Ar trebui să cumperi un Antivirus, un produs Internet Security ori Total Security?

Ar trebui să cumperi un Antivirus, un produs Internet Security ori Total Security?

În anii 90, un antivirus era tot ce trebuia pentru a îţi proteja eficient calculatorul cu Windows. Dar vremurile s-au schimbat şi la fel au făcut şi ameninţările cibernetice cu care ne confruntăm. Nu mai este de ajuns să ne luptăm doar cu viruşii clasici, acum trebuie să ne luptăm şi cu rootkit-uri, spyware, ransomware, adware, atacuri prin reţea, încercări de phishing şi aşa mai departe. Magnitudinea malware-ului care ne vânează este uriaşă, iar astăzi până şi spitalele sau Pentagonul sunt atacate de dezvoltatorii de malware. Pentru a fi în siguranţă, companiile de securitate IT oferă diverse produse, de la simple programe antivirus la pachete Internet Security sau Total Security. De care dintre aceste tipuri de produse ai nevoie cu adevărat? Dacă achiziţionezi un produs Total Security, în schimbul unei sume generoase de bani, ţi se promit o mulţime de lucruri, inclusiv securitatea cea mai "completă/totală". Merită cu adevărat? De ce fel de software de securitate pentru Windows ai nevoie?

Reclamă

Ce oferă un antivirus utilizatorilor de Windows?

Antiviruşii nu mai sunt instrumente de securitate simple, aşa cum erau acum două decenii. Au devenit mai complecşi şi oferă mai multă protecţie decât obişnuiau să ofere. Iată ce vei primi de la un produs antivirus modern:

 • Protecţie împotriva viruşilor dar şi a altor tipuri de malware, precum: rootkit-uri, spyware, ransomware, adware ş.a.m.d.
 • Protecţie la navigarea pe internet, împotriva fişierelor infectate, a saiturilor web care distribuie malware, a reclamelor malițioase şi împotriva încercărilor de phishing.
 • Un impact mai mic asupra performanţelor calculatorului tău, comparativ cu pachetele de tip Internet Security sau Total Security.
 • Cel mai mic preţ pe care îl poţi obţine pentru un produs de securitate. Programele antivirus sunt mult mai ieftine decât Internet Security sau Total Security.
antivirus, Internet Security, Total Security
antivirus, Internet Security, Total Security

Totuşi, programele antivirus nu îţi oferă lucruri precum:

 • Protecţie firewall împotriva atacurilor de reţea.
 • Instrumente de securitate utile precum controale parentale, utilitare de actualizare automată a software-ului, servicii VPN şi alte tipuri de instrumente.

Ce oferă un produs Internet Security utilizatorilor de Windows?

Produsele de tip Internet Security sunt cele mai comune produse de securitate pentru utilizatorii de Windows. Sunt comercializate ca fiind cea mai eficientă opţiune de a-ţi proteja dispozitivele Windows de diverse ameninţări. Internet Security îţi va oferi întotdeauna beneficiile unui software antivirus, plus alte instrumente și caracteristici precum:

 • Un modul firewall capabil să te protejeze împotriva atacurilor de reţea.
 • Instrumente anti-spam care te protejează de mesajele email de tip spam, dacă folsești un client de email precum Microsoft Outlook.
 • Instrumente de protecţie a identităţii. Unele produse Internet Security îţi oferă instrumente care îţi cresc nivelul de confidenţialitate şi securitate atunci când faci cumpărături online sau tranzacţii bancare. Altele te ajută să generezi parole sigure şi să le memorezi în seifuri protejate, etc.
 • Multe produse Internet Security includ un modul de control parental care poate fi util la monitorizarea şi controlarea activităţilor copiilor tăi.
antivirus, Internet Security, Total Security
antivirus, Internet Security, Total Security

Există şi lucruri mai puţin pozitive la achiziţionarea unui produs Internet Security:

 • Un impact ceva mai mare asupra performanţelor calculatorului tău, comparativ cu un program antivirus. Acest lucru este normal, dacă iei în considerare faptul că Internet Security îţi oferă mai multe instrumente şi niveluri de protecţie faţă de un antivirus obișnuit.
 • Este mai scumpă decât un program antivirus simplu. Diferenţa de preţ variază de la producător la producător.
Reclamă

Ce oferă un produs Total Security utilizatorilor de Windows?

Produsele de tip Total Security sunt produse de securitate premium care includ tot ce are de oferit un producător. Ele includ întotdeauna opţiunile şi avantajele produselor Internet Security, împreună cu lucruri precum:

 • Abonamente VPN. Folosirea unui instrument VPN este absolut necesară dacă vrei să fii în siguranță atunci când călătorești, ori dacă vrei să ocolești cenzura și supravegherea. Unele produse Total Security oferă abonamente la astfel de servicii. Ele sunt de obicei limitate la câteva sute de megaocteți de trafic pe zi, dar acest trafic poate fi suplimentat cu niște bani în plus, dacă ai nevoie de mai mult.
 • Instrumente de criptare de fişiere. Unele produse Total Security oferă instrumente de criptare care pot fi utile clienţilor lor.
 • Instrumente de backup online. Unii producători oferă servicii de stocare online care sunt vândute împreună cu produsele lor Total Security. Din păcate, aceste servicii oferă de obicei puţin spaţiu, costă în plus dacă vrei mai mult spaţiu şi nu sunt neapărat mai sigure decât servicii populare precum OneDrive, Dropbox sau Google Drive.
 • Mai multe instrumente suplimentare, unele dintre ele putând fi utile, precum programe de ştergere permanentă a fişierelor sau servicii de protecţie antifurt, în timp ce altele nu sunt utile, precum instrumente care verifică dacă există actualizări de Windows sau care curăţă fişiere temporare. Problema cu majoritatea acestor instrumente suplimentare incluse în produsele de tip Total Security este faptul că tind să cloneze caracteristici Windows şi nu oferă prea multă valoare adăugată din punct de vedere al securităţii şi confidenţialităţii.
 • O licenţă care îţi permite să foloseşti echivalentul produsului de securitate pentru Android sau pentru iOS. Multe companii de securitate oferă produse de securitate pentru Windows, iOS şi Android.
antivirus, Internet Security, Total Security
antivirus, Internet Security, Total Security

Cele mai evidente neajunsuri ale produselor Total Security sunt:

 • Preţul mare comparativ cu celelalte tipuri de produse de securitate pentru utilizatorii de Windows.
 • Impactul mai mare asupra performanțelor calculatorului, din cauza instrumentelor şi caracteristicilor lor suplimentare.
 • Faptul că unele dintre instrumentele suplimentare incluse probabil că nu îţi vor oferi prea multă valoare adăugată.

Ce tip de produs antivirus ar trebui să cumperi?

În general, recomandarea noastră este să alegi varianta premium și să cumperi o suită de securitate de tip Total Security care include și un abonament VPN. Dacă prețul total este mai mic, ți-ar fi mai bine să cumperi un produs Internet Security și un abonament separat la un serviciu VPN de calitate.

Nu îți recomandăm să alegi varianta cea mai ieftină, adică să cumperi un antivirus simplu, deoarece acesta nu oferă destulă protecție. Software-ul antivirus simplu este cel mai accesibil produs de securitate și are cel mai mic impact asupra performanțelor. Totuși, protecția pe care o primești nu este completă astfel încât să fie eficientă în toate situațiile. Produsele Internet Security tind să ofere cel mai bun echilibru între protecție completă, preț și instrumente suplimentare care să îți îmbunătățească securitatea și confidențialitatea. Însă, abonamentul VPN este absolut necesar pentru orice călător din zilele noastre, precum și pentru evitarea monitorizării din partea guvernelor și a altor entități.

Ce tip de antivirus preferi?

Ţi-am prezentat argumentele noastre în ceea ce priveşte tipul de software de securitate pe care noi credem că ar trebui să îl cumperi pentru calculatoarele şi dispozitivele tale cu Windows. Acum este rândul tău: eşti de acord cu recomandările noastre? Ai altă părere? Hai să dezbatem în comentariile de mai jos.

Descoperă: Securitate Blog Programe Recomandate Sistem și Securitate