Care sunt mai bune: iPhone-urile sau smartphone-urile cu Android? Părerile sunt împărțite, iar mulți oameni aleg să fie ori fani iOS, ori Android, fără să țină cont de argumente. În ultima decadă, eu am avut câteva iPhone-uri și cel puțin zece smartphone-uri cu Android, și asta fără să număr dispozitivele cărora le fac recenzii în mod regulat pentru muncă. Deși încerc să nu aleg un câștigător și un învins clar în acest articol, iată diferențele majore dintre iPhone-uri și smartphone-uri cu Android, pe care le-am observat:
Un scurt preambul și câteva clarificări
Înainte să citești acest articol, aș vrea să clarific câteva lucruri. Am primit recent întrebări de genul „Este un iPhone un Android?” sau „Este Samsung un iPhone sau un Android?”. Așadar, înainte de a-ți spune care cred eu că sunt cele mai mari diferențe între iPhone și Android, care ar putea fi mai bun pentru tine și care este mai ușor de utilizat, te rog să ții cont de următoarele:
- Un iPhone nu este un dispozitiv cu Android. Termenul „iPhone” se referă exclusiv la smartphone-urile fabricate de Apple. Toate iPhone-urile funcționează cu sistemul de operare iOS, dezvoltat de Apple.
- Telefoanele cu Android nu sunt iPhone-uri. Termenul „Android”, folosit separat, se referă în mod specific la sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, care alimentează dispozitive, telefoane și tablete cu Android, produse de un număr mare de producători, printre care Motorola, OPPO, Xiaomi, Google, OnePlus, ASUS și Nothing.
- Samsung produce smartphone-uri care rulează pe sistemul de operare Android, nu pe iOS. Prin urmare, smartphone-urile Samsung sunt dispozitive cu Android.
Acestea fiind spuse, să trecem mai departe și să vedem care sunt principalele diferențe dintre iPhone-uri și smartphone-urile cu Android:
Diferențe hardware între iPhone-uri și telefoane cu Android
În primul rând, să analizăm diferențele hardware. Deși mulți producători de dispozitive Android au încercat să copieze designul iPhone-urilor, și cei de la Apple se inspiră din designurile altor producători (deși într-un mod mai puțin evident). Să vedem, deci, care sunt diferențele…
1. Formate și design
În fiecare an, sunt lansate sute de smartphone-uri cu Android. Peste 450 de modele numai în 2023! Știi câte iPhone-uri noi au apărut în 2023? Patru. Nu patru sute, ci doar patru. Apple lansează 3 - 5 modele de iPhone anual și toate au un design foarte similar.
Asta înseamnă că, în fiecare an, ai foarte multe modele cu Android disponibile, de la telefoane tradiționale la smartphone-uri pliabile și de la telefoane dedicate pasionaților de fotografie la dispozitive construite să suporte șocuri puternice și scufundări în apă. Pe de altă parte, utilizatorii de iPhone sunt nevoiți să se conformeze cu ce decide Apple că este la modă anul acesta.
În plus, deoarece Apple nu este un competitor pe piața entry-level, dacă vrei un smartphone nou-nouț, dar nu-ți poți permite un iPhone SE (2022) de aproximativ 2.000 lei fără TVA, opțiunile tale sunt limitate la smartphone-uri cu Android. Totuși, nu-ți face griji, pentru că există peste 300 de modele sub 2.000 lei lansate doar în 2023, deci ai de unde alege.
În ceea ce privește designul propriu-zis, smartphone-urile cu Android încep să urmeze același model: un comutator de volum, un buton de pornire și atât. Doar unele smartphone-uri pentru pasionați au opțiuni adiționale, precum un buton de declanșare al camerei. iPhone-urile sunt și mai stricte: după eliminarea butonului Acasă, fiecare iPhone a urmat aceeași rețetă: un buton de pornire (sau buton lateral), un comutator de volum și un alt comutator (după părerea mea, cam de modă veche) pentru modul silențios.
Dar, în timp ce poziția butoanelor de pe iPhone se schimbă rar de la o generație la alta, ai mai multă varietate când vine vorba de poziționarea și mărimea butoanelor de pe telefoanele cu Android, mai ales că unele dintre ele folosesc butonul de pornire ca cititor de amprente.
2. Eficiență energetică și putere brută
În ciuda numărului mare de companii concurente pe piața Android, Apple este pe primul loc când vine vorba de puterea brută de calcul. Cele mai noi chipseturi de la Apple - A16 și A17 Bionic - spulberă competiția și sunt, de asemenea, mult mai eficiente din punct de vedere energetic. Iată o comparație în Geekbench a rezultatului obținut de chipsetul A17 Pro din vârful de gamă iPhone 15 Pro Max și un Snapdragon 8 Gen 3, întâlnit pe Samsung Galaxy S24 Ultra și pe Xiaomi 14 Ultra, două dintre cele mai rapide și mai scumpe smartphone-uri cu Android pe care le poți cumpăra în prezent:
În schimb, iPhone-urile au o capacitate mai mică a bateriei, ceea ce echilibrează oarecum balanța. Acest lucru era adevărat mai ales înainte de seria iPhone 13. De exemplu, iPhone 12 are o baterie de 2815 mAh, comparativ cu 4000 mAh pe Samsung Galaxy S21. Totuși, situația pare să se schimbe: deși mulți utilizatori se plângeau de durata de viață a bateriei de pe iPhone, lucrurile nu mai stau la fel cu gama iPhone 15. Cea mai mică baterie din această gamă are o capacitate de 3349 mAh, iar cea mai mare este de 4441 mAh, apropiindu-se de cei 5000 mAh de pe modelele emblematice cu Android, precum Samsung Galaxy S24 Ultra.
3. Caracteristici și inovație
În ecosistemul Android, principalul obiectiv a fost întotdeauna inovația. Pentru a ieși în evidență față de competiție, mulți producători riscă introducerea unor elemente noi și chiar experimentale. La polul opus, Apple a adăugat caracteristici noi foarte lent și numai atunci când succesul lor era garantat. Să luăm ca exemplu ecranele cu rată de reîmprospătare ridicată: deși primele telefoane cu Android, care aveau ecrane ce rulau la 120 Hz au apărut în 2017, Apple a implementat acest element abia patru ani mai târziu pe iPhone 13 Pro și Pro Max. Ultimul iPhone 15 Pro beneficiază de 120 Hz, dar modelul „standard” iPhone 15 are în continuare doar 60 Hz.
Deși utilizatorii iPhone pot simți lipsa anumitor caracteristici, acest tip de întârziere asigură o implementare mult mai bună a oricărui element nou. De exemplu, prima iterație a ecranului pliabil de la Samsung a fost groaznică în ceea ce privește durabilitatea și speranța de viață, iar abia acum, la a cincea generație de Galaxy Fold, am început să ne simțim confortabil cu acest tip de tehnologie. Pe iPhone, nu îți este teamă de caracteristici experimentale, care ți-ar putea strica plăcerea de a-l folosi.
4. Autentificare
În timp ce introducerea elementelor noi pe dispozitivele Apple este foarte lentă, compania americană este campioană atunci când vine vorba de eliminarea de caracteristici. Există multe smartphone-uri cu Android care folosesc recunoaștere facială, dar majoritatea au încă opțiunea de a-ți folosi amprentele ca metodă de autentificare. În schimb, Apple a eliminat autentificarea cu amprentă încă din 2018, pe toate modelele noi, cu excepția lui iPhone SE. Asta se datorează în mare parte și faptului că sistemul lor de recunoaștere facială este cel mai bun. Acesta îți poate recunoaște fața în întuneric, este capabil să-ți identifice trăsăturile chiar și din unghiuri ciudate și face asta foarte repede.
Dacă ai folosit un dispozitiv cu Android, lipsa unui cititor de amprente poate fi ciudată inițial, dar odată ce experimentezi și te obișnuiești cu excepționala recunoaștere facială de pe iPhone-uri, probabil nu vei mai avea chef să te întorci la autentificarea cu amprentă.
5. Conectivitate
Smartphone-urile cu Android oferă o gamă largă de opțiuni de conectivitate. Infraroșu, Bluetooth, mufe pentru căști, USB-C, toate acestea sunt caracteristici răspândite, compatibile cu dispozitivele moderne. Pe de altă parte, cei de la Apple, mereu grăbiți să inoveze prin eliminarea caracteristicilor, au eliminat mufa pentru căști de pe iPhone-uri acum mai bine de șapte ani, începând cu iPhone 7. Pe de altă parte, iPhone-urile beneficiază de cele mai moderne opțiuni de conectivitate, precum Bluetooth, NFC sau Wi-Fi. A, și începând cu iPhone 15, oferă și USB-C, deși nu din inițiativa Apple, ci mai degrabă pentru că Uniunea Europeană i-a obligat să facă asta.
Cât despre emițătoare infraroșu, iPhone-urile nu au avut asta niciodată. Iar această atitudine față de conectivitate este destul de logică dacă iei în calcul următoarea diferență dintre smartphone-urile cu Android și iPhone-uri:
6. Accesorii
Când vine vorba de dispozitivele cu Android, majoritatea accesoriilor sunt interschimbabile. Poți folosi smartwatch-uri Samsung cu smartphone-uri OnePlus, căști Sony cu dispozitive Xiaomi și așa mai departe. Într-adevăr, este posibil ca unele dintre ele să aibă mai puține funcții, dar nu ești forțat să intri într-un ecosistem, așa cum ești pe iPhone-uri. Da, poți conecta AirPod-urile, de exemplu, la smartphone-uri cu Android, dar dezavantajul este că pierzi niște caracteristici. În schimb, dacă ai o niște căști cu fir de bună calitate, pe care vrei să le folosești pe un iPhone modern, un adaptor te costă aproape 50 de lei. Și asta este șmecheria. Accesoriile originale pentru iPhone-uri sunt, de obicei, mult mai scumpe decât echivalentele lor pentru Android.
Vrei să cumperi un cablu de încărcare după ce pisica ta l-a ros pe cel livrat cu dispozitivul? Pentru smartphone-urile cu Android, poți găsi oriunde un cablu USB-C la câteva zeci de lei, iar majoritatea vor fi compatibile cu dispozitivul tău. Pe iPhone, nu poți folosi decât o mică selecție de cabluri din terțe părți cu conector Lightning sau, dacă ai un iPhone 15, cu USB-C. Dacă achiziționezi un cablu necertificat, riști să primești un mesaj de eroare, iar costul unui cablu original Apple este de 160 lei.
7. Longevitate, service și reparații
Una dintre cele mai mari probleme pe care le am cu Apple este perspectiva sa asupra reparațiilor. Și nu mă refer la prețurile absurde pentru reparații, deși asta este altă problemă. Până de curând, repararea unui iPhone modern în afara centrelor de service oficiale era de coșmar, în principal din cauza obstacolelor artificiale introduse de Apple pentru a te împiedica să-ți repari iPhone-ul. Lucruri precum utilizarea unor șuruburi non-standard, asocierea ecranului cu alte părți ale smartphone-ului, astfel încât să nu-l poți pur și simplu înlocui etc., sunt obstacole complet artificiale, fără limitări tehnice reale. Datorită reacției publice, atitudinea Apple față de reparații s-a îmbunătățit recent, iar utilizatorii pot achiziționa piese pentru iPhone 12 și modele mai noi.
Durata de viață a unui iPhone este mai mare decât cea a smartphone-urilor similare cu Android, datorită materialelor de o calitate mai bună, tehnologiei superioare și a faptului că beneficiază de actualizări de software o perioadă mai lungă de timp. Însă, indiferent ce telefon cumperi, durata de viață a bateriei scade rapid după primii 2-3 ani de utilizare intensă. Acestea fiind spuse, unii producători de telefoane cu Android, precum Google și Samsung, au început să ofere până la șapte ani de actualizări pentru dispozitivele lor.
8. Capacitatea de stocare
Deși din ce în ce mai multe smartphone-uri nu mai oferă această opțiune, până de curând, puteai extinde capacitatea de stocare de pe majoritatea dispozitivelor cu Android. Încă mai poți pe multe dispozitive cu Android din gama entry-level și mid-range. În schimb, iPhone-urile au un spațiu de stocare fix, indiferent cât costă, iar dacă îți place să faci videoclipuri sau vrei să-ți păstrezi absolut toate pozele făcute, este posibil ca, în timp, să rămâi fără spațiu de stocare liber.
Poți, desigur, să-ți descarci periodic fișierele media pe PC, dar nici asta nu este simplu pe iPhone-uri, după cum vei vedea în secțiunea următoare (Software).
Diferențe software între telefoanele cu Android și iPhone-uri
Deși ecranul unui iPhone provine din aceeași fabrică ca cel al unui Samsung Galaxy și în ciuda faptului că fabricile de producție pentru componentele de iPhone și dispozitive Android se află în același oraș sau au chiar același proprietar, software-ul de pe smartphone-urile cu Android este complet diferit de cel de pe iPhone-uri. Hai să vedem principalele diferențe dintre iOS și Android la acest capitol:
9. Un sistem de operare închis versus „open source”
În 2003, o companie numită Android Inc. a început să dezvolte un sistem de operare pentru camere digitale. Compania a fost cumpărată ulterior de Google și restul este deja istorie. Android se bazează pe Linux și, prin urmare, este un sistem de operare complet open-source - cu sursă deschisă. iOS este însă dezvoltat intern de Apple și doar părți din codul său sunt open-source. Există numeroase articole despre beneficiile și dezavantajele open-source, dar principala concluzie este că software-ul open-source este mai transparent, mai ușor accesibil și mult mai robust din punct de vedere al securității (vulnerabilitățile sunt descoperite și remediate mai repede decât în sistemele închise). Dar este și mai puțin reglementat, ceea ce are un impact mare asupra experienței de utilizare.
10. Actualizări
Dacă ne uităm doar la actualizările de securitate, Android pare să aibă un avantaj clar față de iOS, deoarece în fiecare lună, sunt lansate noi actualizări de securitate pentru smartphone-urile cu Android. Însă, când luăm în considerare întârzierea propagării (fiecare producător decide când să-și actualizeze dispozitivele, de obicei după ce a terminat testarea internă) și perioada limitată de timp pentru care primesc actualizări unele dispozitive, putem spune că majoritatea dispozitivelor cu Android (în afară de smartphone-urile Google Pixel, ce primesc întotdeauna actualizări imediat după lansare) rulează de fapt software care nu este la zi. Acest lucru este valabil atât pentru actualizările intermediare ale sistemului de operare, cât și pentru versiunile complet noi ale acestuia. Deși Android 14 a fost lansat în octombrie 2023, un număr mare de smartphone-uri compatibile nu au primit încă noua versiune la momentul scrierii acestui articol, în aprilie 2024.
Pe iPhone-uri, procesul este și mai simplu, și mai strict: actualizările de securitate sunt mult mai rare și se lansează în același timp pe toate iPhone-urile compatibile. În ceea ce privește actualizările sistemului de operare, și acestea sunt disponibile concomitent pentru toate iPhone-urile compatibile.
11. Interfața
Interfața dispozitivelor cu Android diferă mult de la un producător la altul. Pe de o parte, asta crește șansele să găsești o variantă a sistemului de operare pe care îți place s-o folosești, dar pe de altă parte, este mai greu să treci de la un smartphone cu Android la un altul de la un alt producător.
Însă, când vine vorba personalizarea interfeței de pe Android, nu ești limitat deloc. În timp ce îți poți face telefonul cu Android să arate ca un tricorder din Star Trek, interfața este identică pentru toate iPhone-urile care rulează aceeași versiune iOS.
Este foarte ușor să faci tranziția de la un iPhone din 2017 la unul din 2023, dar dezavantajul este că opțiunile de personalizare de pe iPhone-uri sunt mult mai limitate. Și nu mă refer doar la cum arată: chiar dacă este 2024, dispozitivele Apple nu au încă un sertar de aplicații adecvat, așa că aplicațiile sunt puse în dezordine direct pe Ecranul principal.
Desigur, ai o Bibliotecă de aplicații, dar este greoaie și dificil de accesat comparativ cu sertarul simplu de aplicații de pe aproape orice smartphone cu Android.
12. Magazine de aplicații
Smartphone-urile cu Android au Magazinul Google Play, iar iPhone-urile au App Store - magazinul Apple. Google Play oferă o enormă varietate de aplicații și, datorită flexibilității sistemului de operare Android, aplicațiile din Magazinul Google pot face lucruri la care utilizatorii de iPhone nu au acces. Marea majoritate a aplicațiilor din Magazinul Google Play sunt gratuite, dar multe dintre ele includ reclame (unele chiar foarte agasante). Deși iPhone-urile sunt mai limitate în ce privește caracteristicile aplicațiilor disponibile, avantajul este că aplicațiile malware nu trec aproape niciodată de filtrarea strictă impusă de Apple, deci, per total, experiența din App Store ar trebui să fie mai bună și mai sigură.
În ultimul rând, instalarea de aplicații din alte surse (sideloading) este aproape imposibilă pe iPhone-uri, în timp ce pe Android, tot ce trebuie să faci pentru a instala o aplicație fără Magazinul Google Play este să activezi un comutator și să confirmi instalarea.
13. Aplicații
Aplicațiile din terțe părți sunt pur și simplu mai bune pe iPhone decât pe Android, iar asta este și datorită reglementărilor mai stricte și costurilor mai mari de dezvoltare. Spun asta și pentru că aplicațiile iOS din terțe părți se blochează mai puțin, merg mai bine și (din cauza abordării diferite a monetizării lor) au mai puține reclame. În plus, asta încurajează dezvoltatorii să-și lanseze mai întâi aplicațiile și actualizările pe dispozitivele cu iOS.
Atât numărul, cât și calitatea aplicațiilor preinstalate pe smartphone-urile cu Android diferă mult, de la minimul necesar până la o cantitate enormă de bloatware. Deși unii le consideră mai puțin rafinate decât variantele lor de la Google (Chrome versus Safari, Google Maps versus Apple Maps), aplicațiile incluse pe iPhone sunt totuși utile și perfect integrate cu sistemul de operare.
14. Confidențialitate
Iată o întrebare pentru tine: Google câștigă bani din anunțuri direcționate, bazate pe locația utilizatorilor și preferințele lor când vizitează site-uri și fac cumpărărturi online. Apple își face banii din vânzarea de iPhone-uri și oferind servicii utilizatorilor săi. În care dintre cele două companii tinzi să ai mai multă încredere când vine vorba de confidențialitate?
Deși răspunsul pare evident, în majoritatea cazurilor, poți obține niveluri similare de confidențialitate pe ambele sisteme de operare. Singura diferență este că va trebui să scotocești mai mult în meniurile dispozitivelor cu Android. Per total, Apple adună mai puține date de la utilizatorii săi, iar aplicațiile din terțe părți din App Store au reguli de confidențialitate mai stricte.
15. Backup și transfer de fișiere
În mod implicit, atât iPhone-urile, cât și smartphone-urile cu Android au soluții solide de backup în cloud. Dar, în timp ce Google oferă gratuit începând cu 15 GB de spațiu de stocare (extrem de folositor dacă-ți faci copii de rezervă ale fișierelor media), Apple oferă doar 5 GB pe iCloud. Spațiul se umple destul de repede, iar asta dezactivează copiile pentru aplicații și setări.
Cu majoritatea smartphone-urilor cu Android, este banal să transferi fișiere pe calculator: după ce le conectezi folosind un cablu USB, poți să vezi spațiul de stocare al smartphone-ului ca pe o unitate de disc, iar apoi, ești liber să tragi și să plasezi sau să copiezi și să lipești fișiere în orice locație. Poți folosi unitatea și ca player de conținut media, ceea ce îți permite să încarci și să descarci cu ușurință fișiere media.
Transferul de fișiere este la fel de ușor pe iPhone… dacă ai un Mac. În Windows, trebuie să instalezi iTunes și chiar și așa, ai acces limitat la conținutul iPhone-ului tău. Deoarece pe iPhone-uri nu poți extinde capacitatea de stocare, nu ai nici cum să scoți cardul SD și să-l introduci în cititorul tău de carduri, cum poți face cu multe telefoane cu Android.
Poziționarea pe piață a iPhone-urilor față de telefoanele cu Android
În afară de hardware și software, am mai observat două diferențe mai generale, derivate din toate celelalte aspecte prezentate mai sus.
16. Valoarea de revânzare
Pentru că piața este suprasaturată, smartphone-urile cu Android tind să scadă în valoare mai repede decât iPhone-urile echivalente. Asta are de-a face și cu durabilitatea dispozitivelor și cu perioada pentru care beneficiază de actualizări. De exemplu, pe Flip.ro, un iPhone 12 din 2020, folosit dar recondiționat, poate fi achiziționat undeva la 2200 de lei, în timp ce un model complet nou se achiziționează de pe eMAG la aproximativ 2900 lei, iar la lansare costa în jur de 4500 lei. Un smartphone cu Android de top din același an, Samsung Galaxy S20 folosit și recondiționat te va costa cam 1500 lei, nou îl poți cumpăra pentru aproximativ 2800 lei, iar la lansare costa în jur de 4800 lei. Dacă iei în considerare devalorizarea în timp, iPhone-urile sunt o investiție mai bună.
17. Publicul țintă
iPhone-urile sunt destinate utilizatorilor mai puțin tehnici, ceea ce este evident când te gândești la nivelul de personalizare și la interfața de pe iPhone. Telefoanele de la Apple sunt făcute să funcționeze la eficacitate maximă de când le scoți din cutie, fără să le configurezi prea mult. Software-ul merge excelent, camera face poze uimitoare fără să trebuiască să te joci cu setările, iar aplicațiile fac pur și simplu exact ce trebuie să facă. Interfața din iOS este perfectă pentru cei ce nu vor schimbări majore, dar își doresc telefoane eficiente, pe care se pot baza.
Smartphone-urile cu Android îți dau senzația că sunt tehnologie și nu doar gadgeturi - oferă mai multe opțiuni de configurare, mai mult control și mai multe alegeri. Este minunat dacă vrei să-ți configurezi dispozitivul, dacă vrei să crești eficiența, calitatea și viteza și dacă știi exact ce cauți și unde. Însă, dacă vrei un smartphone performant care face totul bine, nu poți greși cumpărând un iPhone.
Ai trecut de la un smartphone cu Android la un iPhone sau invers? Care a fost experiența ta?
Acum este momentul să-ți pun câteva întrebări: Dacă ai trecut de la Android la iOS sau invers, ce te-a frustrat cel mai mult? Ești mulțumit de această schimbare sau ai prefera să te întorci la ce foloseai înainte? Și dacă aceste întrebări nu sunt suficiente pentru a începe o conversație, mai am câteva: Care crezi că este cea mai mare diferență între iPhone-uri și smartphone-uri cu Android? Și, după părerea ta, care este mai bun: un telefon cu Android sau un iPhone? Nu ezita să-mi spui părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos. Sper că vom avea parte de conversații amuzante și pline de informații. 🙂