Cele mai bune 13 lucruri care ne plac la Windows 10

Cele mai bune 13 lucruri care ne plac la Windows 10

Windows 10 se spune că ar fi cel mai bun Windows din toate timpurile. Asta înseamnă că cel mai popular sistem de operare pentru PC-uri - Windows 10 - trebuie să se ridice la înălţimea multor aşteptări. Deși are partea sa de probleme, în special cu actualizările, Windows 10 oferă și multe caracteristici şi opţiuni utile și bine realizate. Începând cu Meniul Start care are un design bine gândit, continuând cu o experienţă desktop plăcută și ajungând la un Microsoft Edge complet nou, Windows 10 este cel mai bun sistem de operare creat de Microsoft în ultimul deceniu. Iată care sunt lucrurile care ne plac cel mai mult la Windows 10:

Reclamă

1. Meniul Start a revenit și este mai bun decât a fost vreodată

Până la Windows 8, utilizatorii se obişnuiseră cu Meniul Start, acesta fiind prezent în toate sistemele de operare anterioare ale Microsoft. Apoi a dispărut, fiind înlocuit de ecranul Start. Utilizatorii au început să se plângă de această schimbare aşa că, odată cu lansarea Windows 10, Microsoft i-a ascultat şi a creat un nou Meniu Start, care combină ce era mai bun în vechiul Meniu Start cu ce era mai bun în ecranul Start. Noul Meniu Start oferă liste cu toate aplicaţiile pe care le-ai instalat, scurtături către programele recent instalate sau utilizate frecvent, precum şi o secţiune separată în care poţi să fixezi dale pentru aplicațiile din Microsoft Store, precum și scurtături pentru programe tradiționale de desktop. Microsoft a reuşit să ia ce era mai bun din ambele experienţe şi a creat cel mai eficient Meniu Start pe care l-am văzut până acum.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Meniul Start
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Meniul Start

2. Noul Microsoft Edge este cel mai bun browser făcut vreodată de Microsoft

Microsoft Edge este browserul web implicit din Windows 10. L-a înlocuit pe bătrânul Internet Explorer şi foloseşte EdgeHTML, un motor de redare complet nou. Asta până de curând, când Microsoft a decis să-l schimbe din nou. Deși numele de Microsoft Edge se păstrează, noua versiune a browserului folosește motorul de redare Chromium. Este același motor ca cel folosit de Google Chrome sau Opera și, pe lângă că este foarte rapid, înseamnă și că poți descărca și instala aplicații din Chrome Web Store! Reține însă că, la data publicării acestui articol, noul Microsoft Edge nu este încă instalat implicit în Windows 10 (May 2020 Update). Zvonurile spun că va fi distribuit tuturor utilizatorilor în acest an, prin intermediul Windows Update. În prezent, dacă îl vrei, poți să-l actualizezi manual de pe pagina sa de descărcare.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Noul Microsoft Edge
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Noul Microsoft Edge

3. Gaming la maxim cu DirectX 12, Mod de joc și Xbox Game Bar

DirectX 12 este cel mai nou API de grafică dezvoltat de Microsoft și este disponibil doar în Windows 10. Vine cu o serie de caracteristici foarte interesante precum accesul direct la componentele hardware din PC-ul tău, în special la placa ta grafică. Jocurile noi care folosesc DirectX12 sunt acum capabile să împartă eficient calculele între multiple plăci video și multiple nuclee ale procesorului. Pe scurt, Windows 10 face ca jocurile noi să ruleze mai rapid și mai bine decât ar putea sistemele de operare Windows mai vechi.

Reclamă

Windows 10 vine și cu un Mod de joc ce oprește activitățile din fundal, precum actualizările de Windows sau notificările de la aplicații, în timp ce te joci, astfel oferindu-ți o experiență de joc mai consistentă. Și nu doar atât, pentru că primești și Xbox Game Bar, care te lasă să faci tot felul de lucruri utile: capturi de ecran și înregistrări ale jocurilor, vizualizarea detaliilor despre performanța PC-ului tău în jocuri, chat cu prietenii și chiar și controlul volumului sau redarea de muzică în Spotify, totul fără a trebui să apeși Alt-Tab în joc.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Jocurile
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Jocurile

4. Fixează-ți ferestrele cum vrei tu

Prima dată când am văzut opţiunea snap (fixare) a fost în Windows 7. Microsoft nu a uitat despre această mică dar incredibil de utilă caracteristică şi, în Windows 10, a îmbunătăţit-o destul de mult. Este unul dintre acele exemple despre cum un lucru mic poate să însemne foarte mult: cu doar câteva gesturi poţi să îţi organizezi foarte rapid şi uşor toate aplicaţiile şi ferestrele pe care le ai deschise pe desktop. Oricine a încercat această nouă caracteristică îţi poate spune cât de mult te ajută să fii mai productiv pe desktopul tău.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Fixarea ferestrelor aplicațiilor
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Fixarea ferestrelor aplicațiilor

5. Devino un expert în productivitate cu Vizualizare activități, Cronolgie și desktopuri virtuale

Windows 10 este prima versiune de Windows care introduce opţiunea de desktopuri virtuale, disponibile prin ceea ce Microsoft numește Vizualizare activități. Este unul dintre cele mai bune lucruri din Windows 10, permițându-ți să creezi şi să foloseşti mai multe desktopuri pe dispozitivul tău. În plus, Vizualizare activități include și ceva numit Cronologie. În esență, este un instrument care te ajută să-ți continui munca începută pe unul din dispozitivele tale cu Windows 10, pe oricare alt dispozitiv pe care îl ai. De exemplu, poți începe să lucrezi la un document în Microsoft Word pe PC-ul tău principal, să închizi fișierul, iar apoi să continui munca la el pe laptop. Este o opţiune care îți va creşte productivitatea, prin faptul că îţi permite să îţi organizezi munca şi aplicaţiile mult mai uşor.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Vizualizare activități, Cronologie, desktopuri virtuale
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Vizualizare activități, Cronologie, desktopuri virtuale

6. Sandbox Windows

Windows 10 este primul sistem de operare de la Microsoft care include un fel de mașină virtuală care să fie ușor de instalat și folosit de orice utilizator. Se numește Sandbox Windows și o poți folosi în edițiile Pro și Enterprise de Windows 10. Poate fi incredibil de utilă pentru tot felul de lucruri precum testarea de aplicații în care nu ai încredere sau vizitarea de site-uri web care par înșelătoare. Ultima versiune de Sandbox Windows te lasă chiar și să o personalizezi puțin, precum și să rulezi scripturi și aplicații automat în ea. Suntem siguri că această aplicație va deveni chiar mai bună în viitor.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Sandbox Windows
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Sandbox Windows

7. Windows 10 iubește Linux

Windows 10 include o caracteristică opțională numită Subsistem Windows pentru Linux, cunoscută și sub numele simplu de WSL. O poți instala pe PC-ul tău cu Windows 10 și apoi poți să ai propria ta distribuție de Linux, precum Ubuntu, openSUSE sau Fedora, cu care să lucrezi.. În ultimele actualizări de Windows 10, Microsoft a îmbunătățit integrarea cu Linux și mai mult, lansând a doua versiune de WSL, care are performanțe mai bune. În plus, Microsoft a promis că WSL va primi și suport pentru redare grafică. Asta înseamnă că, în viitor, ar trebui să putem să rulăm aplicații grafice de Linux direct din Windows 10, fără a fi necesar să instalăm mașini virtuale sau să facem dual boot cu Linux.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Subsistem Windows pentru Linux
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Subsistem Windows pentru Linux

8. Tot mai multe aplicații sunt compatibile cu platforme multiple

Multe din aplicațiile disponibile pentru Windows 10 sunt dezvoltate să fie compatibile cu mai multe platforme, adică ele pot funcționa pe orice tip de dispozitiv cu Windows 10, fie că este vorba de un PC, un laptop, o tabletă, sau chiar și o consolă Xbox One. Asta înseamnă că dezvoltatorii nu mai trebuie să scrie versiuni diferite ale aceleiaşi aplicaţii pentru fiecare tip de dispozitiv, deoarece unica aplicaţie pe care o dezvoltă se scalează pe orice tip de ecran, de la cele mai mici, ca pe tablete, până la cele mai mari, cum sunt monitoarele de calculator de peste 30 de inchi.

Reclamă

Poate că nu pare interesant pentru utilizator, dar, foarte pe scurt, înseamnă mai puţină muncă pentru dezvoltatori şi mult mai multe aplicaţii pentru noi. Multe astfel de aplicaţii universale sunt deja folosite în mod obișnuit de către utilizatorii de Windows 10: Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile, Outlook Mail, Calendar sau OneNote.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Aplicații universale
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Aplicații universale

9. Controlează totul din Centrul de acţiune

Orice utilizator de smartphone ştie ce şi cât de utile sunt notificările şi acţiunile rapide. Microsoft aduce aceste caracteristici pe toate dispozitivele cu Windows 10. Notificările tale sunt aşezate împreună în noul Centru de acţiune, care glisează din partea dreaptă a ecranului. Notificările te ţin la curent cu tot ce se întâmplă pe dispozitivul tău, în timp ce acţiunile rapide te ajută să deschizi uşor şi rapid tot felul de caracteristici precum Modul Tabletă, Wi-Fi, VPN ş.a.m.d.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Centrul de acțiuni și notificările
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Centrul de acțiuni și notificările

10. Cel mai bun Manager de activități

Managerul de activități a fost întotdeauna o parte esențială a sistemelor de operare Windows, precum și una dintre cele mai bune aplicații create vreodată de Microsoft. În Windows 10, este chiar și mai bun, lăsându-te să faci lucruri precum să verifici performanța sistemului, să monitorizezi și să oprești procese, sau să controlezi aplicațiile deschise la pornirea sistemului. Și nu numai: îți arată și informații incredibil de utile despre dispozitivele tale. Este locul unde trebuie să te duci dacă vrei să vezi gradul de utilizare al procesorului, RAM-ului, unităților de stocare sau să verifici temperatura plăcii video.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Manager de activități
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Manager de activități

11. Aplicația Setări devine din ce în ce mai bună

În Windows 10, aplicația Setări este locul unde mergi dacă vrei să controlezi și să îți configurezi calculatorul. Deși încă mai sunt lucruri rămase în vechiul Panou de control, aplicația Setări îl înlocuiește încet, încet. Principalul avantaj al aplicaţiei Setări este că este uşor de folosit atât pe un ecran tactil, cât și folosind un mouse şi o tastatură. Nu contează ce fel de dispozitiv ai, fie că este un PC clasic, un laptop sau o tabletă.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Aplicația Setări
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Aplicația Setări

12. Spune-i Hello lui Windows!

Microsoft ne-a promis că, la un moment dat, nu vom mai avea nevoie de o parolă sau de un cod PIN pentru a ne conecta la dispozitivele noastre Windows. Windows 10 deja poate face acest lucru cu ajutorul noii sale caracteristici Windows Hello. Hello îţi foloseşte faţa, irisul sau amprenta drept metode de autentificare biometrică în Windows. Singurul neajuns, dacă îl putem considera astfel, este faptul că ai nevoie de hardware specializat pentru ca Windows Hello să funcţioneze pe dispozitivul tău.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Windows Hello
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Windows Hello

13. Windows Security

Securitatea digitală este esențială în lumea în care trăim și Microsoft este o companie conștientă de acest lucru. S-au dus zilele în care trebuia neapărat să dai bani pe un antivirus care să-ți protejeze calculatorul. Windows 10 include unul dintre cele mai bune seturi de instrumente de securitate pe care le poți găsi într-un sistem de operare. Se numește Securitate Windows și îți oferă protecție antivirus la zi, opțiunea de a scana după malware, viruși și alte tipuri de amenințări, în timp real. Securitate Windows este atât de bună că depășește chiar și unele soluții de securitate dezvoltate de alte companii.

Cele mai bune lucruri din Windows 10: Securitate Windows
Cele mai bune lucruri din Windows 10: Securitate Windows

După părerea ta, care sunt cele mai bune lucruri din Windows 10?

Pentru noi, acestea sunt unele dintre cele mai bune lucruri și caracteristici ale Windows 10. Înainte de a închide acest articol, nu ezita să ne spui și tu ce părere ai despre acest sistem de operare. Este un sistem bun? Ce crezi despre el? Ce ai vrea să fie îmbunătăţit de Microsoft în viitoarele actualizări pentru Windows 10?

Descoperă: Productivitate Blog Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows