Dacă ți-ai cumpărat de curând un smartphone cu Android scump și performant sau cel mai nou iPhone, este normal să vrei să ai grijă de el cât mai mult posibil. Cumperi o protecție pentru ecran, o husă și încerci să nu-l scapi pe jos. Dar cum rămâne cu protecția bateriei sale, astfel încât să reziste mai mult timp? Încărcarea corectă a smartphone-ului poate face diferența între a înlocui bateria după un an sau a avea o experiență fără probleme timp de trei ani. Ar trebui să-l încarci peste noapte sau să-l scoți din priză? Ar trebui să încarci smartphone-ul până la 100%? Dacă vrei să știi cum să protejezi bateria smartphone-ului tău, citește mai departe:
Tehnologia bateriilor avansează mai repede ca niciodată
Având în vedere popularitatea tot mai mare a vehiculelor electrice, tehnologia bateriilor a devenit o prioritate pentru mulți oameni de știință din întreaga lume. Generația actuală de baterii pentru smartphone-uri rezistă în jur de 4-500 de cicluri de încărcare-descărcare (de la 100% la aproximativ 20% și apoi din nou până la 100%) în condiții normale, adică aproximativ doi ani. Cu toate acestea, având în vedere atenția sporită acordată cercetării, am putea asista la schimbări dramatice în următorii câțiva ani. Xiaomi, de exemplu, va începe producția de baterii noi și îmbunătățite (care se laudă cu o creștere de 10% a densității energetice) la sfârșitul anului 2022, iar acesta este deja un salt uriaș înainte.
Între timp, cercetătorii japonezi au găsit un nou liant, care ar trebui să reducă drastic deteriorarea bateriilor, dublându-le cu ușurință durata de viață estimată! Următorii doi ani vor fi interesanți în ceea ce privește extinderea capacității dispozitivelor portabile.
Asta înseamnă că noul tău smartphone ar putea fi ultimul construit pe baza tehnologiei bateriilor actuale. Dar, pentru asta, ar trebui să înveți cum să ai grijă de baterie. Cu doar câteva acțiuni simple, i-ai putea dubla probabil durata de viață. Așadar, cum poți crește numărul de cicluri de încărcare-descărcare și cum poți prelungi durata de viață a bateriei? Să vedem:
Ce trebuie să faci pentru a-ți proteja bateria și a o face să reziste mai mult timp
Moartea bateriei este sigură, așa că tot ce poți face este să conservi cât mai mult posibil capacitatea bateriei de pe iPhone-ul sau smartphone-ul tău cu Android. Iată șase sfaturi:
1. Protejează-ți smartphone-ul de căldură
Căldura este cel mai mare inamic al celulelor bateriilor. Orice temperatură mai mare de 40-45 grade Celsius este dăunătoare, așa că încearcă să ții bateriile departe de sursele de căldură. Nu ține smartphone-ul la soare prea mult timp, nu-l pune pe un calorifer și asigură-te că nu-l acoperi în timp ce se încarcă.
2. Nu-l încarca și nu-l descărca în totalitate
Acesta este cel mai important lucru pe care-l poți face pentru a prelungi durata de viață a bateriei. Gândește-te la ea ca la o bandă de cauciuc și la 50% ca la punctul său de repaus. Un nivel prea scăzut sau prea ridicat va solicita bateria și o va face să-și piardă capacitatea mai repede. Dacă menții bateria între 25% și 85%, poți crește speranța de viață a bateriei cu 50%. Asta înseamnă un an întreg!
3. Atunci când este posibil, nu folosi încărcarea rapidă
Unii producători de smartphone-uri anunță viteze de încărcare extrem de mari și chiar își respectă promisiunea. De exemplu, Realme GT2 Pro se încarcă de la 2% la 100% în doar 30 de minute! Cu toate acestea, deși bateriile sunt testate minuțios pentru a atinge o durată de viață rezonabilă chiar și în aceste condiții, încărcarea rapidă pune o presiune mai mare asupra bateriilor. Cu cât încărcarea este mai rapidă, cu atât reacțiile chimice sunt mai rapide, se generează mai multă căldură și se produce o degradare mai rapidă a bateriei. Astfel, ori de câte ori este posibil, încearcă să folosești încărcătoare obișnuite în locul celor cu încărcare rapidă. De exemplu, încarcă-ți smartphone-ul folosind laptopul sau PC-ul. Și încearcă să eviți încărcătoarele generice (no-name), deoarece este posibil să le lipsească unele funcții de conservare a bateriei.
4. Evită să-ți folosești smartphone-ul în timp ce se încarcă
Mai ții minte primul sfat? Trebuie să-ți protejezi dispozitivul de căldură. Încărcarea generează deja căldură, nu-i așa? Acum adaugă la aceasta căldura generată de ecran și de procesor atunci când efectuează sarcini solicitante și începi să înțelegi de ce este o idee proastă să folosești smartphone-ul în timp ce se încarcă. În plus, dacă te joci un joc sau urmărești un videoclip 4K, smartphone-ul consumă multă energie din baterie, scăzând ușor tensiunea acesteia. Acest lucru ar putea deruta încărcătorul, făcându-l să creadă că bateria mai are nevoie de încărcare, chiar dacă de fapt este plină. Astfel, acesta continuă să încarce bateria și, procedând astfel, o degradează.
5. Nu-ți lăsa smartphone-ul în priză pentru perioade lungi de timp la 100%
Acesta este unul dintre cele mai controversate subiecte legate de încărcarea bateriilor. Unii spun că nu strică să-l lași în priză pentru perioade lungi de timp, deoarece smartphone-ul reîncarcă bateria foarte rar după ce ajunge la 100%, alții spun că încărcarea intermitentă poate îmbătrâni prematur o baterie. Încărcarea intermitentă se referă la procesul prin care bateria este alimentată continuu până la 100% de fiecare dată când scade sub acest nivel în timpul încărcării. Această alternanță între 100% și puțin sub 100% poate crește temperatura bateriei, ceea ce diminuează capacitatea și durata de viață a acesteia. În plus, amintește-ți analogia cu elasticul. Menținerea bateriei la 100% și a tensiunii la un nivel ridicat îi scurtează, de asemenea, durata de viață.
Cele mai recente smartphone-uri au o funcție care atenuează oarecum această problemă. De exemplu, Apple a introdus funcția Optimized Battery Charging (Încărcare optimizată baterie) în iOS 13. Atunci când îți încarci iPhone-ul pe timp de noapte, aceasta îl încarcă doar până la 80%. Apoi, cu 30 de minute înainte de a te trezi (după ce smartphone-ul a învățat rutina ta sau dacă ai setat manual o alarmă de trezire), telefonul îl încarcă până la 100%. Este o funcție interesantă, dar pe care mulți o ignoră, așa că, dacă ai un dispozitiv capabil să se încarce inteligent pe timp de noapte, activează funcția. Dacă nu, mai bine alege să ai grijă de baterie și nu ține încărcătorul conectat peste noapte.
6. Folosește o aplicație pentru baterie (pentru utilizatorii de Android)
O aplicație bună pentru baterie monitorizează mai mulți parametri, cum ar fi capacitatea maximă actuală a bateriei, curentul de încărcare, tensiunea, temperatura etc. Cele mai avansate, precum excelenta aplicație AccuBattery, te pot anunța și atunci când bateria a atins un anumit prag în timpul încărcării. Această caracteristică rezolvă în mod direct al doilea sfat de pe lista noastră, ajutând la reducerea semnificativă a uzurii. AccuBattery este disponibilă în mod gratuit pentru Android. O recomandăm cu încredere pentru a ține sub control uzura bateriei.
Pe de altă parte, iPhone-urile și iPad-urile au monitorizarea sănătății bateriei inclusă. Accesează Setări > Baterie > Stare sănătate baterie pentru a verifica ce capacitate a rămas. Trebuie însă să știi că valoarea acesteia va începe să scadă rapid odată ce ajunge la aproximativ 80%. Dacă vrei un control și mai bun, poți configura dispozitivul Apple să te anunțe atunci când bateria atinge un anumit procent, astfel încât să nu ajungi niciodată la temutul 100%.
SFAT: Dacă vrei să știi care sunt semnele unei baterii pe moarte, iată un articol care s-ar putea să te intereseze: Cum îți dai seama dacă bateria smartphone-ului tău este pe moarte.
Cât a rezistat bateria de pe ultimul tău dispozitiv?
Dacă pui în aplicare aceste sfaturi simple pentru utilizarea smartphone-ului, dispozitivul tău va rezista cu siguranță mai mult timp. Să sperăm că suficient de mult pentru ca următorul dispozitiv pe care-l cumperi să fie imun la deteriorarea bateriei. Înainte de a părăsi această pagină, suntem curioși să aflăm: ai avut probleme cu bateria la ultimul smartphone pe care l-ai folosit? Ai înlocuit bateria sau ai vândut smartphone-ul înainte ca bateria să cedeze? Lasă un comentariu mai jos și spune-ne!