4 metode de a micșora sau mări iconițele de pe desktop în Windows

Dacă ești un utilizator de Windows, este aproape imposibil să nu folosești iconițele de pe desktop. Acestea sunt una dintre cele mai ușoare metode de a deschide aplicații și fișiere, fără a trebui să intri prin sistemul de operare. Acest lucru este adevărat doar dacă le poți vedea destul de clar pentru a apăsa ușor pe ele. În mod implicit, atât Windows 10, Windows 8.1, cât și Windows 7 afișează iconițele de pe desktop la o dimensiune medie, predefinită. Deși această opțiune se potrivește majorității utilizatorilor, pentru unii oameni, dimensiunea medie s-ar putea să fie prea mare ori prea mică. Dacă vrei să știi cum să faci iconițele de pe desktop mai mici, astfel încât să încapă mai multe pe ecranul tău, ori mai mari ca să le vezi mai bine, citește acest ghid:

Modificarea dimensiunii iconițelor de pe desktop se face la fel în toate versiunile moderne de Windows

Toate metodele pe care le vom arăta în acest ghid funcționează la fel în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Pentru simplitate, vom folosi capturi de ecran realizate doar în Windows 10. Înainte de a începe, îți arătăm cum arată iconițțele de pe desktop atunci când sunt afișate în diferite dimensiuni: mici, medii și mari. Iată un exemplu cu scurtături de diferite dimensiuni din Windows 10:

În Windows 8.1 și Windows 7, dimensiunile iconițelor sunt aceleași ca în Windows 10. Hai să vedem care sunt metodele pentru a le face mai mici sau mai mari, în funcție de ceea ce îți dorești.

1. Micșorează sau mărește iconițele de pe desktop cu ajutorul meniului clic dreapta

Una dintre cele mai ușoare metode de a modifica dimensiunea iconițelor de pe desktop-ul din Windows este să folosești meniul clic dreapta. Dă clic dreapta (sau apasă lung, dacă ai un ecran tactil) undeva pe un spațiu liber de pe desktop. Meniul clic dreapta care va apărea ar trebui să arate similar cu acesta:

În meniul clic dreapta, apasă pe View (Vizualizare). Primele trei opțiuni pe care le vei vedea în el sunt Large icons (Iconițe mari), Medium icons (Iconițe medii) și Small icons (Iconițe mici). Vizualizarea curentă este semnalizată printr-un punct negru în fața numelui. Apasă pe dimnensiunea pe care o vrei și iconițele de pe desktop își vor schimba dimensiunea corespunzător.

2. Micșorează sau mărește iconițele de pe desktop cu ajutorul tastaturii și a mouse-ului

O altă metodă de a modifica dimensiunile iconițelor de pe desktop este să îți folosești tastatura și mouse-ul. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai aceste două periferice conectate la PC, deci este probabil o metodă limitată la cei care folosesc un PC desktop sau un laptop. Șansele să o folosești pe o tabletă sau pe un dispozitiv 2-în-1 cu Windows sunt destul de mici.

În primul rând, mergi pe desktop și minimizează sau închide toate aplicațiile deschise. Pentru a îți face iconițele de pe desktop mai mici, apasă și ține apăsat pe tasta Ctrl și derulează rotița mouse-ului în jos.

Pentru a face iconițele de pe desktop mai mari, apasă și ține apăsat pe tasta Ctrl și derulează rotița de pe mouse în sus.

3. Micșorează sau mărește iconițele de pe desktop modificând rezoluția ecranului

O a treia metodă de a modifica dimensiunea iconițelor de pe desktop în Windows, este să modifici rezoluția folosită de ecranul tău. Ca să fim mai specifici, ce va trebui să faci pentru a îți face iconițele mai mici, este să crești rezoluția monitorului. Dacă vrei să faci iconițele mai mari, va trebui să micșorezi rezoluția monitorului.

Ai foarte mare grijă însă, deoarece modificarea rezoluției nu va afecta doar dimensiunea iconițelor de pe desktop, ci și a oricărui alt lucru afișat pe ecran. Asta înseamnă aplicații, text, iconițe, totul. Nu face asta decât dacă vrei ca tot ce vezi să fie mai mic sau mai mare.

Dacă vrei să modifici rezoluția ecranului, urmează pașii pe care i-am arătat în acest tutorial: Cum se schimbă rezoluția ecranului, cum se măresc textul și iconițele.

4. Micșorează sau mărește iconițele de pe desktop, scalând textul, aplicațiile și alte elemente

În final, cea de-a patra metodă pe care o știm pentru modificarea dimensiunii iconițelor de pe desktop presupune modificarea ratei de scalare a ecranului. Scalarea crește sau să descrește dimensiunea textului, aplicațiilor și a altor elemente, inclusiv iconițele de pe desktop, astfel ca ele să fie mai ușor de văzut de către persoana care folosește calculatorul.

Pentru a face iconițele de pe desktop mai mici, micșorează scalarea ecranului. Pentru a le face mai mari, mărește scalarea.

Dacă nu știi cum să faci aceste schimbări, citește ultima parte a acestui ghid: Cum se schimbă rezoluția ecranului, cum se măresc textul și iconițele. Îți va arăta cum să faci setările necesare în Windows 10, Windows 8.1 și în Windows 7.

Concluzie

Iconițele de pe desktop sunt una dintre cele mai rapide metode de a deschide orice pe un calculator sau dispozitiv cu Windows. Acum știi cum să le faci mai mici sau mai mari astfel încât să le vezi mai bine și să fii mai productiv. Înainte de a închide acest tutorial, am vrea să știm cum îți preferi iconițele de pe desktop: mici sau mari? Ai multe iconițe și scurtături pe desktop? Spune-ne în comentariile de mai jos.