trec aproape niciodată de filtrarea strictă impusă de Apple, deci, per total, experiența din App Store ar trebui să fie mai bună și mai sigură.

În ultimul rând, instalarea de aplicații din alte surse (sideloading) este aproape imposibilă pe iPhone-uri, în timp ce pe Android, tot ce trebuie să faci pentru a instala o aplicație fără Magazinul Google Play este să activezi un comutator și să confirmi instalarea.

Reclamă

13. Aplicații

Aplicațiile din terțe părți sunt pur și simplu mai bune pe iPhone ca pe Android, iar asta este și datorită reglementărilor mai stricte și costurilor mai mari de dezvoltare. Spunem asta și pentru că aplicațiile iOS din terțe părți se blochează mai puțin, merg mai bine și (din cauza abordării diferite a monetizării lor) au mai puține reclame. În plus, asta încurajează dezvoltatorii să-și lanseze mai întâi aplicațiile și actualizările pe dispozitivele cu iOS.

Numărul de aplicații incluse pe smartphone-urile cu Android (stânga) diferă mult în funcție de producător

Numărul de aplicații incluse pe smartphone-urile cu Android (stânga) diferă mult în funcție de producător

Atât numărul, cât și calitatea aplicațiilor preinstalate pe smartphone-urile cu Android diferă mult, de la minimul necesar până la o cantitate enormă de bloatware. Deși unii le consideră mai puțin rafinate decât variantele lor de la Google (Chrome versus Safari, Google Maps versus Apple Maps), aplicațiile incluse pe fiecare iPhone sunt totuși utile și perfect integrate cu sistemul de operare.

14. Confidențialitate

Iată o întrebare pentru tine: Google câștigă bani din anunțuri direcționate, bazate pe locația utilizatorilor și preferințele lor când vizitează site-uri și fac cumpărărturi online. Apple își face banii din vânzarea de iPhone-uri și oferind servicii utilizatorilor săi. În care dintre cele două companii tinzi să ai mai multă încredere când vine vorba de confidențialitate?

Opțiunile de confidențialitate de pe Pixel 4a (stânga) și iPhone 12 (dreapta)

Opțiunile de confidențialitate de pe Pixel 4a (stânga) și iPhone 12 (dreapta)

Deși răspunsul pare evident, poți obține niveluri similare de confidențialitate în majoritatea cazurilor. Singura diferență este că va trebui să scotocești mai mult în meniurile dispozitivelor cu Android. Per total, Apple adună mai puține date de la utilizatorii săi, iar aplicațiile din terțe părți din App Store au reguli de confidențialitate mai stricte.

15. Backup și transfer de fișiere

În mod implicit, atât iPhone-urile, cât și smartphone-urile cu Android au soluții solide de backup în cloud. Dar, în timp ce Google oferă gratuit începând cu 15 GB de spațiu de stocare (extrem de folositor dacă-ți faci copii de rezervă ale fișierelor media), Apple oferă doar 5 GB pe iCloud. Spațiul se umple destul de repede, iar asta dezactivează copiile pentru aplicații și setări.

Cu majoritatea smartphone-urilor cu Android, este banal să transferi fișiere pe calculator: după ce le conectezi folosind un cablu USB, poți să vezi spațiul de stocare al smartphone-ului ca pe o unitate de disc, iar apoi, ești liber să tragi și să plasezi sau să copiezi și să lipești fișiere în orice locație. Poți folosi unitatea și ca player de conținut media, iar asta îți permite să încarci și să descarci cu ușurință fișiere media.

Atât smartphone-urile cu Android (stânga), cât și iPhone-urile (dreapta) oferă spațiu în Cloud

Atât smartphone-urile cu Android (stânga), cât și iPhone-urile (dreapta) oferă spațiu în Cloud

Transferul de fișiere este la fel de ușor pe iPhone… dacă ai un Mac. În Windows, trebuie să instalezi iTunes și chiar și așa, ai acces limitat la conținutul iPhone-ului tău. Deoarece pe iPhone-uri nu poți extinde capacitatea de stocare, nu ai nici cum să scoți cardul SD și să-l introduci în cititorul tău de carduri, cum poți face cu multe telefoane cu Android.

Poziționarea pe piață

În afară de hardware și software, am mai observat două diferențe mai generale, derivate din toate celelalte aspecte prezentate mai sus.

16. Valoarea de revânzare

Pentru că piața este suprasaturată, smartphone-urile cu Android tind să scadă în valoare mai repede ca iPhone-urile rivale. Asta are de-a face și cu durabilitatea dispozitivelor și cu perioada în care beneficiază de actualizări. De exemplu, deși vei putea vinde un iPhone X din 2017 la aproximativ 1500 lei, un smartphone top de gamă cu Android din aceeași perioadă, Samsung Galaxy S9, se va vinde cu 25% mai puțin. Dacă iei în considerare devalorizarea în timp, iPhone-urile sunt o investiție mai bună.

iPhone-urile pot fi vândute la prețuri mai bune

iPhone-urile pot fi vândute la prețuri mai bune

17. Publicul țintă

iPhone-urile sunt destinate utilizatorilor mai puțin tehnici, ceea ce este evident când te gândești la nivelul de personalizare și la interfața de pe iPhone. Telefoanele de la Apple sunt făcute să funcționeze la eficacitate maximă de când le scoți din cutie, fără să le configurezi prea mult. Software-ul merge excelent, camera face poze uimitoare fără să trebuiască să te joci cu setările, iar aplicațiile fac pur și simplu exact ce trebuie să facă. Interfața din iOS este perfectă pentru cei ce nu vor schimbări majore, dar își doresc telefoane eficiente, pe care se pot baza.

iPhone-urile sunt perfecte dacă nu vrei să stai să te joci cu fel de fel de setări

iPhone-urile sunt perfecte dacă nu vrei să stai să te joci cu fel de fel de setări

Smartphone-urile cu Android îți dau senzația că sunt tehnologie și nu doar gadgeturi - ai mai multe opțiuni de configurare, mai mult control și mai multe alegeri. Este minunat dacă vrei să-ți configurezi dispozitivul, dacă vrei să crești eficiența, calitatea și viteza și dacă știi exact ce cauți și unde. Însă, dacă vrei un smartphone performant care face pur și simplu totul foarte bine, nu poți greși cumpărând un iPhone.

Ai trecut de la un smartphone cu Android la un iPhone sau invers? Care a fost experiența ta?

Dacă ai trecut de la Android la iOS sau invers, ce ți-a plăcut și ce te-a frustrat cel mai mult? Ești mulțumit de schimbare sau ai prefera să te întorci la ce ai avut înainte? Folosește secțiunea de comentarii pentru a ne spune opinia ta și a ne da mai multe detalii despre această experiență.

Descoperă: Smartphone Android Blog Hardware și sunete iOS Recomandate