Sponsorizat de

ASUS mesh Wi-Fi: Ce-i mai bun din două lumi!

Piața dispozitivelor wireless devine iarăși interesantă. Doar în ultimul an, a avut loc lansarea comercială a unui nou standard wireless - Wi-Fi 6 - iar sistemele mesh Wi-Fi au devenit ceva obișnuit. Anul acesta, compania ASUS încearcă să fie liderul de piață cu familia sa ZenWiFi de sisteme mesh. Iată ce le face pe acestea să iasă în evidență și de ce ASUS reușește să ofere cei mai bun din două lumi - cea a routerelor wireless și a sistemelor mesh Wi-Fi:

Suportul pentru Wi-Fi 6 devine ceva obișnuit

ASUS este printre primele companii care au au oferit dispozitive cu suport pentru standardul Wi-Fi 6 (802.11ax). Au lansat ASUS RT-AX88U, primul router wireless cu suport pentru acest standard, iar apoi ASUS RT-AX92U - primul sistem AiMesh Wi-Fi cu suport pentru Wi-Fi 6.

ASUS RT-AX92U - primul sistem AiMesh Wi-Fi cu suport pentru Wi-Fi 6

Cu ASUS ZenWiFi AX (XT8), compania dorește să ducă lucrurile la următorul nivel și să ofere cel mai rapid sistem mesh pentru Wi-Fi 6, cu cea mai bună acoperire de până acum.

Selecție generoasă de porturi: Ethernet și USB

Multe sisteme mesh Wi-Fi vin cu doar două porturi Ethernet și nu au porturi USB deloc. Cele care au un port USB adesea nu-l au activ și nu poate fi utilizat. Cea mai nouă generație de sistem mesh Wi-Fi de la ASUS iese în evidență din acest punct de vedere. De exemplu, pe ASUS ZenWiFi AC (CT8) și alte sisteme ZenWiFi, poți găsi câte un port USB 3.0 și patru porturi Ethernet pe fiecare stație.

Porturile disponibile pe ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Poți folosi acele porturi Ethernet pentru a crea un backhaul rapid pentru sistemul mesh Wi-Fi și a conecta la rețea PC-uri desktop, sisteme NAS (Network Attached Storage) și alte tipuri de dispozitive.

Același firmware avansat ca cel de pe routerele wireless ASUS

Majoritatea producătorilor de dispozitive wireless au dezvoltat un firmware separat pentru sistemele lor mesh Wi-Fi, care este adesea mai puțin avansat decât cel al routerelor wireless tradiționale. De asemenea, acesta tinde să fie mai ușor de înțeles și folosit de utilizatorii cu puține cunoștințe tehnice. Compania ASUS a ales o altă abordare, iar firmware-ul de pe sistemele lor mesh Wi-Fi este la fel ca cel de pe routerele lor. Asta înseamnă că utilizatorii familiari cu routerele ASUS se vor simți acasă atunci când vor instala primul lor sistem mesh Wi-Fi. De asemenea, utilizatorii primesc același nivel de control și aceleași funcții avansate de pe routerele wireless ASUS: AiProtection, Adaptive QoS, AiCloud 2.0, Traffic Analyzer, VPN și altele.

Firmware-ul de pe ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Firmware-ul avansat vine și cu beneficiul de a putea utiliza nume de rețea diferite pentru fiecare bandă Wi-Fi, lucru imposibil cu alte sisteme mesh Wi-Fi de la alte branduri.

AiMesh funcționează atât cu routerele wireless ASUS cât și cu sistemele mesh Wi-Fi

ASUS și-a dezvoltat firmware-ul pentru routerele wireless și sistemele mesh, astfel încât acestea să fie compatibile unele cu altele, cu ajutorul tehnologiei AiMesh. Dacă ai un router wireless ASUS AC1900 sau mai bun, ori un sistem mesh Wi-Fi de la ASUS, îți poți construi propriul sistem mesh personalizat, cu ajutorul AiMesh.

AiMesh funcționează atât cu routere cât și cu sisteme mesh Wi-Fi de la ASUS

Această abordare oferă utilizatorilor flexibilitate și îi ajută să-și actualizeze rețeaua wireless la un cost mai redus. Alți producători oferă o compatibilitate similară între sistemele lor mesh Wi-Fi pentru ca să poată combina diferite modele, însă nu fac asta și pentru routerele lor wireless. ASUS a fost prima companie care să extindă această abordare și la routerele lor wireless, nu doar la sistemele mesh Wi-Fi. Drept urmare, îți poți crea un sistem mesh Wi-Fi folosind echipamente diverse, cum ar fi un router wireless ASUS Blue Cave, o stație ASUS Lyra Trio și una ASUS ZenWiFi AC (CT8).

Integrare cu Amazon Alexa și IFTT (IF This, Then That)

Compania ASUS a investit și în integrarea dispozitivelor lor Wi-Fi cu servicii inteligente cum ar fi Amazon Alexa ori serviciul de automatizare IFTT. Drept urmare, dacă ai un sistem mesh Wi-Fi sau un router wireless mid-range ori high-end de la ASUS, cele mai noi versiuni de firmware îți vor oferi integrarea cu ambele.

Pentru că asta nu era suficient și ASUS dorește să iasă în evidență, au creat ASUS Lyra Voice și urmează a lansa ZenWiFi Voice. Ambele dispozitive combină beneficiile unui router wireless, cu un asistent vocal Alexa, o boxă Bluetooth și platforma AiMesh.

ASUS ZenWiFi Voice

Drept rezultat, poți economisi spațiu și bani, micșorând numărul de dispozitive pe care le cumperi pentru casa ta, dacă achiziționezi un astfel de router.

Administrare de la distanță, de oriunde de pe internet, cu opțiuni avansate la îndemână

Sistemele mesh Wi-Fi de la ASUS sunt administrate folosind aceeași aplicație mobilă ca și pentru routerele companiei: ASUS Router pentru iOS și Android. Atunci când o configurezi, poți alege să activezi administrarea de la distanță de oriunde de pe internet.

Activarea administrării la distantă în aplicația ASUS Router

Majoritatea producătorilor oferă aplicații mobile separate pentru sistemele lor mesh Wi-Fi, care sunt ușor de folosit dar au și foarte puține opțiuni de configurare. ASUS iese în evidență prin faptul că au ales să întrețină o singură aplicație pentru toate dispozitivele lor wireless, care este actualizată regulat cu noi funcții și opțiuni. Drept urmare, aplicația ASUS Router este atât ușor de folosit, cât și mai avansată decât alte aplicații similare de la alți producători. Cu ajutorul său, poți configura multe lucruri, de la controlul parental la antivirusul integrat și setările wireless. Aplicația este utilă atunci când vrei să depanezi probleme de la distanță.

Ce părere ai despre noua gamă de produse mesh Wi-Fi de la ASUS?

Atunci când te uiți la componentele dinăuntrul sistemelor mesh Wi-Fi, acestea nu diferă foarte multe. Toate folosesc aproximativ aceleași procesoare și cipuri de la aceiași producători. Ce este diferit este aspectul lor, firmware-ul, aplicațiile și modul în care pot fi folosite. Sisteme mesh Wi-Fi precum ASUS RT-AX92U, ASUS ZenWiFi AC (CT8) și ASUS ZenWiFi AX (XT8) încearcă să ofere mai multe funcții și control sporit pentru utilizatori, într-o lume plină cu dispozitive care au puține porturi și funcții avansate. Înainte de a închide acest articol, spune-ne dacă îți plac produsele oferite de ASUS și ce altceva dorești de la sistemele lor mesh Wi-Fi.