Recenzie ASUS ZenWiFi AC (CT8): Eleganța întâlnește performanța!

Recenzie ASUS ZenWiFi AC (CT8): Eleganța întâlnește performanța!
Rating

La CES 2020 (Consumer Electronics Show) din Las Vegas, compania ASUS a lansat multe produse, inclusiv o nouă linie de produse mesh Wi-Fi. Cel mai convenabil dintre ele ca preț este ASUS ZenWiFi AC (CT8), cunoscut și drept ASUS RT-AC95U. Este un sistem mesh Wi-Fi cu trei benzi și design elegant. ZenWiFi AC (CT8) promite firmware îmbunătățit și performanță peste nivelul familiei ASUS Lyra din anii precedenți. Am testat acest sistem, am făcut multe măsurători și iată părerea noastră despre ce are de oferit:

Reclamă

ASUS ZenWiFi AC (CT8): Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest sistem AiMesh Wi-Fi este o alegere excelentă pentru:

 • Utilizatorii care vor cea mai bună securitate pentru casa lor inteligentă
 • Persoanele care-și doresc o aplicație mobilă avansată, de pe care să-și controleze rețeaua de la distanță
 • Utilizatorii avansați care vor firmware ce oferă control complet
 • Persoanele interesate de servicii de automatizare pentru rețeaua lor, prin IFTT (If This, Then That)
 • Utilizatorii care vor să-și controleze rețeaua prin comenzi vocale, folosind Alexa

Pro și contra

Iată lucrurile care ne plac la ASUS ZenWiFi AC (CT8):

 • Design vertical plăcut
 • Viteză foarte bună prin Wi-Fi
 • Firmware avansat cu multe funcții și setări
 • Poate fi controlat de la distanță printr-o aplicație mobilă
 • Are un port USB 3.0
 • Funcții de securitate excelente
 • Suport lingvistic excelent și documentație de Ajutor bine realizată
 • Funcționează cu alte dispozitive ASUS care au suport pentru tehnologia AiMesh
 • Porturi Ethernet suficiente

Există și unele neajunsuri:

 • Prețul de lansare este destul de ridicat
 • Pentru cea mai bună experiență, fă upgrade de firmware la cea mai nouă versiune
Notă produs 5/5

Verdict

ASUS ZenWiFi AC (CT8) este un sistem mesh Wi-Fi elegant, ce oferă nivele de performanță și securitate excelente. Are multe porturi, inclusiv un USB 3.0 și o aplicație mobilă prin care-l poți controla de la distanță de oriunde de pe internet. De asemenea, poate fi folosit alături de orice router compatibil cu AiMesh ori un alt sistem mesh Wi-Fi de la ASUS. Singurul neajuns notabil este prețul mai ridicat din momentul lansării. Per total, ASUS ZenWiFi AC (CT8) este o alegere excelentă pentru oricine își dorește o rețea Wi-Fi rapidă, cu acoperire pe o zonă mai mare.

Despachetarea sistemului mesh ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Sistemul mesh ASUS ZenWiFi AC3000 pentru întreaga casă vine în pachete cu una sau două stații. De asemenea, este disponibil în două culori: alb și negru. Noi am primit în teste varianta pe negru, cu două stații. Așa cum se vede mai jos, cutia în care vine are un aspect elegant, demn de un dispozitiv premium. Pe laterale sunt multe detalii despre caracteristicile acestui sistem mesh Wi-Fi.

Cutia în care vine ASUS ZenWiFi AC3000
Cutia în care vine ASUS ZenWiFi AC3000

Atunci când deschizi cutia, vezi cele două dispozitive din kit. Stațiile au un aspect plăcut și curat, pe placul persoanelor care-și doresc dispozitive elegante în casa lor.

Despachetarea ASUS ZenWiFi AC (CT8)
Despachetarea ASUS ZenWiFi AC (CT8)

În cutie, sub cele două stații, se găsesc alimentatoarele, un cablu Ethernet, ghidul pentru configurarea rapidă și garanția.

Accesoriile din cutia sistemului ASUS ZenWiFi AC (CT8)
Accesoriile din cutia sistemului ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Experiența de despachetare oferită de ASUS ZenWiFi AC (CT8) este demnă de un dispozitiv premium, iar pachetul include tot ce ai nevoie ca să treci la treabă.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

ASUS ZenWiFi AC (CT8) este cunoscut și sub numele de produs ASUS RT-AC95U. Fiecare stație are un procesor cu patru nuclee Qualcomm IPQ4019 la frecvența de 717 MHz, 256 MO de RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware. Oferă suport pentru standardul Wi-Fi 5 (802.11ac Wave 2) și transferuri wireless 2x2 MU-MIMO.

Fila System Status pentru ASUS ZenWiFi AC (CT8)
Fila System Status pentru ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Stațiile care compun kit-ul ASUS ZenWiFi AC (CT8) au o eleganță fină. Carcasa lor verticală are un design special cu șase antene incluse și o placă de circuite care optimizează puterea semnalului Wi-Fi. Se observă sigla ASUS pe partea din față și o lumină led mică care își schimbă culoarea în funcție de starea fiecărei stații. Pe laterale, au grile de ventilație care asigură fluxul de aer necesar pentru a menține la rece lucrurile pe interior.

ASUS ZenWiFi AC (CT8)
ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Pe partea de sus există un capac, cu un spațiu în jurul marginii. Acesta este utilizat pentru a redirecționa fluxul de aer pentru o răcire optimă. ASUS ZenWiFi AC (CT8) nu se încălzește mult niciodată, nici măcar atunci când procesorul este utilizat la capacitate maximă. În interiorul fiecărei stații există și un radiator dublu pentru disiparea eficientă a căldurii.

ASUS ZenWiFi AC (CT8)
ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Fiecare stație are o mărime de 16 x 7,5 x 16,15 cm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, ele cântăresc 730 grame fiecare. Pe spatele fiecărui ASUS ZenWiFi AC (CT8), se găsesc mufa de alimentare, butonul pentru pornire, un port USB 3.0 și patru porturi Ethernet cu viteze de 1 Gbps. Unul dintre acestea este folosit pentru a conecta stația principală la internet. În comparație cu alte sisteme mesh Wi-Fi, numărul de porturi oferite este generos.

Porturile de pe spatele ASUS ZenWiFi AC (CT8)
Porturile de pe spatele ASUS ZenWiFi AC (CT8)

ASUS ZenWiFi AC (CT8) este un sistem mesh Wi-Fi cu trei benzi. Lățimea de bandă maximă disponibilă este împărțită astfel: 400 Mbps pentru banda de 2.4 GHz, 867 Mbps pentru prima bandă de 5 GHz și 1733 Mbps pentru a doua bandă de 5 GHz. Un aspect crucial de reținut este faptul că a doua bandă de 5 GHz este folosită pentru backhaul între stațiile care compun kit-ul. Nu poate fi folosită de dispozitivele conectate la rețea, doar de sistemul mesh Wi-Fi, pentru a oferi cea mai mică latență și viteza maximă posibilă.

Pentru a afla mai multe detalii tehnice despre acest produs, citește: ASUS ZenWiFi AC (CT8) Specificații.

Reclamă

Configurarea și utilizarea sistemului ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Configurarea ASUS ZenWiFi AC (CT8) poate fi făcută atât dintr-un navigator web, cât și din aplicația mobilă ASUS Router pentru Android și iOS. Pe parcursul ei, trebuie să oferi detaliile conexiunii tale la internet, să alegi un nume și o parolă pentru Wi-Fi și să setezi numele și parola pentru administrarea ASUS ZenWiFi AC (CT8). La finalul expertului pentru configurarea rapidă, ești întrebat(ă) dacă vrei să folosești serviciul Yandex.DNS pentru a restricționa accesul la saituri malițioase și conținut pentru adulți. Din păcate, acest serviciu DNS este din Rusia și majoritatea utilizatorilor internaționali nu-l vor activa pentru rețeaua lor.

Expertul pentru configurare rapidă
Expertul pentru configurare rapidă

O funcție utilă este faptul că cele două stații din kit-ul 2-pack sunt asociate din fabrică. Drept urmare, nu este necesar să adaugi a doua stație la sistemul mesh Wi-Fi. Configurezi totul din prima, ca și cum ar fi un singur dispozitiv, nu două. Însă, dacă ai nevoie să adaugi o a treia stație, aceea trebuie adăugată manual. ZenWiFi AC (CT8) folosește tehnologia AiMesh, ceea ce înseamnă că poate fi folosit împreună cu alte routere wireless și sisteme mesh Wi-Fi create de ASUS. Dacă ai deja un router wireless ASUS, este mai ieftin să îți actualizezi rețeaua cumpărând un singur ASUS ZenWiFi AC (CT8) în loc de două.

Interfața cu utilizatorul este aceeași ca și pe alte dispozitive wireless ASUS, ceea ce înseamnă că este ușor de utilizat, bine organizată și disponibilă în 24 de limbi printre care se numără și limba română. De asemenea, dacă ești un utilizator avansat, vei aprecia controlul complet pe care îl primești. Există o mulțime de setări disponibile pentru toate caracteristicile acestui sistem Wi-Fi.

Limbile disponibile pentru ASUS ZenWiFi AC (CT8)
Limbile disponibile pentru ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Documentația pentru utilizare este accesibilă și bine construită. Un truc simplu este să muți cursorul mouse-ului peste o setare pe care nu o înțelegi, și este afișat un semn de întrebare. Apasă pe semnul de întrebare pentru a vedea informații care explică acea setare. Un dezavantaj este că documentația nu a fost actualizată pentru a include informații despre toate funcțiile incluse de ASUS în firmware-ul lor. Prin urmare, pentru un număr redus de setări, acest truc nu funcționează.

Dacă nu ești un utilizator avansat, s-ar putea să preferi aplicația mobilă ASUS Router pentru a configura și administra ASUS ZenWiFi AC (CT8). Un aspect util este faptul că o poți folosi pentru a controla de la distanță rețeaua, de oriunde de pe internet. Aplicația a fost actualizată recent, are un aspect nou și este organizată mai bine. Cu ajutorul acesteia, poți să vezi dispozitivele conectate la rețea, să le vezi traficul în timp real, să le blochezi ori să le limitezi lățimea de bandă, să administrezi dispozitivele folosite de copii, să creezi reguli de control parental și să configurezi funcțiile principale ale ASUS ZenWiFi AC (CT8).

Aplicația ASUS Router
Aplicația ASUS Router

Deși aplicația ASUS Router este mai avansată decât aplicațiile altor sisteme mesh Wi-Fi, nu o poți folosi pentru a configura totul, așa cum faci din firmware. În ceea ce privește firmware-ul, versiunea inițială are Multi-User MIMO dezactivat în mod implicit. Ni se pare o alegere stranie deoarece această tehnologie oferă performanță Wi-Fi mai bună. Îți recomandăm să actualizezi firmware-ul la cea mai nouă versiune și să verifici că MU-MIMO este activat pentru toate benzile wireless, inclusiv pentru backhaul.

Setările wireless pentru ASUS ZenWiFi AC (CT8)
Setările wireless pentru ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Am conectat mai mult de o duzină de dispozitive la rețeaua administrată de ASUS ZenWiFi AC (CT8), inclusiv un PC desktop, două laptopuri, o tabletă, mai multe smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent, un robot aspirator inteligent și o consolă Xbox One. Apoi, am început să partajăm date și să facem transferuri. Ne-am bucurat de Wi-Fi rapid în toate camerele din apartament. Am evaluat viteza și variabilitatea transferurilor wireless și am fost mulțumiți de rezultat. Am luat un laptop și ne-am dus într-o cameră separată de un perete de stația principală. Am făcut transferul wireless din graficul de mai jos. Așa cum se vede, a fost destul de stabil și viteza medie a fost ridicată.

Un transfer wireless realizat cu ASUS ZenWiFi AC (CT8)
Un transfer wireless realizat cu ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Dacă vrei să știi mai multe despre performanța reală oferită de ASUS ZenWiFi AC (CT8), inclusiv comparații cu alte sisteme mesh Wi-Fi, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless