5 Metode de a porni în Safe Mode (Mod de Siguranță) în Windows 8 & Windows 8.1

Întâmpinați probleme în a porni în Safe Mode (Mod de siguranță) în Windows 8 sau Windows 8.1? Ați încercat deja să apăsați F8 și Shift + F8 și nu funcționează? Acest lucru se datorează faptului că multe s-au schimbat cu procedura de pornire din Windows 8 și Windows 8.1. Pornirea a devenit atât de rapidă încât este imposibil, la propriu, să fie întreruptă de orice tastă ați încerca să apăsați. Iată 5 metode prin care puteți porni sistemul în Safe Mode, metode ce nu implică niciun fel de configurări manuale deosebite.

Safe Mode În Windows 8 Și Windows 8.1

Modul Safe Mode în Windows 8 și Windows 8.1 nu este prea diferit de Safe Mode-ul din versiunile anterioare de Windows.

Sistemul de operare încă încarcă numai driverele și serviciile de bază, astfel ca el să poată afișa o interfață cu utilizatorul minimală. Singura diferență importantă este că rezoluția minimă a ecranului folosită de Safe Mode a crescut de la 800x600 pixeli la 1024x768 pixeli.

1. Folosiți instrumentul System Configuration (msconfig.exe) – Funcționează în Windows 8 și Windows 8.1

Cea mai ușoară metodă de a porni în Safe Mode este să folosiți instrumentul System Configuration, cunoscut și ca msconfig.exe.

Mergeți la fila Boot (Pornire) și, în secțiunea "Boot options" (Opțiuni de pornire), bifați caseta "Safe boot" (Pornire sigură). Apoi, dați clic sau apăsați pe OK.

Veți fi informat că trebuie să vă reporniți calculatorul. Apăsați Restart (Repornire) sau "Exit without restart" (Repornire mai târziu), în funcție de momentul când vreți să reporniți calculatorul.

La următoarea repornire, Windows 8 și Windows 8.1 vor reporni în Safe Mode.

2. Folosiți SHIFT + Repornire – Funcționează în Windows 8 și Windows 8.1

O altă metodă este să apăsați butonul Alimentare pe ecranul de conectare la Windows sau în bara de butoane speciale Setări. Apoi, apăsați și țineți apăsat pe tasta SHIFT de pe tastatură și pe Repornire.

Windows vă va cere să alegeți o opțiune. Apăsați Depanare.

În ecranul Depanare, alegeți Opțiuni complexe.

În ecranul Opțiuni complexe, apăsați Setări pornire.

Veți fi informat că sunteți pe cale să reporniți pentru a modifica mai multe opțiuni Windows, inclusiv activarea Safe Mode. Apăsați Repornire.

Calculatorul sau dispozitivul vostru va reporni din nou și va afișa nouă opțiuni de pornire, inclusiv "Safe Mode" (Mod de siguranță), "Safe Mode with Networking" (Mod de siguranță cu Rețea) și "Safe Mode with Command Prompt" (Mod de siguranță cu Linie de comandă).

Apăsați tasta F4 pe tastatură, pentru a activa Safe Mode, F5 pentru "Safe Mode with Networking" (Mod de siguranță cu Rețea) și F6 pentru "Safe Mode with Command Prompt" (Mod de siguranță cu Linie de comandă). Windows 8 și Windows 8.1 vor porni acum în modul pe care l-ați ales.

3. Porniți de pe un disc (CD/DVD) de recuperare – Funcționează doar în Windows 8

În Windows 8, dar nu și în Windows 8.1, puteți crea un disc CD sau DVD de recuperare sistem. În acest tutorial veți găsi detalii despre cum se creează acesta: Crează un CD/DVD de reparare a sistemului în Windows 7 & Windows 8.

O dată ce ați creat acest disc, porniți sistemul cu el. Când veți fi întrebat dacă vreți să îi încărcați conținutul, faceți-o.

Primul pas va fi să alegeți tipul de tastatură pe care o aveți. Apăsați pe acel tip pe care vreți să îl folosiți. Dacă doriți să răsfoiți printre celelalte opțiuni disponibile, apăsați "See more keyboard layouts" (Vedeți mai multe tipuri de tastaturi).

Apoi, va fi afișat ecranul "Choose an option" (Alegeți o opțiune).

De aici înainte, pașii ce vă rămân sunt aceiași ca în metoda numărul 2.

4. Porniți de pe o unitate de recuperare USB – Funcționează în Windows 8 și Windows 8.1

În Windows 8 și Windows 8.1 puteți folosi Creatorul de medii de recuperare pentru a crea o unitate de recuperare USB. Puteți găsi instrucțiuni detaliate în acest tutorial: Crează o unitate de recuperare USB cu unelte pentru Windows 8 & Windows 8.1.

Porniți sistemul de pe memoria USB și urmați aceleași instrucțiuni ca la metoda 3.

5. Folosiți F8 sau Shift + F8 (nu funcționează dacă aveți un BIOS UEFI & SSD)

În Windows 7 era posibil să apeși pe tasta F8 chiar înainte ca Windows să pornească, pentru a deschide fereastra de Opțiuni de pornire complexe, de unde puteai alege să pornești Windows 7 în Safe Mode.

Unele site-uri web ne propun să apăsăm Shift + F8, chiar înainte de pornirea Windows 8 sau 8.1, astfel ca el să pornească în "Recovery Mode" (Mode de recuperare), de unde putem alege să pornim sistemul în Safe Mode. Problema este că, de cele mai multe ori, Shift + F8 și F8 nu funcționează, deși sunt comenzi corecte, suportate atât de Windows 8 cât și de Windows 8.1.

Acest blogul oficial al Microsoft (Designing for PCs that boot faster than ever before) ) explică faptul că acest comportament se datorează schimbărilor aduse procedurii de pornire, ce a devenit acum foarte rapidă. Atât Windows 8 cât și Windows 8.1 pornesc foarte rapid, iar dacă aveți și un sistem modern, ce folosește un BIOS UEFI și un SSD, atunci nu există metode de a întrerupe procedura de pornire pur și simplu apăsând taste. Pe calculatoarele mai vechi, cu BIOS-uri clasice și fără SSD-uri, apăsarea acestor taste este posibil să funcționeze încă.

Concluzie

Sperăm că acest ghid v-a fost util. Dacă știți și alte metode de a porni Windows 8 sau Windows 8.1 în Safe Mode, nu ezitați să le împărtășiți, folosind formularul de comentarii de mai jos. Mulți cititori le vor găsi utile.