15 diferențe între iPhone-uri și smartphone-urile cu Android

Utilizatorii sunt mereu în contradictoriu în ceea ce privește cea mai bună alternativă: iPhone sau smartphone-urile cu Android? Dezbaterea nu se va termina curând și majoritatea oamenilor aleg să fie fani ai iOS sau ai Android, indiferent de ce oferă cealaltă "tabără". Acum un an, am început să folosesc un iPhone SE drept smartphone-ul meu principal, timp în care am ajuns să cunosc mai bine sistemul de operare iOS al celor de la Apple. Anterior, am avut un smartphone Motorola Nexus 6 cu Android 7. De asemenea, am scris recenzii pentru multe smartphone-uri cu Android, pentru Digital Citizen. Pe iPhone SE, folosesc iOS 12. Iată care sunt principalele diferențe pe care le-am observat între iPhone-uri și smartphone-urile cu Android:

1. Aplicațiile pentru iPhone nu se blochează la fel de des ca versiunile lor pentru Android

Cât timp am folosit iPhone-ul SE, niciuna dintre aplicațiile de pe el nu s-a blocat. Deși Nexus 6 pe care l-am avut înainte a fost un smartphone capabil pentru vremea lui, am avut atât de multe probleme cu aplicații care se blocau, încât mi se părea ceva normal. O diferență pozitivă este faptul că aplicațiile nu se blochează pe iPhone la fel de des ca pe Android. Totuși, există momente când unele dintre ele pot să aibă o întârziere de execuție înainte să răspundă la comenzile mele.

2. Ecranul de pornire de pe iOS nu este la fel de personalizabil ca cel de pe Android

Venind din ecosistemul Android, eram obișnuit să personalizez totul. Prima mare diferență este faptul că ecranul de pornire de pe iOS este mai limitat în opțiunile de personalizare decât cel de pe Android.

Ecranele de blocare, notificări și acasă de pe un iPhone SE

Pe iPhone-ul meu, singurele lucruri pe care le pot schimba la ecranul de pornire sunt:

  • Alegerea unei imagini diferite pentru fundal
  • Modificarea ordinii pictogramelor aplicațiilor
  • Crearea de foldere în care pot să pun mai multe pictograme de aplicații la un loc

Este puțin în comparație cu ceea ce poți să faci în Android. Acestea sunt lucrurile care îmi lipsesc cel mai mult:

  • Nu pot să folosesc widget-uri. Singurul loc unde poți să ai widget-uri în iOS este pe ecranul de notificări.
  • Nu există un sertar de aplicații ca în Android. Toate aplicațiile sunt afișate pe ecranele de pornire, așa că trebuie să creezi foldere de aplicații pentru a organiza lucrurile.

3. App Store pare să fie mai bine organizat decât Magazinul Play

Magazinul Play de pe Android s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, devenind mai ușor de navigat. Prima mea întâlnire cu App Store-ul de la Apple a fost însă și mai pozitivă. Pare să fie mai simplu de navigat, deși este împărțit în categorii și topuri, la fel ca Magazinul Play. Aceasta este o impresie personală și alte persoane s-ar putea să aibă sentimente diferite față de App Store versus Magazinul Play.

Apple App Store

4. Unele dintre aplicațiile din App Store sunt mai bune decât versiunile lor pentru Android

Apple este cunoscut pentru standardele sale ridicate în ceea ce privește aplicațiile care ajung în App Store. Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii trebuie să creeze aplicații care să treacă de anumite criterii de calitate și experiență de utilizare, ce sunt stabilite de către companie. Ca o consecință directă, o bună parte a aplicațiilor din terțe părți sunt mai bine finisate față de ce găsești în Magazinul Play pentru Android.

Aplicația YouTube pentru iOS

5. Există mai multe aplicații plătite pentru iPhone decât pentru Android, dar sunt și mai puține reclame

Deși aplicațiile esențiale pe care toată lumea le folosește sunt gratuite pe ambele platforme, dacă ieși din acest cerc, vei afla că sunt mai multe aplicații în App Store care sunt contra cost, față de Android. Acest lucru se datorează faptului că audiența Apple este considerată a fi mai deschisă în a cheltui bani pentru aplicații, decât este audiența Google. Dar, acest lucru înseamnă și că aplicațiile de pe iOS au, în general, mai puține reclame. Pe iPhone-ul meu, a trebuit să mă adaptez ideii că trebuie să cheltuiesc niște bani pentru cel puțin câteva dintre aplicațiile pe care mă obișnuisem să le primesc gratis pe Android.

6. Aplicațiile standard de pe iPhone, care vin odată cu iOS, sunt mai puțin avansate decât aplicațiile Google de pe Android

Nu îmi plac unele dintre aplicațiile implicite de pe iPhone. Safari, Apple Maps, Photos şi Mail, de exemplu, nu sunt la fel de bune ca Google Chrome, Google Maps, Google Photos ori Gmail. Aplicaţiile standard pe care le oferă Google pe Android tind să fie mai avansate. Această impresie depinde şi de cât de dependent ești de ecosistemul Apple sau Google, iar eu trebuie să recunosc că sunt un mare consumator de servicii Google.

Safari, browser-ul web implicit de pe iPhone

7. Fișierele media nu pot fi transferate pe un PC cu Windows la fel de ușor, de pe un iPhone

Dacă ești un utilizator de Mac, transferul fișierelor tale nu este o problemă. Însă, dacă ești un utilizator de PC cu Windows, mutarea fișierelor media pe și de pe un iPhone poate fi puțin ciudată. Cu un dispozitiv Android, tot ce trebuie să faci este să îl conectezi la un port USB de pe calculatorul tău cu Windows. Lucrurile sunt diferite cu iPhone-urile. Dacă vrei să transferi muzică sau fișiere video, trebuie să instalezi iTunes și să folosești această aplicație în loc de File Explorer. Totuși, dacă vrei să copiezi fotografii de pe iPhone pe un PC cu Windows 10, poți să folosești opțiunea de import oferită de aplicația Fotografii, sau să le copiezi cu Explorer.

Utilizarea aplicației Fotografii din Windows 10 pentru a importa fotografiile de pe iPhone

8. Nu există un buton de "Înapoi" pe iPhone

După câteva săptămâni de folosire a unui iPhone SE, îmi era dor de butonul Înapoi pe care îl ai pe toate dispozitivele cu Android. iPhone-urile nu au așa ceva și este ciudat pentru cineva care s-a obișnuit să îl folosească. Sigur, sunt butoane de acest fel în interiorul aplicațiilor și există gesturi pe care le poți folosi pe iPhone pentru a merge înapoi. Totuși, butonul Înapoi de pe Android este mai util. Îl puteam apăsa de mai multe ori pentru a ieși din orice aplicație de exemplu. În plus, era mereu în același loc, indiferent de aplicație sau de telefon. Pe un iPhone, fiecare aplicație poate să aibă un buton de Înapoi în orice poziție vrea dezvoltatorul. Îți ia ceva timp să te obișnuiești cu acest lucru și nu îmbunătățește experiența de utilizare.

Butonul Înapoi din Android

9. iPhone-urile au un comutator hardware pentru profilul audio sonor/silențios

Deși Apple a renunțat la mufa pentru căști pe ultimele modele de iPhone, comutatorul hardware pentru profilele audio sonor/silențios este încă prezent. Poate părea ciudat să vezi așa ceva pe noul tău iPhone, mai ales dacă anterior ai avut un smartphone cu Android. Smartphone-urile cu Android, de obicei, tind să facă același lucru printr-o implementare software. Însă mulți oameni găsesc comutatorul hardware mai ușor de plăcut. Până la urmă, este mult mai reconfortant să simți și să vezi că acel comutator este setat pe silențios. Nu trebuie să îți deschizi smartphone-ul pentru asta, așa cum este cazul la smartphone-urile cu Android.

Comutatorul pentru profilul sonor/silențios de pe un iPhone

10. Actualizările pentru iOS sunt mai regulate și mai bune decât cele pe care le primești pe Android

Venind din lumea Android, atunci când m-am întâlnit cu iPhone-urile, am fost destul de uimit să văd că unele actualizări pentru sistemul de operare îi fac bine din punct de vedere al performanței. Toate smartphone-urile cu Android pe care le-am avut au primit actualizări, dar de multe ori ele deveneau mai lente din cauza actualizărilor. Pe iPhone SE-ul meu, unele actualizări pentru iOS l-au făcut mai rapid, nu doar mai sigur. iPhone-urile primesc actualizări regulate pentru sistemul de operare, direct de la producătorul lor: Apple. Pe dispozitivele cu Android, trebuie să aștepți și să speri că producătorul smartphone-ului tău îți dă și ție actualizările. Producătorii de dispozitive cu Android nu au o abordare similară din acest punct de vedere, iar unele smartphone-uri cu Android abia dacă primesc vreo actualizare, ori primesc actualizări pe o perioadă mult mai scurtă de timp decât primesc iPhone-urile.

Actualizările automate pentru iOS

11. iOS este o grădină securizată cu garduri, în timp ce Android este un teritoriu liber și haotic

Aplicațiile care rulează pe iPhone-uri sunt strict controlate de către Apple. Până la urmă, pe un iPhone, poți să descarci aplicații doar din App Store, în timp ce pe smartphone-urile cu Android poți să primești aplicații de oriunde vrei. De exemplu, companii precum Epic Games au decis să își distribuie software-ul în afara Magazinului Play. Popularul joc Fortnite este distribuit pentru iPhone prin App Store, în timp ce Fortnite pentru Android este disponibil direct de la Epic Games.

Fortnite pentru Android

Există nenumărate magazine alternative care se află în competiție cu Magazinul Play de la Google, iar majoritatea dintre ele nu sunt deloc sigure. Nu mai menționăm și faptul că Android te lasă să instalezi aplicații folosind fișiere .apk ce pot să provină de oriunde și pot să conțină orice formă de malware. În ecosistemul Apple, acest lucru este aproape imposibil.

12. iPhone-urile sunt mai prietenoase din punct de vedere al confidențialității decât sunt smartphone-urile cu Android

Apple este o companie faimoasă pentru opiniile sale asupra confidențialității. Deși iPhone-urile și Apple colectează date despre obiceiurile tale, te întreabă întotdeauna înainte de a o face. Mai mult, dacă ai citit știrile legate de Apple și FBI din ultimii câțiva ani, atunci știi că Apple nu îți vinde informațiile personale atunci când le spune FBI-ul, de exemplu.

Google, de cealaltă parte, este mult mai puțin interesat în a îți păstra informațiile cât mai private. Ei chiar își doresc ca tu să nu vrei să îți păstrezi datele confidențiale. 🙂 De ce? Pentru că Google produce cei mai mulți bani din datele tale, prin faptul că vinde reclame și servicii adaptate ție. Venitul principal al celor de la Apple nu vine din reclame ci din vânzarea de iPhone-uri. Ciudat, nu-i așa? O companie care păstrează totul închis, cum este Apple, poate să fie mai orientată spre confidențialitate decât o companie ca Google, care este mult mai deschisă cu tot ce înseamnă open-source.

Controale pentru intimitate disponibile pe iPhone

13. iPhone-urile nu oferă spațiu de stocare suplimentar

Smartphone-urile cu Android sunt mult mai deschise din punct de vedere al opțiunilor hardware. Este și normal să fie așa, având în vedere că există mulți producători de dispozitive cu Android, nenumărate dispozitive cu Android și diverse configurații hardware. Majoritatea smartphone-urilor cu Android includ un card microSD pe care îl poți folosi pentru a le extinde capacitatea de stocare. Din nefericire, iPhone-urile nu au sloturi de carduri microSD și nu poți să le adaugi spațiu suplimentar. Trebuie să fii atent și să cumperi de la început un iPhone cu destul spațiu de stocare, pentru că vei rămâne cu cât ai avut de la început.

Informații depsre stocare, afișate de un iPhone

14. Bateriile iPhone-urilor tind să aibă o capacitate mai mică

Bateriile folosite pe iPhone-uri sunt, de obicei, mai mici decât cele pe care le găsești pe smartphone-uri similare cu Android. Deși Apple folosește optimizări avansate pentru hardware și software, astfel încât să îmbunătățească durata bateriei, iPhone-urile sunt în urma dispozitivelor cu Android la acest capitol. Chiar mai mult, se pare că ultimele generații de iPhone-uri, după iPhone 6, chiar au unele probleme cu bateriile lor. După aproximativ un an, încep să cedeze și trebuiesc înlocuite. Opinia mea este că Apple a vrut să facă baterii mai subțiri astfel încât iPhone-urile să fie mai subțiri și, în acest proces, a decis să folosească baterii mai slabe. Design frumos dar baterii slabe. Se pare că cele mai noi iPhone-uri se ghidează după motto-ul "trăiește repede, mori repede, lasă un corp frumos în urmă".

Opțiuni pentru baterie și informații despre sănătatea ei

15. iPhone-urile își păstrează valoare de (re)vânzare mai mult timp

iPhone-urile sunt investiții mai bune dacă te interesează deprecierea lor ca valoare în bani. iPhone-urile sunt, în general, mai bine realizate și au o integrare hardware-software mai bună decât smartphone-urile cu Android, iar utilizatorilor le plac mai mult. De aceea, un iPhone nu își pierde la fel de mult din valoare după un an sau doi, ca oricare smartphone cu Android.

Ai migrat și tu de pe un smartphone cu Android la un iPhone? Cum a fost experiența ta?

Dacă ai migrat de la Android la iOS, care au fost lucrurile care ți-au plăcut și care au fost cele care te-au frustrat? Ești mulțumit de schimbare, sau ai trece înapoi la Android oricând? Nu ezita să ne spui părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos, dar și ce experiență ai avut.

Descoperă: Smartphone Android Blog Hardware și sunete iOS Recomandate
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează