Schimbă rezoluția ecranului și mărește textul și pictogramele în Windows 10

Schimbă rezoluția ecranului și mărește textul și pictogramele în Windows 10

Windows 10 se descurcă bine atunci când alege automat rezoluția ecranului și mărimea textelor afișate. Totuși poți să îți dorești să ajustezi mai bine echilibrul dintre claritate, performanță și cât de mulți pixeli poți să înghesui pe ecran. Acest lucru devine acut atunci când te joci jocuri pe calculator sau îți conectezi laptop-ul cu Windows 10 la un proiector sau la un televizor. Hai să vedem cum se schimbă rezoluția ecranului și cum faci textele și pictogramele să apară mai mari sau mai mici în Windows 10:

Reclamă

Setarea rezoluției de ecran este mult mai automată față de cum era în trecut

În Windows 10, sistemul de operare încearcă să identifice corect modelul monitorului, raportul său de aspect și rezoluțiile suportate. Dacă totul merge bine, Windows 10 setează rezoluția automat la maximul acceptat de ecranul tău. Aceasta înseamnă că obții spațiul de ecran maxim disponibil imediat ce te conectezi în Windows 10 pentru prima dată. La un moment dat ai putea să vrei să schimbi rezoluția pentru că jocurile tale nu sunt suficient de rapide sau mărimea pictogramelor și a textului este prea mică și nu le poți citi. Înainte de a merge mai departe, îți recomandăm să citești Rezoluție ecran? Aspect de imagine? Ce înseamnă 720p, 1080p, 1440p, 4K și 8K?. Îți oferă contextul și explică noțiunile pe care trebuie să le iei în considerare atunci când schimbi rezoluția ecranului.

Cum ajungi la setările rezoluției ecranului în Windows 10

Schimbarea rezoluției ecranului sau a orientării sale în Windows 10 se face din Setările afișare. Deschide aplicația Setări, selectează Sistem și apoi Afișare, în coloana din stânga.

""
""

Cea mai rapidă cale de a ajunge aici este de a face clic dreapta sau de a apăsa și ține apăsat pe desktopul tău și de a alege Setări afișare.

""
""

Apare o fereastră care îți permite să faci schimbări în modul în care este afișat Windows 10.

Setări afișare în Windows 10
Setări afișare în Windows 10

Cum arată setările de rezoluție a ecranului în Windows 10 într-o configurație cu mai multe monitoare

Deseori vedem instalări în care este există mai mult de un monitor. Majoritatea persoanelor aleg o configurație cu două monitoare, dar configurații cu trei monitoare devin tot mai populare.

Reclamă

Așa arată fereastra de setări afișare atunci când folosim o configurație cu două ecrane în Windows 10:

""
""

După cum vezi, ambele monitoare sunt arătate. Selectează unul dintre ecrane cu mausul sau cu degetul și apoi poți schimba setările sale. Fiecare monitor poate fi setat separat, dar dacă optezi pentru o dublare a ecranelor, aceasta va forța aceeași rezoluție pe amândouă.

Cum schimbi rezoluția ecranului în Windows 10

Pentru a începe să faci schimbări, apasă pe meniul derulant numit Rezoluție.

Rezoluția în setările de afișare ale Windows 10
Rezoluția în setările de afișare ale Windows 10

Poți să cauți în listă ca să găsești setarea potrivită. Dacă monitorul este 1080p sau 1080i de exemplu, nu uita că aceasta înseamnă o rezoluție maximă de 1920 x 1080 pixeli. Totuși poți vedea rezoluții mai bune de atât, în funcție de monitor.

""
""

Majoritatea rezoluţiilor disponibile sunt dependente de raportul de aspect de imagine, deci vedem rezoluții care se potrivesc pentru acesta. Totuși vedem și rezoluții mai slabe care sunt destinate pentru alte raporturi de aspect. În timp ce monitorul le poate folosi, afișarea nu mai este proporțională. Dă clic pe rezoluția pe care vrei să o încerci.

Reclamă

Ecranul apare negru. Nu te îngrijora, este normal. Apoi noua ta rezoluție este folosită pe ecran și primești opțiunea să o păstrezi sau să revii la cea anterioară.

Windows 10 afișează o fereastră cu mesajul "Păstrați aceste setări de afișare?" Va apărea numărătoarea inversă până la zero și apoi revine automat la afișarea de dinainte de a o schimba. Este un sistem de protecție: dacă ecranul rămâne negru sau arată lucruri în mod ciudat, tot ce trebuie să faci este să aștepți câteva secunde și vei avea din nou rezoluția inițială. Totuși, dacă ești mulțumit de cum arată lucrurile, apasă pe "Se păstrează modificările."

""
""

Dacă Windows 10 listează lângă o rezoluție particulară textul recomandat, va afișa o avertizare adițională ca notificare când o schimbi, spunând că noua rezoluție de ecran nu este optimă pentru afișare.

""
""

Când faci clic pe această notificare, va apărea o fereastră. Poți să hotărăști să oprești această notificare să apară în viitor selectând căsuța "Dezactivare această notificare rezoluție"

""
""

Care este impactul schimbărilor rezoluției ecranului?

După ce ai schimbat rezoluția ecranului tău, pot apărea două probleme:

  • Dacă mărești rezoluția ecranului, poți constata că aplicațiile care se bazează pe video (așa cum sunt jocurile) se mișcă mai încet pentru că partea de video are nevoie de mai multe resurse de calcul, ca să redea imaginile la o rezoluția mai mare. Asta se poate întâmpla atunci când ai o placă video care nu răspunde cerințelor jocurilor pe care le folosești. Pot interveni limitări și de la alte componente hardware, deși placa video joacă un rol crucial.
  • În al doilea rând, poți să descoperi că ecranul tău arată altfel. Pictogramele și textul își pot schimba mărimea și dacă ai ales o rezoluție foarte mare, apar atât de mici că nu le poți citi. Asta se întâmplă în special atunci când te uiți de la distanță pe un proiector sau pe un televizor.

Cum schimbi mărimea pictogramelor și a textului în Windows 10

Aceasta se poate face din fereastra Afișare. Apasă pe meniul derulant pentru Modificați dimensiunea textului, a aplicațiilor și a altor elemente.

Schimbă dimensiunea textului, a aplicațiilor și a altor elemente în Windows 10
Schimbă dimensiunea textului, a aplicațiilor și a altor elemente în Windows 10

Meniul conține câteva opțiuni calculate de Windows 10 ca să se potrivească cu rezoluția ecranului tău (cu cât este rezoluția mai mică, apar cu atât mai puține opțiuni). Dă clic pe opțiunile prezentate. Schimbarea este făcută de Windows imediat.

Opțiuni pentru modificarea dimensiunii textului, a aplicațiilor și a altor elemente
Opțiuni pentru modificarea dimensiunii textului, a aplicațiilor și a altor elemente

Dacă textul și pictogramele nu se văd bine, reia procedura și încearcă o altă dimensiune.

Ce rezoluție de ecran folosești?

Experimentarea este esențială până ajungi la rezoluția potrivită cu nevoile tale. Încearcă diferite rezoluții și scrie-ne rezoluția pe care ai ales-o. De asemenea, ai avut nevoie să schimbi mărimea textului, a aplicațiilor și a altor elemente din Windows 10? Lasă-ne un comentariu și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Aspect și Personalizare Ghiduri Recomandate Windows