Deși noul standard wireless 802.11ax, cunoscut și drept Wi-Fi 6 nu a fost încă finalizat, s-au lansat deja routere wireless care oferă suport. Primul router 802.11ax pentru consumatori vine de la ASUS. Numele său este ASUS RT-AX88U și este o "bestie" atât ca mărime, cât și ca hardware și facilități oferite. Dacă vrei să ne afli părerea despre primul router wireless AX, citește review-ul nostru despre ASUS RT-AX88U:
ASUS RT-AX88U: Pentru cine este o alegere potrivită?
ASUS RT-AX88U este o alegere bună pentru următoarele tipuri de utilizatori:
- Persoanele care vor să investească în standardul Wi-Fi 6 și vor să-și cumpere dispozitive cu suport pentru el
- Utilizatorii care vor cea mai bună securitate pentru casa lor inteligentă
- Persoanele care doresc un firmware avansat, care oferă control complet al routerului
- Utilizatorii care vor servicii de automatizare pentru routerul lor wireless, prin intermediul IFTT (If This, Then That)
- Utilizatorii care au nevoie de o aplicație mobilă avansată pentru a-și personaliza routerul și rețeaua de la distanță
- Persoanele care folosesc Amazon Alexa și vor să-și controleze rețeaua prin comenzi vocale
Pro și contra
Există multe aspecte pozitive de subliniat la routerul ASUS RT-AX88U:
- Include suport pentru cel mai nou standard wireless - 802.11ax
- Este super rapid pe banda wireless de 2.4 GHz
- Oferă unelte de securitate de foarte bună calitate
- Include unelte utile pasionaților de jocuri multiplayer online
- Are hardware foarte puternic care poate gestiona un număr ridicat de conexiuni simultane
- Include porturi USB 3.0 foarte rapide
- Aplicație avansată pentru smartphone, prin care-ți administrezi routerul
- Suport lingvistic excelent și documentație de Ajutor ușor accesibilă
- Poate fi montat pe pereți
- Are opt porturi Ethernet - vezi rar pe routerele pentru consumatori
Există și neajunsuri de luat în considerare:
- Dacă ai laptopuri și dispozitive cu plăci wireless de la Intel, este obligatoriu să-ți actualizezi driverele, altfel nu-ți va funcționa conexiunea wireless la acest router
- Acoperirea wireless pe banda de 5 GHz nu este stabilă în zonele separate de router de doi pereți sau mai mulți
- Prețul ridicat
Verdict
ASUS este primul producător care lansează un router wireless compatibil cu noul standard 802.11ax/Wi-Fi 6. Rezultatul este un router masiv, cu hardware puternic, opt porturi Ethernet și firmware avansat, care include unelte pentru diverse tipuri de utilizatori: pasionații de jocuri, părinți, utilizatorii interesați de securitatea rețelei lor, profesioniștii IT și companiile de mici dimensiuni. Dacă-l cumperi, acest router este o investiție în viitorul rețelelor wireless. Asta înseamnă că plătești mai mult pentru a fi între primii utilizatori și te vei confrunta cu unele incompatibilități care vor fi rezolvate în timp, pe măsură ce standardul Wi-Fi 6 este finalizat și vor apărea dispozitive compatibile pe piață. ASUS RT-AX88U este un router al cărui potențial maxim va fi dezvăluit în timp, pe parcursul adopției noului standard Wi-Fi 6 de către piața de tehnologie.
Despachetarea routerului wireless ASUS RT-AX88U
ASUS RT-AX88U vine într-o cutie mare și neagră, cu o poză a routerului pe partea frontală, alături de o listă cu cele mai importante caracteristici ale sale. Experiența de despachetare este una plăcută și demnă de un dispozitiv premium. Vizionează clipul de mai jos pentru detalii complete despre ceea ce găsești în cutie și cum arată:
În pachet sunt următoarele: routerul wireless, antenele sale externe, alimentarea, un cablu Ethernet, ghidul pentru configurarea rapidă, informații pentru depanarea problemelor pe laptopurile cu plăci de rețea wireless marca Intel, un ghid pentru conectarea la serviciul WTFast, garanția și alte informații legale.
Caracteristici hardware și design
Ca aspect, ASUS RT-AX88U este foarte asemănător cu ASUS RT-AC88U, un router wireless foarte apreciat de multă lume (inclusiv de echipa noastră), care a fost lansat acum câțiva ani. Diferența principală din punct de vedere vizual este că noul model folosești o altă culoare pentru antene: auriu în loc de roșu. Porturile sunt așezate la fel, grilele de ventilare sunt similare ș.a.m.d.
Unicitatea ASUS RT-AX88U se datorează hardware-ului său foarte puternic și modern. Acest router are un System on a Chip (SoC) Broadcom BCM43684, cu patru nuclee, pe 64 de biți, la frecvența de 1.8 GHz, 1 GO de memorie RAM DDR3 și 256 MO spațiu de stocare pentru firmware.
SoC-ul Broadcom BCM43684 ne oferă suport pentru noul standard Wi-Fi 6 (sau 802.11ax), care vrea să îmbunătățească viteza conexiunilor wireless, numărul de clienți pe care-i poate gestiona simultan și consumul de energie al clienților din rețea. O noutate interesantă a dusă de Wi-Fi 6 este faptul că îmbunătățește utila tehnologie de transfer MU-MIMO. Acum acesta este și mai eficientă și gestionează și partea de upload, nu doar cea de download, cum se întâmpla în prima versiune a acestei tehnologii.
Dar, standardul Wi-Fi 6 nu este încă finalizat și aprobarea finală este așteptată pentru sfârșitul anului 2019. De asemenea, nu există clienți wireless pe piață, care să ofere suport. Singurul lucru pe care-l știm este că iPhone va activa suport pentru standardul Wi-Fi 6 cândva în 2019.
ASUS a realizat un router wireless pe care să-l putem folosi astăzi, așa că RT-AX88U încorporează și suport pentru toate standardele wireless care există de câțiva ani: 802.11ac Wave 2 și 802.11 b/g/n.
ASUS RT-AX88U este un router wireless dual-band cu o lățime de bandă maximă teoretică împărțită astfel: 1148 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și 4804 Mbps pentru cea de 5 GHz. Asta înseamnă o sumă de 5952 Mbps, de unde și aproximarea de 6000 Mbps pe care o vedem în materialele de marketing despre acest router. Reține faptul că aceste aproximări sunt valide doar pentru standardul Wi-Fi 6, care nu poate fi folosit cu clienții de rețea existenți astăzi.
În ceea privește porturile, ASUS RT-AX88U este foarte generos. Pe spatele său sunt opt porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps, un port USB 3.0, un port WAN, un buton WPS, mufa Reset, mufa pentru alimentare și butonul Power (pentru pornire/oprire).
Pe partea din față sunt două butoane: unul pentru controlul ledurilor și altul pentru cel al emisiei WiFi. Există și o ușiță care ascunde încă un port USB 3.0. Poziția acestuia nu este cea mai inspirată și face dificilă conectarea unui al doilea dispozitiv USB. Routerul are patru antene externe, care oferă transferuri 4x4 MU-MIMO.
Un router cu hardware așa de puternic și multe porturi trebuie să fie unul mare și greu. ASUS RT-AX88U are o mărime de 300 x 188 x 61 mm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, acesta cântărește 1,01 kg.
Firmware-ul de pe ASUS RT-AX88U este la fel ca pe alte routere ale companiei. Include cea mai nouă versiune de AiProtection Pro (care oferă protecție de top de la Trend-Micro și controale parentale bazate pe cloud), precum și suport pentru ASUS AiMesh.
Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui router, mergi la pagina sa: ASUS RT-AX88U Specificații.
Configurarea și utilizarea routerului ASUS RT-AX88U
Instalarea ASUS RT-AX88U este relativ ușoară: îl bagi în priză, îl conectezi la internet și la un calculator, folosind cablul Ethernet din cutie și îi încarci expertul pentru configurarea rapidă, într-un navigator web. Mai întâi îți sunt cerute detaliile conexiunii la internet. După aceea, introduci numele și parola rețelei wireless emise de router, activezi 802.11ax HE frame support (pornești standardul Wi-Fi 6) și configurezi numele și parola folosite pentru administrarea routerului.
După ce introduci detaliile inițiale, routerul se conectează la internet și verifică dacă există actualizări de firmware. Este o abordare proactivă din partea ASUS. Ar trebui să îi permiți routerului ASUS RT-AX88U să își actualizeze firmware-ul, pentru a beneficia de îmbunătățiri de performanță și securitate. La finalul expertului pentru configurarea rapidă, este afișat un sumar al setărilor tale.
Acum poți accesa interfața de administrare. Este la fel ca pe alte routere ASUS, ceea ce înseamnă că este bine organizată și ușor de folosit. Setările sunt împărțite în secțiuni logice și să-și găsești calea este un lucru simplu. Poți configura tot ce contează în detaliu, iar utilizatorii avansați vor aprecia asta.
De asemenea, documentația de utilizare este bine realizată și ușor de accesat. Un truc bun este să muți mouse-ul peste setările pe care nu le înțelegi și să dai clic atunci când vezi afișat un semn de întrebare. Este apoi afișată o explicație a setării respective. Un neajuns al acestei facilități de Ajutor este faptul că nu a fost actualizată să ofere informații despre noutățile introduse de acest router, precum setarea 802.11ax HE frame support.
Un aspect pozitiv este suportul lingvistic: firmware-ul pentru ASUS RT-AX88U este disponibil în 24 de limbi, printre care se numără și limba română. Mulți producători de routere nu oferă firmware-ul lor în atâtea limbi.
Dacă vrei să-ți controlezi routerul wireless de pe un smartphone sau tabletă, inclusiv atunci când nu ești acasă, poți folosi aplicația ASUS router. Oferă multe opțiuni avansate pentru configurare, inclusiv abilitatea de a verifica ce fac dispozitivele copiilor și să configurezi reguli pentru controlul parental. Uneltele de diagnostic la distanță sunt și ele utile dacă familia ta are probleme cu Wi-Fi-ul atunci când nu ești acasă.
Am conectat aproximativ douăzeci de dispozitive la rețeaua administrată de ASUS RT-AX88U, inclusiv două PC-uri desktop, laptopuri, tablete, câteva smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent și o consolă Xbox One. Apoi, am început să partajăm date între ele și să facem transferuri prin rețea.
În camera unde routerul era amplasat și în cele adiacente, carea aveau zone cu uși deschise și o linie directă de vedere a routerului, ne-am bucurat de un WiFi foarte rapid și transferuri stabile. Iată un exemplu tipic al unui transfer realizat pe banda wireless de 5 GHz.
În camerele separate prin doi pereți de router și cele fără o linie directă de vedere a routerului, variabilitatea transferurilor a crescut semnificativ. Deși o creștere a variabilității este normală, alte routere wireless ale aceleiași companii, inclusiv modele cu un preț mai moderat, precum ASUS RT-AC86U oferă o performanță mai bună în această privință. Acesta este un aspect care merită îmbunătățit în viitoare actualizări de firmware. Iată un grafic cu un transfer wireless pe banda de 5 GHz, într-o cameră separată de router prin doi pereți.
Un aspect important al unei experiențe bune de rețelistică este compatibilitatea între router și clienții din rețea. ASUS RT-AX88U vine cu un standard wireless încă nefinalizat (Wi-Fi 6) și nu sunt pe piață clienții care să ofere suport pentru el. Din păcate, asta vine la pachet și cu probleme de compatibilitate.
Dacă ai un laptop ori o tabletă cu o placă de rețea Intel Dual Band Wireless-AC este foarte probabil să întâmpini probleme de compatibilitate. Noi avem un astfel de laptop cu o placă Intel Dual Band Wireless AC-8260. La început am putut să-l conectăm la rețeaua wireless, dar am avut deconectări frecvente și lag. Nu am putut nici măcar să vizionăm un film pe Netflix sau HBO GO, fără întreruperi de buffering. Așa cum a documentat ASUS aici cât și în documentația din cutia routerului, problemele de incompatibilitate dispar doar dacă îți actualizezi driverul Intel PROSet/Wireless WiFi la versiunea 20.70.0 sau mai nou. După ce am făcut această actualizare, totul a mers bine și nu am mai avut probleme.
Dacă vrei să afli mai multe despre performanța reală pe care o oferă ASUS RT-AX88U, mergi la următoarea pagină a acestui review.