Recenzie ASUS Lyra Voice: Transformers în lumea routerelor WiFi!

Recenzie ASUS Lyra Voice: Transformers în lumea routerelor WiFi!
Rating

Într-o piață aglomerată, în care routerele wireless noi arată și funcționează asemănător celor lansate înaintea lor, este dificil să ieși în evidență. ASUS a lansat recent un dispozitiv care este ambițios prin abordarea pe care o are. Se numește Lyra Voice și este un trei-în-unu router mesh WiFi cu Amazon Alexa inclusă și boxe stereo. Te face să te gândești la personajele din filmele Transformers? Poți folosi Lyra voice pentru a îți înlocui routerul wireless, un dispozitiv Amazon Echo și o boxă Bluetooth. Sună interesant? Citește acest review și vezi ce părere avem despre ASUS Lyra Voice și ce are de oferit:

Reclamă

ASUS Lyra Voice: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS Lyra Voice este un dispozitiv excelent pentru următoarele tipuri de utilizatori:

 • Utilizatorii unei case inteligente care vor să-și controleze de la distanță dispozitivele inteligente, folosind routerul lor
 • Persoanele care vor cea mai bună securitate pentru dispozitivele lor inteligente
 • Utilizatorii care vor o aplicație mobilă avansată de unde să-și controleze rețeaua
 • Utilizatorii de routere wireless ASUS care vor să-și extindă rețeaua și raza sa de acoperire
 • Persoanele interesate de ecosistemul Amazon Alexa (din păcate în România sunt puțini astfel de utilizatori)
 • Utilizatorii avansați care vor un firmware ce oferă control complet asupra rețelei

Pro și contra

Iată ce ne place la ASUS Lyra Voice:

 • Arată grozav în orice sufragerie
 • Performanțe foarte bune pe banda wireless de 5 GHz
 • Este foarte bine integrat cu Amazon Alexa
 • Folosind Alexa Skills, poți controla toate dispozitivele inteligente din casă, folosind comenzi vocale
 • Include boxe Bluetooth dual-stereo cu radiatoare pasive
 • Oferă unelte excelente de securitate
 • Este compatibil cu platforma ASUS AiMesh

Există și neajunsuri de luat în considerare:

 • Nu utiliza firmware-ul inițial cu care vine produsul. Actualizează-l! Versiunile noi de firmware oferă și mai multe funcții pentru Alexa, rezolvă probleme și îmbunătățesc experiența de utilizare
 • Performanța pe banda wireless de 2.4 GHz nu impresionează
 • Nu are un port USB
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS Lyra Voice este un dispozitiv ambițios care încearcă să combine ce este mai bun din mai multe lumi: routerele wireless, sistemele mesh WiFi, asistenții virtuali și boxele Bluetooth. Deși nu este cel mai bun la oricare dintre aceste roluri, este unul dintre puținele dispozitive de pe piață care reușește să se achite bine de toate în același timp. Este un dispozitiv foarte interesant, cu multe beneficii, la un preț care nu este pentru oricine. Dacă ți-l permiți, îți poate oferi o experiență interesantă pe care cu greu o găsești în altă parte.

Despachetarea routerului wireless ASUS Lyra Voice

ASUS Lyra vine într-o cutie albă, cu o poză mare a dispozitivului pe partea din față. Poți vedea cu ușurință că este compatibil cu platforma ASUS AiMesh WiFi. Asta înseamnă că-l poți folosi pentru a crea un sistem mesh wireless folosind și alte routere ASUS. O altă funcție menționată pe cutie este faptul că Amazon Alexa este inclusă în ASUS Lyra Voice. Găsești mai multe informații despre tot ce poate acest produs, pe lateralele cutiei sale.

Cutia în care vine ASUS Lyra Voice
Cutia în care vine ASUS Lyra Voice

Atunci când o deschizi, vezi imediat dispozitivul Lyra Voice. Arată foarte bine, ca și cum ar fi un dispozitiv inteligent, nu un router tipic. Mulți utilizatori vor aprecia designul său.

Despachetarea ASUS Lyra Voice
Despachetarea ASUS Lyra Voice

În cutie, găsește următoarele elemente: Lyra Voice, alimentarea, un cablu de rețea CAT5e, un cablu Ethernet, ghidul de utilizare și garanția.

ASUS Lyra Voice - ce găsești în cutie
ASUS Lyra Voice - ce găsești în cutie

Pachetul în care vine ASUS Lyra Voice este elegant și simplu. Experiența de despachetare este una plăcută, iar în cutie găsești tot ce ai nevoie pentru a te apuca de treabă.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

ASUS Lyra Voice arată asemeni unui Amazon Echo orizontal, cu diferența că este mai subțire și mai lung. Are o mărime de 270 x 75 x 75 mm și cântărește 975 grame. Este acoperit de o țesătură de culoarea cărbunelui, la fel ca un Amazon Echo. Lyra Voice este un experiment ingineresc interesant, deoarece este unul dintre primele dispozitive care poate juca următoarele roluri simultan:

 • Router wireless care-ți asigură securitatea pentru întreaga rețea
 • Un nod într-un sistem mesh WiFi care include și alte dispozitive ASUS
 • O boxă inteligentă Amazon Alexa care poate fi folosită drept asistent virtual și hub pentru a-ți controla casa inteligentă

ASUS Lyra Voice este un router wireless AC2200 tri-band cu o lățime de bandă maximă totală împărțită astfel: 400 Mbps pentru frecvența wireless de 2.4 GHz și 867 Mbps pentru fiecare dintre cele două benzi de 5 GHz. Pentru a emite semnalul wireless, Lyra voice are șase antene interne și o antenă Bluetooth 4.2 pentru a se conecta la dispozitive precum smartphone-ul tău. Pentru a interacționa cu Alexa, ai câteva butoane pe partea superioară a Lyra voice, la fel ca pe Amazon Echo.

Butoanele de pe ASUS Lyra Voice
Butoanele de pe ASUS Lyra Voice

Pentru a oferi atât de multe funcții utilizatorilor săi, inclusiv asistentul Alexa, ASUS Lyra Voice are un procesor cu patru nuclee Qualcomm IPQ4019, la frecvența de 717 MHz. De asemenea, are și 512 MO de RAM și 256 MO spațiu de stocare pentru firmware. Lyra Voice poate oferi transferuri wireless 2x2 MU-MIMO folosind standardul Wi-Fi 5 (802.11ac Wave 2). Pe partea din spate a Lyra Voice, există doar două porturi Ethernet la 1 Gbps, iar unul dintre ele este folosit pentru a-l conecta la internet. De asemenea, avem și o mufă pentru alimentare, și un buton pentru pornirea și oprirea Lyra Voice.

Spatele unui ASUS Lyra Voice
Spatele unui ASUS Lyra Voice

În ceea ce privește sunetul, Lyra Voice are și o boxă Bluetooth dual-stereo. Dispune de radiatoare pasive și porturi reflex bass pentru a extinde rezonanța sunetului cu frecvență joasă. De asemenea, include de tehnologia de sunet surround DTS care îmbunătățește spațialitatea sunetului.

Boxa dual-stereo de pe ASUS Lyra Voice
Boxa dual-stereo de pe ASUS Lyra Voice

Cea mai interesantă parte la ASUS Lyra Voice este integrarea sau cu Amazon Alexa. Poate fi folosită pentru a comanda vocal aproximativ 20000 de dispozitive inteligente, care sunt integrate cu platforma Alexa Skills. O poți folosi pentru a-ți controla termostatul, becurile, prizele, Smart TV-ul și alte dispozitive inteligente.

Caracteristicile hardware ale ASUS Lyra Voice sunt de-a dreptul impresionante.

Configurarea și utilizarea routerului wireless ASUS Lyra Voice

Configurarea inițială a ASUS Lyra Voice poate fi făcută atât dintr-un navigator web de pe calculator, cât și folosind aplicația ASUS Router pentru smartphone-uri și tablete. Noi am folosit ruta navigatorului web și procesul de configurare a fost la fel ca pe alte routere wireless ASUS.

Configurarea unui ASUS Lyra Voice
Configurarea unui ASUS Lyra Voice

Expertul pentru configurarea inițială a Lyra Voice te ajută să-l setezi drept un router wireless, un nod într-un sistem mesh WiFi sau ca un repeater într-o rețea deja existentă. Pentru a configura tot ce ține de Alexa, trebuie să-ți folosești telefonul și aplicația ASUS Router, precum și aplicația Amazon Alexa. Un aspect crucial de ținut minte: contul tău Amazon trebuie să configurat pentru aceeași regiune ca și ASUS Lyra Voice. Dacă sunt configurate să funcționeze în țări diferite, asistentul Alexa nu va funcționa. În plus, nu trebuie să specifici România drept țara în care te afli, ci o țară unde Alexa este disponibilă.

Instalează aplicația Amazon Alexa
Instalează aplicația Amazon Alexa

După ce ai trecut de configurarea inițială, poți folosi Lyra Voice precum un Amazon Echo. Dar funcțiile pe care le oferă nu sunt încă identice cu cele oferite de dispozitivele Amazon. ASUS a lansat mai multe actualizări de firmware care adaugă din ce în ce mai multe funcții pentru Alexa, pe lângă repararea tradițională a problemelor găsite. Îți recomandăm să îți păstrezi la zi firmware-ul de pe Lyra Voice, pentru a putea beneficia de cele mai noi îmbunătățiri aduse de ASUS.

Interfața de administrare oferită de Lyra Voice este la fel ca pe alte routere wireless ASUS. Toate setările sunt împărțite în secțiuni logice și e ușor să găsești ceea ce cauți.

Firmware-ul de pe ASUS Lyra Voice
Firmware-ul de pe ASUS Lyra Voice

Poți configura totul în detaliu, iar utilizatorii avansați vor aprecia asta. Firmware-ul este disponibil în 25 de limbi, printre care se numără și limba română, iar documentația de ajutor este accesibilă și bine realizată.

Limbile disponibile pentru ASUS Lyra Voice
Limbile disponibile pentru ASUS Lyra Voice

Un truc util este să muți indicatorul mouse-ului peste o setare pe care nu o înțelegi și, atunci când apare un semn de întrebare, să dai clic pe el. Astfel, apare o casetă cu informații despre setarea respectivă.

Informații de ajutor oferite de ASUS Lyra Voice
Informații de ajutor oferite de ASUS Lyra Voice

Așa cum am menționat mai devreme, dacă vrei să folosești toate facilitățile pe care le are Lyra Voice, inclusiv asistentul Alexa, trebuie să folosești aplicația mobilă ASUS router. Aceasta oferă câteva opțiuni avansate de configurare, inclusiv abilitatea de a verifica dispozitivele copiilor și a crea reguli pentru control parental. Dar, trebuie să o integrezi și cu aplicația mobilă Amazon Alexa. Cu aceasta, poți accesa toate lucrurile pe care le știe asistentul virtual Alexa. După ce reușești să finalizezi integrarea celor două aplicații, Alexa merge foarte bine pe Lyra Voice și poți interacționa cu ea, chiar și de la o distanță măricică.

Aplicația mobilă ASUS Router
Aplicația mobilă ASUS Router

Boxa Bluetooth dual-stereo de pe Lyra Voice este puternică, fără a avea un volum de sunet prea ridicat. Ne place faptul că nu pune accentul foarte mult pe bass, cum fac unele boxe Bluetooth. Aceasta oferă o experiență muzicală plăcută, chiar dacă nu se compară cu boxele Bluetooth premium care se găsesc pe piață. Dacă ești curios/curioasă să afli cum se aude Lyra Voice, ascultă înregistrarea de mai jos.

Un lucru care nu ne-a plăcut este faptul că procesul de pornire (boot) al Lyra Voice durează câteva minute. Deși are hardware puternic, multitudinea de funcții incluse presupune un timp îndelungat de încărcare. Deși comutatorul de pe spatele Lyra Voice pare să fie despre activarea sau dezactivarea funcției DTS, acesta de fapt pornește sau oprește dispozitivul. Dacă nu citești manualul de utilizare, îl vei folosi și te vei trezi că ai oprit accidental Lyra Voice, așa cum am făcut noi la început.

Comutatorul de pe spatele ASUS Lyra Voice
Comutatorul de pe spatele ASUS Lyra Voice

Am conectat mai mult de o duzină de dispozitive la rețeaua administrată de ASUS Lyra Voice, printre care se numără: un PC desktop, laptop-uri, o tabletă, câteva smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent, un robot aspirator inteligent și o consolă Xbox One. Am observat că, din când în când, unii clienți mobili erau deconectați aleator de la internet, pentru perioade scurte de timp, deși raportau că sunt conectați la rețeaua WiFi. Este un bug ce ar trebui rezolvat în viitoarele versiuni de firmware.

Viteza rețelei WiFi administrată de ASUS Lyra Voice este excelentă, pe frecvența de 5 GHz. De asemenea, variabilitatea transferurilor wireless pe această bandă este în parametri normali. Pentru o perspectivă mai bună, vezi diagrama de mai jos, care prezintă un transfer wireless între două calculatoare, unul dintre ele era aflat într-o cameră separată de router printr-un perete.

Un transfer wireless pe banda de 5 GHz
Un transfer wireless pe banda de 5 GHz

Pe frecvența wireless de 2.4 GHz, performanța WiFi a fost neimpresionantă. Vom împărtăși mai multe detalii în următoarea pagină a acestei recenzii.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanța oferită de ASUS Lyra Voice și toate caracteristicile pe care le are de oferit, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless