5 Instrumente pentru protejarea cu parolă a folderelor în Windows

Ne-ar plăcea ca Microsoft să ofere o versiune de Windows care să permită utilizatorilor să își protejeze cu parole folderele ce conțin date sensibile. Dar până se va întâmpla acest lucru, trebuie să folosim software creat de alți producători. Chiar dacă există o mulțime de programe din care putem alege, majoritatea sunt pur și simplu enervante. Am cercetat această piață și am testat mai mult de 20 de astfel de programe. În acest articol vă vom recomanda cele mai bune cinci instrumente de acest fel.

LocK-A-FoLdeR – Gratuit

LocK-A-FoLdeR este soluția perfectă pentru începători. Folosește o singură parolă principală și are o interfață foarte minimalistă. De asemenea, nu oferă nici un fel de setare cu care să vă jucați.

După ce ați selectat folderele pe care intenționați să le protejați, tot ce trebuie să faceți este să închideți aplicația.

În loc să folosească criptarea, acest program pur și simplu ascunde folderele voastre de orice utilizator ce ar putea încerca să le acceseze. Pentru a restaura accesul la folderele protejate, va trebui să redeschideți programul și să folosiți butonul de deblocare.

Un lucru foarte bun la LocK-A-FoLdeR este faptul că nu are nevoie de niciun serviciu care să ruleze permanent pentru a vă păstra folderele private. Este, în același timp, ușor de folosit și gratuit.

Descărcare: LocK-A-FoLdeR.

Folder Guard – Comercial

Acesta este unul dintre cele mai bune programe pe care le-am testat. Oferă o mulțime de caracteristici și toate funcționează bine. Puteți să vă protejați fișierele și folderele folosind parole individuale sau puteți alege să le blocați și să le ascundeți pur și simplu. Interfața arată bine, este bine structurată și ușor de folosit. Puteți trage peste ea folderele pe care vreți să le protejați sau puteți alege să folosiți vizualizarea arborescentă pentru a le selecta. O opțiune foarte interesantă este faptul că permite crearea de filtre pentru diverse tipuri de fișiere, ce vor fi protejate automat. De asemenea, puteți alege să alocați permisiuni selectiv pentru conturile de utilizator existente pe calculatorul vostru.

Acest program oferă o versiune de evaluare ce funcționează 30 de zile. Versiunea completă costă 39,95 USD și oferă utilizatorilor posibilitatea de a instala actualizările disponibile în primul an. De asemenea, poate fi folosit pe 2 calculatoare. După primul an, dacă vreți să faceți actualizarea la versiunile mai noi, va trebui să achiziționați o nouă licență.

Descărcare: Folder Guard.

Folder Protector – Gratuit & Comercial

Acest program folosește un algoritm de criptare pentru a vă proteja folderele. Tot ce trebuie să faceți este să îl deschideți, să selectați folderul pe care doriți să îl protejați, după care introduceți o parolă și apăsați Protect. Folderul este criptat și tot ce veți mai găsi în interiorul său este un mic executabil pe care îl veți putea folosi pentru decriptarea lui. De asemenea, puteți foloși însăși programul pentru a decripta folderele pe care le-ați protejat.

Pentru detalii complete despre modul de funcționare al acestui program, citiți acest tutorial (disponibil din păcate numai în limba engleză) oferit de compania producătoare: Password Protect Folders with Folder Protector.

Acest program este gratuit, dar cu anumite limitări. Îl puteți seta să funcționeze cu criptare pe 256 de biți numai dacă achiziționați versiunea Pro, care costă 24,95 USD.

Descărcare: Kakasoft Folder Protector.

Folder Lock Lite – Comercial

Folder Lock Lite este un program bine structurat ce permite protejarea folderelor, fișierelor sau chiar partițiilor. Când veți rula acest program pentru prima dată, vă va cere să introduceți o parolă principală. Această parolă este folosită pentru fiecare folder sau fișier pe care alegeți să îl blocați. Apoi, puteți pur și simplu să trageți peste interfața principală elementele pe care vreți să le protejați. Toate folderele pe care vreți să le protejați sunt blocate și ascunse instantaneu. Nimeni nu va avea acces la ele decât dacă știe parola principală pe care ați setat-o.

Versiunea de evaluare permite folosirea acestui program timp de 30 de zile. Dacă veți vrea să continuați să îl folosiți, va trebui să plătiți 24,95 USD.

Descărcare: Folder Lock Lite.

Protected Folder – Comercial

Acest program este ușor de utilizat și oferă o interfață curată. Folosește o singură parolă principală pentru toate folderele pe care alegeți să le protejați.

Pentru a adăuga folderele pe care le veți proteja, utilizați butonul Add (Adăugare) și selectați-le. Puteți, de asemenea, să trageți acele foldere peste interfața programului.

Protected Folder oferă câteva opțiuni de personalizare, inclusiv modul cum vrei să fie blocat accesul la folderele protejate, pentru utilizatorii care nu cunosc parola principală.

Un alt aspect ce merită menționat este faptul că nu puteți dezinstala acest program fără a oferi mai întâi parola principală. După ce este dezinstalat, toate folderele blocate vor fi automat deblocate, eliminân astfel riscul de a vă pierde datele.

Puteți porni și folosi acest program gratuit, de 20 de ori, fără limitări. După aceea, dacă vreți să îl folosiți în continuare, va trebui să plătiți 19,95 USD/an.

Descărcare: Protected Folder.

Ce am descoperit în timpul testelor

Unul dintre lucrurile pe care le-am aflat în timpul testelor este faptul că e preferabil să nu instalați simultan mai multe programe de acest gen. Am întâmpinat probleme cu programe care se blocau unul pe altul. Nu puteam accesa folderele protejate de un program după ce am instalat un altul. O altă problemă pe care am descoperit-o este faptul că majoritatea programelor de acest tip, atunci când sunt dezinstalate, nu deblochează folderele pe care le protejau. Ca urmare, veți pierde accesul la datele voastre. Programele pe care le-am recomandat în acest articol se comportă bine din acest punct de vedere și nu vor lăsa în urma lor foldere blocate sau ascunse. Dacă știți și alte programe bune pentru protejare folderelor cu parole, nu ezitați să ne spuneți, folosind formularul de comentarii de mai jos.