Review ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless: Precizie în format compact!

Review ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless: Precizie în format compact!
Rating

Dacă ești în căutarea unei tastaturi wireless pentru jocuri, cu performanțe de top, durabilitate și numeroase opțiuni de personalizare, ar trebui să arunci o privire la ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless. Această tastatură mecanică este silențioasă, oferă mai multe opțiuni de conectivitate, are o configurație relativ compactă, iluminare RGB pentru fiecare tastă, switch-uri de înaltă calitate și un suport detașabil pentru încheieturi. După ce am folosit-o pentru o perioadă de timp, aș dori să-ți prezint experiența mea cu ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless. Dacă vrei să știi ce poate face și să afli dacă este alegerea potrivită pentru tine sau pentru prietenul tău gamer, citește această recenzie:

Reclamă

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless: Pentru cine este o alegere potrivită?

Tastatura ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless este o alegere excelentă pentru:

 • Gamerii cărora le plac dispozitivele Republic of Gamers
 • Cei care își doresc o tastatură mecanică compactă și silențioasă
 • Pasionații în căutarea unei tastaturi cu o placă de circuite (PCB) ce permite schimbarea switch-urilor în timpul funcționării

Pro și contra

Există multe aspecte pozitive la tastatura ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless:

 • Performanță wireless excelentă
 • Design cu PCB ce permite înlocuirea switch-urilor în timpul funcționării
 • Opțiunea de a o echipa cu switch-uri liniare sau cu clic
 • Silențioasă datorită tehnologiei ASUS de atenuare a sunetului
 • Taste cu caractere gravate și iluminare RGB care arată foarte bine
 • Ocupă mai puțin spațiu pe birou comparativ cu tastaturile de dimensiuni normale
 • Calitate excelentă a construcției
 • Autonomie bună a bateriei
 • Rotița suplimentară este personalizabilă
 • Suport pentru încheieturi inclus în pachet

Pe de altă parte, există și unele aspecte care pot fi privite ca fiind negative:

 • Configurația de 96% nu este pentru toată lumea
 • Software-ul ROG Armoury Crate Gear trebuie îmbunătățit
 • Iluminare RGB mai puțin luminoasă față de alte tastaturi similare
 • Preț ridicat
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless este o tastatură de top, nu există nicio îndoială în această privință. Nu poate nega nimeni că beneficiază de o construcție robustă sau că oferă performanțe de top atât în jocuri, cât și la scris. Pasionaților le va plăcea că are un design cu PCB ce permite schimbarea switch-urilor în timpul funcționării, precum și opțiunea de a folosi diferite tipuri de switch-uri. Totuși, nu cred că aspectul de 96% va fi pe placul tuturor. Deși tastatura ocupă mai puțin spațiu pe birou, acest lucru are un cost: tastele dau senzația că sunt înghesuite și va dura ceva timp să te adaptezi de la o tastatură de dimensiuni normale. În plus, deși caracterele tastelor și iluminarea RGB mi se par frumoase, luminozitatea maximă disponibilă mi se pare puțin cam mică. Dacă vrei o tastatură mecanică destul de compactă care să fie, de asemenea, mai silențioasă decât majoritatea, ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless ar putea fi cea pe care o cauți.

Despachetarea tastaturii de gaming ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Cutia tastaturii ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless are un aspect premium. Are o imagine lucioasă a tastaturii pe un fundal mat, evidențiind iluminarea sa colorată. Cutia precizează, de asemenea, că tastatura folosește switch-uri ROG NX Snow și că este compatibilă cu AURA Sync.

Ambalajul folosit pentru ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Ambalajul folosit pentru ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Pe spatele și pe laturile ambalajului, ASUS oferă informații suplimentare despre tastatură, precum designul, specificațiile și caracteristicile sale software. Pachetul conține următoarele elemente: tastatura, un suport pentru încheieturi, un instrument pentru scoaterea tastelor și a switch-urilor, un dongle și un prelungitor USB, o tastă pentru bara de spațiu cu tematică ROG, un cablu USB, câteva abțibilduri Republic of Gamers, un ghid de pornire rapidă și detalii despre garanție.

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless - Ce găsești în cutie

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless - Ce găsești în cutie

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless oferă o experiență de despachetare excelentă, pe măsura calității unei tastaturi de top pentru gaming. Designul ambalajului este impresionant și arată atenția meticuloasă acordată detaliilor aflată la baza realizării acestui dispozitiv.

Design și specificații hardware

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless este o tastatură de înaltă calitate, care beneficiază de switch-uri mecanice ROG NX. ASUS oferă două opțiuni:

 • NX Snow - Aceste switch-uri oferă o senzație liniară, ceea ce înseamnă că au o apăsare lină și consistentă a tastelor de sus până jos. Acestea necesită o forță inițială redusă de 40 gf (gram-forță) și au o forță de activare de 45 gf și o forță totală de 53 gf. Sunt ideale pentru jocuri de acțiune.
 • NX Storm - Aceste switch-uri oferă o senzație tactilă, ceea ce înseamnă că au o un punct de rezistență vizibil atunci când tasta este apăsată. Ele necesită o forță tactilă mai mare de 65 gf și au o forță de activare de 55 gf. Sunt ideale pentru cei care preferă mai mult feedback.

Switch-urile ASUS ROG NX Snow sau NX Storm

Switch-urile ASUS ROG NX Snow sau NX Storm

Modelul pe care l-am testat avea switch-uri ROG NX Snow. Acestea sunt excelente pentru gamerii care caută viteză și un timp de răspuns rapid, deoarece oferă o senzație cursivă și liniară, datorită arcurilor lor mai moi. Însă, pentru că le lipsește feedbackul tactil, cei care tastează „intens” ar putea prefera comutatoarele NX Storm, cu clic.

Detalii despre switch-urile ROG NX Snow

Detalii despre switch-urile ROG NX Snow

De remarcat că tastatura are un design PCB care îți permite să schimbi switch-urile în timpul funcționării, fără să trebuiască să lipești ceva. Cu alte cuvinte, îți poți personaliza experiența de tastare cu alte tipuri de switch-uri, dacă vrei, și le poți înlocui cu ușurință pe cele stricate.

Tastatura are un design PCB cu switch-uri ce pot fi înlocuite în timpul funcționării

Tastatura are un design PCB cu switch-uri ce pot fi înlocuite în timpul funcționării

Totuși, este greu să-mi imaginez că switch-urile ASUS se vor strica. Ambele tipuri de switch-uri mecanice ROG NX disponibile pentru tastatura ROG Strix Scope II 96 Wireless sunt proiectate să reziste până la 70 de milioane de apăsări fiecare, asigurând o fiabilitate extrem de îndelungată. Pentru mai multe informații despre tehnologia din spatele acestor switch-uri, accesează această pagină: Switch to a Game Changer.

Tastatura de gaming ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Tastatura de gaming ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Tastatura dispune de tehnologia anti-ghosting N-key rollover, care asigură recunoașterea exactă a fiecărei taste apăsate, chiar și atunci când apeși mai multe taste în același timp.

Reclamă

ROG Strix Scope II 96 Wireless este o tastatură cu un design compact. După cum sugerează și numele său, are o dispunere de 96%, ceea ce înseamnă că are aproape toate tastele unei tastaturi de dimensiuni normale, cu excepția câtorva, precum Print Screen, Scroll Lock și Pause, care sunt integrate în alte taste.

ASUS a inclus o tastă specială (marcată cu logoul ROG) și o rotiță pe care poți apăsa în colțul din dreapta sus al tastaturii. Le poți folosi pentru a controla și comuta între diferite funcții: volum, media și iluminare. Există și, de asemenea, o a patra funcție - defilarea - pe care o poți schimba și personaliza în altceva cu ajutorul software-ului Armoury Crate sau Armoury Crate Gear.

Unele taste lipsesc, dar este disponibilă o rotiță multifuncțională

Unele taste lipsesc, dar este disponibilă o rotiță multifuncțională

ASUS susține că este doar puțin mai lată decât o tastatură standard de 80%, care este o configurație obișnuită pentru tastaturile fără NumPad (tenkeyless). Și, într-adevăr, este destul de compactă, măsurând 377 mm în lungime, 131 mm în lățime și 40 mm în înălțime. Merită menționat faptul că tastatura pare și robustă, deoarece este grea, cântărind 1,012 kg.

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless este o tastatură compactă, care ocupă mai puțin spațiu orizontal pe biroul tău decât o tastatură standard de dimensiuni normale. Tastatura este însă prevăzută și cu un suport magnetic pentru încheieturi, care îi sporește dimensiunea pe verticală. Suportul pentru încheieturi oferă confort și sprijin pentru mâini, dar reduce, de asemenea, spațiul de pe birou pe care îl economisești cu tastatura.

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless cu suportul inclus pentru încheieturi

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless cu suportul inclus pentru încheieturi

Ai la dispoziție trei opțiuni pentru a conecta ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless la calculatorul tău: un cablu USB, Bluetooth sau RF wireless. Ai inclus în pachet un cablu USB 2.0 Type-C la Type-A, cu o lungime de 2 metri. Versiunea Bluetooth este 5.1 și acceptă mai multe dispozitive (până la trei). RF wireless funcționează la 2,4 GHz și necesită utilizarea dongle-ului USB ROG Omni inclus cu tastatura.

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless poate funcționa pe 2.4GHz, Bluetooth și USB

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless poate funcționa pe 2.4GHz, Bluetooth și USB

În ceea ce privește performanța bateriei, cifrele oficiale de la ASUS arată foarte bine: tastatura ar trebui să poată funcționa până la 1.500 de ore cu receptorul de 2,4 GHz și 1.750 de ore cu Bluetooth. Bineînțeles, asta cu iluminarea RGB dezactivată. Dacă o pornești și o menții la luminozitatea implicită de 50%, durata de viață a bateriei ar trebui să fie de 90 de ore pe 2,4 GHz și de 110 ore pe Bluetooth.

Tastatura ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless este compatibilă oficial cu Windows 11, dar o poți folosi și cu alte sisteme de operare. Totuși, unele caracteristici sunt disponibile doar în Windows prin intermediul software-ului ASUS ROG Armoury Crate sau Armoury Crate Gear. Aceste aplicații îți permit să personalizezi mai detaliat setările tastaturii. Dacă folosești Linux sau macOS, poți în continuare să ajustezi efectele de iluminare și culorile chiar de pe tastatură, folosind scurtăturile dedicate aflate pe tastatură (Fn + Stânga, Dreapta, Sus, Jos).

Tastele care controlează modurile de iluminare și luminozitatea

Tastele care controlează modurile de iluminare și luminozitatea

Pentru mai multe detalii despre specificațiile hardware și caracteristicile sale, accesează pagina oficială a tastaturii: ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless.

Specificațiile hardware ne spun că ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless este o tastatură mecanică de top.

Reclamă

Experiența de utilizare a tastaturii de gaming ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Voi începe prin a spune că ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless m-a impresionat atât prin calitatea construcției, cât și prin performanțele sale. Tastatura este construită pe un cadru metalic care îi conferă o senzație solidă și stabilă, iar tastele sunt montate pe o placă de aluminiu. Deși spatele tastaturii este acoperit cu plastic, este vorba de un plastic de înaltă calitate care nu ar trebui să îi compromită robustețea.

Tastele sunt așezate pe o placă metalică

Tastele sunt așezate pe o placă metalică

Tastele de pe modelul pe care l-am testat sunt din PBT dublu. Acesta este un material termoplastic premium care oferă robustețe și un aspect texturat. Spre deosebire de ABS sau PVC, PBT nu își pierde finisajul mat în timp din cauza uzurii. Totuși, în funcție de regiunea în care te afli, este posibil ca ASUS să vândă ROG Strix Scope II 96 Wireless cu capace de taste din ABS în locul acestora. Deși acest material este mai slab decât PBT, compania folosește un strat de acoperire UV pentru a face aceste capace de taste mai rezistente și pentru a le împiedica să devină lucioase în timp. A, și ca o notă secundară, tasta extra cu temă ROG pentru bara de spațiu de pe tastatura mea de test este, de asemenea, fabricată din ABS în loc de PBT și este puțin mai înaltă decât cea implicită. Aceste detalii mi se par cam ciudate, ca să fiu sincer...

Tastele sunt făcute din PBT dublu sau ABS acoperit cu UV

Tastele sunt făcute din PBT dublu sau ABS acoperit cu UV

Switch-urile liniare ROG NX Snow de pe tastatură sunt pre-lubrifiate, ușoare și netede. Datorită modului în care sunt fabricate și a opțiunii ASUS de a folosi un sistem suplimentar de atenuare a zgomotului, mi se pare că tastele au un sunet plăcut de clic-clac atunci când sunt apăsate. În plus, majoritatea tastelor par stabile - poate cu excepția barei de spațiu, care se clatină un pic.

Tastele sunt stabile, cu excepția barei de spațiu

Tastele sunt stabile, cu excepția barei de spațiu

Formatul de 96% al lui ROG Strix Scope II 96 Wireless se traduce printr-o configurație compactă, care economisește ceva spațiu pe birou, dar nu la fel de mult ca o tastatură fără taste numerice (tenkeyless - TKL). Un avantaj semnificativ este că tastatura include un pad numeric, dar dezavantajul este că majoritatea tastelor par înghesuite. La început, acest lucru mi-a afectat viteza de tastare, dar, după câteva zile, m-am obișnuit cu această dispunere, iar precizia mea s-a îmbunătățit. Dacă ești obișnuit să lucrezi cu o tastatură obișnuită de dimensiuni normale, ar trebui să te aștepți la același lucru, așa că dă-ți ceva timp pentru ca memoria ta musculară să se adapteze.

Configurația 96% nu este pentru toată lumea

Configurația 96% nu este pentru toată lumea

ROG Strix Scope II 96 Wireless acceptă atât conexiuni prin cablu, cât și wireless (Bluetooth și 2,4 GHz). În cea mai mare parte, am ales să îl folosesc wireless în modul 2,4 GHz. Pentru mine, acest lucru oferă cel mai bun echilibru între performanță ridicată și confort. Din câte îmi dau seama, latența este extrem de scăzută - dacă există, este atât de mică încât este de neobservat. Pot spune cu sinceritate că nu am avut parte de lag sau întreruperi, nici în timp ce scriam și nici în timpul jocurilor online.

Performanța wireless este de top

Performanța wireless este de top

Un aspect care îmi place și nu-mi place în același timp la această tastatură este cum gestionează iluminarea. Pe de o parte, îmi place foarte mult modul cum sunt gravate caracterele pe taste: sunt ușor de înțeles și au un aspect atât profesional, cât și frumos. Pe de altă parte, luminozitatea iluminării din spate cu leduri este prea slabă în comparație cu alte tastaturi similare. Chiar și atunci când sunt setate la 100%, tastele sunt greu de citit în medii luminoase. Totuși, într-un birou slab luminat sau în timpul serilor și nopților, totul arată foarte bine, așa că iluminarea acestei tastaturi va fi excelentă pentru gamerii care preferă să se joace pe întuneric. 🙂

Per total, am constatat că ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless este o tastatură excelentă atât pentru jocuri, cât și pentru tastat. Totuși, este nevoie de puțin timp până te obișnuiești cu dispunerea sa, iar luminozitatea sa este puțin cam mică.

Reclamă

Drivere și software

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless este personalizabilă și poate fi ajustată prin intermediul software-ului de la ASUS. Pentru partea de RGB, poți folosi și Iluminarea dinamică din Windows 11, ceea ce este poate de dorit dacă ai și alte accesorii RGB de la alte mărci. Această funcție din Windows 11 este ca un tablou de bord care reunește toate dispozitivele RGB și îți permite să le controlezi pe toate dintr-un singur loc.

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless este compatibilă cu Iluminarea dinamică din Windows 11

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless este compatibilă cu Iluminarea dinamică din Windows 11

Totuși, pentru personalizări mai avansate și actualizări de firmware, va trebui să folosești software-ul ASUS. Spre surprinderea mea, primul lucru pe care l-am găsit pe pagina de asistență a tastaturii nu a fost ROG Armoury Crate, ci un instrument pe care nu l-am văzut până acum: Armoury Crate Gear. Deși poți în continuare să descarci și să folosești versiunea standard de Armoury Crate, care include toate instrumentele disponibile (Aura Sync, actualizare firmware, macro, profile de scenarii, descărcare de conținut), Armoury Crate Gear este o versiune simplificată care se concentrează pe opțiunile esențiale de personalizare a tastaturii, precum alocarea tastelor și iluminarea (fără Aura Sync).

Prima alegere pentru software este Armoury Crate Gear

Prima alegere pentru software este Armoury Crate Gear

Aceasta părea cea mai bună variantă, dar mai urma o surpriză. După ce am descărcat-o și am instalat-o pe calculator, am întâlnit următoarea eroare, care a apărut apoi constant.

Probleme în ASUS ROG Armoury Armoury Crate Gear

Probleme în ASUS ROG Armoury Armoury Crate Gear

Atunci când funcționează, ROG Armoury Crate Gear îți permite să atribui diferite acțiuni oricărei taste, în funcție de ceea ce vrei.

Poți seta acțiuni pentru fiecare tastă în parte

Poți seta acțiuni pentru fiecare tastă în parte

Poți, de asemenea, să schimbi efectele de iluminare și luminozitatea tastelor. Sunt disponibile zece efecte, inclusiv unul static (o singură culoare) și altele mai complexe, precum ciclu de culori, curcubeu sau picături de ploaie.

Efecte de iluminare pentru ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Efecte de iluminare pentru ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

În cazul indicatorului RGB de pe tastatură - logoul de pe butonul suplimentar din colțul din dreapta sus - îl poți seta să se sincronizeze cu iluminarea tastaturii sau să afișeze culori diferite în funcție de nivelul bateriei. Culoarea roșie a acestui buton te avertizează că trebuie să încarci tastatura, iar cea verde îți spune că bateria mai are destulă baterie.

Personalizarea indicatorului RGB al tastaturii

Personalizarea indicatorului RGB al tastaturii

Rotița multifuncțională sau multiwheel, cum numește ASUS rotița din colțul din dreapta sus, de lângă butonul cu logo, poate fi configurată și din aplicația ROG Armoury Crate Gear. Poți să activezi sau să dezactivezi fiecare dintre cele patru moduri disponibile și poți, de asemenea, să programezi modul personalizabil pentru a îndeplini orice acțiune vrei - la fel ca pentru fiecare altă tastă de pe tastatură.

Funcții multiwheel pe ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Funcții multiwheel pe ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

În fila Power (Alimentare), poți vedea procentajul rămas al bateriei. În plus, poți să stabilești pragul de baterie care activează alertele luminoase și să alegi timpul de inactivitate înainte ca tastatura să intre în repaus pentru a economisi baterie.

Opțiuni de economisire a bateriei

Opțiuni de economisire a bateriei

Și nu în ultimul rând, aplicația ROG Armoury Crate Gear te ajută să descarci și să actualizezi firmware-ul tastaturii tale ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless.

Actualizări de firmware pentru ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Actualizări de firmware pentru ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Atunci când funcționează, software-ul ASUS ROG Armoury Crate Gear este util pentru personalizarea tastaturii ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless. Totuși, la fel ca versiunea completă a software-ului ASUS ROG Armoury Crate, această aplicație are probleme. Este păcat și sper ca dezvoltatorii săi să o îmbunătățească în versiunile viitoare.

Îți place tastatura de gaming ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless?

Acum că ai terminat de citit recenzia mea despre tastatura de gaming ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless, știi că are multe caracteristici care îmi plac. Știi, de asemenea, că există câteva aspecte care ar putea fi îmbunătățite. Mi-ar plăcea să aflu părerea ta despre această tastatură, așa că, dacă o ai, te rog să-mi spui ce crezi despre ea în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows